A Tottenham menedzsere váltja Capellót?

Vágólapra másolva!
2012.02.09. 10:24
null
Ismerős jelenet: Fabio Capello távozik… (Fotó: Reuters)
Címkék
Ki lesz az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya? A szigetországi médiában már beindult a találgatás, a legesélyesebb Capello-utódnak a Tottenham Hotspur menedzserét, Harry Redknappet tartják – a fogadóirodáknál is neki van a legkisebb szorzója. Mint ismert, Fabio Capello szerda este lemondott posztjáról, így a „háromoroszlánosoknak” négy hónappal az Európa-bajnokság előtt mindent elölről kell kezdeniük.

Fabio Capello szerda este benyújtotta lemondását az angol Labdarúgó-szövetségnek (FA), amely elfogadta, s azonnali hatállyal érvénybe léptette azt. Az olasz tréner kritizálta az FA döntését, mely szerint a rasszizmussal vádolt John Terryt megfosztották a csapatkapitányi karszalagtól a nemzeti tizenegyben.

SZAVAZÁS

Ki lesz az angol szövetségi kapitány az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


Capello – aki évi hatmillió fontot keresett az angol nemzeti tizenegy trénereként – és a szövetség sem kívánta kommentálni a történteket, David Bernstein, az FA elnöke csütörtökön tart sajtótájékoztatót a Wembleyben, ahol fény derül a részletekre. Ám ezzel a Capello-éra már a múlté – bár minden bizonnyal még jó ideig téma lesz a sajtóban lemondása –, s meg is kezdődött az új szövetségi kapitány felkutatása.

A legesélyesebb Capello-utódnak Harry Redknappet, a Tottenham menedzserét tartják. Felvetődött még Roy Hodgson, a West Brom menedzserének neve, illetve a Sunderlandet irányító Martin O'Neillé, a Newcastle-t irányító Alan Pardew-é és a jelenleg klub nélküli Guus Hiddinké. Távlatokban gondolkodva szóba került José Mourinho és Arsene Wenger is.

Gareth Southgate, az FA fejlesztésekért felelős vezetője elmondta: könnyen elképzelhető, hogy a Hollandia elleni február 29-i felkészülési mérkőzésen még Stuart Pearce – az U21-es válogatott jelenlegi trénere – ülhet az angol válogatott kispadján, ám utána Harry Redknapp veheti át az irányítást.

Alan Shearer, korábbi kiváló válogatott támadó szerint Redknapp jó választás lenne a szövetség részéről.

„Az angol válogatottat egy angolnak kellene irányítania, és az én véleményem is az, hogy Harry Redknapp nagyszerű választás lenne erre a pozícióra, hiszen zseniálisan tudja motiválni a játékosait – nyilatkozta Alan Shearer. – Olyan menedzsert kell kinevezni, aki a nagy tornákra kivezeti a nemzeti tizenegyet.”

Sven-Göran Eriksson 2001 és 2006 között volt a „háromoroszlánosok” trénere, s szerinte Redknappnek elég jó ajánlólevele van ahhoz, hogy Capello utódja lehessen.

„Redknapp nagyon jó választás lenne, hiszen ismeri az angol futballt. A Tottenhamnél nagyszerű munkát végez, de ezt tette minden korábbi csapatánál. Egy tapasztalt edző kell a válogatott élére, aki tud bánni a neves játékosokkal, és ismeri a nemzetközi viszonyokat. Szerintem Harryben ez mind megvan” – dicsérte kollégáját Sven-Göran Eriksson.

Az FA korábbi elöljárói, köztük Mark Palios és David Davies is egyetértenek abban, hogy Redknapp lenne a megfelelő szakember az angol nemzeti tizenegy kispadjára, ráadásul őt a szurkolók is nagyra tartják. Graham Taylor – aki 1990 és 1993 között irányította a szigetországi együttest – is a Tottenham menedzserére tippel.

Wayne Rooney, az angol válogatott csatára csalódott volt Capello távozásának hallatán – s ennek a Twitteren „hangot is adott” –, hiszen jó kapcsolatot ápolt vele, s Redknappet tartja az ideális utódnak.

AZ ESÉLYESEK

...és felkészül Harry Redknapp? (Fotó: Action Images)
...és felkészül Harry Redknapp? (Fotó: Action Images)

Harry Redknapp (odds: 2/5)

Mindenki őt látta az angol sajtóban Capello-utódnak, és ha az olasz – a terveknek megfelelően – az Eb után távozik, sima is lett volna vélhetően az utódlás. Így is ő a favorit, bár ki kell vásárolni 2013 nyaráig szóló szerződéséből, és a Tottenhammel is alkudozni kell, mert a Spurs vezetői nem rajonganak az ötletért, hogy bajnokság közben elengedjék, és már jelezték is: szeretnék, ha Redknapp maradna, de ha megkeresi a szövetség, rábízzák a döntést. Persze az is egy „öszvér” megoldás, hogy a nyárig egyszerre klubedző és kapitány. Támogatottsága erős, Capello lemondása után közvetlenül a volt kapitány Sven-Göran Eriksson is kinevezését szorgalmazta, de fontosabb, hogy hazai háttere is jó – Gary Lineker, Alan Shearer és Wayne Rooney is őt szeretné látni a kispadon.

Stuart Pearce (11/2)

Ideiglenesen „Psycho” veszi át a nemzeti csapat irányítását, ő az olimpiai csapat vezetője is az U21-es együttesen kívül. Fiatal és viszonylag tapasztalatlan, rutinosabb edzők „megehetnék” a nagy tornákon. De valószínűleg a legolcsóbb megoldás…

PEARCE IRÁNYÍT A HOLLANDOK ELLEN, UTÓD CSAK KÉSŐBB

Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) sajtótájékoztatóján megerősítette: a Hollandia elleni felkészülési mérkőzésen az U21-es és olimpiai válogatott trénere, Stuart Pearce ül az A-válogatott kispadján. A szerdán lemondott Fabio Capello utódját csak később nevezik meg. Az olasz exkapitány közleményben köszönt el, az FA sajnálatosnak, de szükségesnek tartja távozását.


Február 29-én Stuart Pearce ül az angol–holland mérkőzésen a „háromoroszlánosok" kispadján, Fabio Capello utódlásáról azonban még nem született döntés, és az FA-elnök David Bernstein jelezte sajtótájékoztatóján, nem kommentálja a lapokban megjelent találgatásokat.


„Olyan gyorsan igyekszünk megtalálni az utódot, ahogy tudjuk, de nem rohanunk ész nélkül. Mindenképpen több jelöltből állítunk össze egy listát, és figyelembe vesszük a szurkolók véleményét is, de természetesen nem az alapján döntünk. Őszinte és civilizált megbeszélést folytattunk Fabióval, és a végén úgy döntött, hogy távozik" – közölte. Bernstein megerősítette: tökéletesen helyesnek tartja a döntést, mely megfosztotta John Terryt a csapatkapitányi karszalagtól – ez, illetve Capello reakciója mérgesítette el a szituációt annyira, hogy a szakvezető távozott.


„Fabio úgy érezte, hogy a legjobb, ha lemond. Mi úgy éreztük, hogy a legjobb, ha ezt elfogadjuk. Nincs értelme olyan szövetségi kapitányt a posztján tartani, aki nem akar ebben a munkakörben maradni, így helyes döntést hoztunk a lemondás elfogadásával" – így Alex Horne ügyvezető.


Maga Capello szűkszavú közleményben köszönt el az angol szövetségtől, játékosoktól és szurkolóktól.


José Mourinho (10/1)

Bőven van angliai tapasztalata, a világ egyik legjobb és legeredményesebb edzője, beszélt már arról, hogy akar még edzősködni a szigetországban, ráadásul könnyen elképzelhető, hogy a nyáron elmegy a Real Madridtól. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. A másikban pedig konfliktuskereső stílusa; az, hogy a nyárig valószínűtlen távozása, miközben az angoloknak olyan edző kell, akivel már az Eb-re is felkészülhetnének. Nagyon magasak a fizetési igényei. Kinevezése a legkönnyebben úgy menne, hogy csak a kontinenstornáig neveznek ki kapitányt (vagy fél plusz néhány éves szerződést kötnek, Eb-eredményességi kikötéssel), és az Euro 2012 után megüresedő helyre hozzák. Ezzel viszont kritikai össztűznek tenné ki magát az FA és kérdéses, hogy van-e tréner, aki bekapja a csalit…

Mourinho borsos ára – mind a kivásárlása, mind a fizetése súlyos összegbe kerülne – már csak azért is hátrány, mert az FA költekezését egyre több kritika éri. A Telegraph információi szerint a két „légiós” kapitány – Eriksson és Capello – összesen ötvenmillió fontba került a szövetségnek. Capello és stábja fizetése több mint húszmillióra rúgott. És már a 2010-es világbajnokság után is erős volt az angol szakvezetőt követelők kórusa…

Roy Hodgson (14/1)

Rendkívül tapasztalt, válogatottnál is dolgozott már több országban. A rutin egy dolog, viszont Hodgson nem igazán volt eredményes a nagycsapatokkal, a liverpooli korszak pedig nagy csapást jelentett a renoméjára.

Guus Hiddink (25/1)

Ideiglenes, Eb-ig szóló megoldásnak nagyon jól megfelelne. Van angliai és válogatottnál szerzett tapasztalata, nemzeti csapataival pedig igen jó szerepléseket is fel tudott mutatni nagy tornákon. Ráadásul szerződése sincs, miután Törökországból elég dicstelenül távozott – ez utóbbi biztosan nem szól mellette.

Említés szintjén szóba került még az angol sajtóban: Alan Pardew (20/1), Rafa Benítez (20/1), Arsene Wenger (25/1), Gareth Southgate (25/1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik