Öröm Manchester másik felében is, a Cityé a kupa

Vágólapra másolva!
2011.05.14. 18:00
null
A Manchester City nyerte az FA-kupát (Fotó: Reuters)
Címkék
A Manchester City nyerte meg az angol labdarúgó FA-kupát, miután a fináléban Yaya Touré góljával 1–0-ra legyőzte a Stoke Cityt. A manchesteriek fennállásuk ötödik győzelmét aratták a sorozatban – 1969 óta az elsőt.

1998-ban a két csapat a másodosztály utolsó fordulójában találkozott egymással, akkor a Manchester City 5–2-re nyert, így amellett, hogy nem jutott föl, a Stoke Cityt is elütötte a Premier League-től. Ezúttal azonban biztos volt, hogy az egyik csapat nagyot ünnepelhet a találkozó után...

A várakozásoknak megfelelően az első félidőben a Manchester City játszott fölényben, a Stoke azonban jól állta a rohamokat. Az első komolyabb lövést Yaya Touré eresztette meg a 11. percben, az elefántcsontparti játékos 22 méteres lökete alig ment a kapu mellé. A félidő közepén pedig a remekül védő Thomas Sörensen védett szépen Mario Balotelli lövése után.

Bár nem játszott alárendelt szerepet a Stoke az első félidőben, az azonban érdekes, hogy átadásainak csak 53.9 százaléka sikerült. Ilyen rosszul pedig még nem passzoltak a „fazekasok" ebben a szezonban – egyetlen meccsen sem. A második játékrészre össze is kapta magát Tony Pulis együttese.

Az 55. percben a Stoke City rövid ideig a kapuja elé szorította a Man. Cityt, de egy kontratámadás után majdnem megszerezte a vezetést a manchesteri csapat. Tévez tálalt a középen teljesen üresen érkező David Silva elé, ám a spanyol játékos határozatlan volt. Nem sokkal később Tévez lőtt kapásból mellé.

A 62. percben eljött a Stoke City első nagy lehetősége: Kenwyne Jones ziccerben azonban nem tudta ellőni a labdát Joe Hart mellett.

A 74. percben aztán egy „csúnya" góllal eldöntötte a kupadöntőt a Manchester City. Kapu előtti kavarodás után Yaya Toré elé pattant a labda, aki 10 méterről, irdatlan erővel bombázott a kapuba. A folytatásban már nem tudott újítani a Stoke, amelynek meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Az arsenalos Patrick Vieira 2005-ös szereplése óta Carlos Tévez lett az első nem brit vagy ír futballista, aki FA-kupa-döntőben csapatkapitányként lépett pályára. Az argentin aranyéremmel térhet haza. A Manchester City az 1976-os Ligakupa-győzelem után nyert újabb jelentős trófeát – fennállása ötödik FA-kupagyőzelmének örülhetett.

FA-KUPA
DÖNTŐ
MANCHESTER CITY–STOKE CITY 1–0 (0–0)
London, Wembley. Vezette: Atkinson
MANCHESTER CITY: Hart – Richards, Kompany, Kolarov, Lescott – De Jong, Barry (Johnson, 73.), Y. Touré, Silva (Vieira, 92.) – Balotelli, Tévez (Zabaleta, 87.). Menedzser: Roberto Mancini
STOKE CITY: Sörensen – Wilkinson, Shawcross, Huth, Wilson – Pennant, Whelan (Pugh, 84.), Delap (Carew, 81.), Etherington (Whitehead, 62.) – Walters, Jones. Menedzser: Tony Pulis
Gólszerző: Y. Touré (74.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik