Angol átigazolások: Sir Alex megtalálta „Szentangyalát”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.29. 15:28
null
Ferguson „lehalászta” Zahát – jogos a mosoly? (Fotó: Action Images)
Nem azért, mintha mindenről az jutna az eszükbe, mint Mórickának, de észrevették, hogy napok óta sepregetünk, mint Franco Baresi, akkora hóhegyeket túrunk, hogy Larissa Riquelme-déja vunk van, kerülgetjük a kátyúkat, mint Diego Maradona a védőket Mexikóban, este vezetés közben keressük a fehér csíkot, mint Maradona Nápolyban, vagy a megállókban toporgunk idegesen, mint Mészöly Kálmán a kispad előtt, morcos szemöldökkel huhogunk a tenyerünkbe, mintha vásott szurkolók lennénk, és ha sokat álldogálunk, deresebb lesz a fejünk a hóesésben, mint Fabrizio Ravanellié; végül a tocsogós járdán két hosszú lépés között bekapnánk egy kis házi főzésűt, mint egy Váczi Zoltánba oltott Bácsi Sándor? No de nem lehetünk annyira elhavazva, hogy elmaradjon a topligás transzfer-összefoglaló – ezen a héten is az angolokkal kezdünk.
Sikerre vezetett a Zaha-várás a MANCHESTER UNITEDNÉL, magyarán az Arsenal orra elől az MU vitte el a Crystal Palace húszesztendős, elefántcsontparti születésű angol szélsőjét, Wilfried Zahát. Pontosabban, mint később kiderült, a Liverpool és a Real Madrid is vevő lett volna az egyszeres felnőttválogatott játékosra, és egyes sajtóorgánumok szerint a Manchester City 18.5 millió eurót ajánlott érte, de a győztes végül az United lett. Sokak szerint Zaha hamarosan világklasszis lesz, ám ez még a jövő mélyén lengedez, az viszont biztos, hogy tavasszal kölcsönben még a Crystalt igyekszik majd feljutáshoz segíteni. Egyébként ha Manchesterben úgy szerepel, ahogyan azt elvárják tőle, még hétmillió eurót kasszíroz érte jelenlegi egyesülete a most átutalt 11.75 millió után (más források szerint aktuálisan 17.5 millió volt a vételár, a bónusz pedig 2.4 millióra rúghat). Bárhogyan is nézzük, bombaüzlet – amelynek oldalvizén a Zenit egy küldötte Manchesterbe utazott Nani-ügyben, de a portugálra a Juventus és a PSG is feni a fogát.


Zaha egyébként alaposan felkészült a jelenkori MU legendáriumából, ugyanis orvosi vizsgálatára egy Imogen Thomast ábrázoló pólóban jelent meg – az egykori Miss Wales (hegy-völgyet rajta lelsz!) ugyanis Ryan Giggs egykori kebelbarátnője.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy David de Gea beszállhat a nagy spanyol kapuskeringőbe, ezt egy igazán belső forrás, a futballista nem kimondottan rusnya barátnője, Edurne García Almagro is megerősítette. Sir Alex Ferguson szerint egy idióta, aki kritizálja a kapusát, tehát ő alighanem De Gea mellett tette le a voksát. Egyes szakírók szerint januárban érkezhet még egy középső középpályás is az MU-hoz (a Celtic kenyai erőműve, Victor Wanyama jó ötletnek tűnik, a milanos Urby Emanuelson kissé kockázatosabbnak, a legnagyobb durranásnak viszont Bastian Schweinsteiger vagy Fernandinho érkezése számítana, bár ők inkább nyári célpontok, ha azok egyáltalán), mások az evertonos Leighton Baines jövetelét vizionálják. Felmerült a cserekapusi posztra Asmir Begovic mellett legújabban a QPR-os Júlio César neve is. Két középső védőt is szemmel tart a Ferguson-duó (Sir Alex és a fő játékos-megfigyelő, azaz testvére, Martin): az egyik a Benficát szolgáló Ezequiel Garay, a másik a St.-Étienne 18 éves tehetsége, Kurt Zouma. Az Estudiantes Tecos mexikói-német szélsője, Jürgen Damm előrébb tart náluk, mert néhány edzésen már is részt vett a csapatnál. Balbekk poszton egyébként Lucas Digne (Lille) a B-terv.

Sir Alex két egykori felfedezettje is klubot váltott a napokban: Federico Macheda kölcsönbe a Stuttgarthoz került az MU-tól, a 2009-ben a Sunderlandnek 4.1 millióért eladott Fraizer Campbell pedig 775 ezer euróért a Cardiff Cityhez, értelemszerűen a „fekete macskáktól” (korábbi hír, hogy a 8.8 milliós csodavétel, Bébé ismét elkerült kölcsönbe Manchesterből, ezúttal a Rio Avéhoz). Zárjuk unitedes sorainkat a norvég Dean Santangelóval: a csodálatos nevű, angol állampolgársággal is rendelkező, de Svájcban felnőtt kapust az Augsburg tartalékjai közül szúrta ki a skót, természetesen a jövőt szem előtt tartva. Még mielőtt rákérdeznének a kedves olvasók: nem, fórumozóink kedvenc magyar támadója nem rugdosott Santangelónak annak idején kapura, mert az csak tavaly nyáron került a németekhez a Readingtől.

Nézzük a többieket! Az Everton vett egy középső középpályást a Twentétől Leroy Fer személyében, mégpedig meglehetősen drágán, 8.5 millió fontért, azaz tízmillió euróért – mindez pedig csakis azt jelentheti, hogy az igen keresett Marouane Fellaini (Chelsea? Zenit? City? PSG?) még januárban megdöntheti a klub átigazolási rekordját. Egyébként Fer remek középpályás, az erőnléte osztályon felüli, a beceneve „Kidobóember”, amely tény sokat elárul a stílusáról – de nem egy karmester típus. Ez utóbbit onnan is lehet sejteni, hogy vett nemrégiben a barátnőjének egy lovacskát potom nyolcmillió forintnyi összegért, de mindössze az ajándék átadásakor jutott eszébe, hogy szíve hölgye (aki dobott egy hátast a hátast látva) panelházban él, ahová csupán kivételes történelmi alkalmakkor lehet lovat bekvártélyozni. Vagy csak gyakorolta Fer az angol humort?

Nagyot fogott a Tottenham is, amely nem a nyártól igazolta le a Schalke középső középpályását, Lewis Holtbyt – akkor lejárt volna a német labdarúgó szerződése, és mindenképpen (holtbyztosan...) a londoniaknál folytatta volna –, hanem már most. Igazából a gelsenkircheniek sem panaszkodhatnak, mert 1.75 milliót kaptak a „transzferikáció praecoxért", Holtbyra pedig azért lett hirtelen nagy szüksége a „sarkantyúsoknak”, mert a brazil válogatott Sandro hosszabb időre kidőlt, így átszervezésre szorul a Spurs tengelye. A L'Équipe szerint ha Holtby karmesterkedni szeretne a mezőnymunka helyett, hamarosan nemcsak a Gylfi Sigurdsson, Clint Dempsey, Jermaine Jenas trió lesz a konkurenciája, hanem a Montpellier-től esetleg érkező Junesz Belhanda, netán a még palermói Josip Ilicic. Szó mi szó, a Tottenham csatársorára jobban ráférne némi renoválás – ide a legújabb kiszemelt a Hamburg dél-koreai gólzsákja, Szon Heung Min (az angol klub korábban tett egy ajánlatot Ricky van Wolfswinkelért a Sportingnak, de nem nyert).

Hogy legalább egy ügyben ne hagyjunk nyitott kérdéseket, zárásképpen szögezzük le, hogy Ferék a paripa nélkül keltek át a csatornán: a Django nevű csidát még decemberben eladta a futballista, szerény veszteséggel. De hogy a gyilkos humorú angol szurkolók időről-időre emlékeztetik majd rá, arra mérget lehet venni...

ANGOL PREMIER LEAGUE – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
ARSENAL
Érkezett: Chuks Aneke (kölcsönből vissza, Crewe), Emmanuel Frimpong (kv., Charlton), Craig Eastmond (kv., Colchester)
Távozott: Johan Djourou (kölcsönbe, Hannover), Maruan Samah (k., West Ham), Emmanuel Frimpong (k., Fulham)
ASTON VILLA
Érkezett: Alan Hutton (kv., Nottingham), Stephen Warnock (kv., Bolton)
Távozott:
CHELSEA
Érkezett: Sam Walker (kv., Bristol Rovers), Josszi Benajun (kv., West Ham), Patrick Bamford (kv., Milton Keynes), Wallace (Fluminense, 5.400.000 euró), Demba Ba (Newcastle United, 8.500.000), Matej Delac (kv., Guimaraes), Todd Kane (kv., Preston), Matej Delac (kv., Guimaraes), Archange Nkumu (kv., Colchester), Milan Lalkovic (kv., Guimaraes)
Távozott: Wallace (k., Fluminense, ingyen), Daniel Sturridge (Liverpool,15.000.000), Matej Delac (k., Inter Zapresic), Todd Kane (k., Blackburn Rovers), Sam Walker (k., Colchester), Lucas Piazón (k., Málaga)
EVERTON
Érkezett: Jake Bidwell (kv., Brentford), Leroy Fer (Twente, 10.000.000)
Távozott: Ross Barkley (k., Leeds)
FULHAM
Érkezett: Marcus Bettinelli (kv., Dartford), Alex Smith (kv., Leyton Orient), Marcello Trotta (kv., Brentford), Richard Peniket (kv., Kidderminster), Corey Gameiro (kv., FC Eindhoven), David Stockdale (kv., Hull), Chris David (Twente II), Marcello Trotta (kv., Brentford), Emmanuel Frimpong (k., Arsenal)
Távozott: Mickaël Tavares (szerződése lejárt), Stephen Kelly (Reading, 1.500.000), David Stockdale (k., Hull, 240.000)
LIVERPOOL
Érkezett: Danny Wilson (kv., Bristol City), Daniel Sturridge (Chelsea, 15.000.000), Adam Morgan (kv., Rotherham)
Távozott: Adam Morgan (k., Rotherham), Joe Cole (West Ham, i.), Nuri Sahin (kv., Real Madrid), Danny Wilson (k., Heart)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Harry Bunn (kv., Crewe), Jérémy Hélan (kv., Sheffield Wednesday), Reece Wabara (kv., Oldham), Ryan McGivern (kv., Hibernian), Dedryck Boyata (kv., Twente), Harry Bunn (kv., Crewe)
Távozott: Gunnar Nielsen (szerződése lejárt), Alex Nimely (k., Crystal Palace), Adam Drury (k., Burton), Michael Johnson (szf.)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Michael Keane (kv., Leicester), Jesse Lingard (kv., Leicester), Joshua King (kv., Blackburn), Ben Amos (kv., Hull), Robbie Brady (kv., Hull), Reece Brown (kv., Coventry), Dean Santangelo (Augsburg II), Wilfried Zaha (Crystal Palace, 11.750.000)
Távozott: Bebé (k., Rio Ave), Ángelo Henríquez (kv., Wigan), Joshua King (Blackburn, 1.230.000), Scott Wootton (k., Peterborough), Robbie Brady (Hull, 2.500.000), Federico Macheda (k., VfB Stuttgart), Wilfried Zaha (k., Crystal Palace), Luke McCullough (k., Cheltenham)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Curtis Good (kv., Bradford), Jonathan Hooper (kv., Darlington), Marcus Maddison (kv., Blyth Spartans), Mathieu Debuchy (Lille, 6.200.000), Paul Dummett (kv., St. Mirren), Jonathan Hooper (kv., Workington), Mapou Yanga-Mbiwa (Montpellier, 8.000.000), Yoan Gouffran (Bordeaux, 2.000.000), Massadio Haidara (Nancy, 2.500.000), Moussa Sissoko (Toulouse, 2.500.000)
Távozott: Jonathan Hooper (Workington, i.), Demba Ba (Chelsea, 8.500.000), Conor Newton (St. Mirren, k.)
NORWICH CITY
Érkezett: Tom Adeyemi (kv., Brentford), Chris Martin (kv., Swindon), Simon Lappin (kv., Cardiff), Jacob Butterfield (kv., Crystal Palace), Korey Smith (kv., Yeovil), Elliott Ward (kv., Nottingham)
Távozott: Elliott Ward (k., Nottingham), Jacob Butterfield (k., Crystal Palace), Simon Lappin (szf.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Jay Bothroyd (kv., Sheffield Wednesday), D. J. Campbell (kv., Ipswich), Bruno Andrade (kv., Wycombe), Ángelo Balanta (kv., Milton Keynes), Troy Hewitt (kv., Bury), Tal Ben Haim (egyesület nélküli), Rob Hulse (kv., Charlton), Tom Hitchcock (kv., Bristol Rovers), Michael Harriman (kv., Wycombe), Loic Rémy (Marseille, 10.500.000)
Távozott: Tom Hitchcock (k., Bristol Rovers), Michael Harriman (k., Wycombe), Kieron Dyer (szf.), Djibril Cissé (k., al-Garafa), Frankie Sutherland (k., Portsmouth), Ryan Nelsen (visszavonult), Anton Ferdinand (k., Bursaspor)
READING
Érkezett: Gozie Ugwu (kv., Yeovil), Michael Hector (kv., Aldershot), Angus MacDonald (kv., Torquay), Jake Taylor (kv., Cheltenham), Lawson D’Ath (kv., Cheltenham), Daniel Carrico (Sporting CP, 750.000), Karl Sheppard (kv., Accrington), Simon Church (kv., Huddersfield), Dominic Samuel (kv., Colchester), Stephen Kelly (Fulham, 1.500.000), Hope Akpan (Crawley, 370.000)
Távozott: Dominic Samuel (kv., Colchester), Gozie Ugwu (k., Plymouth)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Lee Barnard (kv., Bournemouth), Danny Seaborne (kv., Charlton), Alberto Seidi (kv., Aldershot), Vegard Forren (Molde, 4.750.000), Aaron Martin (kv., Crystal Palace)
Távozott: Sam Hoskins (k., Stevenage), Ryan Dickson (k., Bradford), Danny Seaborne (k., Bournemouth)
STOKE CITY
Érkezett: Ryan Brunt (kv., Leyton), Jermaine Pennant (kv., Wolverhampton), Mamady Sidibé (kv., Sheffield Wednesday), Florent Cuvelier (kv., Walsall), Matthew Lund (kv., Bristol Rovers), Michael Tonge (kv., Leeds), Danny Higginbotham (kv., Ipswich)
Távozott: Danny Higginbotham (Sheffield United, i.), Diego Arismendi (szl.), Michael Tonge (Leeds), Maurice Edu (k., Bursaspor), Ryan Brunt (Bristol Rovers)
SUNDERLAND
Érkezett: Blair Adams (kv., Coventry), David Meyler (kv., Hull), Alfred N'Diaye (Bursaspor, 4.700.000), Kader Mangane (al-Hilal, k.), Ahmed Elmohamadi (kv., Hull)
Távozott: Dong Von Dzsi (k., Augsburg, 50.000), David Meyler (Hull, 1.800.000), Blair Adams (k., Coventry), Louis Saha (szf.), Fraizer Campbell (Cardiff City, 775.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: Alan Tate (kv., Leeds), Daniel Alfei (kv., Wrexham), Curtis Obeng (kv., Fleetwood), Roland Lamah (k., Osasuna)
Távozott: Jamie Proctor (Crawley Town), Leroy Lita (k., Sheffield Wednesday)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jermaine Jenas (kv., Nottingham), Adam Smith (kv., Millwall), John Bostock (kv., Swindon), David Bentley (kv., FK Rosztov), Ezekiel Fryers (Standard Liege, 3.500.000), Lewis Holtby (Schalke, 1.750.000)
Távozott: Carlo Cudicini (Los Angeles Galaxy, i.), Iago Falqué (k., Almería)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Scott Allan (kv.,Portsmouth), Sam Mantom (kv., Walsall), Jerome Thomas (kv., Leeds), Donervon Daniels (kv., Tranmere), Saido Berahino (kv., Peterborough), Chris Wood (kv., Millwall), George Thorne (kv., Peterborough)
Távozott: Chris Wood (Leicester, 1.125.000), Gonzalo Jara (k., Nottingham), Sam Mantom (Walsall), Craig Dawson (k., Bolton)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Stephen Henderson (kv., Ipswich), Daniel Potts (kv., Colchester), Declan Hunt (kv., Braintree), Sean Maguire (Waterford), Joe Cole (Liverpool), Maruan Samah (k., Arsenal), Wellington Paulista (k., Cruzeiro)
Távozott: Josszi Benajun (kv., Chelsea)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Jordan Mustoe (kv., Morecambe), Rob Kiernan (kv., Brentford), Roger Espinoza (Sporting Kansas City, i.), Ángelo Henríquez (k., Manchester United), Joel (k., Atlético Madrid), Nouha Dicko (kv., Blackpool)
Távozott: Rob Kiernan (k., Brentford)
vastaggal az elmúlt hét napban történt igazolások
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik