PL: az FA vizsgálja Anelka antiszemita-gyanús gólörömét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.28. 22:49
Gólgazdag, hat találatot hozó (3–3) mérkőzés vívott egymással szombaton kora délután a West Ham United és a West Bromwich Albion a Premier League-ben, ám a mérkőzésnek igazi visszhangot a duplázó Nicolas Anelka gólöröme generált, ami miatt az Angol Szövetség (FA) azonnal vizsgálatot kezdeményezett, hiszen antiszemitának tartják a cselekedetét.

Anelka azzal védekezett – az érintett támadó twitter-bejegyzésben reagált az őt ért vádakra –, hogy ez csupán egy gesztus volt a részéről, amellyel kifejezte komikus barátja, Dieudonné iránt érzett tiszteletét és szimpátiáját.Anelka azzal védekezett – az érintett támadó twitter-bejegyzésben reagált az őt ért vádakra –, hogy ez csupán egy gesztus volt a részéről, amellyel kifejezte komikus barátja, Dieudonné iránt érzett tiszteletét és szimpátiáját.

A híres francia humoristát ugyanakkor hazájában rendre az antiszemitizmushoz kapcsolják. A napokban a francia belügyminiszter szólalt fel ellene, és egyenesen a fellépései betiltását kezdeményezte – azok erős, sokszor durva antiszemita célzásai miatt, ami szerinte egyáltalán nem humorosak, és így nem tartja művészetnek sem –, de legalábbis jogi lépésekre készült ennek érdekében.

Anelka – mondjuk úgy – kiállása a barátja mellett Franciaországban is nagy vihart kavart pár óra leforgása alatt, Valerie Fourneyron sportminiszter „sokkoló provokációnak” és „undorítónak” nevezte, majd megjegyezte, hogy az antiszemitizmusnak és a gyűlöletkeltésnek nincs helye a futballpályán.

Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Vjacseszlav Moshe Kantor hozzátette: ez a fajta tisztelgés valóban kevésbé ismert náci jelzés, de bízik abban, hogy ugyanolyan elbírálás alá kerül, mintha karlendítéssel ünnepelt volna, és a büntetése is ahhoz mérhető lesz.

Ugyanakkor Keith Downing, a WBA menedzsere szerint mindez csak spekuláció, kitaláció, és elfogadja játékosa érveit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik