Újra bukott a Houston, megállíthatatlan a Raptors és a Bucks

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.10.27. 10:35
null
A Toronto hazai pályán őrizte meg veretlenségét (Fotó: Toronto Raptors)
Idén másodszor is legyőzte a Houstont a Clippers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának mai játéknapján, Danilo Gallinariék 133 pontot dobtak Chris Pauléknak Texasban – nem hibázott viszont a 6-0-ra álló Toronto és a Minnesotában 30 pontos győzelmet elkönyvelő Milwaukee sem. Hibátlan maradt a Pelicans is, Anthony Davisék sikeréhez viszont a Brooklyn hibái is kellettek, míg a Warriors az utolsó negyedben kiütötte a New Yorkot.

 

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 135–106

Walker teljesíti Borrego kérését. A Hornets vezetőedzője azt mondta a gárda vezérének, hogy emelje rá ő a legtöbb triplát a ligában, az irányító pedig igyekszik is ennek megfelelni: ezen a találkozón is beszórt 30 pontot, közte 5/10 hármassal, így hat mérkőzés alatt az elvállalt (64) és a bedobott (29) távolikat tekintve is második – csak a 39/74-nél járó, utolérhetetlen Steph Curry előzi meg. Ezzel pedig ezúttal győzelemre vezette csapatát, ugyan 0/11 triplával kezdtek a hazaiak, de aztán belendültek és innentől 14/22-t (!) berámoltak, ami elképesztő adat – nem véletlen, hogy a szorosabb első negyed után kiütötték ellenfelüket, a második játékrészt 45–29-re, a harmadikat pedig 34–21-re nyerték meg. Most egyébként Tony Parker is villogott a padról beszállva (18 pont, 8 gólpassz 19 perc alatt), Borrego pedig az újonc Miles Bridgest is dicsérte – magabiztos győzelemmel javított a gárda és 3-3-ról folytathatja az alapszakaszt.

Most nem lehetett esélye a Bullsnak. Négy alapemberét (Markkanen, Portis, Valentine, Dunn) nélkülözte a vendégcsapat és idén először Zach LaVine sem érte el a 30 pontot (20-ig jutott 6/16-os mezőnymutatóval, gyenge védekezéssel), így nem nagyon lehetett keresnivalója az együttesnek – nem is volt, csak addig, amíg a Hornets mellédobta minden távoli kísérletét. Ahogy elkezdtek beesni a hazai triplák, vége volt a dalnak, Fred Hoiberg szerint pedig nem lehet mentségük arra, hogy ennyire puhán kosárlabdáztak – a vereség hagyján, de ebben a formában nem elfogadható ez a teljesítmény. 1–4-re állnak, most „back-to-back” összecsapnak az Atlantával is.

A Hornets legjobb dobói: Walker 30/15, Parker 18/3, Bridges 15/3, Kidd-Gilchrist 15
A Bulls legjobb dobói:
LaVine 20/12, J. Parker 19/6, Payne 15/6

New York Knicks–Golden State Warriors 100–128

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Vérengzés az utolsó negyedben. A végeredményből nem látszik, de ez egy kiegyenlített, szoros találkozó volt, egálra álltak a felek az első és a második játékrészt követően is, a záró etap pedig hárompontos Knicks-vezetésről indult, ebből lett aztán egy 28 pontos GSW-győzelem. Az utolsó tizenkét percben ugyanis őrületes dobófesztivált rendezett a bajnok, Steve Kerr csapata 19/26-os mezőnymutatóval hozta le ezt a negyedet és 47–16-ra (!) nyerte meg, valósággal kiütötte ellenfelét –ráadásul éppen a New York által csábított Kevin Durant volt a „kivégzőosztag” vezetője, ő egymaga 10/13 jó dobást és 25 pontot (!) szórt az utolsó negyedben.

A dobógép így 41 ponttal zárt, mellette Steph Curry zsinórban hatodszor is bevert legalább öt hármast (29 pont, 6/11 kintről), Draymond Green is felpörgött (18 pont, 7/8 mezőnyből, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), így hozta a kötelezőt a címvédő és már a Nets elleni meccsre készülhet. Érdekesség, hogy bár DeMarcus Cousins még hónapokig nem játszhat a Golden State-nél, kiállíttatnia így is sikerült magát: a kispadon dumálta ki magának...

Pedig jól nézett ki a váltás. A szezonnyitón aratott győzelem óta sorozatban négyszer kapott ki a Knicks, így Dave Fizdale felforgatta a rotációt erre a meccsre és az Ntilikina, Dotson, Hardaway, Vonleh, Robinson ötössel kezdett – ez jól is nézett ki, legalábbis védekezésben és vezetni is tudtak a találkozó elején. Kontrollálták az eseményeket nagyjából a harmadik negyed végéig, aztán a záró etapban történt valami és egy szempillantás alatt összedőlt minden – Fizdale szerint semmi különösről nincs itt szó, két szóval jellemezte a változás okát: „Kevin Durant”. Ami addig történt, arra viszont építhetnek és bevethetik a Nets ellen, akikkel majd éppen egy nappal a GSW után fognak játszani.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 24/12, Ntilikina 17/9, Burke 15/9
A Warriors legjobb dobói:
Durant 41/15, Curry 29/18, Green 18/6

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 116–107

Az elejét és a végét nyomta meg a Raptors. Nagyon bekezdett ezen a találkozón a VanVleetet és Anunobyt nélkülöző hazai csapat, Danny Green pillanatok alatt berámolt 12 pontot és hamarosan 18–2 állt az eredményjelzőn, ami megadta az alaphangot – innentől végig kézben tartotta a dolgokat a Toronto, bár a második-harmadik negyedben azért az előny szinte teljes egészében elfogyott.

Azonban amikor nagyon kellett, akkor ismét feljebb kapcsolt Nick Nurse legénysége, a záró etapot egy 9–2-vel nyitotta, nagyon megszigorította a védekezését és végül különösebb gond nélkül hozta sorozatban hatodik győzelmét is – erre, vagyis a 6–0-s rajtra még nem volt példa a franchise történetében. Kawhi Leonard (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) mellett a sorozatban negyedszer is legalább tíz gólpasszig eljutó (20 pont, 8/14 mezőnyből, 12 gólpassz, 0 eladott labda) Kyle Lowryt is ki kell emelni, de összességében heten érték el a tízpontos határt és Lorenzo Brown is hozzátett kilencet.

Eddig nem hibázott a társaság, kedd hajnalban viszont jön egy újabb komoly feladat: a jelenleg szintén veretlen MIlwaukee vendégei lesznek Ibakáék.

Barnes visszatért, Smith viszont kidőlt. Örülhettek Dallasban annak, hogy végre megkezdhette a szezont a gárda egyik alapembere, Harrison Barnes, azonban hiába tért vissza a kiscsatár, Dennis Smith Jr. bokasérülés miatt nem tudott pályára lépni, így (Dirk Nowitzkivel együtt) ezúttal is két kezdőjátékosát nélkülözte Rick Carlisle.

Az első negyed borzalmas védekezése után azért összeszedték magukat, Barnes ugyan még kicsit rozsdás volt (14 pont, 5/17 mezőnyből), de DeAndre Jordan (18 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Wesley Matthews (21 pont, 9/15 mezőnyből) is hozta, amit kellett, az újonc Luka Doncic pedig a gárda legjobbjaként tündökölt: 22 pontot szórt 7/14-es mezőny- és 4/6-os triplamutatóval, leszedett 5 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt, benne volt a legtöbb kreativitás támadásban. Ez azonban végül csak a tisztes helytálláshoz volt elég, a Raptors egyelőre más szintet képvisel – Doncicék most hazautaznak és a Jazzt fogadják úgy, hogy otthon 2–0-ra, idegenben pedig 0–3-ra állnak.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 21/3, Lowry 20/12, Valanciunas 17
A Mavericks legjobb dobói:
Doncic 22/12, Matthews 21/12, Jordan 18

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 113–133

Nagyon mélyen van a Houston. James Harden és James Ennis nélkül nem tudott mit kezdeni a Rockets, hiába tért vissza eltiltásából Chris Paul. Ő most kevésnek bizonyult (12 pont, 3/13 mezőnyből), és bár a kezdőbe kerülő Carmelo Anthony (24 pont, 6/10 tripla), illetve a padról érkező Gerald Green (19 pont, 4/9 tripla) igyekezett segíteni, a csapat „eleje” hiányzott Hardennel – 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, 13-mal kevesebb büntetőt harcoltak ki, 50–40-re kikaptak a festékben és nagyjából semmire sem volt jó a védekezésük.

Ideig-óráig, illetve bizonyos periódusokban ugyan tartani tudták a lépést, de összességében egész este „alul” voltak, amikor feljebb zárkóztak, mindig megrázta magát a Los Angeles és könnyedén szerezte a pontokat, a záró etapban pedig egy 11–0-s rohammal végleg eldöntötte a mérkőzést. Pánikolni még korai Houstonban, a sérülések és az eltiltások miatt nem tudták elkapni a fonalat, a játék és az alapkövek megmaradtak tavalyról, de az 1–4-es rajt és az, amit eddig a parketten mutattak, némi aggodalomra azért okot adhat – Anthony szerint korán van még, de bizonyos dolgokat gyorsan ki kell egyenesíteniük, különben bajban lehetnek.

Harrell megszórta volt csapatát. Houstonból került a Clippershez Montrezl Harrell, aki ugyan ebben a csapatban is csak cseremagas, de Doc Riversék rájöttek, hogy pontszerzésre is lehet használni – a tréner szerint az előző szezon második felében lett egyértelmű az edzéseken, hogy a center képes folyamatosan büntetni támadásban, így elkezdték tudatosan erőltetni.

Ennek ezen a találkozón egy 30 pontos karriercsúcs lett az eredménye Harrell részéről, aki 8/13-as mezőnymutatóval, 14/15 büntetővel és +27-es +/- mutatóval zárta 28 percét, rendre megverte Clint Capelát is – ráadásul Lou Williams (23 pont, 3/4 tripla) és Milos Teodoszics (17 perc, 8 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is villogott a padról, ismét megmutatkozott, hogy mennyire mély a Clippers, főleg a jelenlegi Houstonhoz képest. A gárda végül 54.4 százalékos mezőnymutatóval fejezte be az estét és idén másodszor is nyerni tudott a Rockets ellen, így 3–2-es mérleggel fogadhatja a Washingtont.

A Rockets legjobb dobói: Anthony 24/18, Green 19/12, Capela 14
A Clippers legjobb dobói: Harrell 30, Williams 23/9, Gallinari 16/3

Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 95–125

Szégyen? A kijelentő mód lehet, hogy erős lenne, de a játék, a végeredmény és az egész helyzet, ami most Minnesotában van, közelíthet a szégyenhez – ugyan az első két hazai meccsüket megnyerték, most teljesen jogosan pfújolta először csak Jimmy Butlert, aztán már inkább az egész csapatot a publikum.

Butler betegen vállalta a játékot, de semmit sem tudott hozzátenni (4 pont, 2/11 mezőnyből), a nagyobb baj az, hogy a többiek egészségesen sem pörögtek jobban – nyilván egy beteg Butlerrel és a sérült Wiggins nélkül azért más ez a csapat, ez azonban még nem ok arra, hogy sétálgassanak védekezésben, hogy minimális energiát sem mutassanak, ám még arra sem, hogy 32 százalékkal dobjanak mezőnyből. Tom Thibodeau sem tudott sokat mondani a meccs után, a be nem eső dobásokról, az enervált védekezésről és a gyenge kommunikációról beszélt, mindennek viszont úgy lett 30 pontos verés a vége, hogy mindkét oldalon 20-25 percet játszottak a kezdők – már a nagyszünetben 25 volt közte, feltörölték a padlót a Wolvesszal.

Most már valamit tenniük kellene, vagy cseréljék el Butlert, vagy nyugtassák le a kedélyeket és kezdjenek el érdemben dolgozni, mert amit eddig mutattak ebben a szezonban, abból sok jó nem fog kisülni.

Gálázott a Bucks. Kérdés nélkül ütötte ki ellenfelét a lendületesen, gyorsan játszó Milwaukee, amely ezúttal is parádésan dobott kintről: 19 hármast bombáztak be Middletonék 41.3 százalékkal, kiosztottak 32 gólpasszt és gálaelőadást rendeztek. Túl sokat nem is érdemes beszélni erről, nem voltak egy súlycsoportban a csapatok, a Bucks pedig utoljára 1971–1972-ben, Kareem Abdul-Jabbar és Oscar Robertson vezetésével produkált ilyen rajtot – akkor 7–0-ig jutottak, most „csak” 5–0-nál járnak. Mike Budenholzer egyelőre nagyot alkot, most „back-to-back” fogadják az Orlandót, majd összecsapnak a Torontóval, az lesz az igazán nagy vizsgafeladat számukra.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 16/6, Rose 14/3, Jones 12/6
A Bucks legjobb dobói:
Middleton 16/12, Ilyasova 16/6, Antetokunbo 15

New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 117–115

Nagyon rezgett a léc. Ezúttal egyáltalán nem tudott dominálni a Pelicans, sőt, a második negyedet 11 ponttal a Nets nyerte és onnantól hátrányban játszott Alvin Gentry csapata – két perccel a meccs vége előtt 115–108-ra vezettek a vendégek, a szakadék szélére sodródott a New Orleans. A végjáték azonban kiválóan sikerült a hazai csapat számára: Holiday vezetésével feljöttek egy pontra, majd D'Angelo Russell megtette azt a szívességet, hogy (az óra lepörgetése, vagy a fault „megengedése” helyett) kipasszolta a labdát a pályáról, így hét másodperccel a vége előtt volt még egy esélyük nyerni.

Ezzel pedig éltek is, Holiday felhozta a labdát, majd két másodperccel az órán bevágta a vezetést és egyben győzelmet jelentő tempót, hogy aztán a technikaiért megítélt büntetőt is pontra váltsa – ugyan volt még egy lövése a Netsnek, de ott meg Anthony Davis ellopta a labdát, így óriási izgalmak után, nem kevés szerencsével, de megőrizte veretlenségét a Pels.

Mit művelt a Brooklyn? Nagyszerűen játszott a vendégcsapat, D'Angelo Russell (24 pont, 6/9 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Caris LeVert (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) felelt a támadások befejezéséért, Jarrett Allen borzasztó hasznos volt a palánk alatt, a kispadról érkezett 47 pont, csapatszinten pedig 19/40 triplát bombáztak be, minden adott volt a győzelmükhöz.

A New Orleans minden rohamát vissza is verték az utolsó két percig, itt azonban valami nagyon szétesett náluk: volt támadóhibájuk, engedett támadópattanójuk, rossz faultjuk, folyamatos rossz védekezésük, majd a végén Russell azzal a botrányos eladott labdával megkoronázta a bakiparádéjukat. Egy gyakorlatilag már kézben lévő meccset veszítettek el, amit nagyon bánhatnak, most a GSW ellen kellene javítaniuk.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 26/9, Davis 18/3, Payton 17/3
A Nets legjobb dobói:
Russell 24/18, LeVert 21/3, Napier 16/9

Sacramento Kings–Washington Wizards 116–112

Bjelica most nem volt annyira európai. „Ezek az európai srácok mindig a jó játékot akarják megcsinálni, úgyhogy néha nem dobnak kosárra. Én mondtam neki, hogy dobjon, azért van itt, ő pedig egyszer csak elkezdte” – mondta a meccs után De'Aaron Fox, a Kings irányítója csapattársáról, Nemanja Bjelicáról.

Utóbbi hiába kezdett, az első negyedben még nem szerzett pontot, majd a második játékrésztől kezdett bemelegedni és igazán a záró etapra kapta el a fonalat – ott három triplát bombázott be, a szoros végjátékban volt kulcsfontosságú gólpassza, kulcsfontosságú blokkja és övé volt a mérkőzés utolsó két pontja is.

Végül 24 egységgel és 6/10 triplával zárt 12 lepattanó és 3 gólpassz mellett, rajta kívül Fox (18 pont, 9 gólpassz, 7/14 mezőnyből), Cauley-Stein (17 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz és Hield (22 pont, „clutch”, meccsnyerő büntetők) is remekelt és a Sacramento az utolsó negyedben nagyon belelendült – 37–27-re nyerte ezt a játékrészt a gárda és ebben az időszakban fordítva újabb győzelmet aratott.

Van gond Washingtonban. Az már megszokott, hogy a lepattanózást elbukták a fővárosiak (53–42, a támadók aránya 14–5), de Scott Brooks szerint egyébként is teljesen rossz felfogásban kosárlabdáztak, rengeteget hibáztak védekezésben, főleg ami a leindításokat illeti, ráadásul eladtak 21 labdát is, saját magukat hozták nehéz helyzetbe. A hajrában ezeket még meg is fejelték, az utolsó 24 másodpercben háromszor veszítették el a játékszert, ezek pedig egyszerűen nem férhettek bele, így egyelőre komoly problémák vannak a csapatnál – 1–4-re állnak és a játék nem olyan, amivel könnyen lehetne egyik pillanatról a másikra fordítani a dolgok menetén.

A Kings legjobb dobói: Bjelica 26/18, Hield 22/6, Fox 18/6
A Wizards legjobb dobói:
Wall 26/3, Oubre Jr. 22/15, Beal 21/9

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 135–106
New York Knicks–Golden State Warriors 100–128
Toronto Raptors–Dallas Mavericks 116–107
Houston Rockets–Los Angeles Clippers 113–133
Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 95–125
New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 117–115
Sacramento Kings–Washington Wizards 116–112

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik