Premier League: beteljesül az álom, jön a téli pihenő?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.06. 17:35
null
Januárban kevesebb angol bajnokit kaphatunk az elkövetkezendő esztendőkben (Fotó: AFP)
Ismét terítékre került a téli szünet kérdése az angol Premier League-ben: a bajnokság jelenleg érvényes hároméves televíziós szerződése a végéhez közeledik, a tárgyalások során az egyik központi témát a szezon közbeni pihenő jelenti.

 

Az angol szövetség részéről még évekkel ezelőtt jelezték, hogy 2019-ig biztosan nem kerül bevezetésre az évközi szünet a Premier League-ben – tudvalevő, eddig érvényes a jelenlegi, több mint ötmilliárd fontos (1864 milliárd forintos) televíziós szerződés.

Az új szerződéssel kapcsolatban már hónapok óta zajlanak az egyeztetések, a következő három esztendőre szóló etap tulajdonjogairól várhatóan a jövő héten lesz hivatalos bejelentés. Ami a téli pihenőt illeti, egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a bevezetése esetén sem lenne hatással a zsúfolt ünnepi időszakra (januárban kerülne rá sor) – sok csapat az utolsó két hétben négyszer vagy akár ötször is pályára lép, ez sok menedzser nemtetszését is kiváltotta.

A Manchester Cityt irányító Pep Guardiola amiatt panaszkodott januárban, hogy az „ünnepi nagyüzem” „megöli a játékosait”, míg a városi rivális Unitedet dirigáló José Mourinho úgy véli, a téli szünet hiánya gyakorlatilag szétzúzza az angol klubok győzelmi reményeit a Bajnokok Ligájában.

Érdekes módon nem mindenki szeretne változást, az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger egyszer azt mondta, „megkönnyezné”, ha bevezetésre kerülne az évközi pihenő – pedig a mostani szezonban éppen az „ágyúsoké” volt a legkeményebb program, a londoniak 19 nap leforgása alatt hat bajnokit játszottak.

„A Premier League vezetősége már több hónapja megbeszéléseket folytat az angol szövetséggel (FA) és az angol Labdarúgó-ligával (EFL) az egyre inkább túlzsúfolt naptár kihívásaival kapcsolatban, hogy milyen módon tudunk változtatni a torlódás enyhítése érdekében a szezon felénél beiktatott szünet segítségével. A versenynaptárban vannak megfelelőnek tűnő időpontok, és nyitottak vagyunk a megoldásra, így továbbra is tárgyalunk az érintettekkel, hogy megvalósítható megoldást találjunk” – olvasható a Premier League által kiadott közleményben.

SZAVAZÁS

Ön szerint szükség lenne a téli szünetre a Premier League-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A téli szünet egyik vitapontja, hogy profitálna-e belőle a válogatott, ám Gareth Southgate szövetségi kapitány megkérdőjelezi azt a nézőpontot, mely szerint a pihenő bevezetése növelné a nemzeti csapat esélyeit egy trófea elhódításánál.

Összehasonlításképpen érdemes megjegezni, hogy az összes többi topbajnokság (német Bundesliga, spanyol La Liga, olasz Serie A, francia Ligue 1) menetrendjébe beiktatnak téli pihenőt, a leghosszabb szünet a németeknél van, összesen 22 nap telik el első osztályú bajnoki nélkül.

Az évközi szünet bevezetése nem az első fontosabb változtatás lehet az angol bajnokságban: tavaly szeptemberben a klubvezetők egy részvényesi ülésen megszavazták, a jövőben már a Premier League aktuális idényének rajtja előtt lezárulj a szigetországi átigazolási időszak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik