A lehető legjobbkor támadt fel az Arsenal

Vágólapra másolva!
2012.02.26. 14:17
null
Scott Parker (középen) a végére igazán szenvedő alannyá változott (Fotó: Action Images)
Címkék
A Premier League 26. fordulójában a londoni rangadók legújabb felvonásán az Arsenal a Tottenhamet fogadta, és kétgólos hátrányból is felállva megnyerte a mérkőzést.

Sokak szerint minden idők egyik legfontosabb mérkőzése előtt állt Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere, ugyanis sokadik arany nélküli idénye után ha a Tottenham megalázza az övéit most, azt már nem tűrnék szó nélkül az illetékesek – és a mezei szurkolók sem.

JÖTTEK-MENTEK
A Tottenhamtől az Arsenalhoz
2001, Sol Campbell, ingyen
1977, Pat Jennings, 50 ezer mai euró
1976, Willie Young
1968, Jimmy Robertson
Az Arsenaltól a Tottenhamhez
2010, William Gallas, i.
2007, Lee Butcher, i.
2002, Rohan Ricketts, i.
1985, Pat Jennings, i.

Nos, eddig sem aposztrofálhattuk a közelmúlt alapján éppen a Szerencse fiainak Wengert és „ágyúsait”, de a mérkőzés legelején alighanem a legracionálisabb arsenalos agyán is átvillant a rontáslevétel lehetősége, amikor Louis Saha lövése a közbelépő Thomas Vermaelenen megpattanva szállt szép (vagy kínos, nézőpont kérdése) ívben Wojciech Szczesny kapujába.

Olaj volt mindez a hazaiak harci tüzére: válaszképpen Robin van Persie nagy helyzetben előbb Ledley King fenekére, majd centikkel a jobb sarok mellé lőtt. Később is támadásban maradtak a vörös mezesek, Tomás Rosicky közeli fejesénél hatalmasat kellett védenie a 40 esztendős Brad Friedelnek.

Főszereplővé viszont a rutinos játékvezető, Mike Dean lépett elő, aki először néhány rejtélyes okokból kiosztott sárgával melegített be, majd büntetőt ítélt Gareth Bale véleményes buktatásáért – mindezt betetőzve azzal, hogy a(z állítólagos?) tettes portás, Szczesny se sárgát, se pirosat nem kapott. Wengerék kínjait tovább növelte, hogy az egykori arsenalos, a francia mester által befuttatott Emmanuel Adebayor higgadtan értékesített a büntetőt.

Amikor nem sokkal később Van Persie kapufát lőtt, az Arsenal hívei közül többen legyintettek és feladták. Rosszul tették! A játékosok lent a gyepen nem így gondolták, és három perc alatt kiegyenlítettek: előbb Bacary Sagna keveredett középre és fejelt nagy gólt, majd Van Persie helyezett el egy föld-levegő rakétát Friedel háta mögé.

A szünetben megpróbálta egy kettős cserével megerősíteni a rendre „átfutott” középpályáját Harry Redknapp, a Tottenham menedzsere, de hiába állt be Sandro és Rafael van der Vaart, lendületben maradt az Arsenal. Olyannyira, hogy nem sokkal a fordulás után Sagna beadásánál az elmúlt hetekben meglehetősen „álmatag” Tomás Rosicky megelőzte Friedelt és Ledley Kinget is, és közelről a hálóba lőtt. Feltámadt a már halottnak vélt Arsenal...

Nekilódult erre ellenfelének a fehér mezes vendéggárda, de a nagy buzgalom haszonélvezője a villámgyors Theo Walcott lett, aki két kontra során kétszer bevette Friedel kapuját.

Innen már nem volt, nem lehetett visszaút a Tottenham Hotspur számára – amikor már temettük, kimászott, mit kimászott, kiugrott az Arsenal a gödörből és földre vitte örök riválisát. Nagy kérdés, hogy ez a csodás Arsenal-feltámadás csak mára vagy hosszabb időre is érvényes-e.

ARSENAL–TOTTENHAM 5–2



PERCRŐL PERCRE
Az Arsenal a Tottenham ellen kétgólos hátrányból is felállva megnyerte a mérkőzést. Csillagos ötös ez is.
90. perc Ez is lecsorog szépen lassan Dean óráján, és véget ér a találkozó.
Teljesen indokolatlanul három perc a ráadás.
88. perc Benajun helyén Gervinho a pályán.
87. perc Scott Parker kiáll, mert teljesen fölöslegesen és durván odacsúszik Vermaelen bokájára.
Ügyesen zár az Arsenal, hitehagyottan próbál támadni a TH.
83. perc Van Persie botlik el csel közben a 16-oson belül a labdával, majd kárpótlásképpen cselezget egy nagyot a félpályánál, heves ollézást kiváltva a nézőtéren.
82. perc Hiába erőlködik a Tottenham, helyzetbe sem került. Walcottot pedig Alex Oxlade-Chamberlain váltja.
76. perc Rosicky kényszerítőzik Walcottal, majd ballal 14 méterről a jobb sarok mellég gurít egy méterrel. Parker messziről bombáz válaszképpen, messzire a kapu fölé.
75. perc Az eleinte sokat bakizó Gibbset Carl Jenkinson váltja.
71. perc Egy rövid felszabadítást Sandro lő kapura ballal 14-ről, de éppen középre.
Eldőlt? Ma már egyszer hittük ezt...
68. perc Song indítja hátulról Walcottot, akit King már nem ér utol, a szélső pedig ismét a hosszú alsóba lő, ezúttal 10 méterről, ismét jobbról. 5–2
65. perc Van Persie kicselezi a balon Kinget, majd indítja a jobbon Walcottot, aki ezúttal nem hibázik: lefutja Parkert, majd higgadtan a kapuba emel. 4–2
63. perc Arteta 25 méteres szabadrúgását fejeli fölé az ötösről King. Szöglet, ez Friedelé.
61. perc Sandro vágja fel Van Persiet, sárga.
58. perc Rosicky ment meg egy labdát Walcottnak, aki elviharzik a jobb oldalon, és nyolc méterről centikkel lő a túlsó alsó mellé.
53. perc Van Persie mindenütt: egy bal oldali szögletet vesz le hosszan Kaboul a kaputól 10 méterre, de bevetődik Van Persie és felszabadít. Mire menne nélküle ma az Arsenal...
51. perc Sagnának teszi ki jobbra Tomás Rosicky, a beadást pedig a feladó teszi a jobb oldali ötösnél a rövid sarokba Friedelt és Kinget is megelőzve. 3–2
49. perc Benajun húzza le finoman Walker lábát, ápolás.
A hollandus legutóbbi öt TH elleni mérkőzésén negyedik gólját szerezte. Adebayor ellenben 11 asszisztjánál jár, utolsó három arsenalos idényében összesen nem adott ennyit.
47. perc Van Persie teszi előre Benajunnak a 16-osról, aki tíz méterről, balról jobbal lő, Friedel ment a bal alsó előtt.
46. perc Elkezdődött a második félidő.
46. perc Két csere a szünetben: Rafael van der Vaart és Sandro be, Kranjcar és Saha le.
Mint semleges nézők, kívánhatunk-é ennél izgalmasabb rangadót? Na jó, igen, de azért ez is fantasztikus!
45. perc Három perc a ráadás, de eltelt ez is: félidő.
43. perc Robin van Persie kiegyenlít: King és Assou-Ekotto sem tud rendesen felszabadítani egy A. Song-előreívelés után, a labda a 16-os előtt álldogáló holland elé pattan, aki Parkert megforgatva a jobb felsőbe bombáz. 2–2
42. perc Arteta kap sárgát durvulásért.
Éppen Bale maradt le a gólszerzőről, Friedelnek olyan 5 centiméter kellett volna, hogy kipiszkálja.
40. perc Walcott teszi oda Van Persienek a 16-oson belül, a holland King szorításában az ötös bal oldaláról a túlsó kapufára rúgja a labdát. A kipattanót Benajun szedi össze, Arteta adja be középre, és a jól érkező Bacary Sagna a kapu jobb oldalába fejeli 11 méterről. 12
36. perc Walcott passzol kapura törés helyett, de inkább passzol, középen Parker és King elveszik együttes erővel Van Persietől a labdát.
Szimpatikus módon most nem ünnepelteti magát,nem úgy, mint még citystaként...
34. perc Emmanuel „Shola” Adebayor áll a labdához, és a bal sarokba lő. 02
32. perc Kranjcar indítja kitűnően Bale-t középen, aki elmegy a Gibbs mellett, majd hatalmasat esik az elé kivetődő kapus kezéhez közeledvén. Büntető, de sárga vagy piros nincs.
31. perc Laurent Koscielnyt löki neki Adebayor Kranjcarnak, akit hason kap, de a tárdát fogva összeesik. Sárga a gallnak.
29. perc Scott Parker kap sárgát Van Persie felvágásáért véleményesen. Luca Modric is besárgul rejtélyes okokból, kérem, segítsenek a kedves olvasók! Más külföldi oldalak sem értik.
28. perc Sagna jobb oldali beadását fejeli az ötös túlsó sarkáról fölé Benajun, egy védő szorításában.
25. perc Rosicky lőhetne a 16-os előteréből, de Parker hátulról csodásan szerel becsúszva, a messzemenőkig szabályosan.
25. perc Adebayor lódul kapura, kicselez két védőt, de Gibbs beéri és hazaad kapusának, aki felszabadít, de röviden, érkezik K. Walker és 18-ról, kissé jobbról centikkel lő a bal felső fölé.Oldalháló.
21. perc Van Persie lő ballal mellé 17 méterről úgy, hogy a labda Kaboul sarkáról pattan szögletre. A korner után Van Persie szöglete után Rosicky fejelt a rövid ötös sarkáról a léc alá, de Friedel visszalépett balról és egy nagy robinsonáddal mentett. Gyönyörű jelenet volt!
19. perc Bale kavarja meg a balon Sagnát, beadását Kranjcar 13 méterről fejeli fölé, furcsa mozdulattal.
15. perc Walcott bal oldali beadását középen, a kaputól 11 méterre Van Persie előbb King fenekére rúgja, a lepattantót aztán ballal teszi pattogósan hajszálnyival a jobb sarok mellé. A menteni igyekvő K. Walker mintha bele is ért volna picit a labdába.
12. perc Sagna lesz közönségkedvenc a hazaiaknál, mert hatalmasat rúg Bale-be, majd szabadrúgásból a bal oldali beívelésnél Szcesny üti fel Modric elől és oldalra furcsa ívben a labdát, de ha ez is bepattant volna, Wenger alighanem már a félidőben lemond...
11. perc Rosicky lő ballal a 16-osról, de King ezúttal is blokkol az ötösön, majd a labda Kranjcarról Bale mellére pattan, aztán felszabadítanak. A labdát begyűjtő Vermaelen távolról lő, de sokkal mellé.
9. perc Walcott játszik középre két jó csel és passz után a bal oldaról, King az ötös előtt kirúgja a labdát, majd Gibbs játssza el mérsékelt sikerrel a nagy halált az ötös jobb oldalán.
Aki ismer az Arsenalnál pechesebb csapatot a közelmúltból, kérem, jelezze!
Koscielny sem ártatlan, ő is jócskán bottal ütötte honfitársa nyomát.
4. perc Bale indítja a balon Adebayort, aki középre teszi kissé röviden a középre érkező Louis Saha elé, aki a 16-os előtt balra cselez Vermaelen mellett, majd lő, és a labda a védő megpattanva a kifutó kapus feje fölött a hálóba pattan. 01
3. perc K. Walker megy el szépen a jobbon, középre gurít, ahol Kranjcar rosszul veszi át a labdát, így Vermaelen tisztázni tud előle a 16-oson nem sokkal belül.
2. perc Rosicky indítja középről a balon Walcottot egy labdaszerzés után, de a szélső nem tudja átvenni a kissé mögé érkező labdát.
1. perc A Tottenham kezdi a találkozót.
Kellemes tavaszias idő Londonban, se eső, se szél - egyelőre.
A vendégeknél két meglepetés: Rafael van der Vaart és Aaron Lennon is kispadon, a veterán támadó, Luis Saha pedig a kezdőben.
A két csapat legutóbbi három bajnokija négygólos átlagot hozott.
A kispadon: Pak Cs. J., Oxlade-Chamberlain, Fabianski, Jenkinson, Gervinho, Samah és Miquel itt, Cudicini, Dawson, Rose, Lennon, Sandro, Van der Vaart és Defoe ott.
A kezdők: Szczesny Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs Rosicky, A. Song, Arteta, Walcott, Benajun Van Persie itt, Friedel – K. Walker, Kaboul, King, Assou-Ekotto Krancjar, Modric, Parker, Bale Adebayor, Saha ott.

„Rengeteg dolgot lehet olvasni mostanában a szerződésemről, sokszor egymásnak ellentmondó híreket, így szeretném tisztázni a dolgokat. Nincs semmi probléma, megegyeztem a klubbal, hogy majd az idény végén visszatérünk a tárgyalásokhoz. A főnök, Ivan Gazidis és én is így láttam jónak. A futballra kell koncentrálnom” - így a holland.

Robin van Persie az észak-londoni derbi előtt is uralja a hírportálok hasábjait – a legújabb hírek szerint az „ágyúsok” heti 150 ezer fontos fizetéssel akarják rávenni a hosszabbításra –, ő azonban kijelentette, hogy az idény végéig nem akar a szerződésével foglalkozni.

A hazaiaknál Per Mertesacker, André Santos, Abou Diaby, Aaron Ramsey, Francis Coquelin, Sebastien Squillaci és Jack Wilshere sérült, a vendégeknél David Bentley és William Gallas.
A két csapatból William Gallas, Emmanuel Adebayor és David Bentley megfordult a nagy riválisnál is. Most mindhárman a Tottenhamet erősítik.
A hazaiak az 5., a vendégek a 3. pozíciót foglalják el jelenleg a bajnoki tabellán.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat az Arsenal-Tottenham angol élvonalbeli bajnoki mérkőzés online közvetítésében!
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Manchester City 26 20 3 3 67–19 +48 63
2. Manchester United 26 19 4 3 63–26 +37 61
3. Tottenham 26 16 5 5 51–30 +21 53
4. Arsenal 26 14 4 8 53–37 +16 46
5. Chelsea 26 13 7 6 47–31 +16 46
6. Newcastle 26 12 7 7 38–38 0 43
7. Liverpool 25 10 9 6 28–23 +5 39
8. Norwich City 26 9 8 9 38–43 –5 35
9. Sunderland 26 9 6 11 34–30 +4 33
10. Everton 25 9 6 10 26–26 0 33
11. Fulham 26 8 9 9 32–36 –4 33
12. West Bromwich Albion 26 9 5 12 33–35 –2 32
13. Swansea 25 7 9 9 28–32 –4 30
14. Stoke City 25 8 6 11 24–38 –14 30
15. Aston Villa 26 6 11 9 29–34 –5 29
16. Wolverhampton 26 5 7 14 30–51 –21 22
17. Queens Park Rangers 26 5 6 15 27–45 –18 21
18. Blackburn 26 5 6 15 37–59 –22 21
19. Bolton 26 6 2 18 29–54 –25 20
20. Wigan 26 4 8 14 23–50 –27 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik