Bogdán javíthat a magyarokról kialakult képen

Vágólapra másolva!
2015.06.12. 18:38
null
Gulácsi Péter (jobbra) a világ- és Európa-bajnok Pepe Reinától leshette el a kapusszakma fortélyait (Fotó: Action Images)
Bogdán Ádám Liverpoolba igazolása kapcsán a Liverpool Echo összeállítást készített a „vörösök” eddigi magyar labdarúgóiról és a Poolban mutatott teljesítményükről. Az összkép nem túl fényes.

KOZMA ISTVÁN
A skót Dunfermline-nál közönségkedvenc volt, a Liverpoolban viszont nem tudott bizonyítani. Kozma Istvánt 1992 februárjában 300 ezer fontért igazolta át a Graeme Souness által irányított angol csapat, amelynek színeiben másfél év alatt mindössze tízszer lépett pályára. Legemlékezetesebb mérkőzését 1992 szeptemberében játszotta a Ligakupa 2. fordulójában. A Pool hazai pályán 2–0-s hátrányban volt a harmadosztályú Chesterfielddel szemben, amikor Kozmát a szünetben becserélték. A magyar középpályás két gólpasszal járult hozzá, hogy csapata 0–3-ról 4–4-re mentse az összecsapást, ezzel elkerülje a szégyent. A Liverpoolban ezt követően sem tudott helyet követelni magának, kevés mérkőzésszáma miatt nem újították meg a munkavállalási engedélyét, így 1993 nyarán visszatért Újpestre. A The Times egyik szavazásán bekerült minden idők 50 legrosszabb Premier League-játékosa közé, ám a képet árnyalja, hogy többek között a világbajnok Marco Materazzi neve is olvasható ezen a listán.

KOZMA ISTVÁN GÓLPASSZAI A CHESTERFIELD ELLEN (0:38-tól és 1:38-tól)



GULÁCSI PÉTER
Az 1990-es születésű kapust 2007-ben a Liverpool először csak kölcsönvette egy idényre az MTK-tól, majd a következő évben megvette a játékjogát. Gulácsit Pepe Reina cseréjének szánták, hat liverpooli éve alatt 51-szer le is ülhetett a kispadra, a felnőttcsapatban azonban egy tétmérkőzésen sem kapott szerepet. Éppen ezért többször is kölcsönadták, ennek köszönhetően a Hereford, a Hull City és a Tranmere kapuját is védhette.
A közben U20-as világbajnoki bronzérmet szerző Gulácsi 2012-ben hagyta el a Liverpoolt a Red Bull Salzburg kedvéért, amelyből néhány napja igazolt át az RB Leipzighez.

Németh Krisztián (hátul) felkészülési mérkőzésen Fernando Torresszel és Dirk Kuyttel is szerepelt egy csapatban
Németh Krisztián (hátul) felkészülési mérkőzésen Fernando Torresszel és Dirk Kuyttel is szerepelt egy csapatban

NÉMETH KRISZTIÁN
A szintén U20-as vb-hőssé váló csatár 2007-ben hároméves szerződést kötött a Liverpoollal, amelynél a jövő gólvágójának tartották. Gulácsihoz hasonlóan a nyári felkészülési tornákon pályára lépett a nagycsapatban, tétmérkőzésen azonban – többek között sérülései miatt – nem adatott meg neki ez a lehetőség. Némethet kölcsönadták a Blackpoolnak és az AEK Athénnak, majd 2010-ben az Olympiakoszhoz igazolt. Azóta több csapatot megjárt, és úgy tűnik, jelenlegi állomáshelyén, az MLS-ben szereplő Sporting Kansas Cityben végre elindul felfelé pályafutása.

SIMON ANDRÁS
Simon András Gulácsival és Némethtel együtt lett a Liverpool játékosa, de három éve alatt nem tudta meggyőzni a Pool szakmai stábját, egy idényre kölcsönadták a Córdobának, majd 2010 decemberében véglet távozott a Mersey-partiaktól. A csatár hollandiai kitérő után hazatért, jelenleg a Paks játékosa.

ADORJÁN KRISZTIÁN
Adorján Krisztián szintén az MTK-tól került a „vörösökhöz” (2009-ben), a nagycsapatban azonban ő sem mutatkozott be. Öt éve alatt ő is csak felkészülési mérkőzéseken játszott a Liverpoolban, amely előbb kölcsönadta a Groningennek, majd végleg lemondott róla. A 22 éves támadó jelenleg az olasz harmadik ligás Novarában légióskodik.

HAJDÚ ÁDÁM
Hajdú Ádám is az MTK–Liverpool útvonalat járta be, ő ráadásul mindkét irányba. A Pool a 2010–2011-es szezonban vette kölcsön az akkor 17 éves középpályást, aki emlékezetesebb momentum nélkül tért vissza a kék-fehérekhez. A 2014–2015-ös idényben tíz mérkőzésen játszott az NB I-ben a Garami-csapatban.

PÖLÖSKEI ZSOLT
Újabb MTK-nevelés, aki nem tudta megvetni a lábát Liverpoolban. Pölöskein Rafa Benítez szeme akadt meg, de a spanyol mestertől nem kapott lehetőséget, sőt az utánpótláscsapatokban sem igen villoghatott, mivel ottani két idényében nagyrészt sérült volt. Az MTK-ba visszatérve alapember lett, sőt már a válogatott keretébe is behívták.

POÓR PATRIK
A szintén az MTK-t erősítő védő egy mérkőzésen (az oroszok elleni felkészülési találkozón) már be is mutatkozott a felnőtt nemzeti csapatban, a Liverpoolban azonban ez neki sem sikerült. Egy idényt töltött Angliában, 12-szer lépett pályára a Pool U18-as csapatában, mielőtt 2011 nyarán visszatért a Hungária körútra.

POLGÁR KRISTÓF
Jelenleg Polgár Kristóf képviseli a magyar színeket a Liverpool utánpótláscsapatainál. A még mindig csak 18 éves védő 2012 nyarán került az MTK-tól a 18-szoros angol bajnokhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik