Chelsea: Úgy kezelnek, mint egy bűnözőt – Diego Costa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.14. 10:53
Exkluzív interjút adott a Daily Mailnek a Chelsea támadója, Diego Costa, aki az elmúlt időszak megpróbáltatásairól, valamint annak okairól beszélt, hogy miért kell távoznia a londoniaktól.

Costa az otthonában fogadta az angol lap munkatársait (Fotó: Daily Mail)
Costa az otthonában fogadta az angol lap munkatársait (Fotó: Daily Mail)
Costa az otthonában fogadta az angol lap munkatársait (Fotó: Daily Mail)
Costa az otthonában fogadta az angol lap munkatársait (Fotó: Daily Mail)
Costa az otthonában fogadta az angol lap munkatársait (Fotó: Daily Mail)

 

„Jól megy a Chelsea-nek, mi? – fogadta a szombati mérkőzés közben (a „kékek” 3–2-re elveszítették szezonbeli első bajnokijukat a Burnley ellen – a szerző) egy grimasz kíséretében Diego Costa a Daily Mail munkatársait. – A kiállítás megváltoztatta a játékot, de gondolom, hosszú volt az út, és egyébként sincs mit rejtegetnem. Jöjjenek csak be!”

Továbbra is kérdéses, miként alakul a spanyol válogatott csatár sorsa. Az egyértelműnek tűnik, hogy a Chelsea-nél nem számítanak a 28 esztendős játékosra, aki már hozzászokott a gondolathoz, hogy számára véget ért a londoni kaland.

„Tisztában vagyok azzal, a menedzser már nem akarja, hogy itt legyek. Arra várok jelenleg, hogy a Chelsea elengedjen. Nem akartam távozni, boldog voltam, de ha a menedzser nem számít rád, akkor távoznod kell. Megkérdezheti a csapattársaimat, ők is ugyanezt fogják mondani. Rengeteg üzenetet kapok, hogy hiányzom nekik, néhány emberrel – leginkább Cesc Fabregasszal, David Luizzal és Williannel – még mindig sokat beszélek. Kérdezik, hogy vagyok, ők szeretnek engem, nem érdeklődnének és mondanák azt, amit, ha nem így lenne.”

Bár Costa nehéz időszakon megy keresztül, csapattársai mellette állnak (Fotó: AFP)
Bár Costa nehéz időszakon megy keresztül, csapattársai mellette állnak (Fotó: AFP)

És hogy mikor vagy hol romlott el pontosan minden? „Más nevében nem beszélhetek, csakis a magaméban. Remek szezonom volt, az összes meccsen az utolsó pillanatig harcoltam” – kezdte Costa. Aztán jött a január…

Az év első hónapjának közepén bombaként robbant a hír, mely szerint Costa mesés, évi 30 millió eurós fizetési ajánlatot kapott Kínából. Nem tudni, hogy pontosan ezzel kapcsolatosan vagy más miatt, de a támadó összeveszett Antonio Conte menedzserrel és Julio Tous erőnléti edzővel. Viselkedése miatt a játékosnak ki kellett hagynia a Leicester City elleni bajnokit – bár hivatalosan hátproblémák miatt nem volt keretben, Costa most elárulta az igazat.

„Nem, nem, nem. Nem voltam sérült, ez volt a büntetés a rossz magatartásomért – mondta Costa, majd kitért Contére is. – Januárban történtek bizonyos dolgok a menedzser és köztem. Közel álltam a szerződésem meghosszabbításához, de megakadt az egész. Gyanítom, hogy a menedzser állt mögötte, szerintem ő kérte, hogy így legyen.”

„Nagyon pontos és világos elképzelései vannak. Megvan mindenről a saját véleménye, és azon nem változtat. Nagyszerű edzőnek tartom, jó munkát végez, de mint ember... Nem egy olyan személy, aki közel áll a játékosaihoz, nincs ilyen karizmája.”

Utóbbi szó említésére eszébe jut korábbi edzője, José Mourinho, és ez mosolyt csal Costa arcára.

„José felhívott, hogy megtudja, hogy érzem magam, és sok sikert kívánt nekem. Jó a kapcsolatunk, soha nem volt vele problémám. Mindenki szomorú volt a végén, hogy nem működött már a dolog a Chelsea-nél.”

Ha nehezen is, de még télen rendeződött a kapcsolat Costa és Conte között, így az idény hátralévő részében a támadó ismét alapembernek számított a londoni együttesnél. Júniusban azonban minden megváltozott, a spanyol válogatottal a Kolumbia elleni találkozóra készülő Costa egy üzenetet kapott Contétól, amelyben az olasz megírta, hogy a következő szezonban már nem számít rá.

Amikor még minden rendben volt Conte és Costa között... (Fotó: AFP)
Amikor még minden rendben volt Conte és Costa között... (Fotó: AFP)

„Szomorú, ami most a Chelsea-vel történik. Az üzenet… Meg tudom érteni, ha egy edző más típusú játékost akar. Álvaro Morata nagyszerű futballista, remek szezonja volt Madridban, és bár őrület, ami az átigazolási piacon zajlik, szerintem jó árat fizettek érte, hiszen fiatal és tehetséges játékosról beszélünk. Sikeres lesz a Chelsea-nél, ez azonban már a jövő zenéje.”

„Szóval az üzenetről... A spanyol válogatottnál voltam, egyedül a szobámban, amikor megkaptam. Egyszerűen sokkolt. Megmutattam a csapattársaimnak, és ők sem akarták elhinni. Az ilyet nem írjuk meg üzenetben, őszintén és nyíltan megmondjuk a másik arcába.”

„Dühös voltam akkor, most már nyugodtabb vagyok. Nem töröltem az üzenetet, ha valaki hazugsággal vádol, jöjjön, és megmutatom neki. Egyértelműen megírta, hogy nem számít rám, és a legjobbakat kívánja a jövőre nézve – ennyi.”

„A legrosszabb az egészben, hogy itt kell hagynom a szurkolókat. Mindig is jól bántak velem, így szomorú vagyok miattuk. Remélem, megértik, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek a labdarúgásban.”

Hogyan tovább? Bár Costa legszívesebben visszatérne az Atlético Madridhoz, a dolgok alakulásába a Chelsea-nek is lesz beleszólása.

„Miért ne engednének el, ha nem akarnak engem? Megteszem, amit kell, gondolnom kell magamra is. A vágyam, hogy visszatérhessek az Atléticóhoz. Beszéltem már a Chelsea sportigazgatójával Marina Granovskaiával, és elmondtam neki, hogy mit szeretnék.”

„Elutasítottam több ajánlatot is. Kínai és más csapatok is szóba jöttek, de ha távoznom kell, én döntöm el, hogy hova akarok menni, és az nem az a klub lesz, amely a legtöbbet fizet. Diego Simeone (az Atlético Madrid vezetőedzője – a szerző) meg akar szerezni, ezt tudom. Vele mindig is jó volt a kapcsolatom, a szurkolók és az emberek is szeretnek ott, ráadásul tisztelnek.”

Costa végezetül hozzátette, senkinek sem kívánja azt, amit a Chelsea-nél élt át, a végén már úgy kezelték őt, mint egy bűnözőt.

„Azt akarták, hogy a tartalékokkal edzek, nem engedtek az első csapat öltözőjébe, és nem beszélhettem a srácokkal. Nem vagyok bűnöző, nem fair, hogy úgy kezelnek, mintha az lennék!”

„Ha kell, Brazíliában maradok egy évig játék nélkül, még ha a Chelsea meg is büntet és nem fizet nekem. Nem tisztelik, amit a klubért tettem, szerencsére vannak olyan emberek, akik törődnek velem. Remélhetőleg még ebben a hónapban sikerül megegyezni az Atléticóval, ott szeretném edzésben tartani magam (a madridi klub januárig nem igazolhat, így Costa leghamarabb a jövő év elején játszhatna – a szerző), hogy a legjobb formámban várhassam a világbajnokságot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik