Rekordgyőzelem: blackburni döntetlenjével bajnok a Manchester United

Vágólapra másolva!
2011.05.14. 13:48
Címkék
Az ünneplésre készülő Manchester Unitedet fogadta az angol labdarúgó-bajnokság 37., utolsó előtti fordulójában a Blackburn. Egy pontra volt szüksége a vendégcsapatnak, hogy megnyerje 19. bajnoki címét, és ezzel maga mögött hagyja az örökrangsorban a Liverpoolt. Sir Alex Ferguson 12. alkalommal vezényelte a bajnokság élére a „vörös ördögöket", Ryan Giggs pedig 573. Premier League-találkozóját vívta ma, megdöntve ezzel David James rekordját.

Wayne Rooney büntetője után rekordbajnokságát ünnepelheti a Manchester United (Fotó: Reuters)
Wayne Rooney büntetője után rekordbajnokságát ünnepelheti a Manchester United (Fotó: Reuters)
Wayne Rooney büntetője után rekordbajnokságát ünnepelheti a Manchester United (Fotó: Reuters)
Wayne Rooney büntetője után rekordbajnokságát ünnepelheti a Manchester United (Fotó: Reuters)
Wayne Rooney büntetője után rekordbajnokságát ünnepelheti a Manchester United (Fotó: Reuters)

 

TRANSZFEREK A KÉT KLUB KÖZÖTT
A Blackburnből a Manchester Unitedbe
1997, Henning Berg, 7 500 000 euró
1994, David May, 2 100 000
1991, Peter Beardsmore

A Manchester Unitedből a Blackburnbe

2010, Mame Biram Diouf, kölcsönbe, ingyen
2008, Danny Simpson, k., i.
2002, Dwight Yorke, 3 500 000
2001, Andrew Cole, 12 200 000
2000, Henning Berg, 2 625 000
2000, John Curtis, 2 250 000
1991, Peter Beardsmore, k.
1969, Frank Kopel
1966, John Connelly

Három legyet szeretett volna lecsapni ezen a mérkőzésen Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere: egy ponttal bebiztosítani saját 12., a klub 19. bajnoki címét, ezzel pihenőidőt biztosítani sztárjainak az FC Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntő előtt, és nem utolsósorban elvenni az örök rivális Manchester Citytől azt az örömöt, hogy csak rá figyeljen az ország, ha megnyeri ma az FA-kupát a Stoke City ellen. Bónuszként a „vörös ördögök” maguk mögött hagyhatják az angol bajnokság örökrangsorában a szintén 18 elsőségnél tartó Liverpoolt.

A nap számai a 12 és a 19 mellett az 573 és a 600., Ryan Giggs ugyanis 573. Premier League-találkozóját vívta ma, megdöntve ezzel David James rekordját, Rio Ferdinand pedig 600. alkalommal lépett pályára a klubban. Nem sok kellett ahhoz, hogy álomszerűen kezdődjön a „rekordok napja”, hiszen a 4. percben Nani fejese nyomán a labda a lécen csattant. De nehogy azt higgyük, hogy a hazaiak túlságosan is tisztelték volna ellenfelüket, David Hoilett például négy védőt is játszi könnyedséggel cselezett halomra, pontos beadását a hiperaktív védő, Christopher Samba viszont fölé vágta.

Így is meglepetést okozott azért, amikor a 20. percben megszerezték a vezetést a hazaiak, igaz, kellett ehhez az is, hogy Brett Emerton bal oldali beadásánál a rendkívül bizonytalan kapus, Tomasz Kuszczak újabb lepkevadászatra induljon, majd Martin Olsson visszaívelt labdájáról Jonny Evans maradjon le, így a feladó Emertonnak már nem volt nehéz pár lépésről a hálóba találnia.

A TÖBBI PÁLYÁN

A Blackpool pályáján igazi thriller zajlott, méghozzá hétgólos változatban. A Bolton Kevin Davies révén már a 6. percben vezetett, de a hazaiak fordítottak, majd még kétszer előnybe kerültek, és végül Charlie Adam találata révén megszerezték a győzelmet, továbbra is életben tartva a bennmaradásról szőtt álmaikat. Bogdán Ádám a vendég Wanderers kispadján ülte végig a mérkőzést.

A Wolverhampton meglepő, de szintén nagyon fontos győzelmet aratott a Sunderland stadionjában, míg a West Bromwich az Evertont gyűrte le hazai pályán.

Megfogta a gól az MU-t, hogy éljünk a legócskább futball-közhelyek egyikével, de ezúttal is találó ez a kifejezés. A vendégek zavart tíz percét a mérkőzés harmadik Kuszczak-hibája zárta le (később kis híján másodszor is gólt rúgatott egy hazaadás után az ellenféllel a lengyel, aki ezzel alighanem leszámolhat azzal a reményével, hogy a nemsokára visszavonuló Edwin van der Sar helyét átveszi a kezdőben). Az első félidő hajrájára beszorultak a hazaiak, de mindig akadt egy bevetődő-odalépő-becsúszó játékos, aki tisztázott a meleg helyzetekben. Ne feledjük, a vendéglátó a biztos bennmaradásért harcolt.

AZ ANGOL BAJNOKOK ÖRÖKRANGLISTÁJA
19: Manchester United
18: Liverpool
13: Arsenal
9: Everton
7: Aston Villa, Sunderland
5: Newcastle United
4: Sheffield Wednesday, Chelsea
3: Huddersfield Town, Leeds United, Wolverhampton Wanderers, Blackburn Rovers
2: Portsmouth, Preston North End, Burnley, Manchester City, Tottenham Hotspur, Derby County
1: Sheffield United, West Bromwich Albion, Nottingham Forest, Ipswich Town

A szünetben egyik kapitány sem változtatott csapatán, és nem változott a Man. United támadójátéka sem, amelyre igen jellemző volt, hogy egy alkalommal az a Javier Hernández nem volt képes két méterre pontosan passzolni mellett futó társának, aki eddig 13 gólt szerzett 23 kapura lövéséből a Premier League-ben. Az utolsó fél órára a jobbhátvéd Fabio helyére a veterán középpályást, Paul Scholest küldte be Ferguson, de ez nem sokat segített, sőt, a 65. percben a ma világklasszis produkciót bemutató svéd balhátvéd, Martin Olsson fejelt kapufát. Pár perc múlva Rio Ferdinand ütközött majd veszett össze Nemanja Vidiccsel, nem is győzött sóhajtozni a lelátón Van der Sar.

Vidics később kevés híján leharapta az egyik asszisztens fejét, pedig ők kaptak büntetőt, miután Paul Robinson akasztotta a kilépő Hernándezt. A tizenegyest az addig láthatatlan Wayne Rooney váltotta gólra, majd az angol nyelv kevésbé akadémikus kifejezéseiből rögtönzött kiselőadást a nézőknek, a kiskorúakat féltők őszinte rémületére.

A hátralévő negyedórában nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét gárda elégedett az egy ponttal, fel is hangzott a nézőtéri füttyszó innen is, onnan is.

A semmire sem jó állóháború végül pontosztozkodásba torkollott, ezzel bajnok lett a Manchester United, és nagyot lépett a bennmaradás felé a Blackburn.

NYILATKOZATOK
„Fantasztikusak voltak a fiúk és a szurkolók is – értékelt Alex Ferguson a lefújás után. – Kiválóan teljesítettek. Nagy nap ez a klubnak. Nem volt könnyű ez a meccs, de nem adtuk fel azután sem, hogy kaptuk azt a buta gólt. Nem játszottunk csúcsformában, de az ellenfél úgy harcolt, mintha az életéért küzdene, hiszen számára is nagyon fontos volt az egy pont. Amit megszereztünk mi is, és ezt a javunkra kell írni.”
„Valósággal rettegtem, amikor olyan sokáig gondolkodott a játékvezető, mielőtt megítélte volna a büntetőt – emlékezett vissza Wayne Rooney a találkozó egyik legérdekesebb pillanatára. – Meg kellett terveznem magamban, hogyan akarom rúgni, felidézni, hogyan gyakoroltam ezt egész héten. Bár Everton-drukker vagyok, hatalmas élmény számomra megszerezni a klub tizenkilencedik bajnoki címét. Rettentő nehéz megnyerni az angol bajnokságot, ez mindig is így volt. Öröm ebben a csapatban játszani, és még sok trófeát szeretnénk nyerni. Húsz évvel ezelőtt nagyon messze voltunk a Liverpooltól, de köszönhetően a klubnak, a menedzsernek és a játékosoknak, mára a többiek elé kerültünk. Jó érzés.”
„Mi lettünk a bajnokok, ott vagyunk a BL-döntőben, úgyhogy nem hiszem, hogy olyan rossz csapatunk lenne, ahogyan azt sokan mondják – tért ki az őket érintő vádakra Ryan Giggs. – Nem mondom, a szezonban korábban néha igen gyengén futballoztunk, de ebben az évben összességében nagyszerűen ment, így megérdemelten végeztünk az élen. Ha visszanézünk húsz évvel ezelőttre, sehol sem voltunk a Liverpooltól. Ma a legnagyobb riválisunkat előztük meg. Ez az, amiért érdemes élni, ezért játszom még harminchét évesen is, az ilyen pillanatokért. És egyre jobban élvezem ezeket.”
Az idény közben visszavonult Gary Neville is osztja Giggs véleményét: „Az ilyen percekért érdemes élni. Életük legszebb estéje lesz a mai a srácoknak”.
„Tavaly nem sok hiányzott a bajnokságunkhoz, úgyhogy különösen jóleső érzés most behúzni az elsőséget – mondta Rio Ferdinand. – Fura gólt kaptunk ezen a meccsen, de aztán megmutattuk, mennyit érünk. Ha vége lesz ennek a hétnek, menedzserünk szívéről leesik a nagy kő, ebben biztos vagyok. Az idén színvonalasabb volt a bajnokság, mint tavaly, keresztbe vertük egymást, izgalmasabb is volt a pontvadászat. Annak pedig különösen örülök, hogy elkerültek a súlyosabb sérülések.”
David Gill, a klub ügyvezetője is a kamerák elé vonult az ünneplések közepette. „Ez a rekorddöntés egyesületünk történelmének legszebb tettei közé tartozik. Sokan kérték, hogy külön ünnepeljük meg ezt a tényt, ennek méltó módjáról később intézkedünk.”
FERGUSON MÁR NEM IS MENEDZSER?
Ki tudja, mire gondolt Sir Alex Ferguson, miután kibontakozott az ölelésekből, büszkén pacsizott a nézőkkel, majd kiballagott a gyepre learatni a szurkolók vastapsát? Talán eszébe jutott az első manchesteri bajnokcsapata, vagy régi kedvenc játékosai, Peter Schmeichel, Steve Bruce, Gary Pallister, Roy Keane, Eric Cantona és az angol fiatalok, a Fergie-bébik? Vagy már a BL-döntőre gondolt, ahol a nagy esélyes, bombaformában lévő Barcelona vár rájuk, és sokak szerint legalább olyan csoda kellene a manchesteriek győzelméhez, mint 1999-ben? Netán ránézve a lesütött szemmel lebandukoló kapusra, Tomasz Kuszczakra felrémlett neki Fabian Barthez, Mark Bosnich és Massimo Taibi rémalakja? Nem tudjuk. Az biztos: nem tucatmenedzser a klubbal 12. bajnoki címét is bezsebelő skót szakember. Sőt, talán már nem is menedzser. Legenda lett ő már jóval korábban, hogy rájöttünk volna erre..
PERCRŐL PERCRE
1. perc: A hazaiak kezdik a találkozót.
„Tudjuk, hogy a Blackburn az életéért harcol vélekedett a találkozó előtt Ferguson. Nekik is elég lehet ma az egy pont, még ha más célért is harcolnak, mint mi. Ők bent akarnak maradni, mi meg bajnokok lenni. A kulcs a koncentráció lesz ezen a hatalmas mérkőzésen."
4. perc: Rooney jobb oldali beadását Nani zavartalanul fejelhette az ötösön középről, a stukkolás a lécen csattant. Robinson a kezét sem emelte fel.
A nap száma a 12 és a 19 mellett az 573: Ryan Giggs 573. Premier League-találkozóját vívja ma, megdöntve ezzel David James rekordját.
6. perc: Samba lép jó ütemben közbe középen.
9. perc: Giggs ad be zseniális mozdulattal veszélyesen, újra mentenek a hazai bekkek. Nani lő nem sokkal később, egy méterre a bal sarok mellé a tizenhatos jobb oldaláról.
10. perc: Hoilett zseniálisan cselezett ki négy védőt is a bal szélen, beadását Samba vágta rá 14 méterről, mielőtt Evans odaért volna, de fölé szállt a labda. Kis híján Samba di goal...
Az EURO CLUB INDEX szerint a Blackburn nyerési esélye ma 13, a Man. Unitedé 62 százalék.
18. perc: Kuszczak szerencsétlenkedik egy ártatlan, bár kissé szoros hazagurításnál. Vidics menti meg a bőrét.
19. perc: Jermaine Jones kap sárgát nem meglepő módon, belemenésért.
20. perc: Vezetnek a hazaiak: Emerton bal oldali beadásánál a lengyel kapus újabb lepkevadászatra indult, majd Hoilett segítségével újra kikerült a labda, de már a másik oldalra. A következő beadásnál (az előrelopakodó Olsson volt a tettes) már nem volt pardon: Evans késlekedett, így a bal oldalról, hat méterről Brett Emerton a hálóba vágta a labdát. 1–0
A Blackburn Rovers nem verte meg Ferguson fiait az elmúlt kilenc bajnokijuk közül egyetlen egyszer sem. Talán ma?
30. perc: Bizonytalanná vált az MU, de túlélte Kuszczak újabb harmatgyenge kimozdulását is.
35. perc: Öt védő közül Hernández lő középről, 22 méterről, de Robinson véd a bal saroknál.
37. perc:N'Zonzi csúszik oda Nani lábára középveszélyesen. Sárga lap.
38. perc: A két szélsőhátvéd szétzilálta újra az MU hátsó sorait: Salgado ad be a jobb oldalról, az ötös túlsó sarkáról Olsson lő kapásból, nem sokkal a rövid sarok mellé.
39. perc: Kuszczak újra kis híján gólt lövet az ellenféllel, de megússza újfent. A támadóról kipattan a labda az oldalvonalon túlra.
42. perc: Givet ment Nani elől ziccerben szögletre. Nem sokkal később Valencia elől Olsson fejeli el búbjával a játékszert. Olsson nagy meccse a mai.
45. perc: Beszorultak a hazaiak, de hősiesen védekeznek, csúsznak és másznak hátul.
46. perc: Dowd véget vet az első játékrésznek. Érik a meglepetés...
Nemrégiben 7–1-re nyert az MU, Dimitar Berbatov mesterötösével. Azon a találkozón a hét gólhoz kilenc kapura lövés kellett csupán... Blackburn előző 12 bajnokijából egyet tudott mindössze megnyerni.
Kezdődik a második félidő. Csere nincs egyik oldalon sem.
47. perc: Salgado ment kőkeményen becsúszva, mint legszebb realos napjaiban.
48. perc: Valencia szeretne büntetőt kapni, de Dowd spori megmosolyogja.
52. perc: Jellemző jelenet: Hernández nem tud két méterre passzolni. Salgado pár fogát viszont kis híján sikeresen kirúgja...
56. perc: Olssonban akad el a labda újfent.
Javier Hernández eddig 13 gólt szerzett 23 kapura lövéséből a Premier League-ben.
57. perc: Kuszczak lép ki egy beadásra, elüti a labdát, majd védői mentenek, amíg ő a földön fekszik.
58. perc: Hoillet helyén Morten Gamst Pedersen.
60. perc: Giggs lő középen, de belevetődik ebbe is valaki (Phil Jones).
62. perc: Fabio helyén a veterán Paul Scholes.
65. perc: Emerton jobb oldali beadását Olsson fejeli a kapufára hat méterről, Nanit is megmászva.
70. perc: Robinson sodorja el a kilépő Hernándezt. Büntető! Salgado sárga lapot kap reklamálásért.
73. perc: Rooney a jobb sarokba bombáz félmagasan. 11
73. perc: David Dunn váltja J. Jonest.
76. perc: Rooney jobb oldali belőtt labdája megy el Nani és Hernández előtt centikkel.
77. perc: Sambát Andrews váltja.
80. perc: Nanit meg Berbatov váltja.
Az élvonalban csak Steve Perryman szerepelt annyiszor (613 alkalommal) egy klubban, mint Ryan Giggs.
Michael Carrick ma játszott 150. alkalommal a „vörös ördögök" között.
A Manchester egyébként 74 gólt szerzett eddig a bajnokságban, ami rekord ebben az idényben.
90. perc: Tízperces unalomra háromperces hosszabbítás.
90+3. perc: Vége a találkozónak, bajnok a Manchester United!
PREMIER LEAGUE
37. FORDULÓ
Blackburn Rovers–Manchester United 1–1 (1–0)
Ewood Park. Vezette: Phil Dowd.
Blackburn Rovers: Robinson – Salgado, Samba (Andrews, 77.), Givet, Olsson – Phil Jones, Jermaine Jones (Dunn, 73.), N'Zonzi, Emerton – Hoilett (Morten Gamst Pedersen, 58.) – Roberts
Manchester United: Kuszczak – Fabio (Scholes, 62.), R. Ferdinand, Vidics, Evans – Valencia, Carrick, Giggs, Nani (Berbatov, 80.) – Rooney, Javier Hernández
Gólszerző: Emerton (20.), ill. Rooney (73. – 11-esből)

 

AZ ÁLLÁS
1. Manchester United372211 474–35+3977
2. Chelsea3621 7 867–30+3770
3. Arsenal361910 769–39+3067
4. Manchester City3619 8 955–33+2265
5. Liverpool3617 71259–41+1858
6. Tottenham Hotspur
361414 851–45 +656
7. Everton3712151050–45 +551
8. Stoke City3613 71646–44 +246
9. Bolton Wanderers
3712101552–54 –246
10. West Bromwich Albion3712101553–68–1546
11. Fulham3610151145–41 +445
12. Newcastle United
3611111451–52 –144
13. Sunderland3711111542–56–1444
14. Aston Villa3610121445–58–1342
15. Blackburn Rovers
3710101743–57–1440
16. Wolverhampton W.
3711 71944–63–1940
17. Birmingham City
36 8151336–54–1839
18. Blackpool3710 91853–74–2139
19. Wigan Athletic
36 7151436–59–2336
20. West Ham United36 7121741–64–2333

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik