Anglia: legyőzték a szuper Honvédot, legendává váltak

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 09:33
null
Eredeti Wolves-mez az 1954-es meccsről (Fotó: wolvesheroes.com)
Az angol második ligás Wolverhampton Wanderers labdarúgócsapata ünnepi megemlékezést tartott a klub történetének egyik legnagyobb napjáról, amelynek magyar érintettsége is van: most szombaton lesz hatvan éve, hogy a Wolves a Molineux-ban 3:2-re legyőzte az Aranycsapat tagjaival felálló Bp. Honvédot.

A Wolves–Honvéd mérkőzés relikviáiból kiállítás nyílt a Molineux Stadionban, ez február végéig tekinthető meg. A legértékesebb relikvia a Wolves által viselt eredeti mez, amely ráadásul a meccset eldöntő, két gólt szerző Roy Swinbourne-n feszült. A hétvégi, Bournemouth elleni mérkőzést díszvendégként tekintette meg az 1954-es Wolves több játékosa, illetve a futballisták leszármazottjai.

Az első angliai villanyfényes mérkőzést 1954. december 13-án 52000 néző tekintette meg. A Kalmár Jenő vezette bombaerős Honvéd (az összeállítás: Faragó – Rákóczi, Lóránt, Kovács – Bozsik, Bányai – Budai II, Kocsis, Machos (Babolcsay), Puskás, Czibor) Kocsis Sándor fejesével szerzett vezetést, majd Machos Ferenc találatának köszönhetően kétgólos előnnyel vonulhatott pihenőre. A második félidőben a mély és nehéz talajon a Wolves kibrusztolta a fordítást: az apró termetű Johnny Hancocks büntetőből szépített, Roy Swinbourne egy fejessel egyenlített, majd megszerezte a győztes gólt is.

Programfüzet
Programfüzet

Az angol futballélet számára nagy elégtételt jelentett a remek Honvéd legyőzése egy évvel a Wembley-beli 3:6 és pár hónappal az 1954. májusi magyar–angol 7:1 után. A Daily Mail „világbajnokoknak” nyilvánította a Wolverhamptont, míg az Express szerint a Wolves megmutatta, hogy az angol labdarúgás a „valódi, eredeti és legyőzhetetlen.”

A kontinentális sportsajtó erre nem volt igazán vevő: a L'Équipe szakírója, Gabriel Hanot azt írta, a legjobb európai klubcsapatok közötti rangelsőség kérdését csak egy, a dél-amerikai „Bajnokok Bajnokságának” mintájára megszervezett kupasorozat tudná eldönteni. Hanot és a L'Équipe kezdeményezése felkeltette az UEFA érdeklődését, 1955–56-ban pedig megrendezték az első Bajnokcsapatok Európa Kupáját tizenhat klub részvételével. Angol csapat nélkül – a Chelsea-t tudniillik maga az angol FA tiltotta el, mondván, szereplése a hazai bajnokság kárára válna!

A magyar színeket a bajnok Honvéd helyett beugró ezüstérmes MTK (Bp. Vörös Lobogó) képviselte, mely az Anderlecht kiejtése után a későbbi döntős Stade de Reims-szal szemben maradt alul.

Korabeli akciókép: Kocsis gólja után ünnepelnek a fehér mezes Honvéd-játékosok (Fotó: PA, archív)
Korabeli akciókép: Kocsis gólja után ünnepelnek a fehér mezes Honvéd-játékosok (Fotó: PA, archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik