PL: a hatodosztályból az Eb-ig szárnyalhat a Leicester névtelen hőse

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.23. 15:59
null
Kanté akcióban – itt épp De Bruyne-t szereli (Fotó: AFP)
Ha szóba kerül a Premier Lague bajnoki címéért csodával felérő teljesítménnyel harcban álló Leicester City, a szurkolók és a szakemberek a legtöbbször három szereplőt említenek: a gólvágó Jamie Vardyt, a topklubok érdeklődését felkeltő Rijad Mahrezt és a menedzsert, Claudio Ranierit. Ám van egy fáradhatatlan középpályás, aki ritkábban kerül szóba, pedig teljesítményével abszolút ott a helye az angol csodacsapat húzóemberei között. Ő N’Golo Kanté.

Nem véletlen, hogy a rendkívül gyors és fáradhatatlan középső középpályásra a francia válogatottat irányító Didier Deschamps is felfigyelt, lehetséges, hogy beválogatja őt a Hollandia és Oroszország elleni, márciusi felkészülési mérkőzések előtt.

A 24 éves, francia-mali kettős állampolgárságú játékos elképesztő utat járt be az utóbbi három évben, igaz, az események az elmúlt hat-nyolc hónapban gyorsultak fel körülötte.

Fél évvel ezelőtt még a francia Caen játékosa volt, míg négy és fél éve a francia hatodosztályban (!) futballozott. 2016 tavaszán pedig az év meglepetéscsapatában küzd az angol bajnoki címért, és esélye van szerepelni a 2016-os Európa-bajnokságon a rendező ország színeiben.

„Rajta tartjuk a szemünket. Már a Caenban is remek mérkőzéseket láthattunk tőle. A Leicester City kiváló szereplése meglepetés, Kanté a jelenlegi sikerek egyik alappillére” – nyilatkozta Deschamps a Canal Football Club tv-műsorban.

„Vannak a keretben nála jóval tapasztaltabb futballisták, az ő dolguk az, hogy továbbra is a legmagasabb szinten teljesítsenek. Ha lesz olyan játékos, akiről úgy érezzük, hogy többet adhat a válogatottnak, elképzelhető helycsere a keretben” – adott némi reményt Kanté válogatottbeli szereplésére a kapitány.

Kanté 2011-ben a Boulogne tartalékcsapatában játszott, a francia hatodosztályban. Az együttes feljutott az ötödosztályba, Kanté ekkor nyert bebocsátást a klub első keretéhez.

2013 nyarán csapott le rá a Caen, az akkor másodosztályú klub ingyen szerezte meg a játékjogát, majd Kantéval a soraiban feljutott az élvonalba, amelynek azóta is tagja.

„Rengeteg helyre elmentem. Voltam próbajátékon a Francia Labdarúgó-szövetség központjában, a Rennes, a Sochaux, a Lorient csapatainál, illetve még több helyen. A Caen volt az egyetlen, amely esélyt adott nekem” – emlékezett vissza Kanté.

A Leicester City 2015 augusztusában 5.6 millió fontot fizetett a középpályásért, aki azóta minden pennyt meghálált a pályán. Kiszorította a BL- és El-tapasztalattal rendelkező Gökhan Inlert a csapatból. A Premier League jelenlegi szezonjának legjobb labdaszerző középpályásává nőtte ki magát, akit többek között az Arsenal és a Manchester United is kiszemelt magának. Hol lehet a határ N’Golo Kanté számára?

Az utóbbi fél év alapján valahol a csillagos ég környékén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik