Pokolra küldte a „vörös ördögöket" a City

Vágólapra másolva!
2011.10.23. 16:17
null
Az első csapás a hatból: Mario Balotelli köszön be a házigazdáknak (Fotó: Reuters)
Címkék
Ma délután nagy rangadót rendeztek a Premier League-ben: a United és a City az Old Traffordon csapott össze. Vajon megcibálja az angol oroszlán bajszát a feltörekvő trónkövetelő a manchesteri megaderbin? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, olyan választ adott erre Roberto Mancini alakulata, amelyről még évtizedek múlva is beszélni fogunk!  

Amikor legutóbb a két manchesteri klub állt az angol élvonal élén, még Sir Winston Churchill volt az ország miniszterelnöke, és bizony alighanem félrenyelte a túlvilágon óriásszivarjai egyikét a politikus-legenda, amikor megtudta, hogyan és milyen pénzekből gazdálkodik manapság a City.

Az első negyedóra masszív hazai mezőnyfölényt és elkeseredett támadásokat hozott, amelyeket a City-védelem meglehetősen könnyedén hárított.

A 22. percben tulajdonképpen az első veszélyesebb támadásából előnyhöz jutott a City: David Silva ugratta ki a bal oldalon James Milnert, aki visszagurított a 16-osra, ahonnan Mario Balotelli a bal sarokba lőtt. Az 0–1 után csak egy helyzetet tudott kialakítani az első félidőben a hazai csapat, de hiába adott Wayne Rooney fontos labdát a gólnál nagyot hibázó Jonny Evansnek, a védő hét méterről lyukat rúgott úgy, hogy a labda a támaszkodó lábáról kifelé pattant.

A City középső védői minden beadásnál résen voltak, középen pedig bár többször is ügyesen összejátszott Rooney és Danny Welbeck, általában nyolc kék mezes is tornyosult a saját 16-osán belül. Az első játékrészben nem is talált fogás rajtuk az MU támadógépezete.

A második pedig nem úgy indult, ahogyan azt Ferguson az öltözőben kiadta parancsba, hiszen a 47. percben Jonny Evans előbb maga elé engedte Balotellit, majd lerántotta a 16-os vonalánál, és ezért azonnal piros lapot kapott. Emberhátrányban mutatta be a legveszélyesebb akcióit az MU, de a 60. percben újabb gólt kapott: ismét Silva és Milner játszott össze, ezúttal a jobb oldalon, utóbbi beadását pedig Mario Balotelli két lépésről a jobb sarokba bombázta: 0–2.

Sir Alex válaszképpen beküldte a súlytalan Nani helyére Javier Hernándezt, ám nem sokkal később eldőlt a mérkőzés: Balotelli tette ki jobbra sarokkal a labdát Milnernek, ő futtatta Micah Richardsot, aki tökéletesen centerezett, Sergio Agüero pedig két lépésről nem hibázott. A 0–3 után sem adta fel a hazai gárda, és Darren Fletcher egy ragyogóan kivitelezett lövéssel szépíteni tudott (1–3).

Ami egyúttal az MU becsületgólját is jelentette, hiszen a hátralévő időben valósággal kivégezte a City a „vörös ördögöket" – a világklasszisként parádézó David Silva és a csereként beállt Edin Dzeko tetszés szerint lőtte a gólokat az összeomló hazaiaknak. A 90. minutumban Dzeko mattolta egy szöglet után az ellenfelet (1–4), majd gólpasszt váltott Silvával: előbb ő ugratta ki a spanyolt a jobb oldalon, míg utána ő kapott asszisztot a balon, és mindkét lövés hajszálpontos volt: 1–6. Belefért még az is a Citynek, hogy Dzeko a végén hat méterről az égbe bombázzon – így is éppen elég volt mindez a Manchester Unitednek, amely beállított hazai rekordvereségét el az angol élvonalban.

Vajon megcibálja az angol oroszlán bajszát a feltörekvő trónkövetelő a manchesteri megaderbin? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, olyan választ adott erre Roberto Mancini alakulata, amelyről még évtizedek múlva is beszélünk!

MANCHESTER UNITED–MANCHESTER CITY 1–6 (a gólok 1:41-től)

GYILKOS PIROS
„Az első harminc perc után nem hittem volna, hogy ez lesz a végeredmény – mondta a lefújás után a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson. – A kiállítás gyilkos volt, túl sok idő volt még hátra tíz emberrel. Ez egy rossz vereség volt, kínos hatással lesz ránk, de nincs kétségem afelől, hogy innen is felállunk."

„Nem a 6–1 a lényeg, hanem az, hogy a csapat fantasztikus volt – mondta a mérkőzés után a győztesek menedzsere, Roberto Mancini. – Nem volt könnyű eljutnunk idáig, de ez megerősített hitünkben. Már az is nagy dicsőség, hogy az Old Traffordon játszhatsz, mert az United egy erős csapat, amely rengeteg gondot okoz. Ma emberelőnyben sokkal könnyebb volt már a dolgunk, de nagyon jól voltunk. Az első 25 perc az Unitedé volt, de nem voltak ekkor sem helyzeteik. Még jobban tisztelet ezentúl az Unitedet, mert a kiállítás után is gólt tudtak rúgni. Hihetetlen a mentalitásuk! Ha a csúcsra akarunk érkezni, át kell ezt venni tőlük. Elégedett vagyok Mario Balotelli teljesítményével, két nagyon fontos gólt szerzett. Veszélyes volt a pályán."

PERCRŐL PERCRE
90+3. perc Őszinte sajnálatunkra véget ért a találkozó.
90+3. perc És 1–6! Silva tette Edin Dzeko elé kapásból a félpályáról, aki a 16-osról ballal a jobb sarokba lőtt. A kapus még beleért.
90+1. perc Silva teszi ki balra Dzekónak, aki hat méterről a kapu fölé bombáz ballal.
90. perc És 1–5! Dzeko ugratja ki David Silvát a jobb oldalon, aki hat méterről a kapus lábai között a jobb alsóba gurít.
90. perc És 1–4! Barry fejelt le egy szögletet a kapu mellé, de Lescott visszatette középre jobbról, Edin Dzeko pedig egy méterről a hálóba térdelt.
89. perc Milner helyett Alekszandar Kolarov az Old Trafford gyepén.
88. perc Yaya Touré lő a jobb sarok mellé egy méterrel Fletcher mellől 15 méterről, jobbról.
86. perc Egy jobb oldali beadást Smalling fejel tíz méterről tíz méterre mellé.
86. perc Micah Richards törleszt: sárga lap ez is.
83. Danny Welbeck kap sárgát Richards felrúgásáért.
81. perc Hernándezzel kényszerítőzik Darren Fletcher, majd 16 méterről jobbal Lescott előtt a bal felsőbe teker, egy laza mozdulattal. 1–3
80. perc Ferdinand rúgja fejbe Rooneyt, szerencsére csak labdával.
79. perc Chris Smalling rántja le a 16-os jobb oldala előtt Dzekót. Sárga.
77. perc Silva ugratta ki középről jobbra Dzekót, aki 12 méterről jobbal laposan lő, de De Gea jobb lábbal szögletre ment. Amúgy Edwin van der Sar-szerűen lenyúlva, egy hosszú testrésszel.
75. perc Dzeko tart rá Jones bokájára, majd Agüero helyére áll be Samir Nasri.
74. perc Dzekóról pattan tovább a labda Silvához, aki az ötös jobb oldaláról fölé lő.
A hazai szurkolók elindulnak hazafelé...
70. perc Balotelli helyett Edin Dzeko, aki Agüero passzából 15-ről centikkel lőtt a jobb sarok mellé. Ha Smalling nem piszkál bele, gól.
69. perc Eldőlt, jelentjük: Balotelli tette ki jobbra sarokkal Milnernek, aki futtatta az immáron vonalszélső Richardsot, aki tökéletesen centerezett, és a kaputól négy méterre, középen Sergio Agüero a hálóba lőtte a labdát Phil Jones mellől, becsúszva. 0-3
68. perc Patrice Evra rúgja fel Barryt, aki egyet bukfencezik a levegőben. Sárga a gallnak.
Ferguson kockáztat: vagy nagy pofon, vagy feltámadás.
66. perc Phil Jones váltja Andersont, Javier Hernández pedig Nani helyett jön.
65. perc Silva ad középre balról, középen Balotelli elől éppen csak tisztázni tud Smalling.
62. Anderson kap sárgát Agüero lerántásáért.
60. perc Eldőlt? Mario Balotelli újra lecsap és 0–2. Ismét Silva és Milner játszik össze, ezúttal a jobb szélen (Anderson mellett), utóbbi középre ad, és a lemaradó Smalling elől Balotelli két lépésről a jobb sarokba bombáz.
56. perc Young tör kapura, de egy bevetődő védő szögletre ment, majd Smalling lő, de Lescott blokkol. Nem sokkal később Rooney lőtt 17-ről, de ismét középre.
55. perc Balotelli teszi ki középről a jobb szélre Milnernek, aki erőből középre ad, és az ötös túlsó sarkán nem sokkal megy el a labda Agüero előtt.
55. perc Fletcher gurít középre jobbról Youngnak, aki 24 méterről, középről az előtte álló Milnerbe lő, akiről a labda visszapattan Youngra, onnan meg nem sokkal a jobb alsó mellé.
Jobbhátvédből nem állnak csehül az angolok.
54. perc Balotelli ad be jobbról, és Agüero megmutatja, hogy egy ilyen drága játékos is képes lyukat rúgni. A kipattanót Richards viszi be két védő közé, és a jobb felső mellé lő.
51. perc Lescott háromszor is elküldi a rátámadó Welbecket a saját ötösén, majd Harthoz gurít. Tanári.
50. perc Most sincs büntető: Anderson mellett esik el a feltörő Richards. Nem volt szabálytalan a brazil, csak kőkemény.
48. perc Y. Touré a sorfalba lő.
47. perc Eldől? Evans rántja le a 16-os vonalánál Balotellit, akit remekül ugratott ki középről Agüero. Jonny Evans azonnal piros lapot kapott, de csak szabadrúgás.
46. perc A City kezdi a második félidőt.
45+1. perc Lescott szerel Nani elől, majd vége is az első félidőnek.
Egy perc a ráadás.
45. perc Hart birkózik egy kirúgással sokáig (Hart háborúja),de nincs sárga időhúzásért.
44. perc Welbeck játszik össze Rooneyval a 16-os előterében, de alig nyolc kék mezes tornyosul a kapu előtt. Fel is szabadítanak.
43. perc Y. Touré dűt-borít az ellen 16-osánál. Szabad kifelé.
42. perc Vincent Kompany birkózza le Welbecket. Sárga.
41. perc Agüero keveredik helyzetbe az ötös jobb sarkán, de Ferdinand elé csúszik és szerel.
40. perc Welbeck ad jó labdát Roónak, de maga elé engedi, így oda a helyzet. A szöglet után Young ível keresztbe, Roo teszi le Evansnek, aki hét méterről, kissé jobbról jobbal lyukat rúg úgy, hogy a labda a támaszkodó lábáról kifelé pattant...
38. perc Balotelli 20 méterről leadott szabaddal, de csak a sorfalra veszélyes.
37. perc Anderson töri el kis híján Silva bokáját becsúszva. Nézni is tereh.
36. perc Rooney lő keményen és félmagasan középtávolról, de éppen középre. Hart véd.
35. perc Silva ad egy borzalmas labdát Tourénak. Ők is csak emberből vannak, jó érzés ezt tudni.
34. perc Evra rúgja fel ravaszul Balotellit. Megtapsolja a stadion, kétharmados többséggel.
34. perc Young, Evra akció a balon, Richards ment kornerre. Azt Young adja be, Hart középre üti, ahonnan 17-ről Anderson kapura lőtte Balotelli mellől, de a jobb saroknál védi a ballábas löketet Hart, vetődés nélkül.
31. perc Balotelli ad be balról, Evra éppen Young elé fejel az ötösről, aki azonnal lő is 20-ről, de 3 méterrel a bal sarok mellé. Jobbal.
Mancini osztja Balotellit a pálya mellett, pedagógiailag. Mario tiszteletteljesen és kissé elmerengve néz a pályára be. Előbbi nála nagy dolog.
27. perc Young ível kapura 3-ről, balról, de 4-5 méterrel a hosszú felső mellé-fölé.
26. perc Richards tör előre egy labdaszerzés után, majd elhiszi magáról, hogy 40 méterről képes a hálóba ívelni. Ez egy tízméteres tévedés volt...
„Egy gól mindig jót tesz a mérkőzésnek" – mondta Sir Alex. Aligha így gondolta...
25. perc Agüero ad be Evra mellől jobbról, de magas kissé középen a beadás a gólszerzőnek.
23. perc Balotelli gólörömködés közben pólót villant. Sárga. Miért mindig én? Azért.
22. perc Mario Balotelli megszerzi a vezetést a Citynek: David Silva ment el a bal oldalon, kiugratta Milnert, aki Smalling mellett visszafelé gurította a labdát, amelyet Balotelli 15 méterről a jobb sarokba lőtt, Evans mellett. 0–1
22. perc Éledezik a City, két Clichy-féle középre adást is tisztáz Ferdinand.
21. perc Nani ad be szélről, Kompany ment középen. Ezzel össze is foglaltuk az első húsz perc lényegi részét.
19. perc Young teszi be balról Richards mellett, a 16-oson belül Rooney elől Kompany tisztáz határozottan. Nincs büntető, nem is kellett volna adni.

„A Manchester City kiválóan teljesít, nagyon sokat fejlődött, de mi csak saját magunkkal foglalkozunk. Egyetlen csapatot sem becsülünk le, mindig arra számítunk, hogy nehéz mérkőzést kell játszanunk" – jelentette ki tegnap Javier Hernández.

15. perc Rooney ad egy szerény 50 méteres csodalabdát Youngnak, aki annyira meglepődik, hogy Barry szerelni tudja. Pedig ha átveszi, kapura törhetett volna vele a bal szélen.
Kisebb csodát láthatunk: Balotelli eddig becsületesen kiveszi a részét a csapatmunkából. Vajon mivel revolverezi őt Mancini?
12. perc Nani teszi Smalling elé, de Touré tisztáz előle. A Yaya. Nem sokkal később Young lő 20-ról, de blokkolnak a citysták, mint egy pontos angol gyári munkás.
Eddig többet támad a házigazda. Érik egy manchesteri gól...
10. perc Nani tesz Andersonnak egy kisszögletet, de ezt is kifejelik, ezúttal Balotelli.
Igazából nem volt nagy helyzet, de ha belekezdtünk, már végigírtuk.
9. perc Milner rúgja fel Youngot, aztán kiderült, hogy mégse, mert műesés. De igazi szabadrúgás befelé 27 méterről, balról, amelyet a „sértett" tett be, ám Ferdinand elől fejjel ment Kompany az ötösön.
8. perc Young tette át Rooneynak a 16-os jobb oldalára, a csatár visszalopta középre a labdát és az ötös sarkára tette, Welbeck felé, csak kissé hosszan. Amott Milner lő, csemege De Geának.
6. perc Welbeck, majd Smalling szerel hevesen, de szabályosan, majd Young harcol ki szögletet. Beérett az MU új játákospolitikája.
Ha nem mondtuk volna, a stadionban csodás a hangulat. Miért, mit vártál? – mondják a reklámban is.
4. perc Young ad be balról egy szabadrúgást, Milner ment lábbal a rövid ötösön.
2. perc Nani most elöl próbál meg beadni, ám Clichy sem akárki. Kirúgás.
1. perc Agüero emberkedik a bal szélen, Nani tisztáz végül előle. Kirúgás.
Egy meglepetés a hazaiaknál a kezdőben: Jonny Evans a védelem közepén, Phil Jones a kispadon.
1. perc A hazaiak kezdik a rangadót.
Kíváncsi, mit várnak bloggereink a megaderbitől? Dehogynem! Olvasson el egy MU-sat itt, vagy egy citystát ott.

Roy Keane mellett több régi MU-csillag is megszólalt a „királyok csatája" előtt. Éric Cantona abban bízik, hogy a Manchester City nem tudja megvásárolni a legnagyobb sikereket, és a legjobb utat volt csapata járja, amely a fiatalabb, még kiforratlan játékosokra épít. Az egykori kőkemény védő, Gary Pallister úgy véli, hogy immáron a „polgárok" a „vörös ördögök" legnagyobb angliai ellenfelei, egyre markánsabb támadójátékot nyújtanak, és a befektetett hatalmas összeg előbb-utóbb megtermi a gyümölcsét.

„A City és a United is minden mérkőzést meg akar nyerni – mondta az egykori MU-legenda, Roy Keane. – A városi derbi külön tészta, és most hosszú idő után a tabella élére ugorhatunk. A két csapat szezon végi találkozója még fontosabb lesz, igazi hatpontos rangadó. A City fantasztikus formában van, nem sok hiányzik ahhoz, hogy százszázalékos eredménnyel vezesse a PL-t."

A Citynél nincs hiányzó (már Owen Hargreaves is bevetésre kész), viszont a házigazdánál Tom Cleverley, Darron Gibson és Rafael is maródi. Ferguson elmondta azt is, hogy nem fél bevetni a nemrégiben felépült Rio Ferdinandot.

„A legutóbbi egymás elleni találkozónkon nem sok minden történt – merengett el a skót példakép, Sir Alex Ferguson. – Ez normális az ilyen rangadókon, amelyek sokszor hoznak csalódást keltő futballt. De két-három kiváló mérkőzést is vívtunk már velük, bár általában a kupákban. A Liverpool ellen hetvenöt percig unalmas volt a mérkőzés, aztán egy csapásra megváltozott minden, amikor esett egy találat. A gólok megváltoztatnak mindent, és a hátrányba kerülő félnek támadnia kell. Miért ne történhetne meg mindez a hétvégén is?"

„Csak azt mondhatom, hogy minden tiszteletem az övé – mondta Roberto Mancini, City-vezér. – Mindent elnyert már az elmúlt huszonöt esztendőben. Alex Ferguson egy tanár, sokat tanultam tőle. Folytatni akarja a győzelmi sorozatát, ez is példaértékű előttem és más fiatal menedzserek számára. Már hatvankilenc éves, és ennyi idősen is mindennap koncentrálni, keményen dolgozni nem egyszerű. Remélem, én is ilyen leszek majd, de ez nem lesz könnyű. Az elmúlt évben rengeteget fejlődtünk, ám hosszú út áll még előttünk – folytatta a talján mester. – Azt hiszem, ha ponttal távozunk az Old Traffordról, akkor elégedettek lehetünk. De döntetlenre játszani az nem a mi mentalitásunk."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik