A PL legjobbjai (12.): a Manchester City évtizedes mágusa, David Silva

Vágólapra másolva!
2020.09.29. 12:43
null
Silva tíz évig varázsolt a Manchester Cityben (Fotó: Getty Images)
A The Athletic munkatársai a 2020–2021-es angol labdarúgóidény rajtja előtt megválasztották a Premier League 1992 óta íródó történetének 60 legjobb futballistáját. A top 15-öt, a lista élmezőnyét a Nemzeti Sport Online-on is bemutatjuk, a 4. epizódban a 12. helyre rangsorolt karmestert, a Manchester Cityben tíz év alatt ikonná váló David Silvát.

Az idő 2010. június 30., szerda. A nap, amikor a Manchester City történelme végleg megváltozott: hosszas valenciai tárgyalások után az angol csapat bejelentette, 30 millió euróért megszerezte a 24 éves David Silvát.

Tíz év telt el a szerződtetése óta, s manapság már könnyű sorsfordító üzletről beszélni. Akkoriban azonban özönlöttek a manchesteri kékekhez a jobbnál jobb futballisták, Silva is a projekt részeként érkezett. A spanyollal együtt mutatták be Alekszandar Kolarovot, Jérome Boatenget, Yaya Tourét, és azon a nyáron érkezett Edin Dzeko és James Milner is.

Silva hirtelen teljesen új közegben találta magát, olyan játszótársakkal, akik nemhogy vele, de még egymással sem nagyon rúgták a labdát. A Citynek össze kellett szoknia, a tehetséges spanyolnak időre volt szüksége, hogy megszokja új csapattársait és a Premier League légkörét. Azonban tudjuk, hogy milyen a média és a szurkolótábor hozzáállása: „Nincs kifogás, az a dolgod, hogy futballozz, ha már ennyi pénzért megvettek!”

Az első hetek után az angol sajtó nem volt elájulva a támadó középpályástól, akinek a nyelvvel is akadtak gondjai. Habár beletelt néhány hónapba, David Silva végül csak megtalálta önmagát Manchesterben, s a tíz év alatt folyamatosan tartotta is a saját szintjét, azaz a világklasszis szintet.

De Bruyne előtt Yaya Touré volt Silva egyik társa a középpályán (Fotó: Getty Images)
De Bruyne előtt Yaya Touré volt Silva egyik társa a középpályán (Fotó: Getty Images)

De miben is volt jó igazán David Silva? Mivel tudta hozzásegíteni a Manchester Cityt négy bajnoki címhez az elmúlt évtizedben? Ahhoz, hogy erre válaszoljunk, először a Man. City átigazolási politikáját is meg kell dicsérnünk. Noha sokszor „esztelen költekezésnek” tűnhet, amit Manszur sejkék művelnek, a 2010-es évek elején remekül meghatározták a Manchester City magját: Kompany, Zabaleta, Clichy, Yaya Touré, David Silva, Dzeko, Agüero éveken át jelentette az alapot a gárdának. Ha csak a középpályára koncentrálunk, akkor azt vehetjük észre, hogy Silvának olyan társai voltak, akik nem csak rutinosabban mozogtak az angol pontvadászatban, de alkalmasabb testalkattal is bírtak a kemény fizikumú futballra. Yaya Tourét senkinek sem kell bemutatni. Tizenhatostól tizenhatosig robotolt, a játékot is remekül szervezte, ráadásul a bombagólokkal sem maradt adós. James Milner nevét nem éppen a legkiemelkedőbb labdarúgókkal azonosítjuk, ugyanakkor ő volt a City „Jolly Jokere”. Ha kellett, belül, ha kellett, a szélen játszott, s fel alá rohangált a pályán. Gareth Barry és Nigel de Jong is nagy melós volt, mind a ketten megbízható teljesítményt nyújtottak, ők végezték el a piszkos munkát.

Így, hogy felelevenítettük, kikkel is játszhatott együtt a művész, már megérthetjük, miért is volt nélkülözhetetlen a Cityben. Míg a többiek daráltak, labdát szereztek és robotoltak, addig ez a 170 centis játékos olyan szinten kontrollálta és irányította a játékot az Etihadban, mint korábban senki. Bár a sprintsebessége közel sem volt olyan, mint Sanénak vagy Sterlingnek, villámgyors lépteivel és labdavezetésével szinte senki sem volt képes arra, hogy elvegye tőle a labdát.



Jamie Carragher, a Liverpool legendás középhátvédje nem is emlékszik olyan játékosra, aki Silvához hasonlóan játszott volna Angliában.

„Láttunk már olyan típusú játékost a Premier League-ben, mint Yaya Touré. Igazi buldózer, aki bárkit képes lerázni magáról. Korábbról azonban nem rémlik olyan klasszis, mint David Silva. Mindig Xavival és Iniestával hasonlítjuk össze, akiket távolról csodálunk, mégsem gondolunk rájuk úgy, mint akik feltétlenül megállnák a helyüket a szigetországban. Talán úgy érezzük, hogy a kemény futballt nem az ő játékukra szabták. Silva megmutatta, hogy ezzel a stílussal is lehet érvényesülni a Premier League-ben” – nyilatkozta Carragher.

Az Álmok Színházában főszerepet kapott, amikor a City 6–1-re legyőzte városi riválisát (Fotó: AFP)
Az Álmok Színházában főszerepet kapott, amikor a City 6–1-re legyőzte városi riválisát (Fotó: AFP)


Ahogyan arról szó esett, az első idényében még nem pörgött százszázalékosan, a másodikban viszont kirobbanthatatlanná vált Roberto Mancini csapatából. A 2011–2012-es kiírásban Silva hat gólt szerzett és 17 gólpasszt adott, természetesen a Premier League asszisztkirályi címét is megkapta. Persze nem csak egyénileg vált különlegessé számára az az idény, a Manchester City ugyanis olyan történelmi győzelmeket aratott, mint a Manchester United 6–1-es lemészárlása idegenben, vagy a Queen's Park Rangers elleni, a ráadásban kisajtolt 3–2-es siker, amivel 44 év után ünnepelhetett ismét bajnoki címet – David Silva az egyenlítő gólnál szögletből adott gólpasszt.

Teltek, múltak az évek. Az edzők és a játékosok cserélődtek Silva körül. Roberto Mancini után jött Manuel Pellegrini, akinek az irányítása alatt ugyanolyan meghatározó futballistája volt a Citynek, mint korábban. Két évvel az első bajnoki trófea megnyerése után, 2014-ben ismét a manchesteri alakulat ülhetett fel a Premier League trónjára – valószínűleg sokan emlékeznek a Liverpool és a Man. City versenyfutására, melynek végén Steven Gerrard egyéni hibája döntőnek bizonyult. Ugyan a 2014–2015-ös kiírásban a Chelsea-t nem lehetett utolérni, Silva ebben az időszakban gólveszélyesebb volt, mint előtte bármikor. Premier League-karrierje során először – s, mint később kiderült, utoljára – több gólt szerzett, mint gólpasszt: 12-szer volt eredményes, 11-szer szolgálta ki a társakat.

A gólokkal sem maradt adós a 2014–2015-ös idényben (Fotó: AFP)
A gólokkal sem maradt adós a 2014–2015-ös idényben (Fotó: AFP)


A tízéves manchesteri karrierje során 60 gólt szerzett az angol élvonalban. Igaz, elsősorban a játékszervezésben és az előkészítésben jeleskedett, amikor Silva gólt lőtt, akkor mindenkinek elállt a lélegzete. Tekintsük meg rögtön az első Premier League-gólját, amelyet még 2010 októberében a Blackpool ellen szerzett.

Micsoda befejezés volt ez?! (Fotó: AFP)
Micsoda befejezés volt ez?! (Fotó: AFP)

A City jött szabadrúgással a tizenhatos jobb oldaláról. A labda mögé Milner állt, a hazaiak közül mindenki éles beadásra számított. Silva is ott ólálkodott, aztán lassan elindult befelé, még valamit mutogatott is a belsőknek – spanyol szappanoperákat megalázó színjáték. Milner hirtelen legurította a labdát Silvának, a blackpooli védelem megzavarodott. Stephen Crainey a kéttagú sorfalból kirohant a befelé induló Silvára, gyorsan a spanyol elé állt, azonban mire feleszmélt, egy lövőcsellel már be is lett ültetve a hintába. A sorfal másik tagja, David Vaughan érezte, hogy baj van, ezért ő is megpróbálta levadászni a „kisembert”. Ő már határozottabb módszerrel szerelt volna – egy jó méteres csúszást mutatott be – Silva azonban nem ijedt meg, egy újabb „kamulövést” mutatott be, így egy másodperc alatt két embert küldött el ugyanazzal a trükkel. Még egyet tolt befelé, majd higgadtan tekert a kapu jobb oldalába – történt mindez a 90. perc után, 2–2-es állásnál.


Egy kicsit ugrunk az időben, 2014-ben a West Ham United otthonában – akkor még az Upton Parkban – varázsolt a karmester. A Citynek nem ment a játék a Sam Allardyce-féle antifutballt bemutató WHU ellen. A 75. percben 2–0-ra vezettek a londoniak. Mi történik ilyenkor általában? Azok a világklasszis játékosok, akik remekül bánnak a labdával, mérgesek lesznek. David Silvának is elfogyott a türelme, így ezúttal már nem csak a passz lehetőségét kereste. „Megoldom én ezt egyedül” – gondolta magában. Ismételten a jobb oldalon tűnt fel, s befelé húzott. Silva soha nem trükközött igazán, nem mutatott biciklicseleket vagy ruletteket. Azonban ha valaki, akkor ő képes olyan hitelesen eladni egy lövőcselt, mint Messi. Mark Noble nem jelentett neki gondot, amint megfordult, az első lépésből ott is hagyta. Ezt követően egy utat látott a kapu felé, ami két játékos között vezetett. Silva egy csellel egyszerre verte át Alex Songot és Stewart Downingot, majd egy utolsó labdaérintés után óriási gólt akasztott Adrián kapujába.


A spanyol klasszis soha nem volt olyan gyors és gólerős, mint Lionel Messi, a két gól láttán érthető, miért is mondta azt korábban Mario Balotelli, hogy David Silva a komótosabb verziója az FC Barcelona ászának.

A tökéletes edző, játékos duó: 
Pep Guardiola és David Silva (Fotó: AFP)
A tökéletes edző, játékos duó: Pep Guardiola és David Silva (Fotó: AFP)

Ha már Katalónia! Mennyi Barca-szurkolótól lehetett hallani, hogy Silva tökéletesen beleillene csapatuk játékrendszerébe. Nos, ha közvetlenül ezt nem is élhették át a katalán szimpatizánsok, egy kicsit elmosolyodhattak, amikor Pep Guardiola aláírt a Manchester Cityhez. Mindenki tudta, hogy a spanyol menedzser imádja az olyan mágusokat, mint Silva. Guardiola irányítása alatt már teljesen más játékosok futballoztak a City középpályáján – leginkább Fernandinho és De Bruyne helyettesítette Yaya Tourét és egykori társait. Míg Fernandinho – manapság Rodri – a védekezésben és a labdakihozatalban vállalt nagy szerepet, addig De Bruyne és David Silva vígan kiszolgálhatta Agüerókat a támadóharmadban. Guardiola olyan brutálisan erős középpályát rakott össze, amelyben a játékosok egymás válláról vették le a terhet, s mindenki abban tevékenykedhetett, amiben a legjobb volt. Ez egyértelműen a 2017–2018-as idényben csúcsosodott ki, amikor a Manchester City rekordot jelentő 100 ponttal hódította el a Premier League-serleget. Silva és De Bruyne között jól működött a „munkamegosztás”, előbbi kilenc gólt és tizenegy gólpasszt, utóbbi nyolc találatot és tizenhat asszisztot tett be a közösbe.

A következő idényben a hihetetlenül erős és mély keret képes volt megvédeni a címét, azonban az idő múlásával a Citynél elkezdtek gondolkozni Silva pótlásán. A spanyol nem is árult zsákbamacskát, már évekkel korábban kijelentette, nem Manchesterben fog visszavonulni. De Bruyne fokozatosan a világ legdominánsabb középpályássá vált, így a reflektorfény is sokszor a belga klasszis zsenialitására összpontosult a sportmédiában. Bernardo Silva is évről évre egyre több lehetősséget kap Guardiolánál, nem is beszélve Phil Fodenről, akiben egyértelműen David Silva utódját látja a spanyol szakember.

A mögöttünk hagyott szezonban Silva utolsó tánca is véget ért Manchesterben, s bár az angol bajnokságot nem sikerült sorozatban harmadszor is behúzni, nagyobb fájdalma lehet, hogy a Bajnokok Ligája-serleget soha nem emelhette a magasba. Ennek ellenére 10 év, 14 trófea, 436 mérkőzés, 77 gól és 140 gólpassz után megérdemelten kap szobrot szeretett klubjától, így nemcsak a Manchester City-szurkolók szívében, hanem az Etihad Stadium előtt is örökre ott maradhat.

Készült a The Athletic: The Premier League 60 című sorozata alapján.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik