Csak a Manchester United nem csinálta ki magát

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2011.06.09. 12:48
Címkék
A Liverpool a kieső zóna környékén tudta le a szezon első részét, a Chelsea a téli hónapokban kevesebb pontot szerzett, mint a tabella alján senyvedő csapatok. Az Arsenal szokásához híven a végén omlott össze. Gyakorlatilag minden nagycsapat kisebb vagy nagyobb hullámvölgybe került a Premier League 2010–2011-es szezonja alatt. Egy, csak egy legény volt végig talpon a vidéken: a Manchester United folyamatos jó teljesítménye történelmi bajnoki címhez vezetett. Összefoglalónkban a hátunk mögött hagyott PL-szezont próbáljuk összefoglalni pár karakterben: ilyen volt számunkra az angol idény.


Az MU szinte rutinból nyerte meg fennállása 19. bajnoki címét (Fotók: Action Images)
Az MU szinte rutinból nyerte meg fennállása 19. bajnoki címét (Fotók: Action Images)

„MEGÁLLÍTHATATLAN” CHELSEA

Hihetetlenül kezdte a szezont a bajnoki címvédő. A Chelsea az ötödik forduló után 21–1-es gólkülönbséggel, 15 megszerzett ponttal, „több mint egy győzelemnyi" előnnyel vezetett az egyaránt 11 pontos Arsenal, Manchester United duó előtt.

A SZEZON...

legjobb játékosa: Ebben az idényben senki sem emelkedett ki annyira a mezőnyből, mint az elmúlt évek győztesei. Gareth Bale, Samir Nasri, Carlos Tévez, Florent Malouda, Nani (és még egy páran…) egyaránt megérdemelné a szezon legjobbja díjat, mi viszont Nemanja Vidicset emeljük a trónra. Ritka alkalom, amikor egy védő a legjobb lehet, most azonban a folyamatosan kiválóan teljesítő szerb kellő stabilitást adott a bajnoknak – az egész szezonban.

legjobb fiatal játékosa: Mindössze 19 éves, és például Pep Guardiola, az FC Barcelona vezetőedzője a szezon előtt nem is hallott róla, de a BL-nyolcaddöntőben már tőle tartott talán a legjobban. Jack Wilshere az Arsenal alapembere lett ebben a szezonban, több helyen az év csapatába is beválasztották.

felfedezettje: A Blackpool középpályása, Charlie Adam nevét sokan csak akkor jegyezték meg, amikor a Tottenham elleni meccsen csúnyán lerúgta Gareth Bale-t, ennél azonban sokkal többet és szebbet tett a 25 éves középpályás a 38 forduló alatt: a 12 gólt szerző és 9 gólpasszt kiosztó futballista teljesítményén nem múlt a csapat élvonalban maradása. Ráadásul a Premier League hivatalos fantasy-játékában is csak egy labdarúgó, Nani szerzett több pontot nála.
legjobb vétele: Javier Hernándezről szintén nem sokat lehetett tudni a szezon előtt, mégis hatalmas szerepet játszott a Manchester United bajnoki címében. Fontos gólokat szerzett, a szezon hajrájában gyakorlatilag kiszorította a csapatból a gólkirály Dimitar Berbatovot.
legrosszabb igazolása: Fernando Torres egyelőre nem igazolta, hogy a Chelsea-nek megérte kifizetnie érte 50 millió fontot.
legfájdalmasabb visszavonulása: Negyven évesen elég volt a játékból Edwin van der Sarnak. A holland kapus ennyi idősen is hihetetlen magabiztossággal és szinte hibátlanul őrizte a Manchester United kapuját elévülhetetlen érdemei vannak a csapat bajnoki címében. Ő az első kapus a klubtörténelemben, akit Peter Schmeichel távozása után egy lapon lehet említeni a dánnal.
legörömtelibb visszavonulása: Megannyi csont, izom és szalag deklarált ellensége, Robbie Savage nem tudott megegyezni a szerződéshosszabbításról a Derby Countyval, így 18, ellenfelek számára sanyargató szezon után szögre akasztotta a cipőjét. Köszönjük!

legnagyobb visszatérése: legutóbb 11 éve, a Celticet irányította Kenny Daglish. A Pool legendáját most a botrányosra sikeredet fél szezon után, Roy Hodgson távozása után nevezték ki – „tűzoltónak". A kinevezés nagyon jól sült el: a Liverpool hatalmas lendületet, Dalglish pedig remek munkájáért májusban újabb hároméves szerződést kapott.

Úgy tűnt, az újabb egy évet öregedő ördögi vörösök és az örök ifjú Arsenal sem tudja tartani a lépést a villámrajtot vett Chelsea-vel. A Liverpool szégyenletesen gyenge volt, a Manchester City pedig euró(tíz, száz)milliókkal sem tudta ellensúlyozni a „nagyok” által az elmúlt évek, évtizedek alatt elvégzett szakmai munkát, stratégiát.

Már a 4. forduló után kíváncsiak voltunk az NSO olvasóinak véleményére: „Az első négy PL-mérkőzésén összesen 17 gólt szerzett a Chelsea. Ön szerint ebben a szezonban is eléri a száz gólt Carlo Ancelotti csapata a bajnokságban?" – tettük fel a kérdést. A válaszadók több mint fele voksolt arra, hogy meglesz a százas, s bizony szerkesztőségünkben is egyre többször hangzott el: „Ez a bajnokság nagyon áll a Chelsea-nek”. Állt is, de eljött az az időszak, amikor a londoniak történelmi mélységbe kerültek... De erről majd később!

A bajnokság elején, mint üstökös haladt a Chelsea a címvédés felé. Tökéletes csapatnak tűnt Carlo Ancelotti legénysége. A Manchester City azonban, igazolva, hogy klasszis játékosokkal bárkit le lehet győzni, a következő fordulóban egy aprócska góllal megverte Ancelottiékat. Kiderült: a Chelsea sem verhetetlen. Brit példa egy másik sportágból: Jenson Button 2009-ben az F1-es világbajnokság első hét futamából hatot megnyert a Brawnnal, amivel akkora előnyre tett szert, hogy elég volt a folytatásban egy-két dobogós helyezés mellet 5-7. helyekkel „elalibiznie” a szezont a világbajnoki címhez. A Chelsea ezzel szemben nem tudta kihasználni, hogy a szezon elején nagyságrendekkel jobb volt a többieknél...

CSAK A MANCHESTER UNITED ÉS AZ ARSENAL

Keanu Reeves és Charlize Theron számára talán Édes volt a november, a Chelsea szurkolók számára azonban biztosan nem. A november 7-i, Liverpool elleni vereséggel kezdődött, s majd két hónapig tartott a „kékek" hullámvölgye. A Chelsea ebben az időszakban 11 bajnokin mindössze 10 pontot szerzett, amivel gyakorlatilag kiírta magát a bajnoki címért folytatott párharcból.

Pedig a szezon alatt – leginkább az első felében – több kritikát is kapott a Manchester United. A „vörös ördögök” támadójátékának színvonala esett az előző évekhez képest, a csapat sokszor csak nagy kínok árán tudta hozni a három pontot – elsősorban idegenben volt harmatos az MU. Ennek ellenére a gárda összeesést nem produkált, mindössze a 26. fordulóban, a Wolverhampton ellen szenvedte el első vereségét a bajnokságban. Rengeteg döntetlent játszott idegenben az együttes, de így is apránként meglépett az összezuhanó Chelsea-től, s haladt a rekordot jelentő 19. bajnoki címe felé.

Tíz fordulóval a bajnokság vége előtt pedig már egyértelműen Sir Alex Ferguson legénységének állt a zászló. Egyetlen komoly riválisként csak az Arsenal tetszelgett, de már ekkor sejteni lehetett, ha kiélezett végjátékra kerül sor, a MU győztes mentalitású játékosai eredményesebbek lesznek, mint a londoni ifjoncok.

Novemberben és Decemberben kicsit sem volt félelmetes ellenfél a Chelsea
Novemberben és Decemberben kicsit sem volt félelmetes ellenfél a Chelsea

A szezon előtt sokan az Arsenal Top4-es tagságát is féltették. A Man. United és a Chelsea ugyebár alapból erősebbnek tűnt az „ágyúsoknál”, a Manchester City megint belefeccölt vagy 100 millió eurót a csapatba, olyan játékosok nyári szerződtetésével, mint David Silva, Yaya Touré vagy éppen Mario Balotelli. De a Liverpool vagy éppen a Tottenham Hotspur sem tűnt könnyen megelőzhető riválisnak. Ennek ellenére Arsene Wenger együttese hangyaszorgalommal gyűjtögette pontjait a szezon első felében, mindössze az újonc West Bromwich Albion elleni hazai vereséget nem lehetett megmagyarázni. A 28. fordulóban ráadásul a Chelsea legyőzte a Manchester Unitedet, az Arsenal úgy állt négy ponttal Fergusonék mögött, hogy egy meccsel kevesebbet játszott. A Man. City 10, míg a szintén még egy találkozó mínuszban lévő Chelsea 12 ponttal követte a „vörös ördögöket". Emberi számítások szerint csakis az Arsenalnak volt esélye az MU befogására.

A PREMIERLEAGUE.COM JÁTÉKOSINDEXE ALAPJÁN A SZEZON LEGJOBB TÍZ JÁTÉKOSA
1. Malouda (Chelsea) 661
2. Berbatov (Man. Utd.) 583
3. Kuyt (Liverpool) 563
4. Vidics (Man. Utd.) 551
5. Tévez (Man. City) 541
6. Drogba (Chelsea) 525
7. Kompany (Man. City) 518
8. Baines (Everton) 515
9. Y. Touré (Man. City) 515
10. Odemwingie (West Brom) 504
Az értékszám kialakításánál többek közt alapul veszik a kapura lövéseket, a szereléseket, a sikeres felszabadításokat, a gólokat, a gólpasszokat, a sárga- és piros lapokat, a játszott perceket vagy például azt, hogy hányszor nyer a vizsgált játékossal a csapat.
GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
1. Berbatov (Man. Utd.) 21
2. Tévez (Man. City) 21
3. Van Persie (Arsenal) 18
4. D. Bent (Aston Villa) 17
5. Odemwingie (WBA) 15
AZ IDÉNY CSAPATA – SZERINTÜNK
Van Der Sar (Man. Utd.) – Sagna (Arsenal), Kompany (Man. City), Vidics (Man. Utd.), L. Baines (Everton) – Nani (Man. Utd.), Nasri (Arsenal), Malouda (Chelsea), G. Bale (Tottenham) – Van Persie (Arsenal), Tévez (Man. City). Edző: Ferguson (Man. Utd.)

Két nappal korábban azonban olyasvalami történt, ami teljesen hazavágta az Arsenal szezonját. A Ligakupa döntőjének utolsó perceiben egy veszélytelen szituációban Laurent Koscielny hatalmas luftot rúgott, Wojciech Szczesny szerencsétlenkedett, a kapusról kipattanó labdát pedig Obafemi Martins az üres kapuba helyezte. A Birmingham City 2–1-re nyerte meg a finálét, így hatodik éve maradt trófea nélkül az Arsenal – a folytatásban pedig összeomlott a bajnokságban.

MANCHESTERBEN MINDENKI BOLDOG

Figyelembe véve a klubba injektált hatalmas pénzösszeget, a Manchester Citynél legalább a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolása volt a cél a szezon előtt. A legnagyobb sztárokéhoz hasonlítható játékosfizetések és az átigazolási szezononként elköltött milliókért cserébe azonban előbb vagy utóbb bajnoki címet vár az arab tulajdonos. A szezon első két meccse, iksz a Tottenham ellen és a Liverpool legyőzése bizakodásra adott okot, a City azonban következő két találkozóján egy pontot szerzett (a Sunderlandtől például kikapott), bebizonyítva, hogy a csapat még nem áll készen arra, hogy a bajnoki címért harcoljon. Ennek ellenére az ezután megbízhatóan szereplő City az Arsenal gyengélkedését kihasználva végül odaért a harmadik helyre, azaz a BL főtáblájára került. Ez még nagyobb vonzóerőt jelenthet majd a nyári igazolásra kiszemelt játékosoknak.

Bár a bajnoki címre nem volt esélye a Citynek, egy trófeát – nem is akármilyet – mégis begyűjtött. A hatalmas hagyományokkal rendelkező FA-kupa elődöntőjében ráadásul a városi rivális Unitedet győzte le Roberto Mancini együttese, hogy aztán a fináléban a Stoke City kapituláljon.

A Manchester Unitednak pedig „maradt” a bajnokság, amelyet végül az előzmények ismeretében igencsak tekintélyes, kilenc pontos előnnyel nyert meg. A 19. bajnoki címét szerző klub ráadásul e tekintetben megelőzte a korábbi rekorder, 18 bajnoki címnél 1990-ben leragadó Liverpoolt.

Sir Alex Fergusonék sikere teljesen megérdemelt. Bebizonyosodott, hogy azok a játékosok, akik egész pályafutásuk során hozzászoktak a sikerhez, akkor is képesek győzelemre vezetni csapatukat, ha tudásuk talán már kicsit megkopott – egész egyszerűen nincs más alternatíva a számukra. Ezt a mentalitást pedig átveszik a később a csapathoz érkezők is. A kiegyensúlyozott teljesítmény döntőnek bizonyult, a Chelsea-nek, az Arsenalnak és a Liverpoolnak is volt hullámvölgye, az MU-nak nem! Nem is véletlen, hogy a „földi" Bajnokok Ligáját is Manchester United nyerte...

NEWCASTLE UNITED–ARSENAL 4–4

BAJNOK A MANCHESTER UNITED!
A SZEZON
pozitív meglepetése: Világra szóló szenzációt egyetlen csapat teljesítménye sem jelentett, de a Stoke City szereplése mindenképpen megsüvegelendő. A csapat harmadik szezonját játszotta 2008-as feljutása óta a PL-ben, s továbbra is magabiztosan őrzi a helyét a középmezőnyben. Bár a most elért 13. hely (egy 12. és egy 11. után) a legrosszabb az elmúlt három esztendőben, az FA-kupában egészen a döntőig menetelt az együttes, amely így kiharcolta a jogot az Európa-liga-indulásra. Ráadásul a bajnokság végét már „elengedte” a kupadöntőre készülő csapat, amely csak egy ponttal maradt el egy évvel ezelőtti – az elmúlt hároméves időszakban legjobb – pontszámától (47 pont). Sokszor láttuk már, hogy egy újonc az első, „lendületből letudott” szezon után egy-két évvel teljesen összezuhan. Ehhez képest a Stoke a következő szezonban nemzetközi szinten bizonyíthat.
negatív meglepetése: a Liverpool hihetetlenül gyenge szezonrajtja (az első nyolc forduló után egy győzelemmel a 19. helyen álltak a „vörösök”) és az Arsenal hasonló jelzőkkel említhető bajnoki „hajrája” nagy versenyben volt a címért. Végül az döntött a Pool javára (kárára...), hogy azért a végelszámolásnál még mindig az Arsenal állt jobban, ráadásul Arsene Wenger együttese legalább a BL-selejtezőbe kvalifikálhatta magát. A Kenny Dalglish-sal már szárnyaló Pool ezzel szemben nem teheti tiszteletét Európában a következő szezonban…

legemlékezetesebb mérkőzése: Az Arsenal a 26. fordulóban Newcastle-ba látogatott, és a 26. percben már 4–0-ra vezetett. A négygólos előny ráadásul nem csak a szünetig, hanem egészen a 68. percig tartott, Joey Barton csak ekkor szépített. Végül a „szarkák" egálra mentették az összecsapást, amelynek krónikájához hozzá tartozik, hogy Abu Diabyt az 50. percben leküldte a pályáról a játékvezető. Persze ez sem mentség az Arsenal összeomlására. Soha, egy Premier League-csapat sem állt fel négygólos hátrányból és mentett pontot ezelőtt....

gólja: tulajdonképpen már a 27. fordulóban tudni lehetett, hogy a Manchester United–Man. City mérkőzésen megszületett a szezon gólja. Wayne Rooney ollózós találata 1–1-nél gyönyörű volt, városi rivális ellen született, s nagyon fontos pontokat eredményezett. Nem mellékesen a bajnoki hajrához is hatalmas lökést adott az MU-nak.
legnagyobb ellentmondása 1.: Dimitar Berbatov úgy lett (társ)gólkirály, hogy 21 góljából 11-et mindössze három találkozón szerzett. Ráadásul teljesítménye miatt egyáltalán nem volt bérelt helyen a Manchester United kezdőjében.

A legnagyobb ellentmondása 2.: A Manchester United idegenben mindössze öt győzelmet aratott, az „idegenbeli tabellán" még az e tekintetben negyedik Tottenham is megelőzte. Ezzel szemben az Old Traffordon 18 győzelem és egy döntetlen volt a csapat mérlege.

A VÉGEREDMÉNY
1. Manchester United 38 23 11 4 78–37 +41 80
2. Chelsea 38 21 8 9 69–33 +36 71
3. Manchester City 38 21 8 9 60–33 +27 71
4. Arsenal 38 19 11 8 72–43 +29 68
5. Tottenham 38 16 14 8 55–46 +9 62
6. Liverpool 38 17 7 14 59–44 +15 58
7. Everton 38 13 15 10 51–45 +6 54
8. Fulham 38 11 16 11 49–43 +6 49
9. Aston Villa 38 12 12 14 48–59 –11 48
10. Sunderland 38 12 11 15 45–56 –11 47
11. West Bromwich Albion 38 12 11 15 56–71 –15 47
12. Newcastle 38 11 13 14 56–57 –1 46
13. Stoke City 38 13 7 18 46–48 –2 46
14. Bolton 38 12 10 16 52–56 –4 46
15. Blackburn 38 11 10 17 46–59 –13 43
16. Wigan 38 9 15 14 40–61 –21 42
17. Wolverhampton 38 11 7 20 46–66 –20 40
18. Birmingham 38 8 15 15 37–58 –21 39
19. Blackpool 38 10 9 19 55–78 –23 39
20. West Ham 38 7 12 19 43–70 –27 33

A Manchester United, a Chelsea, a Manchester City és az Arsenal indulhat a BL-ben. A Tottenham, a Ligakupa-győztes Birmingham, az FA-kupa-2. Stoke City és a sportszerűségi rangsor alapján a Fulham indulhat az El-ben. A Birmingham, a Blackpool és a West Ham kiesett, a másodosztályból a Queens Park Rangers, a Norwich City és a Swansea City jutott fel.

TABELLA A HAZAI MÉRKŐZÉSEK ALAPJÁN
1. Manchester United 19 18 1 49–12 +37 55
2. Chelsea 19 14 3 2 39–13 +26 45
3. Manchester City 19 13 4 2 34–12 +22 43
4. Liverpool 19 12 4 3 37–14 +23 40
5. Arsenal 19 11 4 4 33–15 +18 37
6. Tottenham 19 9 9 1 30–19 +11 36
7. Bolton 19 10 5 4 34–24 +10 35
8. Stoke City 19 10 4 5 31–18 +13 34
9. Everton 19 9 7 3 31–23 +8 34
10. Fulham 19 8 7 4 30–23 +7 31
11. Aston Villa 19 8 7 4 26–19 +7 31
12. West Bromwich Albion 19 8 6 5 30–30 0 30
13. Blackburn 19 7 7 5 22–16 +6 28
14. Wolverhampton 19 8 4 7 30–30 0 28
15. Newcastle 19 6 8 5 41–27 +14 26
16. Sunderland 19 7 5 7 25–27 –2 26
17. Birmingham 19 6 8 5 19–22 –3 26
18. Wigan 19 5 8 6 22–34 –12 23
19. Blackpool 19 5 5 9 30–37 –7 20
20. West Ham 19 5 5 9 24–31 –7 20
TABELLA AZ IDEGENBEN LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉSEK ALAPJÁN
1. Arsenal 19 8 7 4 39–28 +11 31
2. Manchester City 19 8 4 7 26–21 +5 28
3. Chelsea 19 7 5 7 30–20 +10 26
4. Tottenham 19 7 5 7 25–27 –2 26
5. Manchester United 19 5 10 4 29–25 +4 25
6. Sunderland 19 5 6 8 20–29 –9 21
7. Everton 19 4 8 7 20–22 –2 20
8. Newcastle 19 5 5 9 15–30 –15 20
9. Wigan 19 4 7 8 18–27 –9 19
10. Blackpool 19 5 4 10 25–41 –16 19
11. Fulham 19 3 9 7 19–20 –1 18
12. Liverpool 19 5 3 11 22–30 –8 18
13. West Bromwich Albion 19 4 5 10 26–41 –15 17
14. Aston Villa 19 4 5 10 22–40 –18 17
15. Blackburn 19 4 3 12 24–43 –19 15
16. Birmingham 19 2 7 10 18–36 –18 13
17. West Ham 19 2 7 10 19–39 –20 13
18. Stoke City 19 3 3 13 15–30 –15 12
19. Wolverhampton 19 3 3 13 16–36 –20 12
20. Bolton 19 2 5 12 18–32 –14 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik