Hogy csinálja?! Cruyff, Panenka és Zidane után Özilnek is lett védjegye?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.28. 13:32
null
Özil elegáns módon lövi a gólokat (Fotó: AFP)
Gyakran előfordul a futballban, hogy egy-egy trükköt, posztot, taktikai elemet, mozdulatot, cselt vagy lövést valamely klasszis játékossal azonosítanak. Ilyen például az Arjen Robbentől megszokott befelé cselezés és lövés, a Ronaldinho által előszeretettel alkalmazott „elástico”, Quaresma „rabonái”, a Makélélé-poszt vagy némileg viccesen idesorolhatjuk Filippo Inzaghi megannyi lesen állását is (esetleg Neymar fetrengéseit). Az viszont igazi kuriózum, ha egy futballmozdulatot a „feltalálójáról” neveznek el. Arra lettünk figyelmesek, könnyen lehet, Mesut Özil, az Arsenal német sztárja is csatlakozott eme klubhoz különleges technikájával.

A futballt kedvelőknek biztosan nem kell bemutatni a Cruyff-fordulót, a Zidane-cselt vagy a Panenka-féle tizenegyest. Mind gyakori szereplője a labdarúgó-mérkőzéseknek, s általában a három legendás játékos neve is elhangzik ezek felbukkanásakor. Meglehet, a Zidane-cselt sok helyen „Marseille-rulettként” emlegetik, de ez most nem fontos.

A szerdai Arsenal–Bournemouth angol bajnoki mérkőzés (5–1) miatt ismét fókuszba került Mesut Özil. Egyrészt mert kiválóan játszott, másrészt mert a 30 esztendős világbajnok nem először talált be úgy, hogy a guruló (vagy kicsit pattogó) labdát a földbe lőve egészen kiszámíthatatlan ívet adott lövésének.

Özil gólja a Bournemouth ellen:




A naiv bámészkodó számára elsőre úgy tűnhet, a korábbi Real Madrid-játékos szimplán átemelte a kapust, ám a visszajátszások alapján egyértelmű: Özil egészen ravasz, elegáns és nehéz módját választotta a gólszerzésnek.

Érdemes kipróbálni Özil – golfozók ütőtechnikájára hajazó – „pattintását”, nem olyan egyszerű ilyen sebességnél és ilyen helyzetben tökéletesen kivitelezni – sőt álló labdával sem egyszerű. Viszont, ha valaki annyit gyakorolja, mint Özil (s persze hasonló kiváló képességekkel áldotta meg a sors, mint a német futballistát), akkor a legélesebb szituációban is elő lehet rántani a cilinderből.

Özil a Liverpool ellen sem félt bevetni a trükköt (Fotó: AFP)
Özil a Liverpool ellen sem félt bevetni a trükköt (Fotó: AFP)

Özil nem először nyúlt ehhez a megoldáshoz. Korábban a Liverpoolnak és a Huddersfieldnek is lőtt hasonló gólt. A legemlékezetesebb felvétel e témában azonban talán a 2012-es Európa-bajnokságról származik, amikor Özil két dán védő között zseniálisan pattintotta át a labdát Sami Khedirának – azaz nemcsak góllövésnél hasznos ez a fortély.

Özil pattintása a dánok ellen:



Özil-gól a Liverpool ellen:


Özil találata a Huddersfield ellen:


Az Arsenal Youtube-csatornáján is találtunk egy videót: egy baki Európa-liga-meccs előtti edzésen az „ágyúsok” tizenegyeseket gyakoroltak, s Özil sajátos pattintott löketénél esélye sem volt a kapusnak.

Özil tizenegyese:


Persze akadhat olyan, aki feleslegesnek, flegmának, kockázatosnak tartja Özil „védjegyét”, de reméljük, a futball szerelmesei észreveszik a művészi elemet Özil zsenialitásában. A The Telegraph cikkében találóan azt írta, Ferrarit sem azért vesz az ember, mert praktikus…

Az Özil:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik