Top 10: Suárez, Agüero és Terry a legsokkolóbb PL-momentumokban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.28. 20:14
A Daily Mail szerkesztői az elmúlt héten összeválogatták a Premier League 1992 óta íródó történetének ötven legsokkolóbb momentumát (stadionon belül), ebből az első tíz helyen kiemelt esetet mi is megosztjuk olvasóinkkal. Fejelés, harapás, rúgás, bajnoki címet eldöntő gól – kezdődjön a múltidéző visszapillantó.

10. Manchester United–Tottenham: a gól, amely sosem volt az. A két csapat 2005 januárjában rendezett bajnoki mérkőzésén erőteljesen felvetődött a videobíró igénye. Két perccel a lefújás előtt, gól nélkül állásnál a Tottenham középpályása, Pedro Mendes a felezővonal közeléből lepte meg a manchesteri kapust, Roy Carrollt.10. Manchester United–Tottenham: a gól, amely sosem volt az. A két csapat 2005 januárjában rendezett bajnoki mérkőzésén erőteljesen felvetődött a videobíró igénye. Két perccel a lefújás előtt, gól nélkül állásnál a Tottenham középpályása, Pedro Mendes a felezővonal közeléből lepte meg a manchesteri kapust, Roy Carrollt.

Az északír válogatott 37 éves kapusa (aki jelenleg Bajner Bálint klubtársa, egy éve Megyer Balázsé volt) elkapta a labdát, de kiejtette, és csak a gólvonalon túlról kanalazta ki azt. Ennek ellenére nem ítélt gólt a játékvezető: nagy sikertől megfosztva a Spurst: a londoniak ekkor 16 éve nem tudtak nyerni az Old Traffordon.



9. A Pizzagate.
2004 októberében a Manchester United vitatható körülmények között 2–0-ra legyőzte az Arsenalt, a londoniak 49 mérkőzés óta tartó veretlenségét megszakítva. A feszült hangulatú találkozó a lefújást követően, a játékoskijáróban érte el a csúcspontját.

A parázs csata az öltözőknél is folytatódott (Fotó: Reuters)
A parázs csata az öltözőknél is folytatódott (Fotó: Reuters)

Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger is vitatkozott a balhézó tömeg közepén, amikor az öltözői büféasztalon tálalt ételek kezdtek el repkedni. Leves, szendvicsek és egy szelet pizza is – amely állítólag Cesc Fabregas kezéből indult, és Sir Alex arcán landolt. Az incidens a skót menedzser és Wenger közti kapcsolat elmérgesedésének mélypontját hozta el.

8. Dyer–Bowyer bokszmeccs, amikor két csapattárs püfölte egymást. Hazai pálya, háromgólos hátrány, egy kiállítás. Lehet ennél rosszabb? Persze, hogy lehet: a Newcastle két játékosa, Kieron Dyer és Lee Bowyer ebben a pillanatban érezte úgy, hogy itt az idő összeverekedni a hazai drukkerek szeme láttára.

„Sosem passzolsz nekem!” – panaszkodott Dyer. „Azért nem passzolok, mert sz.r vagy!” – jött a válasz Bowyertől, majd a szavak szerepét felváltották az öklök. A begőzölő párost a csapattársak választották szét, majd a renitensek indulhattak is zuhanyozni. A Newcastle nyolc emberrel fejezte be a mérkőzést.

A lefújás után Graeme Souness menedzser az öltözőben „nemes” ajánlatot tett: „Ha ennyire verekedni akartok, mindkettőtöket elverlek.”

7. Agüero berúgta, bajnok lett a Manchester City! Drámaibb bajnoki befejezést nehéz lenne elképzelni annál, amit a Manchester City produkált 2012 májusában.

A City 44 év türelmes várakozás után készült bajnoki címet nyerni, de az utolsó fordulóban úgy tűnt, ez mégsem fog sikerülni. A Manchester United nyert Sunderlandben, így a Citynek is győzelemre volt szüksége az aranyhoz. A 91. percben még a QPR vezetett az Etihadban, aztán jött Edin Dzeko és Sergio „Agüeroooooo”.

A Manchester City jobb gólkülönbségének köszönhetően megnyerte a Premier League-et.



6. Alan Pardew fejelése. A Crystal Palace jelenlegi és a Newcastle korábbi menedzsere egy sima győzelemmel kecsegtető Hull City elleni bajnoki mérkőzésen fejelte meg David Meylert, aki meglökte őt. Pardew a PL történetének legsúlyosabb menedzseri eltiltását kapta: hét mérkőzés (ebből az első három mérkőzésen a stadionba sem tehette be a lábát), illetve 160 ezer font pénzbüntetés.

5. Terry kontra Ferdinand. A bíróság felmentette, az angol Labdarúgó-szövetség (FA) viszont négy mérkőzésről eltiltotta a Chelsea játékosát, John Terryt, akit azzal gyanúsított Anton Ferdinand, a Queens Park Rangers akkori védője, hogy rasszista megjegyzéseket tett rá, a bőrszínére utaló jelzőkkel illette a két csapat 2011. novemberi bajnoki mérkőzésén.

Terry és Ferdinand a pályán (Fotó: Reuters)
Terry és Ferdinand a pályán (Fotó: Reuters)

A két játékos párbeszédéről tévéfelvételek tanúskodtak, de a Terry szájáról leolvasható szavak nem voltak bizonyító erejűek a bíróságon.

A bíróságon Terry elismerte, hogy durva szavakat használt, ám tagadta, hogy rasszista felhanggal tette volna. Terry állítólag azt követően válaszolt Ferdinandnak, hogy ellenfele szóban és mutogatással egyértelmű utalást tett Terry nagy nyilvánosságot kapó ügyére, vagyis arra, hogy szexuális kapcsolatot létesített csapattársa, Wayne Bridge korábbi barátnőjével.

Terry felmentése után távozik a bíróságról  (Fotó: Reuters)
Terry felmentése után távozik a bíróságról (Fotó: Reuters)

4. Roy Keane bosszúja. A már visszavonult MU-legenda 2001-ben (egy Manchester City elleni városi derbin) szándékosan és kíméletlenül széttaposta norvég Alf-Inge Haaland térdét – ezt önéletrajzi könyvében is elismerte.

„Nem felejtettem el őt – vall könyvében Keane az esetről. – A Manchester Cityvel játszottunk, új klubja a kiesés ellen küzdött. A meccs végéig vártam, végül már csak öt perc volt hátra. Kib…ottul belerúgtam, talán még a labda is ott volt.”

Az ír középpályás három évvel korábban súlyosan belesérült egy találkozásba Haalanddal, akkor a norvég szimulálással vádolta meg őt.

3. Paulo Di Caniónak elborult az agya. Az 1998 őszén a Sheffield Wednesdayben futballozó olasz csatár egy Arsenal elleni mérkőzésen veszítette el teljesen az önuralmát. Egy tőle függetlenül kialakuló kakaskodás közben Patrick Vieirát ellökte, Martin Keownt megrúgta és torkon ragadta, majd a piros lapot felmutató játékvezetőt is felborította. Mindezért 11 mérkőzésre szóló eltiltást, továbbá pénzbüntetést is kapott.

2. Luis Suárez második harapása. Az uruguayi csatár 2013 áprilisában még a Liverpool mezében mélyesztette bele fogait Braniszlav Ivanovics karjába egy Chelsea elleni mérkőzésen.

A játékvezető ezt nem vette észre (a csatár a 97. percben egyenlítő gólt szerzett), utólag azonban 10 mérkőzésre szóló eltiltást kapott Suárez.

Korábban az Ajax mezében is harapott, 2014-ben pedig a labdarúgó-világbajnokságon tette ugyanezt, Giorgio Chiellinivel.



1. Eric Cantona kungfurúgását választotta a Daily Mail a Premier League történetének legsokkolóbb momentumának.

A francia klasszis több mint húsz évvel ezelőtt, 1995 januárjában a Crystal Palace–Manchester United mérkőzés második félidejében piros lapot kapott, és épp indult az öltöző felé, amikor egyszer csak átvetette magát a korláton, és Jackie Chant megszégyenítő rúgással leterítette az őt keményen sértegető nézőt. Kilenc hónapos eltiltással vezekelt.

„Ez volt karrierem csúcspontja. A szurkolókért csináltam. Azért, hogy örüljenek. Az emberek a hétköznapokon teli vannak stresszel, feszültséggel, csomó dolgot szeretnének megtenni, de nem merik. Én megtehettem, és meg is tettem, azért, hogy örömöt szerezzek nekik” – nyilatkozta az esetről 2011-ben Cantona.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik