PL: így előzi meg a liga a további VAR-tévedéseket – de van, amit nem tehet meg

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 11:33
null
Fotó: Getty Images
Tisztább kommunikációt vár el a Premier League játékvezetőitől Howard Webb, az angliai játékvezetők főnöke, aki arról is beszélt, hogy a Tottenham–Liverpool bajnokin meg nem adott Luis Díaz-gólhoz hasonló esetek elkerülésére a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testületének (IFAB) is lépnie kell.

Mint ismert, Díaz teljesen szabályos gólt szerzett, de a találat után a partjelző lest jelzett, a VAR-szoba és Simon Hooper játékvezető elbeszélt egymás mellett, így hiába állapították meg az esetet videón visszanézők, hogy a gól szabályos, a játékvezető a Tottenham javára ítélt szabadrúgást, és úgy folytatódott a játék.

A játékvezetők szervezete (PGMOL) a Liverpool kérésére nyilvánossá tette a Hooper és a VAR-szoba közti kommunikáció hangfelvételét, és bejelentette, hogy a fordulók utáni keddenként a tévétársaságok rendelkezésére bocsátja a hasonló felvételeket.

A bírókat irányító Webb ezenfelül elárulta, sokkal nagyobb odafigyelést és egyértelmű kommunikációt követelt a játékvezetőktől és a VAR-osoktól, már-már olyan részleteset, mint amikor a légi forgalmi irányítók beszélnének a repülőgépek pilótáival.

„A Liverpool góljánál egyértelműen emberi hiba történt, amit a koncentráció hiánya okozott. Gondoskodnunk kell róla, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, ezért megköveteltük a játékvezetőktől és a videoasszisztensektől, hogy tisztán kommunikáljanak egymással – idézte Webbet a BBC. – A játékvezetőnek tisztán be kell mondania, mi az ítélet, ezt követően a VAR-ból meg kell ismételni a hallottakat, így azonnal tisztázzák, nincs-e félreértés. Ezt követően a videofelvételek visszanézése során is egyértelműen meg kell mondaniuk, mit látnak, és miután a videobíró és az asszisztense egyetért az írtéletben, tisztán meg kell mondaniuk a játékvezetőnek, hogy mi a döntés. Az nem elég, hogy »Ellenőrzés kész«, hiszen ki tudja, mit ellenőrzött, és mire jutott?”

A másik fontos pont Webb elmondása alapján, hogy mire a VAR-szobában ülők tisztázták a játékvezetővel, hogy tévedés történt, már ment a játék, és a FIFA szabályai szerint ilyen esetben már nem lehet újra megszakítani ugyanaz az eset miatt. A PGMOL-nak ebben nincs jogosultsága változtatni, az IFAB asztalára való a kérdés.

„A liverpooli esetnél szóba került, hogy újra megállítják a játékot, de aztán belátták, hogy a FIFA szabályai erre nem adnak lehetőséget. Ez szigorúan szerepel a szabálykönyv VAR alkalmazására vonatkozó részében, és követni kell, hogy ne legyen másként alkalmazva más-más országokban. Így ez szóba sem jöhetett” – mondta Webb, s jelezte, az IFAB következő ülésén érdemes lenne foglalkozni ezzel a szabállyal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik