Triplafesztivál, ponteső és Bulls-vereség Charlotte-ban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.04. 09:41
null
Jeff Teague-t nem tudta tartani a Miami (Fotó: Reuters)
A Charlotte–Chicago mérkőzés 235 pontot és 28 triplát hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a hazaiak kerültek ki győztesen. Már nem veretlen a Detroit, miután Drummond hatalmas meccse ellenére kikapott az Indianától, a New Orleans viszont negyedszer is kapitulált, ezúttal az Orlando ellen. A Denver is szétdobta a Lakerst, a Toronto a Dallas elleni sikerrel továbbra is hibátlan, a Memphis felállt a padlóról, a Hawks pedig Jeff Teague vezérletével nyert Miamiban – jöjjenek a részletek!

 

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 130–105

Ihletett napot fogott ki a Charlotte. A hazaiak egészen ellenállhatatlan formában dobtak, már az első negyedet 37–20-ra nyerték meg, félidőre húsz pont fölé nőtt az előnyük, de volt olyan pillanat, amikor 35-tel vezettek – a Bulls teljesen tehetetlennek bizonyult. Jeremy Lamb 9/10 dobását értékesítette, a gárda 60 százalékkal rámolt be 14 triplát és büntetőt sem igazán hibázott, a Hornets úgy dobott 130 pontot, hogy 28 percnél senki nem játszott többet – ma mindegy volt, hogy ki van a pályán…

A Bulls támadójátéka sem működött rosszul. A 26 pontos (4/6 tripla) Jimmy Butler vezérletével a Chicago is próbált tüzelni, a padról a McDermott-Brooks trió 9/13 (!) hárompontost rámolt be, de ez már csak arra volt jó, hogy tartsák a különbséget a vendégek – mire ők pályára kerültek, már húsz pont körüli hátrányból kellett volna felállni. Védekezésben nagyon „langyos” volt Hoiberg csapata és a Rose-Mirotic-Snell hármas elöl sem volt igazán faktor – nem is erőltette őket a tréner. A meccs képéről sokat elmond, hogy a két csapat összesen 28 triplát süllyesztett el…

A Hornets legjobb dobói: Lamb 20/6, Batum 18/3, Lin 15/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/12, McDermott 17/15, Brooks 14/12

Detroit Pistons–Indiana Pacers 82–94

Stuckey elsüllyesztette volt csapatát. A Pistons idei első vereségében nagy szerepet vállalt korábbi játékosa, Rodney Stuckey – az Indiana hátvédje a kispadról beállva 23 ponttal húzta a vendégeket, több nagyon fontos kosarat szerzett és vezérletével a második sor 43–2-re (!) verte meg a Detroit cseréit. Az első negyedet ugyan még megnyerték a hazaiak, ezt egy 22–0-s Pacers-futás követte, a meccs érdemi része pedig itt el is dőlt – a záró tizenkét percre már mindkét csapat elfáradt, sok volt a hiba, nem volt erő a hazaiakban a fordításhoz. Az Indianánál Hill és George ezúttal is jól szervezte a játékot, de a dobásokkal különösen utóbbinak sok gondja van továbbra is (5/17), ez csapata 43 százalékos mezőnymutatóján is meglátszott.

Drummond félelmetes. A Detroit centerétől az idei eddigi legdominánsabb magasember-teljesítményt láthattuk és erősen kérdéses, hogy ilyen számokat látunk-e még mástól ebben a szezonban – 25 pontja (12/17 mezőnyből) mellé 29 (!) lepattanót kaparintott meg, ami Anthony Davisnek is becsületére válna. Azt lehetett tudni, hogy a Pacers itt elég sovány lesz, de ez végül nem volt elég a hazai sikerhez, a kispadról beálló hét játékos két pontot tett hozzá és a kezdőben is csak Reggie Jackson említhető meg – de ő is eladott hat labdát. Összességében 40 százalék alatt dobott mezőnyből a Pistons és mindössze öt triplát értékesített, ezt pedig Stuckey vezérletével túldobta a Pacers.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Jackson 20/6, Ilyasova 12/6, Caldwell-Pope 12
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 23, George 16/6, Ellis 15/3

Miami Heat–Atlanta Hawks 92–98

Teague túl sok volt a Heatnek. Az Atlanta irányítója tökéletesen érezte a védelem réseit és könyörtelenül meg is támadta azokat – az első félidőben egymaga több gólpasszt osztott ki, mint a teljes hazai csapat, a második félidőben pedig 18 pontot szerzett. Az ő klasszis teljesítménye ágyazott meg az Atlanta sikerének, mellette a 17 pontos, 13 lepattanós Horfordot, valamint a Chris Bosh dobásait semlegesítő Paul Millsapet lehet kiemelni – a második negyedben már 15 ponttal vezettek a vendégek, ezt pedig nagyjából tartani is tudták a hajráig.

Whiteside Shaq és Zo nyomdokain. A Miami centere 23 pontos, 14 pattanós dupla-dupláját 11/12-es mezőnymutatóval és 4 blokkal fűszerezte – ilyen számokat a Heatnél csak Shaquille O'Neal és Alonzo Mourning produkált korábban. Mellette azonban ma nagyon szétesett játékot produkáltak a hazaiak, a 18 százalékos triplamutató és az összesen szétosztott 13 gólpassz jelzi, hogy nem volt minden a helyén – Wade az utolsó negyedben játszott csak jól (keveset volt pályán egy kisebb sérülés miatt), de a felzárkózást rendre megakasztotta Jeff Teague.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, Wade 21/3, Dragic 19/9
A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Horford 17, Millsap 12

New Orleans Pelicans–Orlando Magic 94–103

Fournier karriercsúcsával nyert az Orlando. A vendégek már az első negyedben masszív előnyt építettek ki és tartották is a találkozó folyamán – majd az utolsó percekben, szorosabb állásnál jött Fournier, bevert két hatalmas triplát és kiosztott egy gólpasszt, ezzel megnyerve a meccset csapatának. A francia kiscsatár egyébként 30 pontos karriercsúcsot (12/20 mezőnyből, 4/9 tripla) szállított, mellette a mély dupla-duplát (22 pont, 13 lepattanó) elérő Vucsevics emelhető ki, Oladipónak és Harrisnek kevesebb labda jutott – a Magic három szoros vereség után ezúttal magabiztos játékkal szerezte meg idei első győzelmét.

Továbbra is nyeretlenül. Nyilván a sérülések komoly gátat szabnak az eredményességnek, illetve a sorsolásuk sem túl kedvező, de ezt a meccset már meg kellett volna nyernie a New Orleansnak – ehelyett még mélyebbre süllyedtek. Anthony Davis mindössze 3/12-es mezőnymutatót szenvedett össze és bár büntetőkből kompenzált valamennyire, tőle jelen helyzetben ennél sokkal több kell támadóoldalon, főleg, hogy a többieknek sem ment igazán a dobás. Nem véletlen, hogy Alvin Gentry is rendkívül csalódott volt a végső dudaszó után...

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 21/12, Davis 14, Holiday 14/6, Anderson 14/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 30/12, Vucsevics 22, Oladipo 12/3

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 91–102

4–0. A Raptors a franchise életében először rajtolt 4–0-val és egyelőre minden a legnagyobb rendben van a gárdánál – ezen a találkozón is sütött róluk az önbizalom. Dirk Nowitzki vezérletével vezetett a Dallas a negyedik negyedben, ám ezután egy 12–0-s futás következett vendég részről, elsősorban a Lowry-Valanciunas párosnak köszönhetően. A négy, pont nélkül eltöltött perc után már nem volt esélye egyenlítenie a Mavsnek, a Toronto-győzelem kulcsa pedig egyértelműen Kyle Lowry volt – az irányító folyamatosan bontotta a védelmet, de kintről is életveszélyes volt, 27 pontja (4/5 tripla) mellé tíz gólpasszt osztott szét.

Kevés volt a tűzerő a Dallasban. A hazaiaknál ismét Dirk Nowitzki (18 pont, 3/4 tripla) volt a vezér, de mellé nem igazán tudott felnőni senki: Deron Williams rengeteget hibázott, Matthews nem volt faktor, Parsons pedig csak 14 percet töltött pályán egyelőre. A 40% alatti mezőnymutató ellenére végig partiban voltak a texasiak, de az utolsó negyedben bekövetkező kisebb rövidzárlat elég volt a vereséghez – a vendégek kulcsembereit nem igazán tudták megfogni, Scola (19 pont, 12 lepattanó), Valanciunas és DeRozan is nagyon hatékonyan szerezte pontjait.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18/9, Williams 13/3, Powell 10
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/12, DeRozan 20, Scola 19/3

Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 89–103

Így nem lehet büntetőzni. Cousins nélkül és egy gyengén teljesítő Rondóval is látótávolságon belül volt a Kings, a periméteren viszonylag jól is védekeztek, de az nem fér bele, hogy egy csapat 24/40 büntetőt értékesít – ennyi hibával nem csoda, hogy csak 89 pontig jutottak. A simán elbukott lepattanózás sem őket segítette, ráadásul, ahogy arra lehetett számítani, nagyon kikaptak (50–32) a festékben – az előző három meccs remek támadójátéka Cousins nélkül (és a Grizzlies ellen) teljesen szétesett.

Marc Gasol megsérült. A Memphis centerének nyakfájdalmai voltak és nem is játszott már a második félidőben – nélküle azért a Grizzliesnél is akadtak gondok, de Brandan Wright az adódó lehetőségeit kosárra váltotta. A csapat élére Zach Randolph állt, a harmadik negyedet még meg is tudták nyomni a vendégek, a záró etapban viszont már csak tartották az előnyt – egy nappal a GSW elleni ötvenpontos zakót követően ez is tökéletesen megfelelt Mike Conley-éknak.

A Kings legjobb dobói: Gay 19/3, Collison 18/9, Belinelli 12/6
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 14, Conley 14/3

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 109–120

Faried azt csinált, amit akart. A Lakers védekezése, különösen a festékben ezúttal is komoly kívánnivalót hagyott maga után, ennek pedig a Denver erőcsatára örült legjobban: 28 pontjához mindössze 13 mezőnykísérletre volt szüksége, hibátlanul büntetőzött és leszedett 15 lepattanót is. A második félidőben már Gallinarinak sem akadt védője és az addig 0/8-cal álló Mudiay (12 pont, 10 gólpassz) is beindult – ekkor átvették az irányítást a vendégek és innentől végig tartották az előnyt.

Bryant javult, Clarkson villogott. A Lakers legendája kicsit összeszedettebb játékot mutatott az eddigihez képest (4/11 mezőnyből, 5 gólpassz), ráadásul Jordan Clarkson (30 pont, 4/6 tripla) és Lou Williams (24 pont, 16/19 büntető) kifejezetten jól játszott, de a 109 pont ellenére még mindig kissé pontatlanul dobtak a hazaiak. Ezzel még nem is lenne nagy gond, de a védekezésük továbbra sem NBA-szintű, Faried mellett a 8/9-cel célzó Hickson is azt csinált a festékben, amit akart, az újfent bekapott 120 pont is jól mutatja, hogy hol van a fő probléma – amíg ezen nem tud változtatni Scott, a vártnál jóval keservesebb meccseket fognak vívni.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 30/12, Williams 24, Randle 16
A Nuggets legjobb dobói: Faried 28, Gallinari 21, Hickson 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets
–Chicago Bulls 130–105
Detroit Pistons–Indiana Pacers 82–94
Miami Heat–Atlanta Hawks 92–98
New Orleans Pelicans–Orlando Magic 94–103
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 91–102
Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 89–103
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 109–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik