A City és a Chelsea feledtette az MU „bravúrját” - otthoni blama kis csapat ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.24. 15:55
null
Bamford (jobbra) nagyot harcolt Fernandóval, majd megszerezte a Middlesbrough első gólját (Fotó: Action Images)
Kis túlzással dagadhat a mellük a Manchester United-szurkolóknak. A tegnap a Cambridge United otthonában csak döntetlent játszó „vörös ördögöknek" ugyanis még van esélyük továbbjutni az FA-kupa negyedik fordulójából. A Premier League első három helyezettjének, a Chelsea-nek, a Manchester Citynek és a Southamptonnak azonban már nincs. Ráadásul mindhárom csapat hazai pályán kapott ki – az első kettő alsóbb osztályú csapattól.

A Manchester City már az első félidőben eldönthette volna a Middlesbrough elleni meccset az FA-kupában, de a vendégek kapusa, egy bizonyos Tomás Mejías az őrületbe kergette David Silváékat, halmozta a bravúros védéseket, egyik szebb volt, mint a másik. A City hatalmas fölényben játszott, de a Borónak a védekezés mellett jutott ereje a támadásokra is, Lee Tomlin például gólt is fejelt, csak a játékvezető nem adta meg, mert Jelle Vossen előtte lesen volt. A félidő hajrájában tizenegyeshez juthatott volna a City, Alekszandar Kolarov emelését követően Daniel Ayala kezére pattant a labda, de a találkozó játékvezetője, Phil Dowd nem ítélt büntetőt a hazaiak javára.

A második félidőben sem utalt semmi jel arra, hogy a Boro fog előnybe kerülni, pedig ez történt: az 53. percben Albert Adomah lecsapott Fernando röviden hazafejelt labdájára, ütközött Willy Caballeróval, Fernando pedig hiába igyekezett menteni, a becsúszva érkező Patrick Bamfordról a kapuba csorgott a labda. 0–1

Aitor Karanka együttese a vezetés megszerzése után szárnyra kapott, ragyogó akciókat vezetett, Lee Tomlin a 63. percben meglőhette volna a sorozat egyik legszebb gólját, 15 méterről lőtt kapura jobb külsővel (már előtte a labdaátvétele sem volt piskóta), pechjére azonban a labda nem akart bepattanni a bal oldali kapufáról, helyette végiggurult a gólvonal előtt...

A 89. percben hasonló jelentetek játszódtak le, ezúttal azonban a másik kapunál: a csereként beálló Frank Lampard átlövése megpattant egy becsúszó lábon, a labda a bal oldali kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant – a kővé váló Mejías csak imádkozhatott, hogy ne pattanjon be róla.

A kegyelemdöfést a 93. percben vitte be a Boro: egy kontratámadás végén a szintén csereként pályára lépő Kike kilőtte a jobb alsó sarkot (0–2). A jelenleg a másodosztályban szereplő Middlesbrough negyedik alkalommal ejtette ki az FA-kupából a Manchester Cityt.

Morais egykori csapatát büntette (Fotó: Reuters)
Morais egykori csapatát büntette (Fotó: Reuters)

OTTHON ÉGTEK A NAGY CSAPATOK

Úgy tűnt, a Chelsea simán kiejti a Bradfordot. A Premier League éllovasa Gary Cahill góljával már a 21. percben megszerezte a vezetést, majd Ramires duplázta meg a hazai pályán futballozó londoniak előnyét. A folytatásban azonban a harmadosztályú csapat elhallgattatta a Stamford Bridge közönségét. 2–0

A 41. percben Jon Stead szépített, ekkor még nem tűnt vészesnek a helyzet a Mourinhóék számára, de a 75. percben egyenlített a kis csapat. A gólt ráadásul az a Filipe Morais szerezte, aki két évig a Chelsea utánpótlásában nevelkedett, majd egy évig a felnőttkeret tagja volt – igaz, a nagyoknál nem léphetett pályára tétmeccsen. 2–2

Az igazi feketeleves azonban még hátra volt: Andy Halliday a 82. percben a vezetést is megszerezte a harmadosztályú együttesnek, Mark Yeates pedig a 94. percben a tőrt is megforgatta a hazaiak hátában. 2–4

José Mourinho, a Chelsea menedzsere egy nappal korábban azt mondta, hogy szégyen lenne, ha kiesnének. No komment...

A Premier League első és második helyezettje tehát búcsúzott hazai pályán, s megtette ezt a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló gárda is – a Southampton a Crystal Palace-tól kapott ki. A Soton mentségére szóljon azonban, hogy ellenfele szintén élvonalbeli klub. Halkan jegyezzük meg, a vendégeknél a címvédő Arsenal korábbi támadója, Mauran Samah duplázott, és betalált az „ágyúsoktól" kölcsönben lévő Yaya Sanogo is. Önmagában ez is jó sztori lenne, de a mai események mellett ez eltörpül.

CHELSEA–BRADFORD CITY 2–4

MANCHESTER CITY–MIDDLESBROUGH 0–2


SOUTHAMPTON–CRYSTAL PALACE 2–3

TOTTENHAM–LEICESTER CITY 1–2

Fordult a kocka...
Fordult a kocka...

ANGLIA
FA-KUPA, 4. FORDULÓ

Blackburn Rovers (II. oszt.)–Swansea City 3–1 (C. Taylor 23., Gestede 78., Conway 89., ill. Sigurdsson 21.)
Southampton–Crystal Palace 2–3 (Pelle 9., S. Dann 16. – öngól, ill. Samah 11., 39., Sanogo 21.)
Chelsea–Bradford City (III.) 2–4 (Cahill 21., Ramires 38., ill. Stead 41., Filipe Morais 75., Halliday 82., Yeates 94.)
Manchester City–Middlesbrough (II.) 0–2 (Bamford 53., Kike 93.)
Derby County (II.)–Chesterfield (III.) 2–0 (Bent 20., W. Hughes 82.)
Preston North End (III.)–Sheffield United (III.) 1–1 (P. Gallagher 19., ill. De Girolamo 68.)
Birmingham City (II.)–West Bromwich Albion 1–2 (Grounds 45+1., ill. Anichebe 25., 35.)
Cardiff City (II.)–Reading (II.) 1–2 (K. Jones 25., ill. Norwood 64., Robson-Kanu 88.)
Sunderland–Fulham (II.) 0–0
Tottenham Hotspur–Leicester City 1–2 (Townsend 19. – 11-esből, ill. Ulloa 83., Schlupp 92.)
A győztesek továbbjutottak, a döntetlenre végződő mérkőzéseket megismétlik.

KÉSŐBB
Liverpool–Bolton Wanderers (II.)

MANCHESTER CITY–MIDDLESBROUGH 0–2 (0–0)
Manchester, Etihad Stadion. V: P. Dowd
Manchester City: Caballero – Zabaleta, Kompany, Boyata, Kolarov – Fernando (Dzeko, 79.), Milner – Jesús Navas (Lampard, 67.), David Silva, Jovetics (Fernandinho, 67.) – Agüero. Menedzser: Manuel Pellegrini
Middlesbrough: Mejías – Adomah, Gibson, Ayala, Friend – Clayton, Leadbitter – Tomlin (Reach, 81.), Bamford (Wildschut, 95.), Whitehead – Vossen (Kike, 87.). Menedzser: Aitor Karanka
G: Bamford (53.), Kike (93.)

PERCRŐL PERCRE

96. perc: vége, a Middlesbrough kiverte az FA-kupából a Man. Cityt!

95. perc: Bamford le, Yanic Wildschut be.

93. perc: GÓL! ITT A VÉGE! Adomah indította Bamfordot, aki elesett, de a labda továbbgurult, Kike pedig 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. 0–2

Négy perc a hosszabbítás.

89. perc: EZ HIHETETLEN! Lampard átlövése pattant meg, a labda a kapufáról pattant ki oldalra, visszakapta a korábbi kihagyott helyzetet a Boro.

87. perc: Vossen le, Kike be.

82. perc: Agüero tologatta addig a labdát, amíg nem talált lövőhelyzetet, majd 17 méterről bombázott a kapu fölé.

81. perc: Tomlin le, Adam Reach be.

79. perc: Fernando le, Edin Dzeko be.

74. perc: VOSSEN! Adomah bal oldali beadása után a belga kapásból lőtt kapura a hosszún 11 méterről, Caballero nagyot mentett.

73. perc: David Silva szolgálta ki Agüerót, de az argentin lövésébe az utolsó pillanatban bele tudtak lépni.

71. perc: Whitehead is kapott egy sárgát időhúzásért.

71. perc: Fernandinho kapott sárgát egy elkésett becsúszás miatt.

67. perc: Lampard állt be Jesús Navas helyére, míg Fernandninho Joveticset váltotta.

63. perc: TOMLIN!!! A csatár szenzációsan vett át egy keresztlabdát, majd jobb külsővel lőtt kapura 15 méterről, a labda a bal oldali kapufáról pattant oldalra, elsuhant a gólvonal előtt, hatalmas pechje volt a vendégeknek.

57. perc: MI MARADT KI! Caballero adta el a labdát, majd nagy bravúrral hárította Tomlin lövését, az ismétlést Whitehead küldte kapura, Kompany vetődött a labda útjába.

55. perc: Agüero terült el a vendégek tizenhatosán belül, de büntető ezért sem járt.

53. perc: GÓL! Borzalmasan hazafejelt labdára csapott le Albert Adomah, ütközött Caballeróval, a labda tovább csorgott, Fernando mentett volna a gólvonal előtt, de a becsúszva érkező Bamfordról a kapuba sodródott a labda. 0–1

51. perc: Vincent Kompany rántotta le Vossent, ezért is járt a sárga.

50. perc: Kolarov bal oldali szöglete után Jovetics fejelt kapura, Mejías menetrendszerű bravúrja sem maradt el.

49. perc: Ayala kaszálta el hátulról Agüerót, amiért megkapta a meccs első sárga lapját.

Egyik csapat sem cserélt a szünetben.

46. perc: kezdetét vette a második játékrész!

45+2. perc: véget ért az első félidő!

44. perc: Dean Whitehead adott be jobbról, majd Patrick Bamford fejelt 11 méterről a kapu fölé.

43. perc: Ayala kezére pattant a labda Kolarov emelését követően, de a játékvezető nem ítélt büntetőt a City javára.

39. perc: Jesús Navas lőtte nagy erővel középre a labdát, amibe David Silva nem tudott beleérni, Jovetics begyűjtötte a lecsorgót a hosszún, az ő lövését Mejías hárította.

38. perc: Tomlin lőtt félfordulatból kapura 23 méterről, a labda jócskán elkerülte a jobb alsó sarkot.

36. perc: David Silva megpattanós lövését tolta ki szögletre Mejías hatalmas bravúrral.

Legutóbb a Wigan ellen nem tudott gólt szerezni a City az FA-kupában, méghozzá a 2013-as döntőben, amit el is veszített.

30. perc: Milner lőtt 16-ról kapura, a labda a jobb alsó sarokban kötött volna ki, ha Mejías nem ment nagyot.

29. perc: Milner beadását követően Dedryck Boyata lőtt a kapu fölé nyolc méterről, előtte a kezére pattant a labda, de a játékvezető ezt nem látta szándékosnak.

28. perc: Jovetics, majd Milner lőtt kapura, Mejías mindkét esetben mentett.

27. perc: Kolarov lövését nem tudta Mejías megfogni, a lecsorgóra David Silva csapott le, de mentettek előle, Agüero pedig féltette a lábát.

25. perc: Sergio Agüero is jelezte, hogy pályán van, 10 méterről lőtt az oldalhálóba az argentin csatár.

22. perc: Daniel Ayala fejelte oda a labdát David Silva elé, a vendégek szerencséjére a spanyol rettenetesen rossz lövést eresztett meg.

19. perc: Lee Tomlin fejelt öt méterről a kapuba, de előtte Vossen lesről indult, ami azért volt nagy probléma, mert az ő lövése után került a labda Tomlin elé.

18. perc: Jovetics tekert jobbal a kapu fölé 22 méterről.

A Boro a legutóbbi 11 FA-kupa meccséből csak egyet tudott megnyerni, amikor PL-csapat volt az ellenfele.

10. perc: Adam Clayton szerelte Joveticset a tizenhatoson belül, a montenegrói látványos eséssel próbált büntetőt kiharcolni, de nem tudta becsapni a játékvezetőt.

8. perc: Jesús Navas centerezett laposan jobbról, David Silva nem érte el a labdát, mögötte Joveticsnek viszont csak az üres kapuba kellett volna passzolnia, Mejías azonban megakadályozva ezt, lábbal mentett nagyot.

7. perc: Jelle Vossent indították középen, Willy Caballero kirohant a kapujából, amivel nem is volt baj, de nagyon kacskán ért bele a labdába, szerencséjére erre nem faragott rá.

5. perc: Alekszandar Kolarov adott be remekül a bal oldalról, középen Sztevan Jovetics centikkel maradt le a labdáról az ötösön belül.

1. perc: a Manchester City kezdte a mérkőzést!

Érdekesség, de a City hazai pályán még nem tudta legyőzni a Borót az FA-kupában, negyedik nekifutásra megtöri a sorozatot Pellegrini együttese?

Frank Lampard néhány nappal ezelőtt megsérült a Hamburg elleni felkészülési meccs előtt a bemelegítés során, de nem lehet súlyos a baj, hiszen a középpályás leülhetett a kispadra.

A két együttest hatodik alkalommal sorsolták össze az FA-kupában, háromszor a Middlesbrough, kétszer a City jutott tovább korábban.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Manchester City–Middlesbrough labdarúgó-mérkőzés az FA-kupa 4. fordulójából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik