Miniszterelnöki bocsánat a Liverpool szurkolóitól

Vágólapra másolva!
2012.09.12. 17:18
null
A 23 évvel ezelőtti tragédiában 96 Liverpool-szurkoló vesztette életét (Fotó: Reuters, archív)
Címkék
Nyilvánosságra hozta eredményét az 1989 áprilisában Sheffieldben, a Hillsborough-stadionban történt tragédiát újravizsgáló bizottság: a 450 ezer oldalnyi anyagból kiderült, hogy bár korábban a Liverpool szurkolóit hibáztatta a rendőrség a 96 halálos áldozattal járó stadionkatasztrófa miatt, nem ők a felelősek a történtekért. David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért az eddigi igazságtalan vádakért.

 

„Egyértelműen kiderült, hogy a dél-yorkshire-i rendőrség a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy elhárítsa magáról a felelősséget, és ennek érdekében rengeteg tényt megmásított, hogy a Liverpool szurkolóit állítsa be bűnösként" – írta a jelentés.

Az 1989-es Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőre a sheffieldi Hillsborough-stadionban került sor, de túl sok Liverpool-szurkoló jutott be a stadionba, és a hátul érkezők a korábban bejutottakat a pályát a lelátótól elválasztó kerítésnek szorították. A káoszban 96-an haltak meg, és több százan kerültek kórházba.

„A jelentés fekete-fehéren kimondja, hogy a Liverpool szurkolói nem tehetők felelőssé a történtekét – mondta Cameron a parlamentben. – A rendőrségi jelentések a teljes valótlanságot állították, többször is átírták azokat, hogy ne terhelje felelősség a szervezetet. Többszörösen is hibáztak, ami most már bizonyossá vált. A kormány és az egész ország nevében bocsánatok kérek a Liverpool szurkolóitól, akiket a mai napig megbélyegeztek a szörnyű tragédia miatt."

A politikus annak lehetőségét is jelezte, hogy bírósági eljárást indítsanak a vétkesek ellen, akik az új vádak szerint teljesen meg akarták másítani a történteket, és ezzel igazságtalanul jártak el.

A bizottsági jelentés rámutat: a 96 áldozatból 41 életét meg lehetett volna menteni, ha azonnal érkezik orvosi segítség. „A halottkémi jelentések kivizsgálása után arra jutottunk, hogy 28 áldozat nagyon lassan vérzett el, sokkal később intézkedtek a vérzés eléállításáról, mint kellett volna. További 16 ember esetében a szív és a tüdő nagyon hosszú ideig működött a szervezetet ért traumát követően" – mondta a vizsgálati bizottság tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik