nemzetisport.hu 2018.10.29 13:40 Frissítve: 2018.10.29 14:45

Leicester: rengeteg ember életét mentette meg a lezuhanó helikopter pilótája

Ahogy beszámoltunk róla, a Leicester City tulajdonosának, Vichai Srivaddhanaprabhának a helikoptere a hétvégi angol bajnoki mérkőzést követően lezuhant a stadion melletti parkolóban. Most új részletek kerültek nyilvánosságra az öt ember életét követelő balesetről, például az, hogy a pilóta hősiesen irányította olyan helyre a gépet, ahol senki sem tartózkodott.

Eric Swaffer és barátnője, Izabela Lechowicz egy augusztusi Facebook-képen (Fotó:CNN)

 

A Leicester City–West Ham United Premier League-találkozó előtt Eric Swaffer pilóta a barátnőjével, a másodpilóta Izabela Lechowiczcal tett ki közös képet közösségi oldalára a stadion VIP-részlegéből, majd néhány órával később aggódó hozzászólások sokasága lepte el a posztot, azzal a reménnyel, hogy nem ők vezették a mérkőzés után lezuhanó helikoptert.

A helikopter a lefújás után nagyjából fél órával szállt fel a King Power Stadion gyepéről, majd 60 méteres magasságban meghibásodott. A pilótának nem volt más lehetősége: úgy kellett leirányítania a gépet, hogy a 32 ezer férőhelyes stadionból távozó több száz szurkolónak ne essen baja. A Sky Sports egyik operatőre nyilatkozott az esetről.

Fogalmam sincs, hogyan csinálta. Lekapcsolt a propeller, és egyre csökkent a magasság, majd a pilóta a parkoló sarkába irányította a helikoptert, ahol nem volt ember.

A rendőrségi jelentés szerint a helikopter elhunyt utasain kívül senkinek sem esett bántódása a baleset során.

A tragédia után a CNN felkereste a pilóta egyik korábbi kollégáját, Sanjay Menzies kapitányt, akivel 2013-ban dolgozott együtt.

Négy hónapot repültem Erickel, és rengeteg mindent tanultam tőle ezalatt. Ő volt a legnagyobb tudású pilóta, akivel valaha dolgoztam. Egy élő enciklopédia, hatalmas tudással, és talán az egyik legviccesebb ember, akivel volt szerencsém megismerkedni. Izabela a lelki társa volt, akire mindenben számíthatott.

Swaffernek minden engedélye rendben volt a baleset előtt, és több tízezer kilométeres pilótai tapasztalattal rendelkezett.

2020.01.19 14:30:21

Angol labdarúgás B. L.

Az éllovas ziccerek sorát rontotta el, két gólját érvénytelenítették, de megvan a 21. bajnoki siker.

2020.01.14 21:48:14

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. A Citynél az elvárás a BL-siker, a Unitednél siker a BL • Raiola felkérést kapott Pogba-ügyben.

2020.01.11 18:11:47

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

José Mourinho Tottenhamje is kikapott a Klopp-csapattól, amely első 21 bajnokijából 20-at megnyert.

2020.01.09 23:01:33

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Aligha kétséges, hogy befektetni a Liverpoolba csábító perspektíva, aminek lehetőségéért akár bíróságra is érdemes járni.

2020.01.08 20:52:45

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ami a találkozót illeti, azért ne egy magyar másod- és harmadosztályú csapat küzdelmét képzeljük el, de ne is az el Clásicót.