Kevin De Bruyne, a Manchester City ego nélküli „galaktikusa”

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 12:14
null
„Ő Európa legjobb középpályása. A százból az az egy, akinek egy ilyen megoldás az eszébe jut” (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány miatt jelenleg a sportvilág gyakorlatilag energiatakarékos módban üzemel, de ez legalább lehetőséget teremt arra, hogy a korábbi, nagyobb lélegzetvételű anyagokban el tudjunk merülni. Ezúttal a Real Madrid otthonában remeklő Kevin De Bruynével foglalkozunk a The Athletic cikke alapján.


EMLÉKEZTETŐÜL – BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 1–2(Isco 60., ill. Gabriel Jesus 78., De Bruyne 83. – 11-esből)

Mint ismert, február 26-án a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Real Madrid hiába vezetett Isco 60. percben szerzett góljával egészen a hajráig, Kevin De Bruyne előbb gólpasszt adott Gabriel Jesusnak, majd büntetőből megszerezte a Manchester City győzelmét jelentő találatot is, ezzel pedig rendkívül kedvező helyzetbe hozta csapatát (1–2).

A már addig is számos kulcspasszt jegyző belga klasszis a 78. percben a 16-os bal sarkánál kapott labdát, majd Luka Modricot faképnél hagyva megiramodott az alapvonal irányába, hogy aztán három Real-védő között szenzációsan tekerjen a brazil támadó fejére, de még az egyébként hajszálpontos (Sergio Ramos feje felett még épp elsuhanó, ám Gabriel Jesusnak nem túl magas) beadást is felülmúlta az a pillanatok alatt meghozott gyors döntés, hogy felmérte, a saját tengelye körül megfordulva ziccerbe hozhatja az egyedül a kapu előterében tartózkodó társát.

„Elfordult a kaputól, kiterelték annak előteréből, ott volt egy egyszerű passzlehetőség. Százból kilencvenkilencen szimplán kijátszották volna a labdát a bal szélen lévő Raheem Sterlingnek. Ő nem tette. Megfordult és mindenkit meglepett, kis híján még a csapattársát is” – idézte a The Athletic cikke a Liverpool korábbi kapitányát és menedzserét, Graeme Sounesst a 2–1-es sikert követően.

„Ő a legjobb középpályás. Korábban azt mondtam, hogy a legjobb Nagy-Britanniában, de ezt most Európára is kiterjesztem. Beférne a Real Madridba, beférne a Barcelonába, a Bayern Münchenbe, a Liverpoolba” – magasztalta a belga középpályást.

De már ezeket megelőzően is felhívta magára a figyelmet Gabriel Jesusnak és Bernardo Silvának adott remek passzával, valamint saját helyzetével, amelyet nem tudott befejezni. Kétszer is veszélyes helyen szerzett labdát Dani Carvajaltól és minden labdaérintésénél benne volt a veszély lehetősége – lásd a videót.

DE BRUYNE SZENZÁCIÓS GÓLPASSZA 2:49-TŐL, GÓLJA 3:29-TŐL



HIÁBAVALÓ REAL-KÍSÉRLETLETEK


A manchesterieknél számos játékos keltette már fel a királyi gárda érdeklődését, 2010-ben a Valencia túl sokat kért a spanyol riválistól, így David Silva Angliába kötött ki, aztán Gil Marín klubelnök fúrta meg, hogy Sergio Agüero az Atléticótól a városi vetélytárshoz kerüljön, Ilkay Gündöganmég a Dortmund 4–1-es elődöntőbeli sikere során keltette fel Florentino Pérez érdeklődését, de ez az üzlet is elbukott, ahogyan Kyle Walker Spanyolországba csábítása is. Legújabban Raheem Sterlingről keringtek a hírek, a párharc felvezetéseként pedig az As exkluzív interjút készített az angol szélsővel, akit a címlapon mindkét csapat dresszével illusztráltak.

A REAL MADRID PL-RABLÁSAI


A február végi ütközet után pedig minden bizonnyal a Real elnökének is feltűnt De Bruyne kiváló játéka. Madridban nagyjából azt tartják, hogy akit Pérez meg akar szerezni, azt Pérez megszerzi. Így volt ez Cristiano Ronaldo (Manchester United), Xabi Alonso (Liverpool), Luka Modric és Gareth Bale (Tottenham), illetveThibaut Courtois és Eden Hazard (Chelsea) esetében is.

A City eddig a PL-riválisokkal ellentétben olcsón megúszta, hiszen a rendkívüli tehetségnek tartott Brahim Díaz tavaly januári megvételén (potom 17 millió euróért) kívül a királyi gárdának nem volt sikerélménye – a marokkói felmenőkkel bíró 20 éves spanyol számára eddig nem alakul fényesen a madridi kaland, ebben az idényben hét meccsen 170 játékperc jutott neki.

Cristiano Ronaldót is megkaparintotta Florentino Pérez a Premier League-ből (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldót is megkaparintotta Florentino Pérez a Premier League-ből (Fotó: AFP)



NEM ELÉGGÉ ELADHATÓ A REAL SZÁMÁRA?


A manchesterieknek megnyugtató lehet, hogy a madridi székhelyű, a Reallal és Pérezzel szoros kapcsolatban álló lapok elvétve vetik fel De Bruyne nevét, a vörös hajú, balhé- és szereplési vágyaktól mentes középpályás talán nem illik bele a „galaktikus” átigazolás-politikába, amelynél nem utolsó szempont a játékos kereskedelmi eladhatósága sem. Ezen a területen az elmúlt években időnként zseniális, de véletlenül sem kiegyensúlyozott Paul Pogba lényegesen vonzóbb perspektívát tud nyújtani, össze is boronálják rendre a Real Madriddal, a Barcelonával és a Juventusszal is.

A CHELSEA NEM ÉRTÉKELTE, WOLFSBURGBAN ROBBANT BE

A Genkben pallérozódó irányító 2012 januárjában a Chelsea-hez szerződött, de előbb egy évre kölcsönadták a Werderhez (34 meccsen 10 gól és 10 gólpassz volt a mérlege), majd miután ezt követően sem kapott játéklehetőséget, 2014 elején 22 millió euróért cserébe a Wolfsburghoz került. Itt aztán másfél év alatt alaposan kinőtte magát, 73 tétmérkőzésen 20 gólt és 37 gólpasszt jegyzett, és 2015 nyarán már 76 millióért került vissza Angliába, a Manchester Cityhez.

A 2014–2015-ös Bundesliga-idényben a 21 gólpasszal záró De Bruynét választották meg az év játékosának (Fotó: AFP)
A 2014–2015-ös Bundesliga-idényben a 21 gólpasszal záró De Bruynét választották meg az év játékosának (Fotó: AFP)



A LEGCSENDESEBB EMBER, AKI „TITOKBAN” HOSSZABBÍTOTT


A transfermarkt.de által ma már 150 millió eurós értékre taksált 28 éves karmester nem járkál szupersztároknál megszokott személyzettel, mentalitása sem tükrözi a legnagyobb csillagokéit: a manchesteri klubnál „az épület legcsendesebb embereként” írják le, akivel „egyáltalán nincs semmi zűr”.

De Bruynéről az a kép alakult ki, hogy végtelenül profi játékos, aki lehajtja a fejét és gürizik ezerrel a csapat érdekében, és nem a nyilatkozataival akarja felhívni magára a figyelmet, hanem hagyja, hogy a játéka „beszéljen” helyette.

Míg számos PL-sztár (és ügynöke) a szerződés végéhez közeledve megpróbál nyomást helyezni klubjára a Real Madrid érdeklődését hangoztatva, ő a City rekorddöntögető 2017–2018-as idénye során január 22-én gyakorlatilag „csendben” hosszabbított 2023-ig, jól jellemzi ezt az állapotot, hogy az ugyanezen a napon 15 perccel korábban robbanó Alexis Sánchez–Henrih Mhitarjan Arsenal–MU-csere csak nálunk hatszor annyi kattintást generált, nem beszélve a hozzászólások közti elképesztő differenciáról (4–123). Míg a manchesteriek közül a United húzása a közösségi felületeken jócskán felülmúlta riválisáét, a pályán aligha kérdéses, melyik ügylet volt a sikeresebb – a chilei ebben az idényben már az Internél szerepel(t) kölcsönben.

De Bruyne 2018 elején 2023-ig kötelezte el magát a Manchester Cityhez (Fotó: mancity.com)
De Bruyne 2018 elején 2023-ig kötelezte el magát a Manchester Cityhez (Fotó: mancity.com)



MÉG AZ ÜGYNÖKE IS KERÜLI A FELHAJTÁST


Bár ebben az időszakban felvetődött a neve a Realnál, sem a játékos, sem ügynöke, Patrick De Kostert nem próbálta ezt előnyszerzésre használni, utóbbi még attól is elzárkózott, hogy a két gárda BL-nyolcaddöntőjét a Bernabéuban nézze meg.

„Nem megyek Madridba, mert nem szeretnék vitát generálni. Ha ott meglátnak, azt mondják, hogy »Madridban van, hogy De Bruyne átigazolásáról tárgyaljon«. Zárjuk ezt ki! Van egy nagy tévém otthon. Nincs vita” – mondta a mérkőzést megelőzően De Koster.

AZ ELŐRETOLT SZEREPKÖRT IS ÉLVEZI

A Real Madrid elleni ütközeten Sergio Agüero kihagyásával, valamint Gabriel Jesus és Rijad Mahrez szélen játszatásával Kevin De Bruyne és Bernardo Silva előretolva, hamis kilencesként szerepelt, az átlagos pozíciót tekintve pedig a belga volt legelőrébb a vendégjátékosok közül – ez a nem megszokott 4–4–2-es felállás pedig már a Manchester United elleni Ligakupa-elődöntő odavágóján (amelyet a City 3–1-re megnyert) is nagyon ízlett a belgának – hívja fel rá a figyelmet a portál.

A Real Madrid otthonában Kevin De Bruyne (17) átlagos pozíciója volt legelőrébb a Cityben (Forrás: The Athletic)
A Real Madrid otthonában Kevin De Bruyne (17) átlagos pozíciója volt legelőrébb a Cityben (Forrás: The Athletic)



Az összecsapáson egy szép megiramodás után a jobb oldalon érkező Mahrezhez játszott, aki kevéssel tévesztette el a hosszút, egy kis lélegzetvételhez juttatva az addig alárendelt szerepben játszó manchesterieket.

SZAVAZÁS

Ön kinek adná az Aranylabdát, ha most érne véget az idény?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A LIVERPOOL SEM TUDJA ELHOMÁLYOSÍTANI

Guardiola nemrégiben azt mondta De Bruynéről, hogy „olyan passzokat és lehetőségeket lát, amelyet normális emberek nem láthatnak”.

Az vitán felül áll, hogy Angliában a Liverpool dominált az idényben, és ha nincs a koronavírus-járvány, akkor jó eséllyel már bajnok lenne a Mersey-parti gárda, hiszen a második helyen álló Citynek 25 pont a hátránya, bár riválisánál eggyel több, tíz meccset játszhat még le az évadban.

Ami az egyéni elismeréseket illeti, itt már megkerülhetetlen a belga varázsló, hiszen 26 bajnokin nyolc gól mellett 17 gólpassza van, ezzel pedig toronymagasan uralja a Premier League-et.

A 2019–2020-AS IDÉNYBELI LEGSZEBB CSELEI, GÓLJAI, GÓLPASSZAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik