Van Persie nagyobb hatalmat követelt - ezért távozott

Vágólapra másolva!
2012.11.02. 15:07
null
Van Persie-t (jobbra) ezúttal aligha részesítik ekkora ünnepségben az Arsenal szurkolói (Fotó: Action Images)
A Premier League 10. fordulójának rangadóján a Manchester United az Arsenalt fogadja. A találkozó Robin van Persie személye miatt különösen érdekesnek ígérkezik: a holland válogatott támadó a nyáron nagy port kavarva igazolt az „ágyúsoktól" a „vörös ördögökhöz".

A Manchester United 24 millió fontért szerződtette az Arsenal támadóját, Robin van Persie-t. A holland válogatott futballista a 2011–2012-es szezonban 30 gólig jutott a Premier League-ben, mégis közellenséggé vált Észak-Londonban. A szombati rangadó előtt a goal.com azt fejtegette, hogy Van Persie miért döntött a távozás mellett?

Az elsődleges, és alighanem legfőbb érv, hogy a 29 esztendős támadó – többek között – saját maga akarta eldönteni, Arsene Wenger kivel, vagy éppen kikkel erősítse meg az Arsenal keretét a nyári átigazolási időszakban. Nem meglepő, hogy az évek óta tudatos, ám kevésbé eredményes (már ami a megszerzett trófeákat, illetve azok hiányát illeti...) munkát végző francia szakvezető nem vette jó néven a csatár megnyilvánulásait.

A forrás kiemeli, hogy Wenger és Van Persie május 16-án, egy szerdai napon tárgyalt a szerződéshosszabbítás feltételeiről. Az Arsenal ekkorra már bebiztosította a harmadik helyét a bajnokságban, így kiharcolta a Bajnokok Ligája-indulás jogát. Edző és tanítványa találkozóján részt vett még Kees Vos, a Van Persie család közeli barátja, valamint Ivan Gazidis, az Arsenal vezérigazgatója is.

A beszámolók szerint a holland támadót sokkal inkább érdekelte az Arsenal vezetőinek szakmai elképzelése, mintsem az új szerződés anyagi részletei.

A francia menedzser azzal igyekezett meggyőzni a hollandot, hogy Lukas Podolski szerződtetése már biztosnak tekinthető, míg a további játékosok érkezése további minőséget hozhat a csapat játékába. A gólérzékeny csatár azonban nem volt elégedett a találkozón hallottakkal, sőt felbátorodva azon, hogy a legutóbbi szezonban minden sorozatot figyelembe véve 37 góllal segítette az Arsenalt, több „jogot" követelt magának a klubon belül.

Van Persie egyrészt szerette volna, ha Wenger a meghosszabbított, jobb kezeként tekint rá. Másfelől bele akart szólni a francia szakember átigazolási politikájába. A hírek szerint Wenger korábban még Thierry Henrynak sem tűrte, hogy „hasonló dolgokon agyaljon” (a francia támadó a Chelsea-ben is megfordult Shaun Wright-Phillipset szerette volna a csapatban látni...).

RVP továbbá úgy gondolta, a leköszönő Pat Rice helyére egy „külsős" másodedzőt kellene kinevezni Wenger segítőjének, nem pedig Steve Bouldot, aki már régebb óta az „ágyúsok" alkalmazásában áll, s amolyan bólogatójános.

WENGER: VAN PERSIE ELUTASÍTOTTA A MAN. CITYT
Arsene Wenger, az Arsenal labdarúgócsapatának menedzsere a Sky Sportsnak elmondta, Robin van Persie visszautasította a City ajánlatát.
„A Manchester City érdeklődött iránta, de Van Persie a Unitedet választotta – kezdte Wenger. – Nem akarom tudni, hogy milyen tényezők vezérelték, amikor klubot választott. Fáj-e, hogy egy másik angol csapathoz igazolt? Nem ezt szerettem volna.”
A francia szakember szólt a holland támadó manchesteri pályafutásáról is.
„A diszkrimináció ellen vagyunk, ez ezen a héten sem változik. Nem tudom, milyen fogadtatásban fog részesülni. Nem lepődöm meg, hogy a Manchester Unitedben ilyen jó teljesítményt nyújt. Remek futballisták játszanak körülötte, Robin pedig nagyon intelligens játékos” – tette hozzá Wenger.

A történtek ellenére Arsene Wenger ezt követően is szüntelenül hangoztatta, hogy nem kíván megválni kulcsemberétől.

Erre enged következtetni az a július 4-i bejelentés, amely alkalmával Van Persie kijelentette, hogy az Arsenal szándékával ellentétben elhagyná az „ágyúsokat", hiszen szakmai elképzelései nem egyeznek a klubvezetők terveivel.

A játékos iránt a Juventus, a Chelsea, valamint a két manchesteri csapat, a City és az United is érdeklődött, ám a kérők köre hamar kéttagúra szűkült, hiszen Van Persie leszögezte: nem szeretne másik londoni együttesbe igazolni, míg a Juventus ajánlata messze elmaradt az Arsenal által elvárttól.

A 29 esztendős támadó annak ellenére sem kívánt a Manchester Cityhez menni, hogy az angol bajnoki címvédő 300 ezer fontos heti (!) fizetéssel próbálta magához láncolni.

A két manchesteri gárda közül végül a Unitedre esett Van Persie választása, ezzel is bizonyítva, hogy nem az anyagi szempontok befolyásolták a döntését, hanem az általa emlegetett sportszakmai érdekek. A két klub augusztus 13-án bejelentette, hogy 24 millió euróért az Old Traffordon folytatja a pályafutását az Arsenal addigi csapatkapitánya.

Van Persie nyolc év szolgálat után hagyta el az „ágyúsokat", szombaton pedig először léphet pályára volt csapata ellen. A várakozások szerint nem lehet kérdéses, hogy a londoni szurkolók milyen fogadtatásban részesítik egykori kedvencüket a Manchester United otthonában sorra kerülő találkozón...

PREMIER LEAGUE
A 10. FORDULÓ PROGRAMJA
Szombat 13.45 Manchester United–Arsenal
Szombat 16.00 Fulham–Everton
Szombat 16.00 Norwich–Stoke City
Szombat 16.00 Sunderland–Aston Villa
Szombat 16.00 Swansea–Chelsea
Szombat 16.00 Tottenham–Wigan
Szombat 18.30 West Ham United–Manchester City
Vasárnap 14.30 Queens Park Rangers–Reading
Vasárnap 17.00 Liverpool–Newcastle
Hétfő 21.00 West Bromwich Albion–Southampton

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik