I. M. 2019.08.21 15:00 Frissítve: 2019.08.21 15:34

MU: előkerült Sir Alex Ferguson Cantonának írt érzelmes levele

Csaknem öt évig (1992 novemberétől 1997 májusáig) játszott Éric Cantona Sir Alex Ferguson irányítása alatt a Manchester United labdarúgócsapatánál. Kiemelkedően sikeres időszaka volt ez a klubnak: négyszer nyerte meg a Premier League-et, kétszer az FA-kupát, valamint háromszor az akkor még Charity Shieldnek nevezett Szuperkupát (mai nevén Community Shield). A francia csatár 1997-ben vonult vissza, a skót edzőlegenda személyes levelet írt neki, amit életrajzi könyvében hozott először nyilvánosságra.

Cantona csaknem öt évig volt Ferguson játékosa Manchesterben (Fotó: AFP)

 

Sir Alex Ferguson Vezetés című életrajzi könyvét 2015 őszén publikálta, és megjelent benne az a személyes levél, amit Eric Cantonának küldött visszavonulása után 1997-ben. A nemzetközi sajtó (az ESPN kezdeményezése után) azonban csak most kapta fel a levelet, ami arról tanúskodik: mester és tanítványa jó kapcsolatot ápolt.

„Néhány hónap eltelt, mióta legutóbb beszéltünk, és úgy éreztem, írnom kellene neked egy levelet a tiszteletem és megbecsülésem jeléül. (…) Hallgatnod kellene édesapádra és rám, hogy tarts egy kis szünetet, mielőtt meghozod a következő nagy döntésedet. Ha tanácsolhatok valamit, maradj mozgásban. Emlékszem, amikor 32 évesen visszavonultam és elkezdtem az edzősködést, nem foglalkoztam a saját edzettségi állapotommal. Csak évekkel később jöttem rá, akkor elkezdtem újra edzeni, ami gyilkos volt.

(…) Remélem, hogy hamarosan beszélgetünk egy ital vagy egy vacsora mellett. Tudom, hogy a klub már megkeresett a közelgő díszvacsora miatt, remélem, ott leszel, de nem ez a legfontosabb dolog. Számomra az, hogy emlékeztesselek rá, milyen kiváló játékosa voltál a Manchester Unitednek, és hogy mennyire hálás vagyok az erőfeszítéseidért, amiket értem tettél. Sosem felejtem el, remélem, te sem. Mindig szívesen látunk itt, ha váratlanul bejönnél egy teára, beszélgetni a barátokkal, az nekem mindennél többet jelentene. Éric, tudod, hol találsz, és most, hogy már nem vagy a játékosom, remélem, barátok maradunk.”

Ha valaki megérdemli a legenda jelzőt, az bizony Sir Alex Ferguson.


2020.05.25 12:01:21

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (KÉPES SPORT)

„Hét-nyolc évesen csatárt játszottam, és mindig Michael Owennek képzeltem magam.”

2020.05.26 14:38:31

Angol labdarúgás NAGY PÉTER

Szálas Zoltán az angol futballisták különleges étrendjéről, a Premier League-ben megszokott menetrendről és a gyökeresen megváltozott körülményekről.

2020.05.18 22:55:07

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A rászakadt jólét és luxus torzíthatja az egyéniségét.

2020.05.09 11:13:39

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

A Liverpoollal megnyerte a BL-t és a klubvilágbajnokságot, alanyi jogon az Afrika legjobbjának járó díjat.

2020.05.08 23:22:52

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Elegendő indok-e, hogy cirkusz kell a négy fal közé zárt, egyre fáradó népnek?