Fekete-kék bárányból kék angyal lesz Balotelli?

Vágólapra másolva!
2010.08.02. 19:00
null
Balotelli milánói „rosszfiúból” manchesteri vezéregyéniség lehet (fotó: Action Images)
Véget ért a magyar Formula–1-es futam, akciósnál akciósabbak a füzetcsomagok és ceruzahegyezők, elkezdenek köszönni a tanároknak a legelvetemültebb diákok is, szabadságra utazik a komplett magyar Parlament, és talán éppen ezért megnő a GDP – mindez a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy ráfordultunk idén is az augusztusra. Mi sem természetesebb, hogy a nemzetközi transzferpiac is célegyenesbe ért, kis túlzással, hiszen a hónap végéig még igazolhatnak a klubok új játékosokat. Higgye el a kedves olvasó: fognak is, jó kedvvel, no és bőséggel.


Az Arsenalnál az első számú téma ezen a nyáron Cesc Fabregas megtartása: a világ- és Európa-bajnok középpályást a Barcelona csábítja nagy erőkkel. Arsene Wenger menedzser szerint semmiképpen sem engedik el csapatkapitányukat az „ágyúsok”, de ahogyan tanult kollégám szokta mondani: „Hidd el Janikám, van az a pééénz!”… Wenger egyébként nem unatkozott a nyáron, hiszen olyan játékosokat tanácsolt el, mint Philippe Senderos, William Gallas, Mickaël Silvestre vagy Sol Campbell.

A legérdekesebb a horvát-brazil támadó, Eduardo esete: a sérülékeny játékosért 2007-ben még 15 millió eurót fizetett a klub, most alig 7.2 millióért adta el a Sahtar Donecknek. Pedig nem is olyan régen még megváltóként tekintettek a kétségkívül peches ékre. Természetesen utódról gondoskodott Wenger Maruan Samah személyében, mégpedig ingyen, a védelembe viszont csak egy játékos érkezett eddig, a gall Laurent Koscielny, igaz, ő aztán méregdrága vétel volt.

Egy kapust (Maarten Stekelenburg, Mark Schwarzer, Federico Marchetti, Igor Akinfejev és Samir Handanovic neve merült fel), egy középpályást (Serigne Kara Mbodji, Sebastian Giovinco) és legalább egy jó képességű védőt (Pape Diakhaté, Per Mertesacker, Serdar Tasci, Phil Jagielka) mindenképpen vesz még Wenger ezen a nyáron – esküsznek rá az angol újságok. Ha mégsem, akkor sem esik kétségbe a francia mester, aki szerint fiataljai kiválóan szerepelnek majd az új idényben.

Megszokhattuk mostanában, hogy a Chelsea nem költekezik olyan bőszen, mint pár éve, igaz, 13 milliót azért kiadtak az izraeli középpályásra, Josszi Benajunra és a cseh középső védőre, Tomas Kalasra (akit azonban kölcsön is adtak íziben egykori klubjának). Érkezik még nagy valószínűséggel a portugál középpályás, Raul Meireles, kisebbel kollégája, a brazil üstökös David Luiz, az uruguayi Luis Suárez, Bruno Alves vagy Neymar. Az említettek közül a támadók viszont gyorsan lekerülnek a Chelsea-térképről, ha sikerül a londoniaknak nyélbe ütniük a nyár transzferét: leigazolni a Liverpooltól Fernando Torrest.

Távozói is akadnak a „kékeknek”, és nem is akármilyen a névsor: szerződése lejártával elhagyta a klubot a világbajnok Belletti, Joe Cole és Michael Ballack is, a vébét is megjárt szlovák szélsőt, Miroslav Stochot pedig eladták a Fenerbahcénak. Ballackot egyébként honfitársával, Mesut Özillel pótolnák, a brazil Ramiresért pedig már konkrét ajánlatot is tettek a Benficának az angolok.

A Manchester United befektetett 18 millió eurót, mégpedig két ígéretbe: az angol középső védőbe, Chris Smallingba és a mexikói támadóba, Javier Hernández „Chicharitóba”. Özil neve felmerült itt is, akár csak Luis Suárezé, de Sir Alex Ferguson a hírek szerint érdeklődik Luís Fabiano iránt is. Wesley Sneijderről szinte biztosan lemarad Ferguson, aki egy kapust még alighanem igazol a nyáron, talán éppen Akinfejevet vagy a dán Anders Lindegaardot. Meghosszabbította az MU-val szerződését 2014-ig a szerb acélbekk, Nemanja Vidics, és a zuhanyhíradó szerint a skót mester ezen a nyáron még meg szeretné szerezni Karim Benzemát, és ez lenne idei utolsó nagy dobása a transzferpiacon.

A Manchester Uniteddel az a Liverpool vív nagy harcot a Standard Liege középső középpályásának, Steven Defournak kegyeiért, amelyik ezen a nyáron már elveszítette Albert Rierát és Josszi Benajunt középső csapatrészéből, illetve amelynek erős embere, Javier Mascherano is kifejezte távozási szándékát.

Mivel anyagilag nem éppen stabil a klub, csínján bántak az erősítésekkel: a szerb Milan Jovanovics és Joe Cole ingyen (bár bizonyosan megható aláírási pénzért) érkezett, a két fiatalért, a támadó középpályás Jonjo Shelveyért és a középhátvéd Danny Wilsonért kiadott pármillió euró pedig csak magyar mértékkel tűnik nagynak. Érdekes brazil kört futottak Fábio Aurélióval, akitől először elbúcsúztak szerződése lejártakor, majd pár héttel később az új menedzser, Roy Hodgson javaslatára két idényre szóló kontraktust kötöttek vele. A relatív pénztelenség jól jöhet viszont a klub magyar fiataljainak, akik egy kis szerencsével komoly feladatokat is kaphatnak idén, vagy legalább a tűz közelébe kerülhetnek.

FÓKUSZBAN

Az albioni gigászok árnyékában bújik meg a relatíve kicsinyke Sunderland, amely transzferológiai szempontból igencsak érdekesen tevékenykedett az elmúlt években. A „fekete macskák" 2007-ben jutottak fel az élvonalba az ír legenda, Roy Keane vezetésével, ennek örömére a vezetőség nyáron és télen több mint 60 millió euróért erősítette meg a gárdát. Érkezett többek között Andy Cole (ő speciel éppen ingyen), Kenwyne Jones (9 millió euróért), Kieran Richardson (8.2), Michael Chopra (7.5), Andy Reid (6), Greg Halford (5.2), Craig Gordon (13) és kölcsönből vissza Fülöp Márton (aki éppen most keres új kenyéradót magának). Mindezek ellenére csak a 15. helyen végeztek, így újabb harmincmilliónyi befektetés keretében érkezett Teemu Tainio, Steed Malbranque, a fél év után a feladónak visszapasszolt Pascal Chimbonda, a szintén nem sokáig maradó El-Hadji Diouf, Anton Ferdinand és Djibril Cissé, ám eggyel hátrább süllyedtek a tabellán (télen, menet közben menesztették Keane-t). A következő nyáron már Steve Bruce költött el majd félszáz milliót, többek között Paulo da Silva, Lee Cattermole, Lorik Cana, Fraizer Campbell, Michael Turner, Darren Bent és John Mensah megszerzésére. Az eredmény: a 13. hely. Nem csoda, ha idén nyáron már nem szórják a pénzt, hanem a csapatépítésre koncentrálnak a „fekete macskák".

 

SUNDERLAND TRANSZFEROLÓGIA, 2007 NYARA–2010 JANUÁRJA 
2007–2008
Kiadás: 67 millió euró. A három legdrágább vétel: Craig Gordon (Heart, 13.5 millió), Kenwyne Jones (Southampton, 9 millió), Kieran Richardson (Manchester United, 8.2 millió).
Bevétel: 3.2 millió. A két legdrágább távozó: Tobias Hysén (IFK Göteborg, 2.5 millió) és Stephen Elliott (Wolverhampton, 700.000).
2008–2009
Kiadás: kb. 35 millió euró. A három legdrágább vétel: Anton Ferdinand (West Ham, 10 millió), George McCartney (West Ham, 5.5 millió), Pascal Chimbonda (Tottenham Hotspur, 3.2 millió), El-Hadji Diouf (Bolton, 3.2 millió).
Bevétel: 11.15 millió. A három legdrágább távozó: Pascal Chimbonda (Tottenham, 3.2 millió), Danny Higginbotham (Stoke, 3 millió), El-Hadji Diouf (Blackburn, 2.2 millió).
20092010
Kiadás: 45.6 millió euró. A három legdrágább vétel: Michael Turner (Hull City, 13.6 millió), Darren Bent (Tottenham, 11.8 millió), Lee Cattermole (Wigan, 7 millió).
Bevétel: 21.28 millió. A három legdrágább távozó: Michael Chopra (Cardiff City, 4.7 millió), Dean Whitehead (Stoke City, 3.5 millió), Danny Collins (Stoke City, 3.1 millió)

A hírek szerint Scott Parker, Sztilian Petrov, Paul Konchesky, Luke Young és/vagy Christian Poulsen érkezhet a klubhoz, míg Dirk Kuytöt az az Inter vinné, amelyik Mascheranóért tetemes összegű készpénz mellé Sulley Muntari játékjogát is feláldozná. Hodgson döntése alapján Maxi Rodríguez távozhat a klubtól, az Espanyol kölcsön is venné.

Az átigazolási megaösszegekre izgulók számára megmenti a nyári uborkaszezont az idén is az újgazdag Manchester City, hiszen biztosan százmillió euró fölött költ majd. A legfrissebb skalp a kiváló balhátvéd, Alekszandar Kolarov a „Manszúrsejk City” övén, bár kissé túlzónak hat a szerbért átutalt 22.7 millió. A távozókon szerény becslések szerint is bukott a klub jó tízmilliót, de ennél jobban bosszanthatja Roberto Mancini mestert, hogy az új szabályok alapján a bajnokságra nevezett maximum 25-ös keretből nyolc futballistának saját nevelésűnek kell lennie (nemzetiségtől függetlenül saját nevelésűnek számít az is, aki 36 hónapot eltöltött 21. születésnapja előtt egy angol vagy walesi klubnál).

No és Mario Balotelli ügye: az idei nyár leghosszabb átigazolási sagájában az árverés jelenleg 26 milliós vételárnál és négymilliós bónusznál, valamint 3.5 milliós éves fizetésnél tart a Sky Sport Italia szerint. A nehezen kezelhető támadó már el is fogadta a City feltételeit a Tuttosport szerint, és újabb, mesteri csavarként felvetődött az is, hogy a Santostól kölcsönből visszatérő Robinhót beszámolják Balotelli vételárába. Pedig igazán kíváncsi az ember, hogy micsoda balhékat tudna kavarni a klubnál esténként vagy az egymás közötti játék alkalmával a Carlos Tévez, Craig Bellamy, Robinho, Balotelli, Patrick Vieira ötös…

Érkezhet még újgazdagékhoz James Milner, Marcell Jansen és a két Sissoko, Mohamed és Moussa, távozhat Craig Bellamy, Jo, Roque Santa Cruz, Stephen Ireland és Vladimír Weiss. Nagy kérdés, mi lészen Robinhóval: a brazil augusztus 10-én még fellép a válogatottban, azután tér vissza kenyéradójához, de mindenképpen el szeretne igazolni, ha máshová nem, akkor a Santoshoz, újra kölcsönbe. Utóda lehet a bal szélen az izraeli csodagyerek, a Barcelonával szerződést bontó Gai Assulin, aki próbajátékra érkezett a „polgárokhoz”.

Nem szakajtotta össze magát eddig átigazolásokkal a Newcastle United, az Aston Villa, a Blackburn és a Stoke City, ellenben ügyesen teszik dolgukat a „nyugatosok”, a West Brom és a West Ham, a Tottenham pedig elhappolta szép számú vetélytársai elől a brazil válogatott középpályást, Sandrót, mégpedig tízmillió euróért. Nagy a jövés-menés a Wigannél, ahonnan több egykori alapember is távozott, de a fiatal spanyol menedzser, Roberto Martínez igen ügyesen keveri a kártyákat (ettől függetlenül ebben az idényben is a kiesés elkerülése az elsődleges cél reálisan az egyletnél).

Két játékosért, a kapus Ben Fosterért és a támadó Nikola Zsigicsért hét-hétmilliót fizetett a Birmingham City, míg az újonc Blackpool eddig csak gyengült, létszámban mindenképpen. Jó szokása szerint kevés pénzből is figyelemre méltó módon gazdálkodik az Everton menedzsere, David Moyes. Mintha gyengült volna eddig a Fulham, nem úgy a már tavaly is sokat költő Wolverhampton, amely négy válogatott játékost is igazolt, közöttük a vb-n is látott algériai Adlen Gediurát.

ÁTIGAZOLÁSOK,  2010 NYÁR, PREMIER LEAGUE
ARSENAL
Érkezett: Maruan Samah (Bordeaux, ingyen), Laurent Koscielny (Lorient, 12.500.000 euró)
Távozott: Fran Mérida (Atlético Madrid, i.), Philippe Senderos (Fulham, i.), William Gallas (szerződése lejárt), Francis Coquelin (Lorient, kölcsönbe), Mickaël Silvestre (szl.), Kerrea Gilbert (szl.), Sol Campbell (Newcastle, i.), Eduardo (Sahtar Doneck, 7.200.000), Pedro Botelho (Cartagena, k.)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Chris Smalling (Fulham, 8.000.000), Javier Hernández (Guadalajara, 10.000.000)
Távozott: Ben Foster (Birmingham, 7.000.000), Zoran Tosics (CSZKA Moszkva, 9.500.000), Tom Heaton (Cardiff, i.), David Gray (Preston, i.), Matthew James (Preston, k.)
NEWCASTLE UNITED 
Érkezett: Xisco (Racing Santander, kölcsönből vissza), Fabio Zamblera (AS Roma U21, kv.), James Perch (Nottingham Forest, 1.200.000), Dan Gosling (Everton, i.), Sol Campbell (Arsenal, i.)
Távozott: Fabrice Pancrate (szl.), Nicky Butt (visszavonult), Jonny Godsmark (szl.)
STOKE CITY
Érkezett: Carlo Nash (Everton, i.)
Távozott: Amdy Fayé (szl.), Steve Simonsen (Sheffield United, i.), Andy Griffin (Reading, 475.000), Diego Arismendi (Barnsley, k.), Ibrahima Sonko (Portsmouth, k.)
SUNDERLAND 
Érkezett: Cristian Riveros (Cruz Azul, i.), Simon Mignolet (St. Truiden, 2.500.000), Ahmed el-Muhammadi (Enppi, k., 1.200.000), Titus Bramble (Wigan, 1.200.000), Marcos Angeleri (Estudiantes, 1.800.000)
Távozott: John Mensah (Lyon, kv.), Roy O’Donovan (Coventry, i.), Lorik Cana (Galatasaray, 6.000.000), Daryl Murphy (Celtic Glasgow, 1.700.000), Conor Hourihane (Ipswich, i.), Nyron Nosworthy (Sheffield United, k.)
TOTTENHAM HOTSPUR 
Érkezett: Giovani dos Santos (Galatasaray, kv.), Sandro (Internacional, 10.000).000
Távozott: Eidur Gudjohnsen (Monaco, kv.), Jimmy Walker (visszavonult), Sam Cox (Barnet, i.), Dorian Dervite (Villarreal B, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Gabriel Tamas (Auxerre, 930.000), Steven Reid (Blackburn, i.), Pablo Ibánez (Atlético Madrid, i.), George Thorne (West Bromwich U18), Ryan Allsopp (West Bromwich U18), Boaz Myhill (Hull, 1.800.000)
Távozott: Filipe Teixeira (Metalurg Doneck, i.), Robert Koren (szl.), Jonathan Greening (Fulham, i.), Borja Valero (Villarreal, k.), Andwélé Slory (szl.), Luke Daniels (Bristol Rovers, kv.), Marcus Haber (St. Johnstone, kv.)
WEST HAM UNITED 
Érkezett: Thomas Hitzlsperger (Lazio, i.), Pablo Barrera (Pumas, 4.800.000), Frédéric Piquionne (Lyon, 1.200.000), Filip Modelski (West Ham U18)
Távozott: Guillermo Franco (szl.), Ilan (szl.), Josh Payne (Doncaster, i.)
WIGAN ATHLETIC 
Érkezett: Ronnie Stam (Twente, 4.000.000), Olivier Kapo (Boulogne, kv.), Rachid Bouaouzan (Helsingborg IF, kv.), Antolín Alcaraz (FC Bruges, i.), Daniel De Ridder (Hapoel Tel Aviv, kv.), Mauro Boselli (Estudiantes, 7.400.000), Ali al-Habszi (Bolton, k.), James McArthur (Hamilton Academical, 500.000)
Távozott: Marcelo Moreno (Sahtar Doneck, kv.), Titus Bramble (Sunderland, 1.200.000), Paul Scharner (szl.), Richard Kingson (szl.), Mario Melchiot (Umm Szalal, i.), Tomasz Kupisz (J. Bialystok, i.), Tomasz Cywka (Derby, i.), Vladimir Sztojkovics (Sporting, kv.), Antonio Amaya (Rayo Vallecano, k.)
MANCHESTER CITY 
Érkezett: Jo (Galatasaray, kv.), Felipe Caicedo (FC Málaga, kv.), Jérome Boateng (Hamburg, 12.500.000), David Silva (Valencia, 28.750.000), Yaya Touré (Barcelona, 30.000.000), Alekszandar Kolarov (Lazio, 22.700.000), Robinho (Santos, kv.)
Távozott: Martin Petrov (Bolton, i.), Benjani (szl.), Sylvinho (szl.), Paul Marshall (Walsall, i.), Valeri Bozsinov (Parma, 6.000.000), Javier Garrido (Lazio, 2.500.000), David Ball (Swindon, k.), Gunnar Nielsen (Tranmere, kv.)
LIVERPOOL 
Érkezett: Sean Highdale (Liverpool U18), Németh Krisztián (AEK Athén, kv.), Simon András (Córdoba, kv.), Charles Itandje (AO Kavala, kv.), Milan Jovanovics (Standard, i.), Jonjo Shelvey (Charlton, 2.000.000), Joe Cole (Chelsea, i.), Danny Wilson (Glasgow Rangers, 2.400.000), Jack Robinson (FC Liverpool U18)
Távozott: Nikolaj Mihajlov (Twente, i.), Fábio Aurélio (szl.), Albert Riera (Olimpiakosz, 6.000.000), David Martin (Milton Keynes, i.), Robbie Threlfall (Bradford City, i.), Josszi Benajun (Chelsea, 7.000.000)
ASTON VILLA
Érkezett: –

Távozott: Wilfred Bouma (szl.), Marlon Harewood (szl.), Stephen O'Halloran (Coventry, i.), David Bevan (Walsall, i.), Barry Bannan (Blackpool, k.), Andy Marshall (szl.)

BIRMINGHAM CITY 
Érkezett: Enric Vallés (NAC Breda, i.), Ben Foster (Manchester United, 7.000.000), Nikola Zigics (Valencia, 7.000.000)
Távozott: Christian Benítez (Santos, kv.), Grégory Vignal (szl.), Gary McSheffrey (Coventry, i.), Franck Queudrue (Panioniosz, i.), Artur Krysiak (Exeter City, i.), Lee Carsley (Coventry, i.)
BLACKBURN ROVERS 
Érkezett:
Távozott: Yildiray Bastürk (szl.), Steven Reid (West Bromwich, i.), Andy Haworth (Bury, i.)
BLACKPOOL
Érkezett: Barry Bannan (Aston Villa, k.)
Távozott: Stephen McPhee (visszavonult), Alhassan Bangura (Mersin, i.), Danny Mitchley (szl.), Daniel Nardiello (Exeter City, i.), Joe Martin (szl.), Hamör Buazza (Arles, i.), Ben Burgess (Notts County, 700.000)
BOLTON WANDERERS 
Érkezett: Martin Petrov (Manchester City, i.), Robbie Blake (Burnley, i.), Marcos Alonso (Real Madrid Castilla, 2.400.000)
Távozott: Nicky Hunt (Bristol City, i.), Ali al-Habszi (Wigan, k.), Ricardo Vaz Té (Panioniosz, i.)
CHELSEA 
Érkezett: Szlobodan Rajkovics (Twente, kv.), Josszi Benajun (Liverpool, 7.000.000), Tomas Kalas (Sigma Olomouc, 6.000.000)
Távozott: Belletti (Fluminense, i.), Joe Cole (Liverpool, i.), Miroslav Stoch (Fenerbahce, 5.500.000), Michael Ballack (Bayer Leverkusen, i.), Rhys Taylor (Crewe Alexandra, k.), Tomas Kalas (Sigma Olomouc, k.)
EVERTON 
Érkezett: Ján Mucha (Legia Warszawa, i.), Jermaine Beckford (Leeds United, i.), Joao Silva (Aves, 700.000), Magaye Gueye (Racing Strasbourg, 1.400.000)
Távozott: John Ruddy (Norwich, 600.000), Dan Gosling (Newcastle, i.), Carlo Nash (Stoke City, i.), Lukas Jutkiewicz (Coventry, 600.000)
FULHAM 
Érkezett: Danny Hoesen (HJK Helsinki, kv.), Philippe Senderos (Arsenal, i.), Jonathan Greening (West Brom, i.)
Távozott: Chris Smalling (Manchester United, 8.000.000), Elliot Omozusi (Leyton Orient, i.), Stefano Okaka (AS Roma, kv.), Erik Nevland (Viking FK, i.), Wayne Brown (Bristol Rovers, i.), Toni Kallio (szl.), Andranik Tejmurian (szl.)
WOLVERHAMPTON WANDERERS 
Érkezett: Adlen Gediura (Charleroi), Steven Fletcher (Burnley, 7.200.000), Jelle van Damme (RSC Anderlecht, 3.250.000), Steven Mouyokolo (Hull, 3.000.000), Stephen Hunt (Hull, 3.600.000)
Távozott: Jason Shackell (Barnsley, 785.000), Chris Iwelumo (Burnley, 475.000), George Friend (Doncaster, i.), Daniel Jones (Sheff ield Wednesday, i.), Andrew Surman (Norwich, 1.675.000)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik