MU: Nem fogok elmenekülni, eltűnni vagy sírni néhány pfújolás miatt – Mourinho

Vágólapra másolva!
2018.03.16. 18:13
null
Mourinho 12 perces monológgal reagált az elmúlt napok felvetéseire (Fotó: AFP)
José Mourinhót rengeteg kritika érte az elmúlt napokban azután, hogy az elképesztő pénzekből megerősített Manchester United kiesett a Sevilla ellen a Bajnokok Ligájából. A Brighton elleni FA-kupa-negyeddöntő előtti sajtótájékoztatón a portugál menedzser egy bő 12 perces monológgal igyekezett helyre tenni a világ rendjét.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Manchester United (angol)–Sevilla (spanyol) 1–2 (0–0)

Manchester,Old Trafford, 74 909 néző. Vezette: Makkelie (holland)
MU:
De Gea – Valencia (Mata, 77.), Smalling, Bailly, Young – Matics, Fellaini (Pogba, 60.) – Alexis Sánchez, Lingard (Martial, 77.), Rashford – R. Lukaku.Menedzser:José Mourinho
SEVILLA:
Sergio Rico – Mercado, Kjaer, Lenglet, Escudero – N'Zonzi, Banega – J. Correa (Geis, 89.), F. Vázquez (G. Pizarro, 88.), Sarabia – Muriel (Ben Yedder, 72.).Vezetőedző:Vincenzo Montella
Gólszerző: R. Lukaku (84.), ill. Ben Yedder (74., 78.)
Továbbjutott: a Sevilla, 2–1-es összesítéssel

„Életben vagyok – mondta Mourinho a szombati kupapárharc előtti sajtótájékoztatón. – Nem fogok elmenekülni, eltűnni vagy sírni, mert hallottam néhány pfújolást.”

Az együttes a sevillai, gól nélküli első felvonást követően nem várta rossz helyzetből a visszavágót, viszont a spanyol gárda a csereként beálló Ben Yedder duplájával 2–1-re nyert Manchesterben, így kiharcolta a negyeddöntőbe jutást.

„Örülök annak, amit láttam a játékosaimon a Sevilla elleni meccs után, boldog vagyok, hogy az emberek szomorúak, frusztráltak voltak, boldog vagyok, hogy mind ugyanúgy érzünk. A szurkolók szurkolók, joguk van a véleményükhöz és a reakciójukhoz, de van itt valami, amit úgy hívok, hogy futballörökség” – tette hozzá az 55 éves szakember, aki kifejtette ez utóbbi gondolatot: a Manchester United csupán egyszer érte el a negyeddöntőt a BL-ben a 2011-es döntőbeli veresége óta.

Azóta a 2011–2012-es idényben a csoportkörben esett ki a csapat, utána a legjobb tizenhat között a Real Madrid ellen, amelynek én ültem a kispadján. Utána a negyeddöntőben, majd nem jutott ki a nemzetközi porondra a gárda. Ezt követően megint búcsúzott a csoportkörben. Az előző idényben aztán az Európa-ligában indult és meg is nyerte azt, velem, s így visszatért a Bajnokok Ligájába.”

Az MU Mourinho irányításával az előző idényben megnyerte az Európa-ligát (Fotó: AFP)
Az MU Mourinho irányításával az előző idényben megnyerte az Európa-ligát (Fotó: AFP)



Ebben az idényben tizenöt ponttal zártunk a BL-csoportkörben, és egy hazai vereséggel a tizenhat között. Hét év alatt, négy különböző menedzserrel egyszer ki sem jutott Európába az együttes, kétszer kiesett a csoportkörben és a legjobb eredménye egy negyeddöntő volt. Ez futballörökség.”

A Premier League-ben a 2012–2013-as szezonban született a klub legutóbbi bajnoki címe. Azóta a United volt a negyedik, az ötödik, a hatodik és a hetedik. Úgyhogy a legutóbbi négy bajnokságban a legjobb helyezés a negyedik volt. Ez futballörökség.”

A portugál ezt követően kifejtette, hogy ez egy időigényes folyamat, a Real Madridhoz való érkezéséig csupán Xabi Alonso (még liverpooliként), Iker Casillas és Cristiano Ronaldo (az MU-val) tapasztalhatta meg, milyen érzés egyáltalán a BL-negyeddöntőben szerepelni, a többiek még eddig sem jutottak el.

„Tudják, mi örökség még? Például Nicolás Otamendi, Kevin De Bruyne, Fernandinho, David Silva, Raheem Sterling vagy Sergio Agüero. Ők múltbeli befektetések, nem csupán az elmúlt két évben érkeztek” – utalt a portugál a városi rivális Cityre, amely rendre a United előtt végez Ferguson 2013-as visszavonulása óta.

Egy napon, amikor távozom, a következő MU-menedzsernek itt lesz Romelu Lukaku, Nemanja Matics és persze David de Gea a korábbi időszakból, olyan játékosokat talál majd itt, akik más mentalitásúak, más képességűek, és akik tudni fogják, hogyan kell végezni a dolgukat.”

A „futballörökség” kapcsán kiemelte, hogy a Bajnokok Ligájában négy csapat mindig ott van a legjobb nyolc között.

Cristiano Ronaldo azon kevesek egyike volt a Realnál, aki számára nem jelentett újdonságot a BL-negyeddöntő – de a madridiaknál is időbe telt az előrelépési folyamat (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo azon kevesek egyike volt a Realnál, aki számára nem jelentett újdonságot a BL-negyeddöntő – de a madridiaknál is időbe telt az előrelépési folyamat (Fotó: AFP)


„A Barcelona mindig ott volt az elmúlt hét-nyolc évben, a Real Madrid szintén. A Juventus mindig ott van, a Bayern München mindig ott van. Persze léteznek csapatok, amelyek időről időre feltűnnek, mint az Interem, vagy például a Monaco az előző idényben. Néhány klub eljut a végső fázisba, de azok, akik mindig, azok okkal vannak ott. Az a nagyszerű, hogy a tulajdonosokkal teljesen egy húron pendülünk, mindenben egyetértünk. Tudjuk, hogy az egész egy folyamat. Egyetértünk a befektetésekben, és abban, hogy ezek szezonról szezonra javulást hoznak. Még több befektetésre van szükségünk, ahogyan további időre is.”

Lehetnék egy másik bajnokságban, ahol zsebben van a bajnokság, ám én itt vagyok, és kizárt, hogy megváltoztatnám a hozzáállásomat. Nem fogok eltűnni, elszaladni rögtön, a következő meccsen én lesz az első, aki kimegy. Nem félek a felelősségeimtől” – kezdett egyre szenvedélyesebben beszélni a portugál.

„Amikor húszéves voltam, senki voltam a futballban. Valakinek a fia voltam, rengeteg büszkeséggel. Most ötvenöt évesen az vagyok, aki vagyok. Azért értem el az eddigieket, mert keményen dolgoztam, a tehetségem és a mentalitásom miatt” – folytatta.

A BL-zakó előtt néhány nappal a Liverpool elleni rangadón 2–1-re győzött a manchesteri csapat, ezzel megszilárdította a második helyét a Premier League-ben.

„Tudja, megértem, hogy az elmúlt nagyon-nagyon-nagyon sok év alatt nagyon-nagyon nehéz volt azoknak, akik nem kedvelnek engem. »Már megint itt van, már megint nyer, már megint itt van, már megint nyer.« Most tíz hónapja nem nyertem semmit. Tíz hónapja. A legutóbbi trófeát tíz hónapja nyertem. Legyőztem a Liverpoolt, legyőztem a Chelsea-t, de kikaptam a Sevillától, úgyhogy most itt az alkalom örülni. Rendben van, azt is megtanultam a vallásos neveltetésemből, hogy örüljek más örömének, még akkor is, ha ők az ellenségeid. Úgyhogy legyen. Nagyon szerencsés fickó vagyok, és nagyon boldogan vagyok az, aki vagyok.”

Egy háromperces részlet a beszédből





ANGOL FA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
SZOMBAT
13.15:
Swansea City–Tottenham Hotspur (Tv: Sport1)
20.45: Manchester United–Brighton & Hove Albion (Tv: Sport1)
VASÁRNAP
14.30: Wigan Athletic (III.)–Southampton (Tv: Sport2)
17.30: Leicester City–Chelsea (Tv: Sport2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik