nemzetisport.hu 2019.06.15 16:31 Frissítve: 2019.06.15 17:02

FFT: „Csak a plusz tizenhat kiló miatt maradtam kapus”

Mourinho könnyen beszél kapu elé állított buszokról: nekünk köszönheti, hogy híressé vált ez a mondata. Hiszen én voltam a sofőr! A FourFourTwo olvasóinak kérdéseire válaszol: Paul Robinson.

Paul Robinson (Fotó: AFP)

 

Ízelítő a nagyinterjúból:

– A pályafutásod egészét tekintve a Barcelona elleni döntetlen volt a csúcs a 2000–01-es Bajnokok Ligájában, igaz? Zseniális voltál. (Sean Teague, Leeds)
– Valóban meghatározta a pályafutásomat. Hirtelen kellett beugranom: Nigel Martyn megsérült, Mark Beeney pedig elszakította az Achilles-ínát. Olyan volt, mintha aznap este nem tudtak volna legyőzni: mintha egy Robinson vs. Rivaldo bemutatót rendeztünk volna! Végül a kilencvennegyedik percben összejött neki. A döntetlen csalódást okozott, de valóban azon a meccsen kerültem be a köztudatba. Abban az idényben a Leeds jókat játszott Európa-szerte. A csúcs az volt, amikor legyőztük a Milant a San Siróban, amivel továbbjutottunk a második csoportkörön, és ezzel a Barcelonát is kiejtettük. Rengeteg Leeds-drukker utazott ki a meccsre.

– Melyik volt a kedvenc gólod? A Swindon elleni fejes a Leedsszel, vagy a félpályán túlról megküldött a Tottenhamnél a Watford ellen? (Matthew Gaches, Instagram)Ű
– Jó kérdés! Volt egy büntetőgólom is, amikor a Blackburnnél játszottam: még mindig megvan a sebhelye annak, hogy előtte fejbe rúgtak. A Swindon elleni gól a kedvencem a Ligakupából, mert abba mindent beleadtam. Sorsdöntő pillant volt. A hosszabbításban kettő egyre vezettek a swindoniak, én meg feljöttem egy szöglethez. Amikor újra szöglet lett belőle, azt mondtam magamban: „Vissza nem megyek!”. Jó kis fejes volt. Kapusként gólt szerezni, aztán tizenegyesekkel nyerni: életem legjobb gólja volt. (FFT: Ezek szerint lehettél volna más is, mint kapus?) Csak a plusz tizenhat kiló miatt maradtam kapus!

– Megnyerhettétek volna a 2006-os vébét, ha a negyeddöntőben legyőzitek Portugáliát? (Ollie Tinker, Instagram)
– Hát persze. Nem kezdtünk jól azon a világbajnokságon, de belejöttünk. Tíz emberrel sikerült eljutnunk a büntetőkig Portugália ellen. Azt gondoltam magamban: „Megcsináltuk, mindjárt megvan!”. Rengeteget készültem a tizenegyesekre. Tudtam, ki lő, milyen sorrendben jönnek, és hová szokták küldeni, ha nagy a tét. Ám ezek vagy bejönnek, vagy nem. Tudod, hogy hová lőnek, de ők is tudják, hogy tudod: akkor most változtatnak, vagy sem? Cristiano Ronaldo kedvenc tizenegyesrúgása a kapustól jobbra, magasan érkezik, de aznap balra lőtt.

– Mi járt a fejedben, amikor Zágrábban Gary Neville hátrapasszolta a labdát? (Fraser Mortimer, Facebook)
– Most pontosan ugyanazt tenném, mint akkor. Visszagurították nekem a labdát, le akartam passzolni, de a labda megpattant, és mellérúgtam. Ha még százszor megtörténne, századjára is ugyanúgy próbálnék belerúgni. Nem számítottam rá, hogy ekkora felhajtás lesz belőle. Különben is, mindenki tudja, hogy tilos a kapu vonalában hátrapasszolni! Nem éreztem úgy, hogy az én hibám lett volna, ezért rosszul esett, amit kaptam érte. Több mint fél éven át szenvedtem miatta. Valahányszor pályára léptem, eszembe juttatták. Valahányszor nekem passzoltak, a szurkolók felszisszentek a hátam mögött. Az ilyesmi rossz hatással van az ember önbizalmára. Ha az nem megy be, akkor tiszta lappal zártam volna a válogatottban. Pályafutásom talán legmélyebb pontja volt, már ha nem nézzük azt, amikor majdnem meghaltam...

A teljes interjút elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.07.05 13:36:12

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A második félidőben Sadio Mané és a fiatal Curtis Jones is betalált, egyre rosszabb helyzetben a Villa.

2020.07.02 15:47:42

Angol labdarúgás B. Á.

Jobban kezdtek a vendégek, Szalahnak kapufája is volt, aztán belelendült a címvédő…

2020.07.01 20:49:16

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A Bajnokok Ligájáért hajtó Chelsea oda-vissza kikapott ebben az idényben a West Ham Unitedtől.

2020.06.30 20:23:24

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Három góllal három pontot szerzett a Brighton otthonában a BL-indulásért harcoló manchesteri csapat.

2020.06.27 22:57:25

Angol labdarúgás S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A második vonalba visszacsúszó női futballistákra még inkább rávetülhet a diadalmas férfiak árnyéka. Értük, a Klopp-gárda legfrissebb diadalát köszöntő városi parádén sem igen hullatnak majd könnyeket.