PL: óriási botrány - kémkedés, szexizmus, rasszizmus, homofóbia, lemondás

Vágólapra másolva!
2014.08.21. 16:06
null
Itt még elégedettek voltak a felek, Malky Mackay középen és Vincent Tan (Fotó: Action Images)
A Daily Mail értesülése szerint a Cardiff City jelentette Malky Mackayt és Iain Moodyt az angol Labdarúgó-szövetségnél (FA) a klubnál töltött időszakuk alatt folytatott „szexista, rasszista és homofób” szöveges üzenetváltásaik miatt.

 

Úgy volt, hogy a Cardiff korábbi menedzsere, Mackay és a klub korábbi, toborzással kapcsolatos fő szakembere, a jelenleg a Crystal Palace sportigazgatói posztját betöltő Moody ismét együtt dolgozik majd, miután úgy tűnt, hogy Mackay váltja Tony Pulist a kispadon, de a szakember kiesett a jelöltek közül, miután a Palace tudomására jutottak a bizonyítékok.

Hónapokig tartó nyomozást követően a Sportsmail felfedte az angol szövetségnek küldött levelek tartalmát. Ezekre az üzenetekre egy hajnali rajtaütés során derült fény Moody dél-londoni házában, miután a Cardiff 750 ezer fontot felemésztő vizsgálatot indított nyolc vitatott átigazolási ügyben.

A klub felbérelte a londoni Mishcon de Reya ügyvédi irodát, amelynek a nyomozói házkutatási engedélyt szereztek a Legfelsőbb Bíróságtól Moody balhami ingatlanjára. Ennek következtében számítógépeket, telefonokat és elektronikus képi bizonyítékokat szereztek meg.

Állítólag mintegy 70 000 szöveges üzenetet és 100 000 emailt találtak, beleértve azokat a szöveges üzenet- és emailváltásokat, amelyek alapját képezték a Mishcon de Reya által a szövetséghez eljuttatott leveleknek.

Az FA szabályai értelmében a Cardiff köteles jelenteni minden olyan tényezőt, amely „súlyosbított kötelességszegésnek” bizonyulhat. A szövetséghez eljuttatott levélben megtalálhatók a felek sértő üzenetváltásai.

Ezek során a 2012 júliusában a Cardiff által szerződtetett a dél-koreai válogatott Kim Bo Kjung kapcsán Moody a kínai és az ázsiai emberekre sértő kifejezést használt megtámogatva a „kib….tt” szóval, az izraeli Maccabi Tel-Avivot csak „zsidókként” emlegették az üzenetváltások során, ahogy Phil Smith futballügynököt is, egy másik klubnál lévő tisztviselőt „homoszexuális kígyónak”, illetve „a homónak” írtak le. Egy fiatal játékos női ügynökével kapcsolatban reményüket fejezték ki, hogy a női ügynök „figyel majd a szükségleteidre”, illetve egyéb szexuális jellegű gondolatokat fejeztek ki ezzel kapcsolatban.

2012. augusztus 16-án egy francia ügynök által javasolt játékoslistával kapcsolatban Mackay megjegyezte, hogy át kéne nevezni az ügynökséget „All Blacksre”, valamint külön kiemelte, hogy „nincs sok fehér arc köztük, de érdemes őket figyelembe venni.” Egy másik csere során a „Fekete Monopoly” képet csatolta, amelyen minden mezőn a börtönbe kell menni.

A Sportmail értesülése szerint Mackayt és Moodyt tájékoztatták róla, hogy idén év elején a Cardiff birtokába kerültek ezek a szöveges üzenetek. Ugyanakkor a kettőst arról is értesítették, hogy a klub vizsgálatot kezdeményezett nyolc vitatott átigazolással kapcsolatban, összesen mintegy 50 millió fontról volt ezekben szó.

Mackay 7.5 millió fontos jogi követeléssel állt elő a Cardiff-tulajdonos Vincent Tan ellen, kártérítésként a jogtalannak vélt tavaly decemberi elbocsátása miatt. Májusban Mackay hirtelen ejtette a vádakat, és bocsánatkérő közleményt adott ki. „Ma megegyezésre jutottunk, és ejtettem minden igényemet, amelyet a Cardiff Cityvel szemben fogalmaztam meg. Nem akarok pereskedni, és úgy vélem, ez minden fél legjobb érdekét szolgálja azért, hogy simán váljanak el az útjaink és továbbléphessünk.”

„Vincent Tan tulajdonos úr keményen fektetett a klubba, és támogatta a döntéseinket annak érdekében, hogy a Premier League-be jussunk. Nélküle ez nem lett volna lehetséges. Ha ezen időszak alatt bárkinek kellemetlenséget okoztam, különösen Vincent Tannak, akkor fenntartás nélkül elnézést kérek” – mondta anno Mackay.

Moodyt két hónappal Mackay előtt rúgták ki. Ugyanazon az idei májusi napon Moody is bocsánat kérő közleményt jelentetett meg. „Bárhol is történtek hibák a klubnál töltött időszakom alatt, elnézést akarok kérni azért a részért, amelyben szerepem volt, és azért a kárért, amelyet okozhattam, különösen Vincent Tan és a City-szurkolók irányába.”

Két hónappal ezelőtt a Cardiff nyomozói elrendelték, hogy engedjék be őket Moody irodájába a Crystal Palace edzőközpontjában. A Cardiff ügyvédjei arra ösztönözték Moodyt és Mackayt, hogy hozzák nyilvánosságra a rasszista, szexista és homofób szöveges üzeneteket. Végül a Cardiff úgy vélte, hogy nincs más választása, mint jelentést küldeni az FA-nek.

Vincent Tant élesen bírálták azért, mert menesztette a szurkolók körében nagyon népszerűnek tartott, az együttest a PL-be vezető Mackayt. Hosszú ideig tartó vita volt a felek között, és a Cardiff tulajdonosa arra utalt, hogy a klub a piaci áránál sokkal többet fizetett pár futballistáért. A csapat 50 millió fontot költött nyolc játékosra 2013 nyarán, de Tan úgy véli, a valós piaci érték közelebb volt a 30 millióhoz. A klub igénybe vette a számos PL-együttesnél alkalmazott Mishcon de Reya szolgálatait, a szakemberek vizsgálata eredményeképpen pedig kb. 3 millió fontot tartottak vissza olyan ügynököktől, akiket Mackay és Moody ideje alatt bíztak meg a klubnál.

Az ügyvédi iroda felfedezései szerint egy sor átigazolással kapcsolatos irat nem szerepelt a hivatalos átigazolási dokumentumok között. A nyomozók szintén kiderítették, hogy engedélyezték olyan ügynökök kifizetését, akik esetében nem volt bizonyíték a részvételükre. Egy 600 ezer fontos átigazolás tartalmazott továbbá egy 600 ezer fontos összeget is az ügynök részére.

Peter Odemwingie West Bromwichtól való szerződtetése (2.25 millió fontba került 2013-ban) szintén bekerült a megvizsgált esetek közé. Odemwingie-t Rob Segal képviselte, ők ketten pedig az értesülések szerint jogi vitában állnak egymással az ügynöki díjak fizetése miatt. A nigériai támadó később a Stoke-hoz szerződött emiatt az okból. Néhány esedékes kifizetést Odemwingie szerződtetésével kapcsolatban visszatartott a Cardiff.

A Sportsmail értesülése szerint azon a héten, amikor a liga megbüntette a Crystal Palace-t a Cardiff City csapatinformációinak a mérkőzésük előtti állítólagos kiszivárogtatása miatt az előző szezonban, a nyomozók lefoglaltak két dokumentumot a razzia során, amelyekből az derül ki, hogy két Cardiff-játékos szolgáltatott fontos információkat a klubról Moodynak, miután távozott onnan.

A Sportsmail szerda délután megkereste Moodyt, aki nem kívánta kommentálni az eseteket, mivel jogi procedúra alatt áll. Mackayt nem lehetett elérni.

Moodynak szerda délután volt találkozója a Crystal Palace-elnök Steve Parishsel. Az FA elutasította, hogy megerősítsen bármilyen részletet a levéllel kapcsolatban, ahogyan a Cardiff sem tett semmilyen megjegyzést az ügyben.

További csavar, hogy kiderült, a Cardiff állítólag jogi lépéseket kíván tenni a Crystal Palace és Moody ellen a kémkedési botrány miatt.

A Crystal Palace-nál mindenesetre léptek az ügyben: „A tegnapi eseményeket figyelembe véve Iain Moody sportigazgató felajánlotta a lemondását, amelyet azonnali hatállyal elfogadtak. A klub részéről nem lesz további megjegyzés az üggyel kapcsolatban” – áll a klub honlapján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik