Saját nevelést a csapatokba, európai futballreformot!

Vágólapra másolva!
2013.11.13. 13:50
null
Zaha az U21-eseknél és a Crystal Palace-ban húzóember volt – az MU-ban alig játszik (Fotó: Action Images)
A brit Professzionális Labdarúgók Szövetsége (PFA), a világ legrégibb profi sportszakszervezete egész Európára kiterjedő reformokat sürget az utánpótláskorú fiatalok játéklehetőséghez juttatása érdekében.

A PFA kimutatása szerint az angol utánpótlás helyzete kritikus: hatból öt olyan játékos hagyja el a futballvilágot 21 éves koráig, aki 16 évesen profi szerződést kapott. Az angol Premier League-ben 2005-ben még a játékpercek 10.33 százaléka jutott utánpótláskorú – U21-es – labdarúgóknak, ez mára mindössze 4.45 százalékra esett vissza. Ez a legrosszabb adat az európai topligák között. Szintén negatív rekordot döntött az angol U21-es játékosok száma az élvonalban, mindössze 35 hazai fiatal szerepelt a 2012–2013-as Premier League-ben.

A krízist a saját válogatottjukon pontosan érzékelő angolok 320 millió fontos (több mint 113 milliárd forintos) utánpótlás-stratégiával próbálnak enyhíteni a gondokon, az első eredményeket három-öt éven belül várják.

„Nehéz helyzet ez, mert külföldi tulajdonosok vannak, akik külföldi edzőket hoznak, és mindenkinek a rövid távú célok elérésére kell koncentrálni. A pénzdíjak egyszerűen olyan magasak, hogy mindenki a már kipróbált futballistákra szavaz, és ez az utánpótlás-nevelést veszélyezteti” – mondta a Premier League U21-es bajnokságának technikai megfigyelője, David Pleat a BBC-nek.

A PFA egész Európára vonatkozó tervezetet készít, amely szerint a kezdőcsapatokban legalább három, a klubnál nevelkedett futballistának (nemzetiségtől függetlenül, a lényeg, hogy három szezont 16 és 21 éves koruk között az adott klubnál töltsenek) kellene szerepelnie. Kérdéses, hogy az UEFA és az Európai Unió szabályaival ezt miként lehet összhangba hozni, ráadásul a tervezetet a Premier League ellenzi. Az angolok reformokat sürgetnek a 12–16 éves korosztályban is, mondván, a szigetországban nem megfelelő képzettségű edzők nevelik a tiniket, akik szinte behozhatatlan hátrányban vannak, amikor 16 évesen bekerülnek a profi futball világába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik