A Nuggets és a Rams tulajdonosa már az Arsenalé is

Vágólapra másolva!
2011.04.11. 10:29
null
Amerikai kézben az Arsenal
Stan Kroenke amerikai üzletember többségi tulajdonosává vált az Arsenal labdarúgócsapatának, miután felvásárolta Danny Fiszman (16.1 százalék) és Lady Nina Bracewell-Smith (15.9 százalék) részesedését, így már 62.89 százalékot birtokol a londoni klub részvényeiből. A fennmaradó tulajdonrész nagy százalékát (27) egy orosz milliomos, Aliser Uszmanov birtokolja.

Kroenke cége, a Kroenke Sports Enterprises (KSE) – amely először 2007-ben szerzett részesedést a londoni klubban – és az Arsenal vezetősége abban is megállapodott, hogy az amerikai üzletember a későbbiekben az egyesület további tulajdonrészét is felvásárolhatja. Az Arsenal értéke a becslések alapján 731 millió angol font, azonban ha hozzáadjuk a 147 millió fontos adósságot, csaknem 900 millió fontra nőhet a klub teljes értéke.

A KSE több, nagy hírnevű amerikai klubot is irányít: az NBA-ban szereplő Denver Nuggetset, a Colorado Avalanche jégkorongcsapatot (NHL), az NFL-es St. Louis Ramset, illetve az MLS-ben szereplő Colorado Rapidsot.

Kroenke lett a többségi tulajdonos
Kroenke lett a többségi tulajdonos

„Az Arsenal fantasztikus klub, amelynek különleges történelme és hagyományai vannak, és egy remek menedzsere, Arsene Wenger. A gazdag örökségre építvén szeretnénk új sikereket elérni, és örülünk, hogy Peter Hill-Wood klubelnök is támogat minket” – nyilatkozta Stan Kroenke.

Arsene Wenger bízik az amerikai üzletemberben, és úgy véli, hogy a legjobb kezekbe került a klub.

„A vezetőségi üléseken már dolgoztam együtt Stan Kroenkével az elmúlt néhány évben, és azt vettem észre, hogy ő teheti a legtöbbet a klubért” – fogalmazott az Arsenal francia menedzsere.

A tabellán második helyen álló Arsenal vasárnap, a Premier League 32. fordulójában a kiesés ellen küzdő Blackpool otthonában aratott 3–1-es győzelmet, ezzel életben tartotta reményeit a bajnoki cím megnyerésére. A listavezető Manchester United hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Fulhamet – Gera Zoltán csereként lépett pályára a második félidőben –, ezzel továbbra is hét pont az előnye az „ágyúsok” előtt.

Az Arsenal 2005-ben nyert legutóbb trófeát, akkor az FA-kupában nem találtak legyőzőre. Ebben az idényben döntőt játszhatott a Ligakupában, azonban a Birmingham City 2–1-re legyőzte, az FA-kupában pedig a bajnoki rivális Manchester United búcsúztatta. A Bajnokok Ligájától a nyolcaddöntőben, a Barcelona ellen búcsúztak, így már csak a bajnokságban maradt esélyük megtörni a csaknem hat éve tartó rossz sorozatot.

„Nehéz és küzdelmes mérkőzés volt a Blackpool elleni, de ilyenre is számítottunk, hiszen a kiesés ellen küzdenek. Tudtam, hogy 2–0-nál sem fogják feladni. Az első félidőben kihagytunk néhány helyzetet, amitől kissé idegesek lettünk, azonban a harmadik gólnál már tudtam, hogy megvan a győzelem” – összegzett Wenger.

A KLUBOK FELE KÜLFÖLDI KÉZEN
Azzal, hogy Stan Kroenke 62.89 százalékra növelte részesedését az Arsenal labdarúgócsapatánál – ezzel pedig ajánlatot kell tennie a klub megvásárlására – a Premier League klubjainak fele kerül külföldi többségi tulajdonos irányítása alá.

Az angol élvonalban az Aston Villának, a Birmingham Citynek, a Blackburn Roversnek, a Chelsea-nek, a Fulhamnek, a Liverpoolnak, a Manchester Citynek, a Manchester Unitednek, a Sunderlandnek és most már az Arsenalnak van külföldi többségi tulajdonosa.
Hirdetés

A Serie A-ban az első külföldi tulajdonos az AS Romát átvevő (olasz származású, de amerikai) Thomas DiBenedetto, a Bundesligában tiltják, hogy külföldi befektetők 50+1 százalék fölé emeljék a tulajdoni hányadukat, míg a Primera Divisiónban a Santander és a Málaga élén áll nem spanyol tulajdonos.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik