Chicharito bizarr góllal segítette kupához a Man. Unitedet

Vágólapra másolva!
2010.08.08. 15:36
null
Chicharito egészen furcsa gólja (Fotó: Action Images)
A Manchester United csapata hódította el az angol Community Shieldet, miután az idénynyitó szuperkupa-mérkőzésen Antonio Valencia, „Chicharito" Hernández és Dimitar Berbatov góljával Salomon Kalou találata ellenében 3–1-re legyőzte a bajnoki címvédő, kupagyőztes Chelsea-t. A második gól (egyben Chicharito első, tétmeccsen elért MU-gólja) alighanem az angol szezon egyik legbizarrabb találata is lesz – a mexikói sután találta el ziccerben a labdát, fejbe lőtte magát (!) azzal, a labda meg bepattogott a kapuba...  

A mérkőzés legünnepeltebb díszvendége Gianfranco Zola volt, a Chelsea-szurkolók egyik legnagyobb kedvence a közelmúltból. Az elmúlt öt szezonból négyszer az a csapat lett a bajnok, amelyik győzött az idénynyitón – az előjelekben hívők nagy örömére...

NÉPSZERŰTLEN VÁLOGATOTTAK

Nem volt kegyes a publikum a Chelsea és a Manchester United világbajnokságon (le)szerepelt angol válogatott játékosaival: Ashley Cole, John Terry, Frank Lampard és Wayne Rooney, valamint a szövetségi kapitány Fabio Capello is kapott némi pfujolást.

Az első lehetőség a United előtt adódott, Valencia kapott labdát a jobb oldalon, megpróbálta átemelni Hiláriót, de a kapus könnyedén védett. Az MU-szurkolók idegeit a könnyelműsködő Edwin Van der Sar borzolta, majd a 9. percben egy jobb oldali akció után Valencia tökéletesen adott középre, Paul Scholes kapásból lőtt, más kérdés, hogy nem találta el a kaput.

Az első tíz percet nagy helyzettel zárta a Chelsea, előbb Nicolas Anelka lövését védte Van der Sar, majd Salomon Kalou kicselezte a holland kapust is, de éles szögből, ballal betett labdája elgurult keresztbe.

A 17. percben ismét a „kékek" jöttek: a Vidics mellett emelkedő Braniszlav Ivanovics bólintott egy remek Florent Malouda-beívelés után, de Van der Sar a meccs leglátványosabb megmozdulását bemutatva kitolta a labdát. A két csapat nagyon felpörgött, közvetlenül az előző helyzet után Wayne Rooney is kihagyott egy lehetőséget, lövése elpattogott keresztben a kapu előtt. Az első húsz perc elteltét góllal ünnepelhette volna meg a Manchester United, de Pak Dzsi Szung lövését blokkolni tudták a védők.

A 28. percben Michael Essien bólintott jobb oldali szöglet után a léc fölé – a beívelt labdák „eltakarítását" nem végezte igazán jól a United védelme. A 35. percben gyors MU-kombináció után kerülhetett volna helyzetbe az egészen addig „láthatatlan" Michael Owen, de a csatár elől Ivanovics látványos mozdulattal menteni tudott. A másik kapu előtt is volt nagy mentés, remek Malouda, Anelka kombináció után John O'Shea „zárta rövidre" az akciót, remek közbelépéssel.

A 39. percben Owen kapott egy stukkolt labdát az ötös jobb oldalánál, középre emelt, Ivanovics kicsúsztatta a beadást, a szögletből pedig nem lett semmi. A sok helyzet a 41. percre érlelte meg a gólt: Scholes parádés hosszú indítást adott Rooneynak, a támadó jobbról laposan centerezett, a Chelsea belső védői sehol sem voltak, ellentétben Valenciával, aki könnyedén kihasználta a hatalmas ziccert, így a szünetben Sir Alex Ferguson csapata volt előnyben. (0–1)

A második félidőt Rooney, Owen és Pak Dzsi Szung helyett már „Chicharito" Hernándezzel, Dimitar Berbatovval és Nanival kezdte a United. A Chelsea változtatás nélkül és egy jó Malouda-lökettel kezdett, a lapos lövés viszont elment a bal alsó mellett. Az 59. percben egy jó bal oldali kombináció után Ashley Cole tekerte középre a labdát, de a gólra éhes támadók elől Fábio tisztázott.

Carlo Ancelotti változtatott, és a játékrendszerbe is belenyúlt: Mikelt lecserélte, a középpályás helyére Didier Drogba állt be a 60. percben, Anelkát Sturridge váltotta. A Chelsea a 66. percben alakított ki helyzetet, Kalou lövését azonban védte Van der Sar, majd egy Essien-lövés kerülte el a kaput. Van der Sar hibája (csúnyán aláfutott egy beadásnak) meghozhatta volna az egyenlítést a bajnoki címvédőnek, de Ashley Cole a kapusba lőtt erőtlenül az elé pattanó labda után.

A 72. percben hatalmas lehetőséget hagyott ki előnye növelésére a United. Berbatov passzolt középre a jobb szélről, jött Hernández, viszont nagyon csúnyán eltörte a labdát. Ami ekkor nem jött össze, összejött a 76. percben: Valencia száguldott el, tökéletes passzt adott középre, az érkező Chicharito pedig sután találta el a labdát, de sikeresen fejbe lőtte magát estében, a labda pedig bepattogott a kapuba. Bizarr gól volt, annyi szent! (0–2)

A Chelsea nem törődött bele abba, hogy ilyen simán elveszti a szuperkupát, és egy kihagyott Sturridge-ziccer után szépített a 83. percben. Egy távoli lövést Van der Sar pont Salomon Kalou elé tenyerelt, az elefántcsontparti pedig nem is hibázott (1–2).

A londoniak a góltól feltüzelve előbb rendeztek egy nagy tűzijátékot, majd Drogba révén helyzetbe is kerültek, de a Chelsea 11-ese éles szögből az oldalhálóba vágta a labdát. A Chelsea óriási erőbedobással támadott, de Zsirkov beadása után sem tudta begyötörni senki az egyenlítő találatot. A londoniak addig támadtak, amíg kaptak még egyet: a 91. percben Dimitar Berbatov elegáns emeléssel állította vissza a kétgólos különbséget (1–3).

 A TALÁLKOZÓ GÓLJAI
 

 

 COMMUNITY SHIELD
CHELSEA–MANCHESTER UNITED 1–3 (0–1)
Wembley Stadion, Vezette: Marriner
Chelsea: Hilário – P. Ferreira (Bruma, 79.), Ivanovics, Terry, Ash. Cole (Zsirkov, 79.) – Essien, Lampard, Mikel (Drogba, 60.) – S. Kalou, Anelka (Sturridge, 60.), Malouda (Benajun, 73.)
A kispadon: Turnbull (kapus), Van Aanholt
Man. Utd.: Van der Sar – O'Shea, Evans, Vidics, Fábio (Smalling, 72.) – Valencia, Scholes (Fletcher, 79.), Carrick (Giggs, 79.), Pak Dzsi Szung (Nani, a szünetben) – Rooney (Chicharito, a szünetben) – Owen (Berbatov, a szünetben)
A kispadon: Kuszczak (kapus)
Gólszerző: S. Kalou (83.), ill. Valencia (41.), Chicharito (76.), Berbatov (91.)
A LEGUTÓBBI TÍZ COMMUNITY SHIELD
2009 Chelsea–Manchester Utd. 2–2, 11-esekkel 4–1
2008 Manchester Utd.–Portsmouth 0–0, 11-esekkel 3–0
2007 Manchester Utd.–Chelsea 1–1, 11-esekkel 3–0
2006 Liverpool–Chelsea 2–1
2005 Chelsea–Arsenal 2–1
2004 Arsenal–Manchester Utd. 3–1
2003 Manchester Utd.–Arsenal 1–1, 11-esekkel 4–3
2002 Arsenal–Liverpool 1–0
2001 Liverpool–Manchester Utd. 2–1
2000 Chelsea–Manchester Utd. 2–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik