A királynő meghódítja Berlint

MÁTAY ANDREA (beharangozó), MAROSI GERGELY (adatbank)MÁTAY ANDREA (beharangozó), MAROSI GERGELY (adatbank)
Vágólapra másolva!
2009.08.13. 23:13
Kilenc napig Berlin az atlétika világának középpontja: a német főváros a helyszíne ugyanis a 12. IAAF atlétikai világbajnokságnak. Tekintsék át az esélyeket és esélyeseket számról számra szakírónk segítségével, böngésszék adatbankjainkat, egyszóval: hódoljanak a sportok királynőjének!

 

Usain Bolt csatája Tyson Gay-jel a vb legnagyobb várakozással kísért párharca lesz (Fotó - Action Images)
Usain Bolt csatája Tyson Gay-jel a vb legnagyobb várakozással kísért párharca lesz (Fotó - Action Images)

A FÉRFISZÁMOK 

100 m:

Ha nem sérül meg, Usain Bolt nem kaphat ki. A jamaicai olimpiai bajnok ugyan csak második az idei világranglistán, de saját bevallása szerint eddig csak 85 százalékos erőbedobással futott. Ha a körülmények engedik, pekingi szerepléséhez hasonlóan ismét világrekordot érhet el.

200 m:

Ha az amerikai Tyson Gay egészségesen lép pályára, megszoríthatja, egyesek szerint meg is előzheti Usain Boltot, bár nem tudni, hogy a jamaicai vágtázó a világbajnokságra mit tartalékolt. Az nem valószínű, hogy a tavalyihoz hasonló fölénnyel nyeri meg a számot.

400 m:

Eddig sem a pekingi olimpiai bajnok LaShawn Merritt, sem a világbajnoki címvédő Jeremy Wariner nem ért el különösebb időt, mégis a két amerikai párharca dönthet az aranyérem sorsáról. Wariner tavasz óta korábbi edzőjével, Clyde Harttal készül, s ha rátalál régi önmagára, nem állíthatja meg senki sem.

800 m:

Tavaly a szudáni Abubaker Kaki volt az év egyik nagy felfedezettje, ám a junior világrekorder (1:42.69) Pekingben nem tudta valóra váltani a hozzá fűzött reményeket, be sem jutott a döntőbe. Most már tapasztaltabb: az idén hat versenyéből ötöt megnyert, az oslói viadalt viszont izomgörcs miatt feladta.

1500 m:

Kenyai hármas győzelem várható, de a bajnoki címre talán a ranglistavezető Augustine Chogénál (3:29.47) is esélyesebb Asbel Kiprop, aki a pekingi aranyérem utólagos várományosa  (Rasid Ramzi doppingvétsége miatt). A húszéves futó az 1500 méter után 800 méteren is jó eséllyel indul.

5000 m:

Kenenisa Bekele 2006 júliusa óta nem kapott ki ezen a távon. Ha ott lesz a

mezőnyben, ő az esélyes, de kérdés, hogy vállalja-e 10 000 méter után az újabb futást. Ha igen, annak egy oka lesz: ötezren még nem nyert világbajnokságot, igaz, csak egyszer, 2003-ban próbálkozott.

10 000 m:

Ha nem duplázik, minden bizonnyal a 10 000 métert választja Kenenisa Bekele, hiszen ezen a távon még soha senki nem győzte őt le. Bár év eleji sérülése miatt lassabban lendült formába, nem valószínű, hogy bárki megszorítja, főleg hogy első számú riválisa, Sileshi Sihine nem indul. Valószínű a hármas etióp siker.

Maratoni:

Ebben a számban a legjobbak rendre hiányoznak a világbajnokságról, inkább a rangos őszi megmérettetésekre készülnek. Nem indul az etióp világrekorder Haile Gebrselassie és az olimpiai bajnok kenyai Sammy Wanjiru sem. Az esélyes kenyai csapat „leggyengébb” futója így is 2:07:17 órát tud, pedig ebben a számban nemzetenként öten rajtolhatnak, hiszen a világbajnokság egyben világkupa is.

3000 m akadály:

Ez a szám ugyancsak a kenyaiak sikerét hozhatja, akár mind a három érmet megnyerhetik. A fő esélyes az olimpiai és világbajnok Brimin Kipruto, annak ellenére, hogy a világranglistán csak a negyedik. Két francia, Bouabdellah Tahri és Mahiedine Mekhissi-Bannabad, valamint a kenyai születésű bahreini, Tarek Taher törhet borsot a kenyaiak orra alá.

110 m gát:

Hiába ostromolta a 13 másodpercet, idén még nem tudott ennél jobb időt futni a világrekorder kubai Dayron Robles. Igaz, nem volt szerencséje, sokszor rossz időben, ellenszélben próbálkozott. Vereséget azonban nem szenvedett – ha nem hibázik, világbajnok lehet.

400 m gát:

A két legutóbbi világbajnokság és olimpia aranyait begyűjtő három amerikai ott lesz a rajtnál, közülük idén eddig Bershawn Jackson szerepelt a legjobban. A mezőny sűrű, ezért nem valószínű a hármas amerikai siker.

Magas:

Hárman ugrottak idén 235 centimétert, közülük Ivan Uhov szerepelt a legstabilabban. Az is az orosz versenyző mellett szól, hogy télen 240 centiméterig jutott, de ha esni fog az eső, pórul járhat, ugyanis nem használ sarokszögest.

Rúd:

Ismét egyre izgalmasabbá válik e látványos versenyszám. Az ausztrál olimpiai bajnok, Steve Hooker a télen háromszor is átjutott a hat méter felett, de a nyáron ez még nem sikerült neki, ráadásul sérüléssel küszködik. Helyette a francia Renaud Lavillenie szolgált szenzációval, 601 centimétert teljesített.

Távol:

A világranglistát vezető amerikai Dwight Phillips 2003-ban és 2005-ben már győzött a világbajnokságon (közben olimpiai bajnok volt), s az idén újra magára talált. Ellenszélben ugrott 874 centimétert, s ezen kívül háromszor került 850 centiméter fölé. Mégsem mehet biztosra, mert ebben az évben a mezőny is nagyon erős.

Hármas:

Rendkívül sűrű a mezőny, a világranglistán öten vannak 17.60 és 17.66 méter között, s közülük hárman kubaiak. A portugál Nelson Évora mellett az szól, hogy nyugodtan versenyezhet, hiszen ő a címvédő és az olimpiai bajnok.

Súly:

Az előző hét világbajnokságból hatot az amerikaiak nyertek meg, a sikerszériát azonban a lengyel Tomasz Majewski megszakíthatja. A lengyel olimpiai bajnok az idén egyéni csúcsot javított (21.95), s egyenletesen, jól teljesített.

Diszkosz:

A címvédő észt Gerd Kanter 2008. július 14-e óta veretlen, az idei világranglista kilenc legjobb eredménye az övé – nehéz elképzelni, hogy valaki megelőzze. Talán a kétszeres olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Aleknának van erre esélye. A magyarok közül ebben az évben csak Kővágó Zoltán indul, őt az első hat közé várjuk.

Kalapács:

Pars Krisztián nem csak vezeti az idei világranglistát (81.43), de az első tíz eredményből nyolc az övé. Utolsó 18 versenyén nem talált legyőzőre, azaz minden esélye megvan arra, hogy megszerezze Magyarország első világbajnoki aranyát.

Gerely:

A kétszeres olimpiai bajnok norvég Andreas Thorkildsennek nincs még világbajnoki címe. Berlinben az első helyért a finnekkel, főként a címvédő Tero Pitkämäkivel kell megküzdenie, de az év elején 90.71 métert elérő lett Vadims Vasilevskis is veszélyes lehet rá.

Tízpróba:

Az olimpia bajnok Bryan Clay sérülés miatt nem tudott elindulni az amerikai bajnokságon, s mivel 2007-ben nem ő volt a világbajnok, hiányozni fog a mezőnyből. A címvédő cseh Roman Sebrle az idén nincs csúcsformában, így a 21 éves kubai Leonel Suárez a favorit.

20 km gyaloglás:

Az olimpiai aranyérmes Valerij Borcsin háromszor rajtolt az idén és minden alkalommal biztosan győzött. Vezeti a világranglistát, így nagy eséllyel pályázik egy újabb bajnoki címre.

50 km gyaloglás:

Talán ebben a számban a legnehezebb megjósolni a végeredményt, hiszen a legjobbak is a kizárás vagy a kiállás sorsára juthatnak. Egy biztos, a címvédő ausztrál Nathan Deakes sérülés miatt nem lesz ott a mezőnyben.

4x100 m:

Jamaicai–amerikai párharc várható, ennek azonban előfeltétele, hogy mind a két csapat bejusson a döntőbe. Az amerikaiak az idén egyéniben jobbnak tűnnek, ám kérdés, hogy a váltásokat mennyit gyakorolják – ez jó néhányszor neuralgikus pontnak bizonyult náluk...

4x400 m:

Szinte elképzelhetetlen, hogy ezt a stafétát ne az amerikaiak nyerjék meg, hiszen a világbajnokságok történetében csak két alkalommal nem ők értek elsőként célba. Helsinkiben (1983) hatodikak, Tokióban másodikak voltak. Más kérdés, hogy négy bajnoki címüket (1997–2003) doppingvétségek miatt tavaly törölték a statisztikai könyvekből.

a cikk elejére

A NŐI SZÁMOK

Szemtelenkednek a kihívók: Iszinbajeva elvesztette a vb előtt a veretlenségét, de a koronát még ő viseli (Fotó: Reuters)
Szemtelenkednek a kihívók: Iszinbajeva elvesztette a vb előtt a veretlenségét, de a koronát még ő viseli (Fotó: Reuters)

100 m:

Az olimpiai ezüstérmes Kerron Stewart a Rómában elért 10.75 másodperces eredményével az örökranglista ötödik helyére került. Ilyen időt tíz éve nem futott senki. A jamaicai bajnokságon azonban kikapott, megelőzte őt az olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser, akit viszont a szövetsége kis híján kihúzott a rajtlistáról, mondván, nem érkezett meg időben a nürnbergi edzőtáborba...

200 m:

Az amerikai Allyson Felix és a jamaicai Veronica Campbell-Brown párharca várható, annak ellenére, hogy az utóbbi tavasszal sérült volt. Felix a címvédő, Brown az olimpiai bajnok.

400 m:

Évek óta az amerikai Sanya Richards a szám vezéregyénisége, világversenyen mégsem sikerült eddig  aranyat nyernie. Két évvel ezelőtt beteg volt, tavaly az olimpián eltaktikázta a versenyt. Az olimpiai és világbajnok brit Christine Ohuruogut az idén sérülések és betegségek hátráltatták.

800 m:

A világbajnokság egyik legérdekesebb száma lehet. Tavaly a semmiből felbukkanó 19 esztendős kenyai Pamela Jelimo 1:54.01 percig jutott és mindent megnyert, ebben az évben viszont 1:59.49 a legjobbja. Az idén a nála egy évvel fiatalabb dél-afrikai Caster Semenya (1:56.72) robbant be váratlanul.

1500 m:

A bahreini Marjam Dzsamal címvédésre készül, s erre miden esélye megvan, hiszen idén öt versenyéből négyet megnyert, s élete második legjobb idejét (3:56.55) futotta.

5000 m:

A két etióp, Tirunesh Dibaba és Meseret Defar párharca várható abban az esetben, ha a világrekorder Dibaba rajthoz áll ebben a számban. Defar a címvédő, Dibaba 2003-ban és 2005-ben volt első.

10 000 m:

Az, hogy etióp siker születik, nem kétséges, kérdés viszont, ki lesz a győztes. A kétszeres világbajnok és pekingi első Dibaba a nagy esélyes volt, viszont az utolsó pillanatban kiderült: nem indul. Így a távon nagy versenyen most bemutatkozó Defar lehet az első számú favorit.

Maratoni:

A férfiakhoz hasonlóan a nők legjobbjai sem lesznek ott a rajtnál. A hazaiak reménysége, a világranglistát vezető Irina Mikitenko édesapja halála miatt éppen a napokban mondta le a részvételt.

3000 m akadály:

Az orosz Gulnara Galkina kiemelkedik a mezőnyből: ő az egyetlen futó, akinek 9 percen belüli az egyéni csúcsa. Idén ezt még nem közelítette meg, de nem is volt rá szüksége, mindhárom versenyén könnyedén lett első.

100 m gát:

A világranglista első kilenc helyezettje közül egyetlen kivétellel bárki megnyerheti a versenyt, olyan kiegyensúlyozott a mezőny. A kivétel éppen a ranglistavezető Lolo Jones, aki nem jutott döntőbe az amerikai bajnokságon, így nem lesz ott a világbajnokságon.

400 m gát:

A monacói gála előtt a 100 méteres gátfutáshoz hasonlóan nyíltnak tűnt a verseny, ott azonban Lashinda Demus fantasztikusan futott (52.63). Ha ezt a teljesítményét megismétli Berlinben, nem valószínű, hogy bárki is megelőzze.

Magas:

A horvát Blanka Vlasic és a német Ariane Friedrich párharca várható. A hazai közönség biztatása szárnyakat adhat Friedrichnek, aki már korábban is tett biztató kísérleteket a világcsúcsmagasságon.

Rúd:

Bár ötévnyi veretlenség után a legutóbbi versenyén kikapott Jelena Iszinbajeva, változatlanul ő a favorit. Az orosz világrekordernek csak kicsit kell javulnia (csúcsformáját el sem kell érnie), s akkor az ellenfelei már nem foghatják meg.

Távol:

Szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki lesz a győztes, hiszen heten is nagyobbat ugrottak az idén 690 centiméternél. Egyedül az amerikai Brittney Reese érte el a hét métert, ő azonban két éve a világbajnokságon és tavaly az olimpián ellőtte a puskaporát a selejtezőben.

Hármas:

A kubai Yargelis Savigne a favorit, annak ellenére, hogy a mezőnyben ott lesz a kétszeres világbajnok orosz Tatjana Lebegyeva és az orosz bajnokságot óriási meglepetésre 15.14 méterrel megnyerő Nagyezsda Alehina is. A 30 éves Alehina ekkor több mint egy métert javított az idei legjobbján, míg előző egyéni csúcsát (14.60) 2001-ben ugrotta.

Súly:

Az olimpiai és világbajnok új-zélandi Valerie Vili kimagaslik a mezőnyből. Az idény hét legjobb eredménye az ő nevéhez fűződik, több mint hatvan centiméterrel dobott nagyobbat (20.69) a második helyen álló orosz Anna Avgyejevánál (20.07).

Diszkosz:

Az olimpiai bajnok Stephanie Brown Trafton az utolsó nyolc viadalán nem kapott ki, vezeti a világranglistát (66.21), ő twhát az esélyes. A hazaiak mégis a címvédő Franka Dietzsch sikerében reménykednek, aki a tizedik világbajnokságán rajtol, s 1999-ben volt először világbajnok. A 41 éves versenyző azonban legfeljebb a rutinjában bízhat, hiszen az idén csupán 62.50 méterig jutott. Ez lesz az utolsó fellépése.

Kalapács:

Az idény legstabilabb dobója, a lengyel Anita Wlodarczyk egy héttel a világbajnokság kezdete előtt 77.20 méterrel ugrott a világranglista élére. Érdekessé teszi a versenyt a kétéves eltiltás után nemrég visszatérő orosz Tatjana Liszenko, aki július végén 76.41 méterrel mutatkozott be.

Gerely:

Ez is egy olyan szám, amelyben a németek aranyban reménykednek, s a ranglistavezető Christina Obergföll (68.59) valóra is válthatja az álmukat. Számolnia kell azonban a cseh olimpiai és világbajnok Barbora Spotakovával, az orosz Marija Abukomovával, no és 37 éves honfitársával, Steffi Neriusszal, akinek ez lesz a nyolcadik világbajnoksága.

Hétpróba:

A pekingi dobogósok közül egyedül az aranyérmes ukrán Natalja Dobrinszka indul Berlinben, ahol ő a fő esélyes, még akkor is, ha az idei világranglistát a brit Jessica Ennis (6587) vezeti.

20 km gyaloglás:

Bár a gyaloglás bizonytalan kimenetelű versenyszám, az orosz Olga Kanyiszkinára bátran fogadni lehet. A 24 éves olimpiai és világbajnok az eddigi utolsó vereségét 2007 májusában szenvedte el.

4x100 m:

Akárcsak a férfiaknál, itt is jamaicai–amerikai párharc várható, már ha mindkét csapat bejut a döntőbe és ott végigviszi a botot. Pekingben az amerikaiak az előfutamok során hibázták el a váltásukat, a jamaicaiak pedig a döntőben rontottak.

4x400 m:

Az Egyesült Államok csapata az olimpiai és világbajnok, de a papírforma idén az oroszok mellett szól. Ráadásul most nekik is van egy „Richardsuk”: a 22 éves Antonyina Krivosapka 49.29 másodpercet futott.

a cikk elejére

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik