nemzetisport.hu 2018.04.20 10:55 Frissítve: 2018.04.20 14:37

Arsenal: Arsene Wenger a szezon végén távozik – hivatalos

Az angol élvonalbeli Arsenal bejelentette, hogy az együttest 1996 óta irányító Arsene Wenger az idény végeztével lemond menedzseri posztjáról.

Arsene Wenger 22 év után távozik az Arsenaltól (Fotó: AFP)

 

 

Péntek délelőtt közlemény jelent meg az Arsenal honlapján, melyben Arsene Wenger szavait tolmácsolta a klub. A 68 esztendős francia szakember bejelentette távozását.

„Alapos gondolkodás és a klubbal való egyeztetés után úgy érzem, ez a megfelelő idő arra, hogy a szezon végeztével lemondjak – idézi az Arsenal honlapja Wengert. Hálás vagyok, hogy ennyi éven át szolgálhattam a klubot. Teljes odaadással és becsületesen irányítottam a csapatot. Szeretnék köszönetet mondani a stábnak, a játékosoknak, a vezetőknek és a szurkolóknak, akiknek hála ez a klub roppant különleges. Szeretném, ha a szurkolóink minden erejükkel támogatnák a csapatot, hogy eredményesen zárjuk a szezont. Minden Arsenal-szimpatizánsnak üzenem, tartsák tiszteletben a klub értékeit! Örökké szeretni és támogatni fogom az Arsenalt.”

Wenger 1996. szeptember 22-én lett az Arsenal menedzsere. A mostanival együtt 22 szezonon át irányította a londoni alakulatot, amely érkezésével Anglia egyik meghatározó klubjává nőtte ki magát. Wenger három bajnoki címet, valamint hét FA-kupát és hét angol Szuperkupát nyert a csapattal. Ő az egyetlen menedzser a Premier League-ben, aki veretlenül végzett az első helyen: a 2003–2004-es idényben az Arsenal egyszer sem kapott ki a PL-ben.

Kinevezését követően a 2016–2017-es idényig – amikor ötödik lett – rendre legalább a negyedik helyen végzett csapatával a bajnokságban. A három aranyérem mellett hat ezüst- és öt bronzérem áll Wenger neve mellett.Az Arsenal Wengerrel sohasem nyert nemzetközi kupát, pedig kétszer is közel járt hozzá: 2000-ben a Galatasaray tizenegyesekkel volt jobb Wenger gárdájánál az UEFA-kupa-döntőben, 2006-ban a Bajnokok Ligája fináléjában bár az Arsenal emberhátrányban vezetést szerzett az FC Barcelona ellen, 2–1-re kikapott. Arsene Wengernek van a legtöbb győztes BL-meccse (86, a selejtezőket nem számítva) azon edzők között, akik sohasem nyerték meg a sorozatot.

Az „ágyúsok” a jövő héten az Európa-liga elődöntőjében az Atlético Madriddal mérkőznek meg.

Az Arsenal ebben a szezonban korán búcsúzott az FA-kupából, a Ligakupában a döntőben kikapott a Manchester Citytől, a Premier League-ben 33 fordulót követően az El-indulást jelentő 6. helyen áll.

Arsenal FC on Twitter

MerciArsène https://t.co/h3XAQvr2pw
A Strasbourgból származó tréner az angol élvonal történetének második leghosszabb ideig egy csapatnál regnáló menedzsere a Manchester United legendás alakja és egyben Wenger legnagyobb riválisa, a 2013-ban visszavonult Sir Alex Ferguson után. A skót szakember csaknem 27 éven át dolgozott az MU élén.

Wenger eddig 823 mérkőzésen dirigálta az Arsenalt a PL-ben, ebből 473 találkozót megnyert, s 151-et elvesztett (199 döntetlen mellett).

A francia edző tavaly két évvel meghosszabbította szerződését. 

Stan Kroenke, az Arsenal többségi tulajdonosa az alábbi sorokkal búcsúzott a klublegendától.

„Ez a legnehezebb napunk valaha. Arsene filozófiája volt az egyik fő ok, amiért részesedést vásároltunk az Arsenalban. Utánozhatatlan, amit elért. Örökké hálásak leszünk neki. Mindenki, aki szereti az Arsenalt, nagy hálával tartozik Arsene-nek. Három bajnoki cím, közte egy veretlenül, hét FA-kupa-győzelem és sorozatban húsz BL-szezon kivételes mutató. Gondolkodásával a klub és az angol futball identitását nagyban megváltoztatta.”

A klub közleményében az áll, az idény végéig Arsene Wenger irányítja a csapatot, s igyekszik minél előbb megtalálni a megfelelő utódot.

A helyi sajtó úgy tudja, Wenger péntek reggel az öltözőben jelentette be lemondását játékosainak és stábjának. A menedzser szerette volna, ha csapata elsőként tőle hallja a hírt. A beszámolók szerint a játékosok és a szakemberek nagyon meglepődtek Wenger döntésén.

Arsenal FC on Twitter

https://t.co/Q9saKdTZOT
Arsenal FC on Twitter

MerciArsène 

2019.09.22 16:20:56

Angol labdarúgás H. D.

Kloppék sorozatban a 15. bajnokijukat nyerték meg • A hajrában fordított az Arsenal.

2019.09.21 13:24:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Fordított a szünet után odahaza a Leicester City, a VAR egy-egy gólt elvett mindkét csapattól.

2019.09.13 20:51:42

Angol labdarúgás H. D.

Hamar vezetést szereztek a „szarkák”, de Jürgen Klopp csapata három góllal válaszolt.

2019.09.12 22:12:33

Angol labdarúgás B. Á.

Londonban a szurkolók gyorsan a szívükbe zárták a középpályást, aki életre szóló tapasztalatot szerzett az Anfielden.

2019.09.05 18:01:28

Angol labdarúgás ILKU MIKLÓS

Angol helyzetkép: virágzik a Premier League, miközben a kisebb klubok sorra csődölnek be.