Wade és a Heat lenyomta LeBron Jameséket

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.17. 09:38
null
James és Wade egy éve még egy csapatban játszottak, hétfői találkozásuk után viszont Wade lehetett boldogabb (Fotó: Reuters)<br />
Dwyane Wade régi fényében csillogva vezette győzelemre a Miamit LeBron James és a Cleveland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A Dallas pontzáporos meccsen legyőzte a Thundert, a Portland majdnem csodát tett Washingtonban, a Jazz a Charlotte-on, a Raptors az Indianán lépett át, a Memphis a tartalékos Denvert verte meg, a Hawks szűken hozta a kötelezőt.  A Golden State Warriors pedig a Los Angeles Lakers elleni mérkőzés megnyerésével biztosította helyét a rájátszásban – a jelenlegi ligaelső az 1975–77-es időszak óta először jutott be egymást követő három szezonban a playoffba. Íme a részletek!

 

Indiana Pacers–Toronto Raptors 98–117

Nem volt ellenszer a dobógépekre. A Raptors három hátvédje szétszedte az Indiana alapesetben kőkemény védekezését, a Lowry-DeRozan-Williams trió 66 egységet rámolt be ezen az estén. Lowry ráadásul tripla-duplázott, Lou Williams pedig az utolsó negyedben állt a csapat élére és szórt be egymaga 12 pontot – nekik köszönhetően jóval több büntetőt és triplát értékesítettek a vendégek. Frank Vogel szerint ez a Toronto ma szimplán túl sok volt nekik, ráadásul a kanadaiak védekezése is egészen mást mutatott, mind eddig: 43 százalékon tartották a Pacerst és 51-36-ra megnyerték a lepattanózást.

Nem tört meg a Raptors. Az első félidőben kialakított magabiztos előnyét már nem adta át a Toronto, pedig az Indiana nagy erőket mozgósított a felzárkózás érdekében. A 13 pontos különbségről kettő lett a félidő után, majd újra 13, de még ebből is visszakapaszkodtak a hazaiak – a záró etapban aztán kifulladtak, Lou Williams vezérletével pedig könnyedén húzta be a meccset a Raptors. A Pacers mindössze két (!) triplát értékesített összesen és bár George Hill, valamint Rodney Stuckey hozták a pontokat, a harmadik negyed közepétől az ő egységeik is elmaradtak – sorozatban másodszor veszített Frank Vogel csapata.

A Pacers legjobb dobói: G. Hill 23/3, Stuckey 20, Hibbert 17
A Raptors legjobb dobói: Williams 24/3, DeRozan 22, Lowry 20/15

Washington Wizards–Portland Trail Blazers 105–97

Majdnem csodát tett a Portland. John Wallék nemes egyszerűséggel lejátszották a pályáról a vendégeket, az első negyed után hét, félidőben húsz ponttal vezettek, de a harmadik negyed elején egy nagy futás után 25 egységgel léptek meg – úgy tűnt, hogy itt ma kiütés lesz. Nem lett, a Portland egy pillanat alatt felzárkózott, már ezt a negyedet is meg tudták nyerni és egészen három egységig jöttek fel – ekkor már azt hihettük, a lendület elsodorja a hazaiakat. Ez sem így történt, Wall vezérletével talpra állt a Wizards és az ő fontos kosaraival, valamint Pierce triplájával végül behúzta a rangadót – idén már nem először adták le az agyonnyert meccset.

Beal a régi. A dobóhátvéd kereste az igazi formáját a visszatérése óta, ma azonban rendkívül sokoldalúan és hatékonyan játszott. 23 pontja (8/13 mezőnyből, 4/4 tripla) és 7 gólpassza mellé rendkívül aktívan védekezett, minden labdáért küzdött, egyszer a közönség soraiba is berepült – remekül kiegészítette a pontatlanabb, de csillogó, a tripla-dupláról egy pattanóval lecsúszó Wallt. A Portland nem igazán találta a dobásait, az Aldridge, Kaman, Afflalo triót leszámítva nagyon pontatlanul játszottak és a nagy rohanást leszámítva nem volt közük a mérkőzéshez.

A Wizards legjobb dobói: Beal 23/12, Wall 21, Pierce 16/6, Gortat 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Afflalo 15/6, Lillard 14/6

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 108–89

Tükörsimán hozott kötelező. A Boston kis túlzással meg sem izzadt ezen az estén, tökéletes csapatjátékot bemutatva passzolták szét a vendégeket – szinte alig láttunk klasszikus egy-egyeket, amikor nem gólpasszból született kosár, az a zárásokból kialakított kedvező helyzeteket jelentette. A fő haszonélvező Tyler Zeller volt, aki 26 pontos karriercsúcsig jutott 11/15-ös mezőnymutatóval, de az összes hazai kezdőjátékos elérte a tízet, sőt, a kispadról is érkezett segítség. A találkozó már a 38-18-as első negyedben eldőlt, a Celtics sorozatban ötödik győzelmét aratta.

Idegenben nem megy. Sorozatban 14. mérkőzését bukta el saját pályájától távol a Sixers, ráadásul egy pillanatig sem volt esélyük a vendégeknek. Az első negyed közepén egy 20-7-es rohammal meglógott a Boston, innentől folyamatosan nyílt az olló és bár a 18 pontos Noel, valamint a 16-is jutó Ish Smith dicsérhető, a többiek támadásban sem voltak hasznosak – a védekezésről már nem is beszélve.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 26, Bradley 20/12, Bass 12
A 76ers legjobb dobói: Noel 18, Smith 16/3, Thompson 13/6

Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 92–81

Tony Allen döntötte el a meccset. A vendégek részéről Melvin Hunt és Randy Foye szerint is a védőspecialista volt a kulcs a Memphis győzelméhez, elsősorban az intenzitása és az agressziója révén. Az első félidei hátrányát hamar eltüntette a Denver és fej-fej mellett haladtak végig, ám Allen védekezése kibillentette a Denvert – a kulcsfontosságú hazai rohamból egy zsákolással, egy labdaszerzéssel, egy gólpasszal és két lepattanóval vette ki a részét. Amellett, hogy ő frusztrációt okozott a vendégeknél, hasonló hatást váltott ki Zach Randolph is, aki a gyűrű közelében szokásos brusztolós játékát hozta, végül 21 ponttal és 16 lepattanóval zárt – ők ketten jelentették ma a különbséget.

Pihenőn volt a Nuggets. Tegnap dupla hosszabbítást nyert a csapat New Orleansban és Melvin Hunt nem látta értelmét kifacsarni a játékosait – Lawson, Gallinari és Faried is pihent ma. Hiányukban a támadójáték elég halott volt, Nelsonon kívül csak Foye és Chandler tudott érdemben hozzátenni, a hajrában pedig nem tudtak mit kezdeni Allennel és Randolph-fal, sőt, Marc Gasollal sem – négy győztes mérkőzés után szenvedtek vereséget, de ez után sem kell szégyenkezniük.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 14, Allen 14
A Nuggets legjobb dobói: Nelson 24/6, Foye 16/6, Chandler 13/6

Minnesota Timberwolves–Brooklyn Nets 106–122

Rekordot döntött a Nets. A festékben mintha nem is létezett volna a Minnesota, úgy fickándoztak a vendégek – majdnem 70 százalékkal dobtak innen és franchise-rekordot jelentő 78 pontig jutottak. Összességében is 57.8 százalékkal tüzeltek mezőnyből, sorra szerezték a könnyű kosarakat és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük – bár a védekezésre ők sem fordítottak túl nagy hangsúlyt, a Minnesota kritikán aluli teljesítményt nyújtott hátul.

Nyolc játékos, nincs védekezés– vereség. A hazaiak mindössze nyolc egészséges játékossal álltak ki, Rubio, Pekovics, Garnett és Neal sem léphetett pályára – bár Martin és LaVine hozták a pontokat, a palánk alatt nem maradt ember, védekezni pedig nem maradt erő. Egy fellángolást leszámítva teljesen tönkretették a szezonjukat a sérülések, a Nets viszont sorozatban második győzelmével még megpróbálkozik arájátszással – úgy tűnik, talán feléled a hajrára Joe Johnson is.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 23/9, LaVine 20/12, Budinger 18/6
A Nets legjobb dobói: Johnson 22/6, Bogdanovic 21/3, Young 19

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 106–92

Tündöklés a régi fényben. Az első félidőben 21 pontot szóró Wade (13/18 mezőnyből, 5 szerzett labda) úgy játszott, mint fénykorában, támadásbeli sokoldalúságára nem talált ellenszert a vendég gárda, s akkor még nem szóltunk arról, hogy védekezésben is elvégezte a maga dolgát. Hozzá társult még a két irányító, Dragic és Chalmers, valamint a két hét után újra dupla-duplázó Whiteside (6/12, 11 lepattanó, 3 blokk), ők négyen alapozták meg a Heat magabiztos győzelmét. A hazaiak az első félidőben 18 ponttal léptek el, melyet a folytatásban egészen 25 pontos különbségig duzzasztottak, a Clevelandnek egy percig sem volt sansza a győzelem megszerzésére.

Semmi sem működött. Már a második negyedben egyértelműen látszott, hogy nem igazán fog működni a Cavs támadógépezete ezen az estén. James üres dobásokat hagyott ki, emellett Wade eladott labdákba kergette korábbi csapattársát, tetézte a vendégek gondjait, hogy Irving sem hozta azt a dobóformát (5/15, 2/7 tripla), amit az elmúlt két mérkőzésen láthattak tőle. További kritika a Cleveland felé, hogy csupán 38%-kal dobott mezőnyből a gárda, megfejelve mindezt azzal, hogy az imént említett két játékoson kívül csak Mozgov hozott két számjegyű (10) pontmennyiséget.

A Heat legjobb dobói: Wade 32, Dragic 20, Chalmers 16/6, Whiteside 16
A Cavaliers legjobb dobói: James 26/12, Irving 21/6, Mozgov 10

Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 119–115

Bejött a kompenzáció. A hatékony távoli dobásokkal és a labda megóvásával kompenzálta a más játékelemekből fakadó hátrányát a Dallas. Hiába domináltak a Thunder magasemberei a mérkőzés döntő részében, a harmadik negyedben Parsons (10/14 mezőnyből, 3/5 tripla) és Nowitzki (8/18, 4/7 hárompontos) szétdobták a vendégek védekezését. A Mavs vigyázott a labdára, Rondo pedig tette a dolgát, kevés dobást vállalt, s négy eladott labdát vétve osztott ki 13 gólpasszt. A hazaiak a legjobbkor, 11 perccel a lefújás előtt fordítottak, s tették át a lélektani előnyt a saját oldalukra, jó döntéseket hoztak a kritikus szituációkban, megérdemelten nyerték az összecsapást. A rájátszás előszele már érződött a mérkőzésen, ugyanis a játékvezetők öt technikait és két flagrant faultot osztottak ki.

Fájó harmadik negyed. A mérkőzés elejétől folyamatosan előnyben játszott a Thunder. Az összességében 34 lepattanót gyűjtő Kanter, McGary, Adams trió uralkodott a palánkok környékén, elég igazolás ehhez, hogy a lepattanócsatát 59–37-re nyerte a vendég együttes, a festékből szerzett pontok terén pedig 52–36-os fölény mutatkozott javukra. A problémák ott kezdődtek, hogy 21 eladott labdát vétettek és a harmadik negyedben 39 pontot kaptak, a felzárkózó, s később fordító Mavs-t pedig innen már nem tudták megállítani. Westbrook (7/17, 8 lepattanó, 12 gólpassz, 7 eladott labda) lecsúszott az újabb tripla-dupláról, továbbá kulcsszituációban hibázott: az utolsó perc kezdetén támadóhibát vétett, majd rögtön a hazaiak oldalvonali bedobásánál faultolta Parsons-t, így 0,6 másodperc alatt két személyi hibát kapott, s kipontozódott, a végjátékban már nem tudta segíteni együttesét.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 31/9, Ellis 24, Nowitzki 22/12
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/3, Kanter 19, Waiters 15/3, Adams 15

Utah Jazz–Charlotte Hornets 94–66

Felborult a pálya. A Jazz szokásos kőkemény védekezése már az első percekben meghozta az eredményt, 14 ponttal vezettek a kisszünetben – félidőben pedig 61-30-ra. Az újonc Rodney Hood szinte nem tudott hibázni (24 pont, 9/11 mezőnyből, 5/5 tripla), Hayward, Exum és Trey Burke révén segítség is érkezett – a trió további 8 triplát bombázott be. Ha ez nem lett volna elég, a palánkok alatt Rudy Gobert korlátlan úr volt: a francia 22 lepattanót kapkodott össze, egyúttal elhomályosította az egykori kedvencet, Al Jeffersont. A hazaiak 61-36-ra hozták a lepattanók különversenyét, és az is belefért, hogy részükről három negyed után befejezettnek nyilvánították a találkozót és mindössze 9 pontot dobtak az utolsó játékrészben.

Bedarálták a Hornetset. A vendégeket saját fegyverükkel, a csapatvédekezéssel győzték le, amikor három negyed után 46 pont áll a táblán, ott nincs miről beszélni. Talán Lance Stephensont lehet dicsérni, rajta kívül nem látszott az akarat – tegyük hozzá, Stephenson sem tudta kirángatni a gödörből csapatát. A Charlotte-nak ez nagyon fájó vereség, mivel így kisebb lépéshátrányba került a keleti playoff-ért folyó harcban – jelenleg a 7-8-9. helyen három 30 győzelemmel álló csapat van (Pacers, Heat, Celtics), a Hornets 29-cel 10. A Jazz viszont nagy formában van, utóbbi 10 meccsükön a kilencedik sikert húzták be.

A Jazz legjobb dobói: Hood 24/15, Hayward 18/9, Exum 11/9.
A Hornets legjobb dobói: Stephenson 17, Jefferson 10, Mo Williams 7/3, Kidd-Gilchrist 7.

Sacramento Kings–Atlanta Hawks 103–110

Hiányzók nélkül is. A keleti listavezető Atlanta Korvert orrtörés miatt volt kénytelen nélkülözni, Al Horford pedig pihenőt kapott Mike Budenholzer vezetőedzőtől. Horford távollétében Cousins hiába hozott szemre tetszetős számokat (20 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), a rutinos Brand-Antic duó jól dolgozott rajta: 7/19-es mezőnymutatóba, 5 eladott labdába és faultgondokba hajszolták (a harmadik negyedben négy személyit és egy technikait szedett össze). Támadásban is jól működött a csapat, Korver tripláit testületileg pótolták, hatan értek el legalább 10 pontot – és amikor esetleg közelebb jött a Kings, valaki mindig akadt, aki a vállára vegye a gárdát. A Hawks egyébként új franchise-rekordot állított fel 23. idegenbeli győzelmével – és hol van még az alapszakasz vége…

Egy vezér hiányzott. Cousins felemás meccséről megemlékeztünk, mellette többen is iparkodtak – a térdgondok miatt parkolópályára kerülő Rudy Gay-t azonban nem tudták pótolni. Casspi mindent megtett, amit tudott, Jason Thompson hibátlan dobásokkal (7/7) igyekezett, de Andre Miller is mindössze egy mezőnykísérletet rontott – ez sem volt elég, mert hiába volt végig látótávolságban a Sacramento, az eladott labdák (20) és a rengeteg fault (29) miatt nem nyílt esélyük a fordításra. A nap legfontosabb Kings-eseménye így a lelátón történt, Vlade Divac, a csapat egykori legendája és újdonsült elnöke nagy tapsot kapott a közönségtől.

A Kings legjobb dobói: Cousins 20, Thompson 18, Casspi, Miller 16/6-16/6.
A Hawks legjobb dobói: Teague 23/6, Millsap 19/3, Carroll 16/9.

Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 108–105

Thompson volt a hős. Stephen Curry ma is igyekezett, 19 pontja mellett 9 gólpasszt osztott ki, de társa, Klay Thompson nyerte meg a meccset. A dobóhátvéd a harmadik negyedben bokasérülést szedett össze, bekísérték az öltözőbe – azonban a Lakers bánatára visszatért, és a végjátékban nem kegyelmezett. 95-95 után előbb beszórt egy hármast, majd egy ziccert is, innen már hiába próbálkozott a vendégcsapat, az utolsó percekben nagyon higgadt volt a GSW. A Warriors egyébként zsinórban 16. hazai sikerét aratta nyugati ellenfél ellen, 30-2-re áll otthon – és a nyugati gárdák közül elsőként biztosította helyét az idei rájátszásban.

A legjobb vereség. Kimondva-kimondatlanul a minél jobb draftpozíció elérése a cél a Lakersnél, de persze a csapat hagyományai miatt nem beszélnek tankolásról – a listavezető elleni szoros vereség pedig vállalható. Pedig lehetett volna keresnivalója a Los Angelesnek, mert Curry-t sikerült lassítaniuk (6 eladott labda, 5/14 mezőnyből), ők maguk pedig majdnem 46 %-kal dobtak mezőnyből és 53-mal a triplavonalon túlról. Hatan értek el legalább 10 pontot, a kispadról Lin és Boozer is lendületet adott – az utolsó percekben azonban nem bírták el a nyomást, így utolsó 10 meccsükön a 8. buktát könyvelhették el.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/9, Curry 19/6, Green 16/3.
A Lakers legjobb dobói: Ellington 17/9, Clarkson 17/3, Johnson 16/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Miami Heat
–Cleveland Cavaliers 106–92
Indiana Pacers–Toronto Raptors 98–117
Washington Wizards
–Portland Trailblazers 105–97
Boston Celtics
–Philadelphia 76ers 10889
Memphis Grizzlies
–Denver Nuggets 92–81
Minnesota Timberwolves–Brooklyn Nets 106–122
Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 119–115
Utah Jazz
–Charlotte Hornets 94–66
Sacramento Kings–Atlanta Hawks 103–110
Golden State Warriors
–Los Angeles Lakers 108–105

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik