THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.08.09 23:47 Frissítve: 2017.08.09 23:47

A lé és a tudat – Thury Gábor jegyzete

Végre egy tiszta hang ebben a pénz uralta futballvilágban: Juan Mata, a Manchester United spanyol válogatottja kijelentette, évi fizetése egy százalékát jótékony célra ajánlja fel, s mozgalmat indít annak érdekében, hogy kezdeményezéséhez több labdarúgó csatlakozzon. A 29 éves csatár egy indiai nyomornegyedben tapasztaltak láttán jutott erre az elhatározásra.

Nagyon egyszerű történet ez, ha bevallotta, ha nem, Mata valószínűleg elszégyellte magát. Míg ő tulajdonképpen passzióját űzve degeszre keresi magát, addig a világ ezernyi szegletében nemhogy a megélhetésükért, a betevő falatért küzdenek az emberek. Pestiesen szólva neki ezt, a szegényeknek meg azt dobta a gép, megyünk is tovább, legjobb esetben azon gondolkodunk el, szociológiailag hová is helyezzük magunkat a dúsgazdag futballisták és a nyomorgó szegények között. S ha netán átlag feletti nívón is élünk, nagyon nehezen szánjuk rá magunkat, hogy jótékonykodjunk. Még akkor is, ha a jócselekedetben ott lappang, hogy megnyugtatja az ember a lelkiismeretét – ettől még persze minden tiszteletem azoké (magyar futballistáké is!), akik adnak a saját pénzükből.

Mata ennél tovább megy. Ha már a globalizáció ennyire a pénz irányába tolta el a labdarúgást – s csak rimánkodhatunk, hogy egyébként el ne tolja –, a spanyol futballista azt szeretné, hogy a futball globális szinten szociális eredményeket érjen el. A sportág ereje által, együtt cselekedve. Ha attól még nem is lesz keresztény valaki, hogy általános erkölcsi értékeket követ, mégis azt mondanám, a szándék keresztényi, mert a világi javakkal bíró Mata a szükségüket szenvedőktől sem fordul el. A közös érték létrehozása iránti vágy mutatja, maguk a sportág szereplői – nyilván a futballista nincsen egyedül – is érzik, nem (csak) a lé határozza meg a tudatot…

Még akkor sem, ha Neymar – aki a PSG-nél cirka hatszor annyit keres majd, mint Mata – éppen a hűségpénznek nevezett összeget követeli a Barcelonától, merthogy az jár neki, amiért korábban szerződést hosszabbított a katalánokkal. Amúgy nagyságrendileg.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.16 18:12:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Tottenhamnek szemernyi esélye sem volt az Etihad Stadionban, Guardiola csapata megállíthatatlan.

2017.12.12 16:26:05

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A legendás cipő egy modern csavarral tér vissza.

2017.12.10 17:01:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester City nyerni tudott a United ellen az Old Traffordon, immár 11 pont az előnye.

2017.12.02 17:59:46

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

De Gea emberfelettit, Lingard klasszis teljesítményt nyújtott – vége a londoniak hazai győzelmi szériájának!

2017.11.25 18:01:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Pool megint nem tudta megtartani előnyét, de az eredmény a játék képe alapján igazságos.