Vezéráldozattal nyert a Boston, Harden őrült negyedével a Houston

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2019.11.10. 10:02
null
James Harden bődületes harmadik negyedével simán nyert a Houston (Fotó: Twitter)
Nagy győzelmet aratott, de elvesztette Gordon Haywardot a keleti listavezető Celtics az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A Dallas Kristaps Porzingis nélkül is gálázott Memphisben, James Harden bődületes harmadik negyedével simán nyert a Houston Chicagóban, csúnya meccset húzott be a Pelicans Charlotte-ban, a Thunder pedig alaposan megszenvedett a korábbinál is foghíjasabb Warriorsszal.

 

San Antonio Spurs–Boston Celtics 115–135

Drága győzelem. A Boston azonnal magához ragadta a kezdeményezést, 7–0-ra, majd 19–3-ra is vezetett, és az első félidőben gyakorlatilag lemosták a pályáról a Spurst, 54–72 állt az eredményjelzőn. A félidő vége előtt azonban nem sokkal kiszállt Gordon Hayward, aki egy LaMarcus Aldridge-dzsal történt, kosárpályán teljesen mindennapos ütközés után jelezte, hogy baj van – a vizsgálatok azonnal ki is mutatták, hogy eltört a bal keze, várhatóan egy hónapot lesz kénytelen kihagyni. Ez egy picit megzavarta a Celticset, de a negyedik negyedre rendezték a soraikat, és nyolc év tudtak győzni San Antonióban. A táncot alapvetően Kemba Walker vezette (26 pont, 9 gólpassz), de a kezdőben Jaylen Brown (30 pont, 10/18 mezőnyből, 7 lepattanó), Jayson Tatum (19 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) és kiválásáig Hayward is remekül játszott, a kispad pedig Marcus Smart és Robert Williams vezetésével nagyon sokat tudott hozzátenni. A Boston zsinórban hetedszer győzött és a Lakersszel holtversenyben vezeti a ligát, most viszont lesz dolga az edzői stábnak, hogy Enes Kantert, Haywardot, és jó eséllyel Smartot (ágyékon térdelték) pótolják két nap múlva a Dallas ellen.

Gregg Popovich a keménységet hiányolta. Hayward és Smart sérülésének fényében talán nem volt túl szerencsés a mester nyilatkozata, amiben az agresszivitást és fizikális játékot kérte számon csapatán, de ha ettől elvonatkoztatunk, akkor igaza volt – DeRozan annyit tett hozzá, hogy a Celtics nagyon jól járatta a labdát, és ők folyamatosan le volt maradva egy lépéssel védekezésben. Egyébként a Spursnek is megvannak a maga problémái, hiszen Dejounte Murray továbbra is perclimiten van és a Celtics nem volt ideális ellenfél a visszarázódásra, Derrick White pedig kisebb sérülésből próbl kilábalni, és egyelőre a padról bevethető, ám a ma inkább Aldridge gyenge játéka miatt nem voltak meccsben. A magasember mostanában remekelt, de ebből semmi nem látszódott, 26 perc alatt 3 pontig és 4 lepattanóig jutott, Popovich nem is nagyon erőltette már a végén. A csapatból egyedül Patty Mills (18 perc alatt 20 pont) dicsérhető, DeRozan sem célzott pontosan, ahogyan igazából senki sem – most szusszanhatnak egyet, kedd hajnalban a Grizzlies már várhatóan kellemes ellenfél lesz.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 22, Mills 20/9, Forbes 14/9
A Celtics legjobb dobói: Brown 30/3, Walker 26/12, Tatum 19/6

Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 110–115

A kevesebbet hibázó nyert. Igen önkritikusan fogalmazott a győztes Pelicans mestere, Alvin Gentry a meccs után, amikor azt mondta, hogy a mérkőzés felvételét nem nagyon kell majd beküldeni Springfieldbe, a Kosárlabda Hírességek Csarnokába – és valóban, rengeteg hibával játszottak a csapatok, bár a szakvezető talán kicsit túlzott. A New Orleans egyébként némileg kényszerűségből, de megvariálta a kezdőötösét, a kisebb ágyéksérüléssel játszó Lonzo Ball pihenőt kapott, helyette Kenrich Williams került a kezdőbe, illetve két rutinróka is előrelépett, Derrick Favors és JJ Redick kezdett Okafor és Melli helyett. Gentry jól sakkozott a játékosaival, a kezdőben mindenki elérte a 10 pontot, Favors és Holiday dupla duplázott, Redick és Williams nyolc hármast küldött a helyére, Brandon Ingram pedig próbálta összeragasztani az elemeket (25 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz). A kispadról is jöttek a jó teljesítmények (főként Josh Hart és Jaxson Hayes dicsérhető), a több lábon állás pedig kifizetődött a negyedik negyedben, amikor bennük még maradt kakaó, és egy nagy rohammal fordítani tudtak – a 26 eladott labda ugyan nem szép, de a gárda második sikerének azért örülhettek.

A Hornets egy fokkal szürkébb volt. Biztató játékkal rukkolt ki mostanában a Charlotte, és a mostani meccs nagy részében is inkább ők irányítottak. Bár az első negyedben jobban játszott a Pels, a másodikban a padról jövő Devonte' Graham (24 pont, 10 gólpassz, 5 pattanó, 2 szerzett labda) alaposan megtolta a szekeret, ez a lendület pedig a negyedik negyedig tartott. Itt elég volt néhány rossz döntés támadásban és pár elnézett védekezés, hogy a New Orleans fordítson, a hazaiakban pedig már nem maradt erő a visszavágásra. Terry Rozier a mai meccset sem teheti ki az ablakba (5/14 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 lepattanó), bár hozzá kell tenni, hogy Graham is ugyanilyen hatékonysággal dobott, a végén pedig egyikőjük sem tudott a csapat élére állni. Az újonc PJ Washingtont egy lábon kihordott bokasérülés hátráltatta, és bár a kiegészítő személyzet jól mozgott (a kezdőben mindenki elérte a 10 pontot, a kispadról Graham mellett ketten is kilencig jutottak), összességében ez bőven kevés. James Borrego, a gárda vezetőedzője szerint az alapjátékok megcsinálásáért nem jár dicséret, extra pedig nem akadt – meglátjuk, a korholás használ-e legközelebb, a Philly otthonában.

A Hornets legjobb dobói: Graham 24/12, Rozier 18/9, Bridges, Bacon 12/6-12/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 25/9, Redick 22/15, Williams 15/9

Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 114–108

Majdnem csodát tett a Warriors. A Golden State úgy játszott az első félidőben, ahogyan várható volt azok után, hogy előző este még hosszabbításban kaptak ki és még utazniuk is kellett – gyakorlatilag nem volt közük a meccshez, 60–43 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. A dolgukat nehezítette, hogy az eddig remeklő újonc, Eric Paschall csípősérülés miatt nem léphetett pályára, így ismét bolygatni kellett a kezdőötöst és mindössze kilenc embert forgatott Steve Kerr. Ez a kilenc ember aztán a második félidőben majdnem csodát tett, a harmadik negyedben teljesen ledolgozták a hátrányukat, és bár a negyedik negyedben a Thunder újra elment 14 egységgel, még onnan is majdnem felálltak. D'Angelo Russell az előző napi 52 pont után ma 30-at vállalt jó dobásokkal, 7 gólpasszal fűszerezve, de a kezdőben Alec Burks, Glenn Robinson III és Willie Cauley-Stein is összekapta magát, illetve a Marquese Chriss vezette kispad is mindent megtett – a végén azért kijött a minőségibb rotáció, de a GSW ismét komoly tartásról tett tanúbizonyságot, és végre haza is térhetnek a mini-túráról.

Ebbe majdnem belealudt az OKC. A hazaiak igyekeztek nagy tempót diktálni az első félidőben, Chris Paul (16 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó, 3 szerzett labda) és Dennis Schröder (16 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) igyekezett végig ritmusban tartani a gárdát, amelyben Danilo Gallinari (21 pont) és Steven Adams (13 pont, 8 pattanó) is jól teljesített és a kispadról is szinte mindenki hozzá tudott tenni. Bár Shai Gilgeous-Alexander (12 pont, 6/15 mezőnyből) nem karrierje meccsét játszotta, annyira sok lábon állt a Thunder, hogy úgy tűnt, zsebben a meccs. Talán tudat alatt a játékosok is így gondolták, szinte ellenállás nélkül futott át rajtuk a GSW a harmadik negyedben, és igencsak kapaszkodniuk kellett, hogy végül hozzák a papírformát. Chris Paul kritikus pillanatban dobott be fontos kosarakat, ő tekinthető a megmentőnek, de tanulniuk kell az esetből, mert legközelebb a Bucks ellen ilyen leolvadások nem férnek majd bele.

A Thunder legjobb dobói: Gallinari 21/12, Schröder 16/6, Paul 16
A Warriors legjobb dobói: Russell 30/12, Burks 23, Robinson 18/6

Chicago Bulls–Houston Rockets 94–117

James Harden elrendezte. Az első negyedben nem találta a játékát a Rockets, a másodikban igencsak kaparniuk kellett, hogy egál körül mehessenek félidőre - utána viszont elszabadult a vendégcsapat, hátul extra védekezést mutattak be, elöl pedig a jól megszokott houstoni támadójátékot láthattuk, James Hardennel a főszerepben. A korábbi MVP 42 pontját 12/27-es mezőnnyel szerezte, kiharcolt 11 büntetőt, bevert kilenc triplát, emellett 10 pattanóval és 9 gólpasszal majdnem tripla duplázott is, messze kiemelkedett a csapatból – különösen a harmadik negyedben, amikor 8 (!) hármast szórt. Mellette Russell Westbrook ugyan szintén jó számokat hozott (27 pont, 7 lepattanó), de 2 gólpasszára jutott hét eladott labda, és vele a védekezés sem volt az igazi. Utóbbiban Clint Capela volt a vezér, a center elöl berakosgatta, amit kellett, hátul pedig dominált (16 pont, 20 lepattanó, 4 blokk). Erre az alapra már lehetett építkezni, és bár a kiegészítő személyzet nem mindig volt a helyzet magaslatán (Eric Gordon továbbra is borzalmasan dob), végül egy negyednyi jó játék is elégnek bizonyult.

Zach LaVine megnézhette az All-Star szintet. A Bulls hátvédjének egyéni célja ott lenni az idényfelező gálán, ám ehhez meccseket kellene nyerni csapatának – ma közelről láthatta, hogy ezt hogyan csinálják a „nagyok”. Az első negyedben még jobb volt a Chicago, és az első félidőben szépen le is fogták Hardent, utána viszont nem csak a Rockets klasszisán múlt a győzelem, hanem azon is, hogy nem akadt vezér a túloldalon. LaVine rettenetesen dobott (5/17 mezőnyből), Satoransky szintén nem tudta összefogni a támadójátékot, Lauri Markkanen (0/5 tripla) és a padról jövő újonc Coby White is vaktölténnyel lövöldözött (4/16 mezőnyből) – így hiába Wendell Carter Jr. masszív dupla duplája (13 pont, 16 lepattanó), Chandler Hutchison és a veterán Thad Young jó játéka, iszonyatosan messze voltak még csak egy szoros meccstől is. Talán majd legközelebb a New York ellen, de a 4/32-es triplázás oda is kevés lesz.

A Bulls legjobb dobói: Hutchison, Young 13/3-13/3, Markkanen, Carter Jr. 13-13
A Rockets legjobb dobói: Harden 42/27, Westbrook 26, Capela 16

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 122–138

Nagyon mély volt a Dallas. A vendégek egy elszórakozott Knicks elleni meccs másnapján, a pihentetett Kristaps Porzingis nélkül léptek pályára, és hamar kiderült, hogy ma túl kell dobniuk a Grizzliest a győzelemhez – így is tettek. Luka Doncicnak két gólpassz hiányzott az újabb tripla duplához (24 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz, 2 szerzett labda), ám végül csak 29 percet kellett pályán töltenie, ami így is a legtöbb volt a kezdőjátékosok között – ez a meccs inkább a második sorról szólt. Tim Hardaway Jr. és Justin Jackson kilenc triplát szórt be, Dwight Powell elképesztően sokoldalúan kosarazott (11 pont, 7 pattanó, 3 gólpassz, 2-2 blokk és szerzett labda), de Jalen Brunson és Delon Wright is jól játszott – összességében 67 pontot raktak a táblára, ami természetesen bőven elég volt. A Dallas csapatszinten reagált remekül a New York elleni botlásra, most pedig készülhetnek egy kőkemény bostoni kirándulásra.

Foghíjas volt a Grizzlies. A hazaiak is back-to-back játszottak, náluk az újonc irányító, Ja Morant és a szintén újonc magasember, a kisebb hátproblémával küzdő Brandon Clarke kapott pihenőt – Tyus Jones (14 pont, 8 gólpassz) ugyan igyekezett pótolni Morantot, de Dillon Brooks betlijét ő sem tudta kompenzálni. Pont annyira nem járt gyorsan a labda, hogy Jonas Valanciunasnak esélye legyen alkotni, nem is nagyon erőltették a második félidőben, onnantól kezdve pedig Jaren Jackson Jr. és Jae Crowder dobóformája nem volt elég. A kispad becsületére legyen mondva, hogy hárman is elérték a 10 pontos határt, az újonc Marko Guduric vezetésével ők is összehoztak 52 pontot, de tudomásul kell venniük a vereséget – most mennek San Antonióba, talán ott több sikerrel járnak.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 23/6, Crowder 18/12, Jones 14/6, Guduric 14/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/6, Hardaway 20/15, Jackson 17/12

NBA, ALAPSZAKASZ
San Antonio Spurs–Boston Celtics 115–135
Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 110–115
Chicago Bulls–Houston Rockets 94–117
Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 122–138
Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 114–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik