Tim Tebow-t 90 ezer floridai búcsúztatta

Vágólapra másolva!
2009.12.01. 11:17
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság alapszakaszának utolsó hete hagyományosan az államközi rangadók ideje. Ősi, néha százéves rivalizálások esetén ilyenkor nem számít, melyik csapat éppen hol áll a tabellán. Mindenki az utolsó, nagy diadalra hajt, ami egy rossz szezont is csodássá tud varázsolni – ha legyőzzük a gyűlölt ellenfelet.
Edzőlegendák, ha találkoznak: a leköszönő Bobby Bowdennek (balra) és Joe Paterno gratulál (Fotó: Reuters)
Edzőlegendák, ha találkoznak: a leköszönő Bobby Bowdennek (balra) és Joe Paterno gratulál (Fotó: Reuters)

Texasban hagyományosan Hálaadás napján rendezik meg a Lone Star Showdown elnevezésű örökrangadót, a Texas Longhorns és a Texas A&M Aggies összecsapását. Történetük 116. mérkőzésén a nemzeti bajnoki címre hajtó Hosszúszarvúak veretlenségük megőrzéséért látogattak a Földművelők otthonába, ahol végig kiélezett, szoros meccset izgulhatott végig a Kyle Field meglepetésre készülő, fanatikus közönsége.

A hazai Aggies irányítója, Jerrod Johnson csodálatos napot fogott ki, rögtön az első drive-nál 70 yardos TD-passzal találta meg elkapóját, Jeff Fullert. Johnson később sem állt meg: 342 yardig és 4 touchdown passzig jutott, ehhez még 97 yardot futott is. Christine Michael running back segítségével egy átlagos napon ezekkel a mutatókkal még győzelemre is vezethette volna a Texas A&M-et, ha nincs a pályán a Longhorns irányítója, Colt McCoy. A Hosszúszarvúak quarterbackje azonban mindenki lejátszott a pályáról: 304 yardot és 4 touchdownt passzolt, amire 65 yardos hatpontos futással tette fel a koronát. A végén Marquise Goodwin egy 95 yardos kezdőrúgásból szerzett TD-nal (kickoff return) biztosította be a vendégek 49–39-es győzelmét.

Alabamában is forrtak az indulatok: itt a bajnokesélyes Crimson Tide látogatott gyűlölt szomszédvára, az Auburn Tigers otthonába. A nem hivatalosan Iron Bowlra keresztelt ütközet óriási csatát hozott. A vendég Alabama legjobbját, a Heisman-díjra is esélyes futót, Mark Ingramet teljesen kikapcsolták a játékból, eddig jobbára szenvedő irányítójuk, Greg McElroy viszont feltámadt, és a vége előtt másfél perccel győztes touchdownt dobott Roy Upchurch kezébe. „Kiabáltam, hogy passzold felém, passzold felém! – nyilatkozta az Alabama második számú running backje – a nagy zajban senki sem hallott, de én éreztem, hogy üresen hagynak a célterületen." Végül McElroy áthívta az utolsó játékot, ami az Alabama Crimson Tide 26–21-es győzelmét eredményezte.

Floridában a BCS-éllovas Gators a Florida State Seminoles csapatát fogadta. A hazai Alligátorok The Swamp (Mocsár) becenevű stadionjából igen kevesen keveredtek ki ép bőrrel. Ráadásul a hazaiak élő legendája, az irányító Tim Tebow végzős egyetemi diákként az utolsó mérkőzését játszotta ezen a pályán. Tebow búcsúja gyönyörűen sikerült: csapata 37–10-es győzelméhez 3 dobott és 2 futott touchdownnal járult hozzá. Edzője az utolsó játék előtt lehívta a pályáról, és több mint 90 ezer Florida szurkoló búcsúzott sírva a University of Florida legnagyobb játékosától. „Köszönöm a szurkolóknak, amit adtak. Csodálatos élmény volt. Különleges a kapcsolatom velük, mert én is szenvedélyes Gators rajongó vagyok." Tebow a nagy búcsúzkodásban még egy cheerleadert is felökött, de gyorsan felsegítette, megölelte, óriási tetszést kiváltva a közönségből.

A floridai rangadó után Bobby Bowden, a Florida State Seminoles legendás főedzője bejelentette visszavonulását. A nyolcvan éves Bowden 34 (!) esztendeje állt a tallahassee-i egyetem amerikai futball-programjának élén, ezalatt 388 győzelmet aratott, mellyel az edzői örökranglista második helyén áll Joe Paterno (Penn State) mögött. Csapatával 1993-ban és 1999-ben nemzeti bajnoki címet szerzett. Távozásával az egyetemi amerikai futball történelmének újabb óriásától búcsúzunk.

NCAA

13. forduló, a BCS (Bowl Championship Series) élcsapatainak eredményei: Texas A&M Aggies–Texas Longhorns 39–49, Auburn Tigers–Alabama Crimson Tide 21–26, Florida Gators–Florida State Seminoles 37–10, Texas Christian (TCU) Horned Frogs–New Mexico Lobos 51–10, Cincinnati Bearcats–Illinois Fighting Illini 49–36, Boise State Broncos–Nevada Wolf Pack 44–33, Georgia Tech Yellow Jackets–Georgia Bulldogs 24–30, West Virginia Mountaineers–Pittsburgh Panthers 19–16

A BCS Top 10 állása: 1. Florida Gators (12–0), 2. Alabama Crimson Tide (12–0), 3. Texas Longhorns (12–0), 4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (12–0), 5. Cincinnati Bearcats (11–0), 6. Boise State Broncos (12–0), 7. Oregon Ducks (9–2), 8. Ohio State Buckeyes (10–2), 9. Iowa Hawkeyes (10–2), 10. Georgia Tech Yellow Jackets 10–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik