Premier League: Wenger gyors és hatalmas változásokat jósol

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 11:39
null
Arsene Wengertől így búcsúzott el az Arsenal-tábor (Fotó: AFP)
Az európai klubfutball struktúrájának szükségszerű, egyben földrengésszerű megváltozásáról, az angol Premier League jelentőségének várható csökkenéséről is beszélt csütörtökön, utolsó meccsfelvezető sajtótájékoztatóján Arsene Wenger, az Arsenal leköszönő menedzsere.

 

Arsene Wenger jóslatának lényege: a sokszor, sok helyütt emlegetett „európai szuperliga” a nagyon közeli jövőben megvalósul, fordulóit hétvégenként rendezik majd, ezzel együtt a nagy nemzeti bajnokságok – köztük az angol Premier League, amely a francia szakember szerint az új rendszerben 16 csapattal lenne optimális méretű – a hétköznapokra költöznek.

Wenger szerint ebbe az irányba mutat a PL világmárkává válása, és ezt kényszerítik ki a futballpiaci pénzmozgások, a kereslet és a kínálat egymásra találásának törvényszerűségei. Az Arsenal-tréner szerint nem mellékes, hogy a kontinentális Európa legerősebb klubjai a szuperliga révén olyan pénzügyi környezetben létezhetnének, amilyenben a manapság irigyelt angol csapatok.

A sajtótájékoztatóról beszámoló angol lapok fontosnak tartják megjegyezni: Wengert meglehetősen jó kapcsolatok fűzik FIFA- és UEFA-vezetőkhöz, úgyhogy ha szerinte „elkerülhetetlenek” a változtatások, akkor azt más, befolyásos szereplők sem gondolhatják másképp.

„Elég megnézni az angol klubok tulajdonosi szerkezetének változását abban az időszakban, amelyet az Arsenalnál töltöttem: teljesen nemzetközivé vált – fogalmazott Wenger. – Ezek a tulajdonosok már a világ összes jó futballistáját meg tudják vásárolni, a Premier League tulajdonképpen egyfajta világbajnokság lett. Mi lehet a következő lépés? Egy európai liga hétvégi meccsekkel, miközben a hazai bajnokság keddre, szerdára szorul. Szerintem ez lesz.”

Wenger szerint – és ezt a televíziós jogdíjakról szóló tárgyalások időről időre igazolják – a kis és nagy klubok érdekei sem a Premier League-ben, sem a Bajnokok Ligájában nem egyeztethetőek össze, és a képlet a jövőben sem változik. Az európai szuperliga viszont minden befolyásos döntéshozó számára kecsegtető lehetőséget rejt.

Hozzátesszük: voltaképpen betudhatjuk kísérletnek a Bajnokok Ligája következő idényét, amelyben az eddigieknél több csoportkörös helyet garantálnak a topligák számára, miközben a selejtezőből a korábbi tíz helyett már csak hat csapat juthat fel a főbálára.

Nézzük, miként érvel Wenger:

„S hogy miért lesznek hétvégén a meccsek? Hogy jól fogyjanak a jegyek. Mert a Bajnokok Ligája belépőit már nem olyan könnyű eladni. Nem valami fényesek az adatok. Persze ha minden héten Real Madrid–Barcelona, Real Madrid–Arsenal vagy Manchester United–Bayern München mérkőzést rendeznek, rögtön magasabbak lesznek a nézőszámok. A változások elkerülhetetlenek. Jelenleg a közös bevételek elosztása is sok problémát vet fel a nagy klubok és a kis klubok között. A nagyok egyre hangosabban hajtogatják, hogy ha két kisebb csapat játszik egymással, a meccsük senkit sem érdekel, mert az emberek minőséget akarnak látni. A nagyok fel fogják tenni a kérdést: miért osztozzunk egyformán a pénzen, ha ti senkit sem érdekeltek?”

Wenger szerint az sem tesz jót az európai labdarúgásnak, hogy a legnagyobb, legnépszerűbb bajnokságok egyre kiszámíthatóbbakká válnak (az idén a top 5 bajnokságból csak az olaszban kérdéses a bajnok kiléte a véghajrában, bár ott is már csak matematikai esélye van a Napolinak a Juventus megelőzésére…) – a minden bizonnyal hosszú távon kiegyenlített európai szuperliga új helyzetet teremtve erre is megoldást kínálna.

Wenger utolsó bajnoki mérkőzése az Arsenal-kispadján vasárnap lesz, az ellenfél a Huddersfield Town idegenben. Az Arsenal a 6. helyen zárja a bajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik