David Beckham is visszavonul - újabb legenda búcsúzik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.16. 16:12
null
Négy országban nyert bajnokságot: majd' húsz év után fejezi be pályafutását David Beckham (Fotó: Reuters)
Bejelentette visszavonulását David Beckham, a francia Paris Saint-Germain 115-szörös angol válogatott labdarúgója.

A 38 éves futballista az előző hétvégén bajnoki címet ünnepelhetett a PSG-vel, így ő lett az első angol játékos, aki négy különböző élvonalbeli bajnokságban is aranyérmes lett.

Beckham a Manchester Uniteddel nyert Bajnokok Ligáját, világkupát, hatszor angol bajnokságot, kétszer FA-kupát, négyszer Community Shieldet, illetve pályafutása első nagyobb sikere az ifjúsági FA-kupa elhódítása a „vörös ördögökkel”. Spanyol bajnok és Szuperkupa-győztes a Real Madriddal, kétszeres MLS-bajnok a Los Angeles Galaxyvel, francia aranyérmes a PSG-vel. Felnőttkarrierjét 1994. december 7-én kezdte meg.

SZAVAZÁS

David Beckham kétségtelenül ezredfordulós futballikon - de mi a véleménye Beckhamről, a játékosról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az angol válogatottban 1996-ban mutatkozott be és 2009-ig volt a csapat tagja, 115 mérkőzésen 17 gólt szerzett háromoroszlános mezben. Az első angol játékos, aki három világbajnokságon is gólt szerzett, illetve az első brit futballista, aki száz Bajnokok Ligája-mérkőzést jegyezhetett fel.

„Hálás vagyok a PSG-nek, amiért felkínálta nekem a folytatás lehetőségét, de úgy érzem, most van itt az ideje, hogy befejezzem a pályafutásomat, amikor még a legmagasabb szinten számítanak rám” – köszönt el Beckham.

„Ha gyerekként azt mondják nekem, hogy a kedvenc klubomban, a Manchester Unitedben fogok játszani, amellyel bajnoki címet szerzek, több mint száz alkalommal fogok játszani a nemzeti csapatban, valamint a világ legnagyobb csapataiban fogok szerepelni, biztos kinevetem. Kiváltságosnak érzem magam, hogy mindez összejött" – tekintett vissza Beckham, majd azt is elmondta, ezek közül, melyikre a legbüszkébb.

„A legbüszkébb kétségkívül a válogatottbeli kapitányságomra vagyok. Minden alkalommal azzal a tudattal léptem pályára, hogy előttem milyen kiváló játékosok viselték a válogatott mezt, és hogy egyben azokat a szurkolókat is képviselem, akik rajonganak a válogatottért. Az a megtiszteltetés is ért, hogy a pályán kívül is képviselhettem Angliát. Szeretnék köszönetet mondani minden korábbi csapattársamnak, és azoknak a nagyszerű edzőknek, akiktől tanulhattam. A szurkolóknak is hálás vagyok a támogatásért, amellyel erőt adtak a pályafutásom során."

„Remélem, akkor is velünk marad valamilyen szerepben, ha a visszavonulás mellett dönt – mondta a közelmúltban Nasszer el-Kelafi, a PSG elnöke a L’Équipe-nek. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy velünk maradjon, csak rajta múlik, így lesz-e. Nagyszerű ember, várjuk a döntését.”


Beckhamet 2008-ban iktatták be az angol futball Hírességek Csarnokába, Pelé 2004-ben beválogatta a száz legjobb élő futballista közé. Ennek ellenére igazán nagy egyéni címet nem nyert pályafutása során (1999-ben és 2001-ben második lett a FIFA Év játékosa-szavazáson), mutatva, hogy megítélése közel sem egyértelmű. Vitathatatlan rendkívüli hatása, futballnagyköveti szerepe és az, hogy globális „márkanév” lett – ugyanakkor vita tárgyát képezheti, hogy mennyire volt világklasszis. Az viszont egyértelmű, hogy személyiségként legenda és az ezredforduló egyik futballikonja lett.

Beckham-gólöröm kedvenc csapata, az MU mezében 
(Fotó: Action Images)
Beckham-gólöröm kedvenc csapata, az MU mezében (Fotó: Action Images)

Mintaszerű technikával végrehajtott, „oktatófilmbe illő” szabadrúgásai, beadásai védjegyévé váltak, 115 mérkőzéséből 59-szer kapitánya volt az angol válogatottnak – mutatva, hogy mekkora hatású vezér volt. Ugyanakkor fontos pillanatokban került rossz okból reflektorfénybe, gondoljunk 1998-as kiállítására az argentinok elleni vb-nyolcaddöntőn („Tíz hős és egy hülyegyerek”), vagy a 2004-es Eb-tizenegyesbakira Portugália ellen. Az éremnek persze másik oldala is van: az argentinok ellen 2002-ben győztes góllal „állt bosszút” egy olyan tornán, amelyre az utolsó pillanatban „rúgta ki” nemzeti csapatát. Válogatott karrierje befejezése után még reménykedett benne, hogy bekerül a londoni olimpián szereplő brit csapatba, de nem adatott meg neki a lehetőség – maradt olimpiai nagykövet.

Talán ez a szó a legjobb, ha Beckhamet említjük: nem véletlenül dolgozik vele az UNICEF, vagy választották meg „Nagy-Britannia legnagyszerűbb nagykövetének.”

David Beckham úgy marad meg a kollektív futballemlékezetben, mint a kilencvenes-kétezres évek labdarúgó-nagykövete.

BECKHAM-SIKEREK MANCHESTERTŐL PÁRIZSIG – 19 ÉV VIDEÓS ÖSSZEÁLLÍTÁSA IDE KATTINTVA!

NÉVJEGY: DAVID BECKHAM
Születési idő, hely: 1975. május 2., Leytonstone (Nagy-Britannia)
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 115/17
Klubjai: Manchester United (1992-1995), Preston North End (1995), Manchester United (1995-2003), Real Madrid (2003-2007), Los Angeles Galaxy (2007-2012), AC Milan (2008/2009, 2009/2010, mindkétszer kölcsönben), Paris Saint-Germain (2013)
Legjobb eredményei: Bajnokok Ligája-győztes (1999), klubvilágbajnok (1999), angol bajnok (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), spanyol bajnok (2007), angol FA Kupa-győztes (1996, 1999), amerikai bajnok (2011, 2012), francia bajnok (2013), spanyol Szuperkupa-győztes (2003)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik