Mancini tisztelettudó, Ferguson óvatosan optimista a manchesteri rangadó előtt

Vágólapra másolva!
2011.10.22. 08:49
null
Közelítő-távolító? Roberto Mancini (jobbra) közel érzi magához Sir Alex Fergusont (fotó: Reuters)
Nemcsak a hétvége, hanem az egész futballősz egyik legjobban várt rangadója a Manchester United és a Manchester City vasárnapi összecsapása, így aztán nem csoda, ha fél Anglia a városi derbire koncentrál.

A tabellát vezető Manchester City menedzsere, Roberto Mancini igen udvarias hangnemben kezdte a nagy találkozó felvezetését (hol van már az MU-val vívott találkozókat megelőzően kötelező gyakorlatként előadott, Arsene Wenger- vagy José Mourinho-féle szájkarate), és leszögezte: hatalmas példaképének tartja kollégáját.

„Csak azt mondhatom, hogy minden tiszteletem az övé – mondta az olasz szakember. – Mindent elnyert már az elmúlt huszonöt esztendőben. Alex Ferguson egy tanár, sokat tanultam tőle. Folytatni akarja a győzelmi sorozatát, ez is példaértékű előttem és más fiatal menedzserek számára. Már hatvankilenc éves, és ennyi idősen is mindennap koncentrálni, keményen dolgozni nem egyszerű. Remélem, én is ilyen leszek majd, de ez nem lesz könnyű."

Amióta 2009 decemberében átvette Mancini a Cityt, a bajnokságban még nem nyertek a városi ellenfél ellen, ám különböző kupasorozatokban azért már megtréfálták.

„Az elmúlt évben rengeteget fejlődtünk, de hosszú út áll még előttünk – folytatta a talján mester. – Azt hiszem, ha ponttal távozunk az Old Traffordról, akkor elégedettek lehetünk. De döntetlenre játszani az nem a mi mentalitásunk."

„A City és a United is minden mérkőzést meg akar nyerni – mondta az egykori MU-legenda, Roy Keane. – A városi derbi külön tészta, és most hosszú idő után a tabella élére ugorhatunk. A két csapat szezon végi találkozója még fontosabb lesz, igazi hatpontos rangadó. A City fantasztikus formában van, nem sok hiányzik ahhoz, hogy százszázalékos eredménnyel vezesse a PL-t."

A Citynél nincs hiányzó (már Owen Hargreaves is bevetésre kész), viszont a házigazdánál Tom Cleverley, Darron Gibson és Rafael is maródi.

„A legutóbbi egymás elleni találkozónkon nem sok minden történt – merengett el a skót példakép, Ferguson. – Ez normális az ilyen rangadókon, amelyek sokszor hoznak csalódást keltő futballt. De két-három kiváló mérkőzést is vívtunk már velük, bár általában a kupákban. A Liverpool ellen hetvenöt percig unalmas volt a mérkőzés, aztán egy csapásra megváltozott minden, amikor esett egy találat. A gólok megváltoztatnak mindent, és a hátrányba kerülő félnek támadnia kell. Miért ne történhetne meg mindez a hétvégén is?"

Bár a szakember leszögezte, hogy mindenképpen győzniük kell, a túlzott magabiztosságnak nem volt nyoma rajta, és elismerte, hogy a korábban rendre „kisebbik manchesteri csapat" néven emlegetett City kerete bombaerős, és egyre tapasztaltabb sztárokból áll a rivális. Elmondta azt is, hogy nem fél bevetni a nemrégiben felépült Rio Ferdinandot.

Roy Keane mellett több régi MU-csillag is megszólalt a „királyok csatája" előtt. Éric Cantona abban bízik, hogy a Manchester City nem tudja megvásárolni a legnagyobb sikereket, és a legjobb utat volt csapata járja, amely a fiatalabb, még kiforratlan játékosokra épít. Az egykori kőkemény védő, Gary Pallister úgy véli, hogy immáron a „polgárok" a „vörös ördögök" legnagyobb angliai ellenfelei, egyre markánsabb támadójátékot nyújtanak, és a befektetett hatalmas összeg előbb-utóbb megtermi a gyümölcsét.

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,pl,2011/8,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik