A Manchester City a világ legjobban fizető sportklubja

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.04.16. 17:53
null
A City-játékosok a fizetésükre biztos nem panaszkodhatnak (Fotó: Action Images)
A Manchester City labdarúgóklub játékosai a világ legjobban kereső sportolói, éves átlagkeresetük meghaladja az ötmillió fontot.

A Sporting Intelligence és az ESPN The Magazine által a profi élsport világában honos fizetésekről összeállított, szerdán ismertetett éves globális jelentés szerint a Premier League-ben játszó klub játékosainak fejenkénti átlagos fizetése tavaly 5.34 millió font (csaknem kétmilliárd forint) volt. Ez több mint 102 ezer fontos (38 millió forintos) heti bruttó átlagkeresetnek felel meg.

A legmagasabb fizetéseket kínáló sportklubok felső húszas mezőnyében a Manchester Cityvel együtt az angol élvonal öt együttese szerepel. A Manchester United a 8. helyen áll 4.3 millió fontos (1.6 milliárd forintos) éves átlagfizetéssel. A tizedik helyezett Chelsea játékosai átlagosan 3.98 millió fontot (1.5 milliárd forintot) vihettek haza, a 11. helyre került Arsenalnál 3.9 millió font az éves átlagbér, a 20. helyen álló Liverpool pedig átlagosan 3.4 millió fontot fizet egy-egy játékosának évente.

MEDDIG SZÓRHATJÁK MÉG A PÉNZT?
Az angol Telegraph a napokban arról számolt be, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a pénzügyi fair play megszegése miatt szankciókkal – súlyos pénzbírság, avagy átigazolásból való kizárás – sújthat több klubot, így a Manchester Cityt és a PSG-t. Az UEFA nem kommentálta az értesüléseket, a csapatok sorsáról majd a klubok pénzügyeit felügyelő szerv (CFCB) dönt május elején.

A felmérésben külön kiemelt szűkebb, felső tizenkettes mezőnyben az angolok mellett német és spanyol futballklubok, illetve amerikai baseball- és kosárlabdacsapatok váltogatják egymást.

A Sporting Intelligence kimutatása szerint a Manchester City után a második és a harmadik helyen a New York Yankees és a Los Angeles Dodgers baseballklub áll, 5.29 millió, illetve 5.12 millió fontnak megfelelő éves átlagfizetésekkel.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) fizetési rangsorát a 6. helyezett Brooklyn Nets vezeti 4.48 millió fontnak megfelelő játékosonkénti átlagbérrel, de bekerült a tízes élvonalba a Chicago Bulls és a New York Knicks is, egyaránt négymillió fontot megközelítő éves fizetésekkel.

A nagy európai labdarúgó-együttesek közül ebben a mezőnyben szerepel a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München is. A két spanyol klub csaknem ötmillió, a bajor csapat 4.4 millió fontnak megfelelő éves átlagbérrel jutalmazza játékosai teljesítményét.

A Sporting Intelligence hangsúlyozza, hogy a felmérés kizárólag a vizsgált klubok által nyújtott fizetéseket tartalmazza, a kimutatott keresetekben nincsenek benne a játékosok egyéni szponzori díjai és a pályán kívüli más tevékenységeikért folyósított összegek.

A Sporting Intelligence listája az első 12-ről. Zárójelben csapatok neve előtt a 2013-as helyezések
 (Grafika: Sporting Intelligence)
A Sporting Intelligence listája az első 12-ről. Zárójelben csapatok neve előtt a 2013-as helyezések (Grafika: Sporting Intelligence)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik