Demba Ba duplával debütált, hengerelt a Chelsea

Vágólapra másolva!
2013.01.05. 18:07
null
Demba Ba kétszer is betalálta első chelsea-s mérkőzésén (Fotó: Action Images)
Az angol labdarúgó FA-kupa 3. fordulójában a címvédő Chelsea 5–1-re nyert a Southampton otthonában, a Manchester City pedig hazai pályán fektette két vállra a Watfordot. A „kékeknél” Demba Ba duplával debütált, a West Bromban Gera Zoltán a 21. percben megsérült.

 

„Történelmi tettre” készült a címvédő Chelsea, a londoniak ugyanis az FA-kupában a Southampton ellen még egyszer sem jutottak tovább, pedig korábban négy ilyen párharcuk is volt. Ötödikre aztán sikerült, pedig nem úgy indult a mérkőzés…

A 22. percben ugyanis gyors hazai kontra végén, Puncheon parádés indítása után Rodríguez 12 méterről külsőzött a bal alsóba megszerezve a vezetést a Southamptonnak (1–0).

A gól kissé visszavetette a Turnbull – Azpilicueta, Ivanovics, Cahill, A. Cole – Ramires, David Luiz – Hazard, Mata, Moses – Ba tizeneggyel fellálló Chelsea-t, de Hazard távoli löketével azért veszélyeztettek a vendégek – nem sokkal a bal alsó mellé pattant a labda.

Hazard a 35. percben a bal oldalon indult meg, majd a tizenhatos elé érve Mata elé tálalt, ő nagyszerűen betört, majd kapura pörgetett, Boruc még hozzáért a labdához, de érkezett a londoniaknál az első mérkőzését játszó Demba Ba, aki centikről az üres kapuba lőtt (1–1).

Mata nyolcadik FA-kupa-mérkőzését játszotta a Chelsea színeiben, ezeken az összecsapásokon négy gólja mellett ez az ötödik gólpassza volt, így már kilenc találatban vállalt aktív szerepet.

A félidő hajrájához érkezve Azpilicueta felpattanó lövését másodjára védte Boruc, a hosszabbításban aztán megszerezte a vezetést is a Chelsea: Moses szerzett labdát, majd Cole-hoz játszott, a visszakapott labdát pedig előbb átvette, majd kapásból a kapu bal oldalába lőtte (1–2).

A második játékrész kezdetén eldőlni látszott a találkozó, Mata újabb gólpasszt adott: bal oldali beadására Ivanovics érkezett, és fejelt a kapu jobb oldalába (1–3).

A 61. percre pedig már a feltételes módot is elhagyhattuk, Hazard a tizenhatos jobb sarkáról játszott középre, a berobbanó Demba Ba pedig megszerezte második találatát is új csapatában (1–4).

A 65. percben beállt Lampard is, aki a 82. percben magabiztosan értékesítette a Chelsea javára megítélt büntetőt – így legutóbbi kilenc FA-kupa-mérkőzésén már hatodik gólját jegyezte négy asszisztja mellett (1–5).

A Chelsea 24-re nyújtotta veretlenségi sorozatát az FA-kupában, négy döntetlen mellett ez már a 20. sikere volt a címvédőnek – igaz, az egyik iksz során tizenegyesekkel kiestek a „kékek”.

A Manchester City a másodosztályú Watfordot fogadta hazai pályán, és a papírformának megfelelően győzelmet aratott. Roberto Mancini menedzser a kapus Joe Hart mellett a védelemből és a középpályáról is pihentette néhány alapemberét, ugyanakkor a támadósorban nem „spórolt” a nagy nevekkel: David Silva, Edin Dzeko és Carlos Tévez is kezdett, miközben Mario Balotelli a padon kapott helyet.

Tévez szerezte meg a világoskékeknek a vezetést a 25. percben, az argentin 20 méterről végzett el szabadrúgást, és nagy erővel zúdította a labdát a kapu bal oldalába. A City még a szünet előtt növelte előnyét: James Milner bal oldali beadása után a támadással felzárkózó Gareth Barry fejelt a kapu bal oldalába hat méterről.

Mancini a hajrában bedobta Balotellit is, aki gólpasszal hálálta meg mesterének, hogy a csütörtöki ütésváltás után is számít rá, a találkozó hosszabbításában Marcos Lopes vette be a Watford kapuját – a portugál középpályás mindössze egy hete töltötte be a 17. születésnapját! Manchester City–Watford 3–0

A Tottenham nem bízta a véletlenre, alaposan bekezdett, és már az első negyedóra végén megszerezte a vezetést Dempsey góljával, aki a 37. percben már másodszor is eredményes volt, és mivel közte Bale is bevette a Coventry kapuját, már a szünetre eldőlt a továbbjutás kérdése (3–0).

Gera Zoltán együttese, a West Bromwich Albion a QPR otthonába látogatott. A magyar légiós a kezdő tizenegyben kapott helyet, de csak a 21. percig játszott, miután megsérült a Pak Dzsi Szunggal történő ütközés során. A találkozón a vendégek szerezték meg a vezetést, de a 91. percben a QPR egyenlített, így kiharcolta az újrajátszást.

Futács Márkóék (Leicester City) az első 21 perc alatt kétszer is bevették a Burton Albion kapuját, így végül magabiztosan búcsúztatták negyedosztályú riválisukat (2–0), Bogdán Ádám viszont csak a kispadról nézhette végig, ahogy a Bolton kétgólos előnyről ikszel a Sunderlanddel (2–2).

Az ötödosztályú Luton Kovács Jánossal a kezdőjében ejtette ki a Wolverhamptont (1–0), a Fulham pedig Somogyi Csabával a kispadon ikszelt a Blackpoollal (1–1).

Még egy óriásölőről be kell számolnunk, az ötödosztályból nemcsak a Luton, hanem a Macclesfield Town is kiharcolta a továbbjutást második ligás ellenfelével szemben, ezt a tettet a Cardiff City bánta (2–1).

ANGOL FA-KUPA
3. FORDULÓ
Aldershot Town (IV. osztályú)–Rotherham United (IV.) 3–1
Aston Villa–Ipswich Town (II.) 2–1
Barnsley (II.)–Burnley (II.) 1–0
Blackburn Rovers (II.)–Bristol City (II.) 2–0
Bolton Wanderers (II.)–Sunderland 2–2
Charlton Athletic (II.)–Huddersfield Town (II.) 0–1
Crawley Town (III.)–Reading 1–3
Crystal Palace (II.)–Stoke City 0–0
Derby County (II.)–Tranmere Rovers (III.) 5–0
Fulham–Blackpool (II.) 1–1
Hull City (II.)–Leyton Orient (III.) 1–1
Leeds United (II.)–Birmingham City (II.) 1–1
Leicester City (II.)–Burton Albion (IV.) 2–0
Luton Town (V.)–Wolverhampton Wanderers (II.) 1–0
Macclesfield Town (V.)–Cardiff City (II.) 2–1
Manchester City–Watford (II.) 3–0
Middlesbrough (II.)–Hastings United (VII.) 4–1
Millwall (II.)–Preston North End (III.) 1–0
Nottingham Forest (II.)–Oldham Athletic (III.) 2–3
Oxford United (IV.)–Sheffield United (III.) 0–3
Peterborough United (II.)–Norwich City 0–3
Queens Park Rangers–West Bromwich Albion 1–1
Sheffield Wednesday (II.)–Milton Keynes Dons (III.) 0–0
Southampton–Chelsea 1–5
Southend United (IV.)–Brentford (III.) 2–2
Tottenham Hotspur–Coventry City (III.) 3–0
Wigan Athletic–Bournemouth (III.) 1–1
KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNY
Brighton & Hove Albion (II.)–Newcastle United 2–0
KÉSŐBB
18.15: West Ham United–Manchester United (Tv: Sport1)
A döntetlennel záruló mérkőzéseken újrajátszás következik ellentétes pályaválasztással.
A nem jelölt klubok a Premier League-ben szerepelnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik