Nani jó csere volt, a nyolc közé vezette az MU-t

Vágólapra másolva!
2013.02.18. 23:03
null
Nani remekül szállt be a Reading elleni meccsbe: nemcsak gólja miatt volt főszereplő (fotó: Reuters)
A Manchester United 2–1-re legyőzte hazai pályán a Readinget az angol FA-kupa ötödik fordulójában, így bejutott a legjobb nyolc közé. A „vörös ördögök” nyerő embere a csereként pályára lépő Nani volt, aki gólja mellett gólpasszt adott Javier Hernándeznek. A Reading a hajrában ébredt, és megszorongatta esélyesebb riválisát, ám Jobi McAnuff révén csak szépíteni tudott.



Alex Ferguson a szokásainak és a várakozásoknak megfelelően alaposan kicserélte kezdőcsapatát a Reading elleni mérkőzésre a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcadddöntő első felvonásához képest, így nyolc ponton is másik játékos nevét olvashattuk a listán. Robin van Persie ezúttal csak a kispadra került, míg Wayne Rooney arcüreggyulladása miatt még oda sem.

Lendületesen kezdett a 2004 óta első FA-kupa-győzelmére hatjtó és a mérkőzést De Gea – Smalling, P. Jones, Vidics, Büttner – Valencia, Cleverley, Anderson, A. Young – Welbeck, Hernández felállásban kezdő United, és villámléptű csatárpárosa révén nagy nyomást is gyakorolt az első percekben a Premier League-újonc Reading kapujára. Danny Welbeck és Javier Hernández lövése után már a 2. percben blokkolnia kellett a védőknek, majd szusszanásnyi szünet után Adam Federicinek kellett bemutatnia első nagy védését Welbeck lövése után.

A kezdeti nehézségek után aztán összeszedte magát az eleinte megilletődöttnek tűnő vendégcsapat, és ugyan a széleken továbbra is zavarba lehetett hozni, középen jól tömörült Brian McDermott együttese, és a félidő nagy részét viszonylag jól átvészelte, bár a 22. percben Tom Cleverley, illetve főleg Ashley Young ismétlésénél Federicinek ismét nagy bravúrra volt szüksége, hogy a Reading őrizze az eredményt.

A félidő hajrájában Phil Jonest sérülése miatt le kellett cserélnie Fergusonnak, érkezett Nani a helyére (pontosabban a védelembe visszalépő Antonio Valenciáéra), és ennek kifejezett pozitív hatása lett a játékrész utolsó perceire, ugyanis próbálkozása után kétszer is közel járt a gólhoz a United: 16 méterről eleresztett lökete végén előbb a jobb oldali kapufa, majd a szünet előtt alig valamivel ismét Federici mentett.

Az első félidőben mindössze egyszer lőtt kapura a Reading, és sokkal többre a második félidőben sem számíthattak a manchesteriek, pláne, hogy a játék képe nem nagyon változott. A „vörös ördögök” továbbra is hiába próbálkozták a kapu bevételével, így Ferguson a 64. percben elhatározta magát, és bevetette Van Persie-t.

Naninak a 68. percben sem sok hiányzott a gólhoz, hiszen újabb bal lábas lövése után alig ment mellé a labda, egy perccel később azonban megtört a jég: Valencia passzolt a portugálhoz, Nani pedig egy átvétel után ezúttal pontos volt, és a labda a jobb alsó sarokban landolt. 1–0

A gól után rögtön aktivizálták magukat a kék-fehérek is, és bizony nem sok híja volt a gyors egyenlítésnek: egy nagy bedobás után Adam Le Fondre elé került a labda, aki legalább akkora helyzetből tüzelhetett, mint Nani a gólnál, ám David de Gea szép védéssel jelezte, hogy őrzi madridi formáját. Az MU megúszta, a következő akcióból pedig betalált: lendületes akció végén Nani adott be jobbról, Javier Hernández tökéletes ütemben érkezett, és négy méterről a bal alsó sarokba csúsztatott. 2–0

Amikor azonban már úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés, a Reading újra nyitottá tette az összecsapást: egy hosszú indítás után Chris Smalling hibázott, a labda Jobi McAnuff előtt kötött ki, aki közelről nem hibázott. 2–1

A hajrában a Reading megpróbált kockáztatni, de menedzsere hiába küldte előre még Federicit is, az egyenlítés végül nem jött össze. A Manchester United a következő fordulóban a Middlesbourgh–Chelsea párharc továbbjutójával találkozik.




ANGOL FA-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
Manchester United–Reading 2–1
(Nani 69., Hernández 72., ill. McAnuff 81.)

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (március 9.)
Manchester City–Barnsley
Millwall–Blackburn Rovers
Manchester United–Middlesbrough/Chelsea
Oldham/Everton–Wigan Athletic

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik