SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2019.10.21 23:32 Frissítve: 2019.10.21 23:32

Technikai tudás – Szeli Mátyás jegyzete

 

 
Klopp bírálta a VAR-t, Solskjaer dicsérte a bírót

Időnként idegesítően nosztalgikus alkat vagyok, de nem olyan, aki örökösen panaszkodik, hogy régen minden jobb volt, nem bizonygatom nagy hangon, hogy a mostani játékosok a régiek cipőjét sem köthetnék be. Persze ennek generációs oka is lehet, hiszen gyerekkorom túlnyomó része a kilencvenes évekre esett, amikor a magyar futball jelentős sikereit még a büntetésből több ujjukat elveszítő jakuzák is fél kezükön meg tudták volna számolni.

Az évek múlásával nemcsak én változtam, hanem a labdarúgás is. Teljesen normális, hogy a sportág is él a technológiai fejlődés adta lehetőségekkel. Bűn lenne, ha nem így tenne. Ezért sem ágálok a videobíró ellen. Nyilvánvalóan zavar, hogy adott esetben katartikus pillanatoktól foszt meg a technikai újítás, de ami fontosabb: használatával csökkennek az égbekiáltó igazságtalanságok is.

Legalábbis elvben.

A probléma nem a videobíróval, hanem az alkalmazásával van.

A hétvégén leginkább a Premier League-ben születtek furcsa döntések. Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eset az volt, amikor Victor Lindelöf szabálytalankodott a liverpooli Divock Origivel a Manchester United gólját eredményező akció elején. Az esetet visszanézték, a gólt ugyanakkor nem érvénytelenítették.

Nem elhanyagolható tényező, hogy Angliában kissé más szemlélettel használják a videobírót. Az ottani profi játékvezetőket tömörítő szervezet például nem szorgalmazza a pályaszéli monitorok használatát, állítólag azért, hogy ezzel is időt spóroljon, másrészt – de ez csak néhány szigetországi lap találgatása – a Stockley Parkban található központban üldögélő videósok nem szívesen bírálják felül a pályán tevékenykedő kollégájuk döntését. Ezek aligha segítik elő a VAR helyes alkalmazását.

Természetesen nem zárható ki, hogy a Liverpool-mérkőzésen hasonló döntés született volna, de csak erősítheti a bíró döntését, ha ránéz a monitorra. Azon az egy percen már nem múlik semmi – vagy éppen nagyon is sok. Az is lehet, hogy Martin Atkinson játékvezető úgy érezte, Divock Origi rájátszott az esetre (ettől még lehet szabálytalan egy belépő), de ezt már sohasem tudjuk meg.

Ez pedig a másik probléma. A jelenlegi rendszer nem feltétlenül segít abban, hogy megértsük, mi miért történik. Jó lenne, ha a tévénézők és a stadionban helyet foglalók is néhány másodperces indoklást hallhatnának egy-egy döntés miértjéről.

Legalább ezzel is tisztulna a kép.

2020.09.20 17:03:23

Angol labdarúgás B. Á.

A Premier League 2020–2021-es kiírásának első rangadóján csak az első félidőben lehetett izgulni.

2020.09.19 14:53:25

Angol labdarúgás H. D.

Ole Gunnar Solskjaer csapata nyolc hónap után szenvedett újra vereséget a PL-ben.

2020.09.18 23:35:41

Angol labdarúgás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bizsergető érzés utólag rádöbbenni, kiket pöckölgettünk az asztalokon, farostlemezeken. A Leeds United ráadásul az egyik legérdekesebb és talán legkülönlegesebb futballrejtély, misztérium.

2020.09.14 21:11:25

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Nem engedélyezte a PL a szaúdi hatalomátvételt; a Hotspur ismét BL-re tör, ravasz igazolásokkal.

2020.09.06 10:45:28

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

TOPLISTA. A 2012-es BL-döntőt eltiltás miatt kihagyta, a végén mégis meccsszerelésben ünnepelt a trófeával – teljesen megérdemelten.