nemzetisport.hu 2014.12.09 09:33 Frissítve: 2015.03.28 02:23

Anglia: legyőzték a szuper Honvédot, legendává váltak

Az angol második ligás Wolverhampton Wanderers labdarúgócsapata ünnepi megemlékezést tartott a klub történetének egyik legnagyobb napjáról, amelynek magyar érintettsége is van: most szombaton lesz hatvan éve, hogy a Wolves a Molineux-ban 3:2-re legyőzte az Aranycsapat tagjaival felálló Bp. Honvédot.

Eredeti Wolves-mez az 1954-es meccsről (Fotó: wolvesheroes.com)

A Wolves–Honvéd mérkőzés relikviáiból kiállítás nyílt a Molineux Stadionban, ez február végéig tekinthető meg. A legértékesebb relikvia a Wolves által viselt eredeti mez, amely ráadásul a meccset eldöntő, két gólt szerző Roy Swinbourne-n feszült. A hétvégi, Bournemouth elleni mérkőzést díszvendégként tekintette meg az 1954-es Wolves több játékosa, illetve a futballisták leszármazottjai.

Az első angliai villanyfényes mérkőzést 1954. december 13-án 52 000 néző tekintette meg. A Kalmár Jenő vezette bombaerős Honvéd (az összeállítás: Faragó – Rákóczi, Lóránt, Kovács – Bozsik, Bányai – Budai II, Kocsis, Machos (Babolcsay), Puskás, Czibor) Kocsis Sándor fejesével szerzett vezetést, majd Machos Ferenc találatának köszönhetően kétgólos előnnyel vonulhatott pihenőre. A második félidőben a mély és nehéz talajon a Wolves kibrusztolta a fordítást: az apró termetű Johnny Hancocks büntetőből szépített, Roy Swinbourne egy fejessel egyenlített, majd megszerezte a győztes gólt is.

Programfüzet

Az angol futballélet számára nagy elégtételt jelentett a remek Honvéd legyőzése egy évvel a Wembley-beli 3:6 és pár hónappal az 1954. májusi magyar–angol 7:1 után. A Daily Mail „világbajnokoknak” nyilvánította a Wolverhamptont, míg az Express szerint a Wolves megmutatta, hogy az angol labdarúgás a „valódi, eredeti és legyőzhetetlen.”

A kontinentális sportsajtó erre nem volt igazán vevő: a L'Équipe szakírója, Gabriel Hanot azt írta, a legjobb európai klubcsapatok közötti rangelsőség kérdését csak egy, a dél-amerikai „Bajnokok Bajnokságának” mintájára megszervezett kupasorozat tudná eldönteni. Hanot és a L'Équipe kezdeményezése felkeltette az UEFA érdeklődését, 1955–56-ban pedig megrendezték az első Bajnokcsapatok Európa Kupáját tizenhat klub részvételével. Angol csapat nélkül – a Chelsea-t tudniillik maga az angol FA tiltotta el, mondván, szereplése a hazai bajnokság kárára válna!

A magyar színeket a bajnok Honvéd helyett beugró ezüstérmes MTK (Bp. Vörös Lobogó) képviselte, mely az Anderlecht kiejtése után a későbbi döntős Stade de Reims-szal szemben maradt alul.

Korabeli akciókép: Kocsis gólja után ünnepelnek a fehér mezes Honvéd-játékosok (Fotó: PA, archív)
2019.05.19 23:39:01

Angol labdarúgás K. T. I.

Karizmáját politikusi pályára lépő apjától, emberszeretetét az anyjától örökölte a Man. City búcsúzó kapitánya.

2019.05.19 22:57:15

Angol labdarúgás S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Sajátos játékaként a sorsnak éppen akkor kapott erőre a hajdani (futball)világbirodalom, s gyűrte maga alá földrészünket, amikor az Egyesült Királyság éppen kifelé brexitelget – már a maga módján… – az egyesült Európából.

2019.05.18 17:45:00

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A bajnokság és a Ligakupa után az FA-kupában sem lehetett megállítani Pep Guardiola csapatát.

2019.05.13 14:26:34

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Tottenham elleni BL-kiesésre az egész idény rámehetett volna, aztán jött a klubelnök.

2019.05.12 14:41:29

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Brighton még vezetett is, de simán alulmaradt; a Pool 97 pontja sem volt elég az elsőséghez.