A Sunderland kiejtette az MU-t - ötből egy értékesített 11-es

Vágólapra másolva!
2014.01.22. 20:40
null
Januzaj (balra) sokat harcolt, gólpasszt is adott, de végül fejet kellett hajtania a Sunderland előtt a Ligakupa elődöntőjében <br />(Fotó: Reuters)
A Sunderland jutott az angol Ligakupa döntőjébe, miután tizenegyesrúgásokkal búcsúztatta a Manchester Unitedet. A drámai mérkőzésen a rendes játékidő végén 1–0-s MU-vezetés állt a táblán, így a sorozat szabályai szerint következhetett a hosszabbítás. A ráadás utolsó perceiben előbb a Sunderland lőtt gólt, majd az MU (2–1). Az idegek harcát – a 11-esrúgásokat – pedig Gus Poyet együttese bírta jobban. Bár ez kicsit túlzás: a két csapat ugyanis tíz tizenegyesből összesen hármat értékesített. A manchesteriek mindössze egyet...

ANGLIA, LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Manchester United–Sunderland 2–1 (1–0, 1–0, 1–0) – 11-esekkel 1–2
Manchester, Old Trafford. V: Lee Mason
Manchester United: De Gea – Rafael, Smalling, Evans, Büttner (Evra, 85.) – D. Fletcher, Carrick (P. Jones, 95.) – Januzaj, Kagava (Valencia, 61.), Welbeck – Javier Hernández. Menedzser: David Moyes
Sunderland: Mannone – Bardsley, W. Brown, O'Shea, M. Alonso – L. Cattermole (C. Gardner, 83.) – A. Johnson, Ki Szung Jung, Colback, Borini (Altidore, 87.) – S. Fletcher. Menedzser: Gus Poyet
Gólszerző: Evans (37.), Hernández (121.), ill. Bardsley (118.)
Továbbjutott: a Sunderland, 3–3-as összesítést követően 11-esekkel

A kritikus első negyedórát megúszta a Sunderland, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan nagyon komoly manchesteri rohamokat nem kellett kivédekezniük a vendégeknek, igaz, a hatodik percben Vito Mannone nagy bravúrjára volt szükség ahhoz, hogy Javier Hernández közeli fejesét követően ne kerüljenek előnybe a hazaiak.

Később sem tudott fölényesen az ellenfele fölé kerekedni az MU, a vendégek pedig természetesen a védekezésre koncentráltak elsősorban, bár azért néhány veszélyes lövéssel jelezték, hogy ők is a pályán vannak. Aztán a félidő hajrája felé közeledve a semmiből megszerezte a vezetés a United. A 37. percben Darren Fletcher fejese találta el a kapufát, Danny Welbeck közeli lövését pedig Mannone nagy bravúrral fogta. A Sunderland valahogy szögletre mentett, de végül ez lett a veszte: még ugyanebben a minutumban (37.) Adnan Januzaj bal oldali szögletét követően Welbeck eltörte a labdát, amelyet Jonny Evans két méterről a kapuba fejelt (érdekesség, hogy a sarokrúgás előtt a korábbi MU-játékos, John O'Shea fogta Evanst). 1–0

A „vörös ördögök” tehát ledolgozták egygólos hátrányukat, ám az első félidőből hátramaradó időben már nem tudták a maguk javára fordítani a párharc állását.

A második játékrészben felváltva szorították be egymást a csapatok a másik tizenhatosának előterébe, ám igazán nagy gólhelyzetet nem tudtak kidolgozni, elmondható volt, hogy a távoli lövésekkel igyekeztek újabb gólt szerzeni a játékosok, de kísérleteiket nem koronázta siker, így jöhetett a hosszabbítás!

A következő 30 perc rengeteg fordulatot tartogatott magában, no nem az első negyedóra, akkor nem tudtak gólt szerezni a csapatok. Sokáig úgy tűnt, hogy a következő 15 perc sem hoz találatot, de a 118. percben Phil Bardsley átlövését szó szerint bevédte David De Gea, aki szégyenében azonnal elsüllyedt volna a föld alá. 1–1!

Három perccel később, már a ráadás ráadásának pillanataiban azonban jött Javier Hernández, és Januzaj bal oldali centerezéséből négy méterről a kapuba talált, igaz, ehhez szüksége volt a léc hathatós segítségére is. 2–1!

Jöhettek a tizenegyesek, ami egészen elképesztő sorozatot hozott. Az első három rúgó nem tudott betalálni, de az MU később sem volt sokkal eredményeseebb, egyedül Darren Fletcher tudott túljárni Mannone eszén, miközben a túloldalon Marcos Alonso és Ki Szung Jung sem hibázott, és mint később kiderült, ez is elég is volt ahhoz, hogy a Sunderland jusson be a döntőbe – fennállása során másodszor. A fináléban majd egyébként a másik manchesteri csapattal, a Cityvel mérheti össze erejét Gus Poyet együttese.

PERCRŐL PERCRE

Tizenegyesekkel a Sunderland jutott be a Ligakupa fináléjába. 1985 után második alkalommal jutottak el ilyen messze a sorozatban a „fekete macskák”!

Rafael volt az MU ötödik tizenegyes-végrehajtója, a jobb alsó sarkot vette célba, de gyenge lövését Mannone kiütötte oldalra! 1–2

Adam Johnson középre lőtte a labdát, egyelőre nincs továbbjutás! 1–2

Phil Jones állt oda, és az égbe rúgta a labdát. 1–2

Ki Szung Jung nagy erővel a kapu bal oldalába trafált. 1–2

Adnan Januzaj is borzalmasan lőtt, Mannone magához ölelte a labdát. 1–1

Marcos Alonso nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt. 1–1

Darren Fletcher már nem hibázott, helyezett lövése a jobb alsóban kötött ki. 1–0

Steven Fletcher sem törte meg a szériát, gyenge gurítását De Gea könnyedén fogta. 0–0

Welbeck következett, de ő sem találta el a kaput, a bal felső sarok fölé tüzelt. 0–0

Craig Gardner kezdte a sorozatot, és a jobb felső sarok fölé lőtt. 0–0

120+2. perc: véget ért a hosszabbítás, jöhetnek a 11-esek!

120+1. perc: HIHETETLEN, MI VAN ITT! Smalling és Januzaj játszott össze egymással, majd utóbbi tette középre a labdát balról, Javier Hernández pedig négy méterről a kapuba lőtt, a labda a keresztlécről pattant a kapuba. 2–1

118. perc: GÓÓÓÓL! Bardsley lőtt 18 méterről kapura. De Gea pedig egészen egyszerűen mellényúlt a labdának, amely bepattant a jobb alsó sarokba. 1–1

117. perc: Marcos Alonso rúgta fel Valenciát, ős is kapott egy sárgát.

117. perc: Bardsley lőtte élesen középre a labdát, de középen senki sem tudott beleérni abba.

116. perc: Januzaj kapott sárgát reklamálásért. .

115. perc: Steven Fletcher fejelt a kapu fölé bal oldali szögletet követően.

113. perc: Phil Jones is besárgult időközben.

112. perc: Januzaj lőtt kapura ballal 19 méterről, Mannone simán fogta ezt a kísérletet.

110. perc: Gardner rántotta vissza a mezénél fogva Januzajt, ő is besárgult.

107. perc: Jobb oldali beadását követően Steven Fletcher fejelt a kapu mellé, miközben Altidore elterült a tizenhatoson belül, de a játékvezető sípja néma maradt.

106. perc: folytatódott a hosszabbítás!

106. perc: véget ért az első 15 perc. térfélcsere következik!

103. perc: Welbeck tekert 17 méterről kapura, de a labda pont oda ment, ahol Mannone állt.

102. perc: Javier Hernández törhetett egyedül kapura, ám óriási ziccerben a jobb alsó sarok mellé lőtt 17 méterről. Akár el is dönthette volna a továbbjutást, ha betalál.

100. perc: Bardsley lőtt ballal a bal alsó sarok mellé 18 méterről.

96. perc: Gardner tekert 18 méterről a jobb felső sarok felé egy szabadrúgást.

95. perc: Carrick le, Phil Jones be.

93. perc: Evra bal oldali beadását követően Phil Bardsley mentett fejjel.

Kezdetét vette a hosszabbítás első 15 perce!

95. perc: Lee Mason lefújta a második félidőt, de a továbbjutás még nem dőlt el, jöhet a hosszabbítás!

94. perc: Januzaj emelte finoman kapura a labdát 17 méterről, Mannone könnyedén fogta a bal felső sarok felé tartó labdát.

93. perc: O'Shearúgta fel Javier Hernándezt a tizenhatos előterében, sárga lap.

92. perc: Januzaj bal oldali beadását követően Mannone szerezte meg a labdát Welbeck elől.

89. perc: Rafael jobb oldali beadását követően Mannone nem tudott menteni, de végül megúszta a Sunderland.

88. perc: Januzaj jobb oldali szögletét követően fel tudtak menteni a vendég védők.

86. perc: Borini le, Jozy Altidore be.

85. perc: Büttner le, Patrice Evra be.

83. perc: Adam Johnson jobb oldali beadását követően Borini húzta volna kapura ollózós mozdulattal a labdát, de jócskán célt tévesztett.

83. perc: Cattermole le, Craig Gardner be.

79. perc: Ki emelését követően Steven Fletcher engedte el a labdát, Marcos Alonso lövése ezt követően centikkel kerülte csak el a bal alsó sarkot.

78. perc: Mannone ölelt magához egy jobb oldali beadást.

76. perc: Borini bal oldali beadását követően Adam Johnson lőtt ballal kapura nyolc méterről, David de Gea szögletre mentett.

72. perc: Januzaj bal oldali szögletét követően Welbeck csúsztatta meg a labdát, amely felpörgött, végül Mannone húzta le azt a levegőből.

68. perc: Valencia viharzott el a jobb oldalon, lekészítését követően aztán Januzaj lőtt bal külsővel a jobb alsó sarok mellé 17 méterről.

67. perc: megint Januzaj volt az, aki távolról kísérletezett gólszerzéssel, de most nagyon pontatlan volt a próbálkozása.

65. perc: Borini kapta a mérkőzés első sárga lapját, aki Evans sípcsontjába rúgott bele egy jó nagyot.

61. perc: Kagava le, Antonio Valencia be.

56. perc: Borini lövését blokkolta Chris Smalling a tizenhatoson belül.

55. perc: Januzaj lőtt ballal a bal alsó sarok mellé jó 26 méterről. Nem is tévesztett sokkal célt egyébként.

53. perc: Adam Johnson lőtt ballal a bal alsó sarok mellé 17 méterről, Michael Carrick pedig beleért a labdába, de így is az MU jöhetett kirúgással.

51. perc: Adam Johnson jobb oldali beadását követően Evans mentett nagy nehézségek árán Steven Fletcher elől.

50. perc: Rafael lőtt centikkel a bal felső sarok fölé ballal 18 méterről.

47. perc: Januzaj lőtt ballal a kapu fölé nem sokkal egy szabadrúgást 21 méterről.

Egyik oldalon sem történt csere a szünetben.

46. perc: kezdetét vette a második félidő!

45+2. perc: véget ért az első félidő!

45. perc: egy perc lesz a ráadás az első félidőben.

43. perc: Lee Cattermole bal oldali beadása volt magas centikkel Steven Fletcher számára a tizenhatoson belül.

41. perc: egy percen belül két sarokrúgást is elvégezhetett a Sunderland, az elsőnél Büttner mentett, a második pedig nem rejtegetett veszélyt magában.

A „fekete macskák” a legutóbbi tíz, idegenben lejátszott Ligakupa-mérkőzésükből mindössze kettőt tudtak megnyerni.

37. perc: GÓL! Januzaj bal oldali szögletét követően Welbeck találta el sután a labdát, amely pont így lett jó Jonny Evansnek, aki két méterről a kapuba fejelt. A vendégek lest reklamáltak, de nem volt az, hiszen Adam Johnson beragadt a rövid oldalnál. 1–0

34. perc: Adam Johnson jobb oldali szabadrúgását követően Welbeck fejelte ki a mezőnybe a labdát az ötösnél álldogálva.

A manchesteriek 2007 szeptembere óta nem veszítettek el zsinórban két mérkőzést a Ligakupában.

31. perc: Welbeck lőtt jobbal jócskán a kapu fölé 15 méterről.

29. perc: Büttner bal oldali beadása megpattant egy lábon, így a labda pontosan Mannone kezei közé hullott.

Az MU a legutóbbi 18 Ligakupa-találkozóján összesen 40 gólt szerzett.

25. perc: a Sunderland első szögletét követően (amely a bal oldalról érkezett be) nem alakult ki veszély a hazaiak kapuja előtt.

20. perc: Alexander Büttner távoli lövése nem okozott nagy riadalmat a vendégek körében.

19. perc: Adam Johnson indította még a saját térfele közepétől Fabio Borinit, aki maga elé pörgette a labdát, majd 25 méterről a kapu fölé lőtt nagy erővel Rafael mellett.

A Sunderland ebben a szezonban 22 mérkőzést játszott le a PL-ben, és csupán öt találkozón tudott egynél több gólt szerezni. Ugyanakkor a Ligakupában mind az öt meccsén tudott legalább két gólt szerezni.

14. perc: Kagava indítását követően újra Javier Hernández tört kapura, de előtte már kézzel vette át a labdát. A sárga lapos figyelmeztetést ugyanakkor megúszta.

12. perc: Kagava emelését követően Javier Hernández fordulhatott volna kapura, de a vendég védők remekül szorították kifelé a mexikói csatárt, aki így csak passzolni tudott, végül nem lett semmi az akcióból.

A legutóbbi kilenc alkalomból csupán egyszer fordult elő, hogy az a csapat jutott tovább, amelyik a Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén 2–1-re nyerni tudott. A United a 2009–2010-es szezonban a városi rivális City otthonában ugyanilyen arányban kapott ki, majd a visszavágón 3–1-re nyert, és a döntőbe jutott.

10. perc: Ki bal oldali szabadrúgását követően John O'Shea fejelt öt méterről a kapu bal oldala mellé.

9. perc: Ki Szung Jueng átlövése kerülte el méterekkel a bal alsó sarkot.

6. perc: Adnan Januzaj jobb oldali szabadrúgását követően Javier Hernández fejelt kapura három méterről, de Vito Mannone nagy védést bemutatva hárított.

A „vörös ördögök” a legutóbbi kilenc alkalommal, amikor eljutottak a Ligakupa elődöntőjéig, akkor egy kivételtől eltekintve mindig be tudtak jutni a döntőbe, egyedül a Chelsea tudta őket megállítani ezen időszak alatt, még a 2004–2005-ös szezonban.

5. perc: Michael Carrick lapos beadását követően Danny Welbeck nem tudott kapura fordulni, lekészített labdája pedig pontatlan volt Kagava Sindzsi számára.

3. perc: Marcos Alonso lőtte középre a labdát ballal, de nem talált társat a labdája a tizenhatoson belül.

1. perc: a Manchester United kezdte a mérkőzést!

Friss hír a hazaiakkal kapcsolatban, hogy a Guardian szerint megegyeztek a Chelsea-vel Juan Mata átigazolásával kapcsolatban, a spanyol középpályás ára 40 millió font lehet.

Nemanja Vidics, a hazaiak szerb csapatkapitánya ma biztosan nem léphet pályára, hiszen a hétvégi bajnokin kiállították a Chelsea ellen, amiért három mérkőzésre eltiltották.

A „fekete macskák” legutóbb 1968 májusában tudtak nyerni az Old Traffordon, azóta kilenc döntetlen mellett tizenhat vereséget szenvedtek el az MU otthonában.

A két együttes legutóbbi 25, egymás ellen megvívott tétmérkőzéséből csupán kettőt tudott megnyerni a Sunderland, mindkettőt a Ligakupában.

Az elődöntő első mérkőzésén a Sunderland 2–1-re nyerni tudott hazai pályán az MU ellen.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Manchester United–Sunderland Ligakupa-mérkőzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik