B. L. 2019.09.04 17:28 Frissítve: 2019.09.04 17:28

FFT: Beckham a futballista, a médiasztár, a márkanév

Vitatható, hogy melyik szerepében alkotott nagyobbat, ám nem vitatható, hogy mindhárom területen olyan maradandó örökséget hagy maga után, mint az egyes professziók specialistái külön-külön is nagyon kevesen. Beckham világbajnoki aranyérem, Európa-bajnoki trófea és Aranylabda nélkül is a futballtörténelem korszakos ikonja, akiről talán néhány évtized múlva az lesz az első gondolatunk: 300 milliós piacot köszönhet neki a világfutball.


Beckham a XXI. századi futballista és sportoló prototípusa. Az a futballhős, akinek különböző adottságai révén lehetősége volt nem elfogadni azt, hogy egy sportolónak nyolc-tíz év alatt kell megteremteni azt az egzisztenciát, amellyel egész további életét megalapozza, hanem már pályafutása alatt, sőt már annak kezdete óta olyan brandet alkotott meg, amely függetleníteni tudja őt a futballpályán elérhető siker és sikertelenség hullámvasútjától. Persze, amikor 11 évesen, 1986-ban a Manchester United „ördögi” kabalafigurájának bőrében testközelből nézhette áhítattal a manchesteriek meccsét a West Ham United ellen, még csak a labda létezett számára, és valamikor akkoriban döntötte el, hogy a futballnak szeretné szentelni az életét.

Noha Észak-Londonban, Leytonstone-ban született, és a fővárosi Chingford kerületben tanult meg futballozni Beckham, a szülei óriási Manchester United-rajongók voltak, és gyakran utaztak el az Old Traffordra, hogy lássák a csapatot, így a kis David is MU-rajongó volt, amióta az eszét tudta. Mégis, a véletlen úgy hozta, hogy csaknem Barcelona-játékos lett: egy tehetségkutatón az volt a nyereménye, hogy együtt edzhetett a Barcelona ifi stáival, ám inkább Bobby Charlton manchesteri futballiskolájába iratkozott be, és ott találta meg a helyét. De onnan még nem vezetett egyenes út álmai csapatához, keményen meg kellett küzdenie azért, hogy a kilencvenes évek elején Alex Ferguson látószögébe kerüljön...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!
2019.09.13 20:51:42

Angol labdarúgás H. D.

Hamar vezetést szereztek a „szarkák”, de Jürgen Klopp csapata három góllal válaszolt.

2019.09.12 22:12:33

Angol labdarúgás B. Á.

Londonban a szurkolók gyorsan a szívükbe zárták a középpályást, aki életre szóló tapasztalatot szerzett az Anfielden.

2019.09.05 18:01:28

Angol labdarúgás ILKU MIKLÓS

Angol helyzetkép: virágzik a Premier League, miközben a kisebb klubok sorra csődölnek be.

2019.09.01 17:15:55

Angol labdarúgás M. G.

A Spurs Eriksen és Kane góljával kétgólos előnyben volt, de Lacazette és Aubameyang pontot mentett.

2019.08.24 18:02:47

Angol labdarúgás M. G.

Jürgen Klopp csapata maradt százszázalékos, a harmadik forduló után „magányosan” vezeti a tabellát.