nemzetisport.hu 2016.03.02 12:18

Anglia: titkos találkozón vett részt öt topklub vezetője

Kedden este a londoni Dorchester Hotelben az amerikai üzletember, Stephen Ross meghívásának eleget téve öt angliai topklub (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man. United, Man. City) képviselői találkoztak. Amint arról az angol sajtó beszámolt: a titkos megbeszélés témája egy új európai szuperliga életre hívása, amely a Bajnokok Ligájával kíván versenyezni.

Új nemzetközi sorozatban mérhetné össze magát az Arsenal és az MU (Fotó: Reuters)

 

Az utóbbi években gazdaságilag még inkább felértékelődött a BL-részvétel. Nem kizárólag az éppen aktuális szezon, hanem a BL-kirakat generálta marketing- és reklámérték. A topcsapatok a gyengébb bajnoki szereplés után megérezték a hatását annak, ha éppen kimaradtak belőle, de főként hosszabb távon lehet ennek számukra negatív hatása. A fent említett öt angol klub közül jelenleg három (Chelsea, Liverpool, MU) nem áll BL-kvalifikációt érő pozícióban a Premier League-ben. Az MU-val három éven belül már másodszor fordulhat elő, hogy nem sikerül kiharcolnia a BL-részvételt.

Az európai topklubok olykor hangot adnak elégedetlenségüknek, hiszen az ő tradíciójuk és játékerejük biztosítja a BL fajsúlyát. Alig egy hete Josep Maria Bartomeu, a BL-címvédő FC Barcelona klubelnöke nyilatkozott a témában: szerinte a BL-ben be kellene vezetni a teniszben is használt kiemelési rendszert azért, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy a gyengébb bajnoki szereplés miatt egy topklub lemarad a BL-szezonról.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Stephen Ross milyen formájú bajnoki lebonyolításban gondolkodik – és konkrétan mely csapatok részvételével –, az viszont biztosra vehető, hogy a topkluboknak állandó helyük lenne. Mint az észak-amerikai csapatbajnokságokban. Hasonló terveket szövögetett annak idején az európai topklubokat tömörítő G14 – majd G18 –, ám erről az elképzelésről lemondott, majd egyéb részletkérdésekben egyezett meg a FIFA-val és az UEFA-val, mielőtt 2008-ban feloszlott volna.

Az ingatlanokkal foglalkozó Ross – amúgy a Miami Dolphins NFL-csapat többségi tulajdonosa – reméli, hogy mielőbb megegyezés születik az új bajnokság létjogosultságáról, majd beindításáról is. Az európai topklubok iránt világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, az amerikai üzletember éppen ezért nem is zárná be az új ligát az „öreg kontinensre”, hiszen az Amerikában, Ausztráliában és Kínában is jelentős gazdasági értéket képviselne.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.21 17:51:24

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Spurs hamar megszerezte a vezetést, de a végén az érettebb és kíméletlenebb manchesteriek örülhettek.

2018.04.20 23:18:27

Angol labdarúgás SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. A világ változott, a klub és a francia pedig nem akart vele változni.

2018.04.20 13:31:57

Angol labdarúgás MAROSI GERGELY

Ez volt a hobbija, ez volt a szenvedélye, ez volt a függősége, ez volt a műve. Még húzhat egy utolsó ecsetvonást.

2018.04.20 09:24:46

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Pedro előhúzott egy olyan cselt, amit nem sűrűn látni a Premier League-ben. Vagy máshol…

2018.04.14 10:36:47

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Nem az a kérdés, bajnok lesz-e a Manchester City, hanem az, hogy pontrekorddal teszi-e ezt meg.