Szétszedte a Bostont, eldöntötte a keleti első hely sorsát a Raptors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 08:35
null
Szétszedte a Bostont, eldöntötte a keleti első hely sorsát a Raptors (Fotó: Twitter)
Szenzációs védekezéssel nyerte meg a keleti csúcsrangadót, s ezzel gyakorlatilag eldöntötte a keleti első hely sorsát a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a Bostonnak már csak matematikai esélye maradt a hátralévő meccseken. Zsinórban a tizenkettedik győzelmét is behúzta a Philadelphia, hosszabbítás döntött a Lakers–Spursön, fontos sikert aratott a Miami és a New Orleans.

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 108–115

Megállíthatatlan a Sixers. Ugyan most egy kifejezetten jó formában lévő csapattal találkoztak a vendégek, de így sem döccent meg a gépezet: már az első negyedet nyolc ponttal nyerték Simmonsék, a nagyszünetben tizenhat ponttal vezettek és a második félidőben különösebb gond nélkül tartották meg az előnyüket. A szereposztás ezúttal is tiszta volt, az irányítók (Simmons, Fultz, McConnell együtt 15 gólpassz, 3 eladott labda) osztogattak, a magasemberek (Johnson, Ilyasova együtt 21 lepattanó) megnyerték a lepattanózást, a dobógépek (Redick és Belinelli együtt 44 pont, 9/14 tripla) pedig szétlőtték a detroiti védekezést - ennek szűk 50 százalékos mezőnymutató, 32 gólpassz és magabiztos győzelem lett a vége. Brett Brown bombaformában lévő csapata zsinórban tizenkettedik sikerét könyvelhette el és egyelőre sem Embiid, sem Saric kiesését nem érezte meg, szombat hajnalban viszont döntő ütközet következik számára: azt a Clevelandet fogadja, amelyet ezzel a győzelemmel utolért a keleti harmadik helyen.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Itt a vége. Szép szériát futott az utóbbi időben a Detroit, de hiába, ezen az estén nem volt komoly esélye a győzelemre – az első félidő abszolút a Phillyé volt, a másodikban pedig csak kozmetikázni tudtak az eredményen a hazaiak. Blake Griffin ezúttal sem játszott, most a mély dupla dupla (13 pont, 15 lepattanó) ellenére Andre Drummond sem tudott igazán dominálni, Reggie Jackson 1/10-et dobott mezőnyből, így pedig hiába süllyesztett el 7/8 triplát Anthony Tolliver, kevésnek bizonyult a társaság az olajozottan működő Sixersszel szemben. Az már hivatalos, hogy nem jutottak be az idei rájátszásba, de van még hátra négy meccsük, amit szeretnének tisztességgel lehozni, következőleg szombat hajnalban fogadják a Dallast.

A Pistons legjobb dobói: Tolliver 25/21, S. Johnson 19/6, Bullock 15/12
A 76ers legjobb dobói: Redick 25/15, Belinelli 19/12, Simmons 16

Orlando Magic–Dallas Mavericks 105–100

Kik döntötték el a meccset? Jamel Artis, Khem Birch és Rodney Purvis nyerte meg ezt a találkozót a Magicnek a negyedik negyedben, legalábbis ebben a periódusban a hazaiak 28 pontjából 16-ot ez a trió szerzett – mindhárman nagyrészt a G-ligában töltötték a szezont, de itt az alapszakasz végén azért több lehetőséget kapnak Frank Vogeltől. A 20 pontos Aaron Gordont már nem is küldte pályára az utolsó játékrészben a tréner, rajta kívül és a sérült Fournier, Simmons, Isaac trió mellett Nik Vucsevics sem lépett pályára pihentetés miatt, de az első negyedben kialakított tíz pont feletti előnyével jól gazdálkodott az Orlando – egyszer sem adta ki a kezéből a vezetést, ugyan többször jött vissza egy-két-három pontra a Mavs, de az említett Magic-ifjak mindig tudtak válaszolni.

Kik játszottak a Mavsnél? Rick Carlisle sem gondolta egészen komolyan ezt a találkozót, mert összesen hét meghatározó játékosa hiányzott, a Smith, Barnes, Nowitzki triót pihentetés miatt ültette ki, így például 40 perc felett játszott Johnathan Motley és Aaron Harrison is. Rajtuk kívül Dorian Finney-Smith, Max Kleber, Jalen Jones és Kyle Collinsworth jutott még tíz pont fölé az együttesben, ez a névsor azért jelzi, hogy milyen kerettel állt fel a gárda és hozzátehetjük még, hogy bár JJ Barea ott volt a kezdőben, végül csak tíz percet töltött parketten. Maradjunk annyiban, hogy a Magic nyert...

A Magic legjobb dobói: Gordon 20/6, Artis 18/3, Mack 13/3
A Mavericks legjobb dobói:
Jones 16/6, Motley 14, Finney-Smith 14/6

Atlanta Hawks–Miami Heat 86–115

Ez most sima volt. Előző este Miamiban találkoztak a felek és ott végig futott az eredmény után, majd a végén egy nagy rohammal győzött a Heat és most is gyengén kezdtek a floridaiak, az első negyedet még a Hawks nyerte. Utána viszont azért bekeményített Erik Spoelstra együttese, a nagyszünetben már hat ponttal vezetett, megnyomta a harmadik játékrészt is és magabiztos fölénybe került, ezt pedig kiütésessé tette a záró etapban – összességében az elsőt leszámítva minden negyedet legalább tíz ponttal húztak be Winslow-ék, pedig Wade, Dragic és James Johnson sem lépett pályára pihentetés miatt. Az együttes ezzel a kötelező győzelemel felkapaszkodott a keleti hatodik helyre, de nem tűnik egyszerűnek a hátralévő három meccse: utazik New Yorkba, majd fogadja az OKC-t és a Torontót.

Nem volt pont a Hawksban. Ezen az estén nem volt meg a kellő tűzerő a hazai alakulatban, csak Prince, Dorsey és Taylor lépte túl a tízpontos határt és csak az első negyedben volt meg a ritmus – a második és a negyedik játékrészben a húsz egységet sem érték el, nagyon szenvedtek támadásban. Ráadásul a túloldalon sem tudtak mit kezdeni a Heat fegyvereivel, a vendégek 17 hármast rámoltak be 44.7 százalékkal, Olynyk és McGruder is megszórta magát kintről, de Winslow és Richardson is remekül játszott, ehhez pedig nem tudott felnőni Mike Budenholzer alakulata – megvan a gárda 57. veresége is, a 60 még elérhető...

A Hawks legjobb dobói: Prince 20/9, Lee 15/3, Dorsey 15/3
A Heat legjobb dobói: Richardson 19/6, Olynyk 19/15, Winslow 18/3

 

Toronto Raptors–Boston Celtics 96–78

Reménytelen volt a Boston. Az első negyedben még rendben voltak a vendégek, ugyan a támadójáték akkor sem működött, de a védekezés nagyon, így előnyben voltak Horfordék - a második játékrésztől (5/18 mezőnyből, 9 eladott labda a Bostontól ebben a periódusban) kezdve azonban a Raptors akarata érvényesült, a Celticsnek pedig minden egyes pontért vért kellett izzadnia. A Toronto előkapta azt a védekezést, ami sokszor hiányzott az alapszakaszban és felőrölte ellenfelét, a vendégeknél a kezdőben Baynes például pont nélkül zárt, de Tatum és Brown sem jutott el tízig, csapatszinten alig 33.3 százalékkal dobtak és összesen tíz gólpasszt osztottak szét – teljesen levette őket a pályáról a hazai alakulat, a 3/22 tripla egészen szörnyű adat. Ugyan Lowryék sem dobtak jól, ők is eléggé erőlködtek támadásban, de a második félidőben már nem volt kérdés, a pontokat tekintve negatív szezoncsúcsot döntő Bostonnak nem volt érdemi esélye a sikerre – Dwane Casey szerint azért van még min javítaniuk, Brad Stevens pedig a Raptors fizikális játékát emelte ki, szerinte minden levegőt elszívtak a játékosai elől.

Eldőlt. Ezzel a sikerrel három meccsre növelte előnyét a Toronto a Bostonnal szemben, ráadásul a maga javára billentette a tiebreakert is – négy találkozóval a vége előtt ez azt jelenti, hogy már csak matematikailag van esélye a Celticsnek, egyébként eldőlt a keleti első hely sorsa. A kanadaiak egyébként idei 56. győzelmüket aratták, amellyel beállították a 2015–2016-os franchise-rekordot, a Pacers, a Magic, a Pistons és a Heat ellen játszanak még, ennyi lövésük van arra, hogy meg is döntsék azt – a Boston a Bulls, Hawks, Wizards, Nets kvartett ellen lép még pályára.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 16/9, Ibaka 15/3, VanVleet 15/9
A Celtics legjobb dobói: Morris 21/3, Monroe 17, Horford 16/3

New Orleans Pelicans–Memphis Grizzlies 123–95

Kellett ez már a New Orleansnak. Komolyabb gödörben volt az elmúlt meccsek során a Pelicans, de ezen a találkozón kötelező volt nyernie és az együttes meg is oldotta a feladatot – nem is akárhogy, egy nagyarányú, önbizalom-növelő győzelem lett belőle. Két gyengébb találkozó után most ismét villogott Anthony Davis (28 pont, 8/13 mezőnyből, 12 lepattanó, 3 blokk), E'Twaun Moore kintről ágyúzott (30 pont, 7/10 tripla), Nikola Mirotic alig hibázott (25 pont, 10/12 mezőnyből, 3/5 tripla), melléjük pedig Jrue Holidaytől és Rajon Rondótól elég volt egy-egy átlagos teljesítmény is – már az első negyedet kilenc ponttal nyerte a társaság, három játékrész után pedig kereken húsz volt közte. Alvin Gentry adott is némi pihenőt a kezdőknek, mindenki 27-31 perc között játszott az első ötösből, így jó játékkal sikerült megtörni a negatív szériát, most viszont komoly feladat következik: hárommeccses idegenbeli túrára (Suns, Warriors, Clippers) indul a gárda, majd zárásként fogadja a San Antoniót, alaposan meg kell izzadni azért a rájátszásért.

Nem tudott hozzászólni a Memphis. Rögtön egy bő háromperces pontcsenddel és 0–10-zel kezdett a Grizzlies, ami megadta a találkozó alaphangját, a vendégcsapatban pedig nem is volt különösebb tartás ezen az estén – végül 40 százalék alatti mezőnymutatóval és húsz eladott labdával zártak McLemore-ék, ráadásul Marc Gasol megint csak húsz percet játszott. Különösebben nincs is értelme ragozni a helyzetet, a lényeg az, hogy jelenleg övék a liga második legrosszabb mérlege, de nem nyerhetnek többet, mert akkor „megelőzheti" őket az Atlanta.

A Pelicans legjobb dobói: Moore 30/21, Davis 28/3, Mirotic 25/9
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 26/15, Rabb 16, Martin 15/6

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 122–112 – hosszabbítás után

Back-to-back vereség. Előző este a Clipperstől, most a Lakerstől kapott ki ugyanebben a csarnokban a San Antonio és bár nem állt messze a győzelemtől a társaság, semmiképp sem játszott jól, legalábbis védekezésben. Az első félidőben még rendben voltak a texasiak, de akkor is inkább a LaMarcus Aldridge-re (28 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) épülő támadójáték miatt jártak előrébb, aztán a negyedik negyedben fordult a kocka és az utolsó percekben már ők rohantak azért, hogy meg tudják menteni a mérkőzést. Ez végül sikerült, egy perccel a rendes játékidő vége előtt Murray (23 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) révén kiegyenlítettek és az utolsó Lakers-dobást megúszták, ám a hosszabbításban már alulmaradtak: eddigre el is fáradtak, rögtön egy 2–8-as etappal kezdtek és innen már nem volt visszaút. Összességében bár nem dobtak jól, elsősorban azért kaptak ki, mert képtelenek voltak megállítani a Los Angelest, így egyrészt már csak holtversenyben ötödik-hatodikak Nyugaton, másrészt sorozatban hetedik idegenbeli vereségüket könyvelhették el, ami nem túl biztató...

Kuzma elképesztő. Lonzo Ball, Brandon Ingram és Isaiah Thomas nélkül ezúttal is nagy szerep hárult Kyle Kuzmára, a dobógép pedig meg is tett mindent, hogy megfeleljen: kereken harminc ponttal és 5/9 triplával zárt, a hosszabbítás elején az ő két nagy kosara nyitotta szét az ollót a két csapat között és szenzációs teljesítményével győzelemre vezette a Los Angelest. Ráadásul történelmet írt, ő az első újonc az NBA-ben, aki 1200 pontot, 450 lepattanót és 150 triplát szállított egyszerre, ami tovább növeli a teljesítménye értékét. Igaz, ezúttal komoly segítsége is akadt: Kentavious Caldwell-Pope (21 pont, 7/9 mezőnyből, 6-6 lepattanó és gólpassz) és a padról beszálló Channing Frye (19 pont, 8/9 mezőnyből, 3/3 tripla) is extra dobóformát fogott ki, a Lakers csapatszinten 54.6 százalékkal tüzelt mezőnyből és 54.2 százalékkal kintről, kiosztott 32 gólpasszt és egy elég valószínűtlen tettet hajtott végre: 3–0-val söpörte a Spurs elleni idei alapszakaszszériát.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 30/15, Caldwell-Pope 21/6, Frye 19/9
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28, Murray 23, Mills 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik