Super Bowl XV – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2018.02.03. 23:05

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra rendezik az egyébként is irigylésre méltóan gazdag amerikai sportélet mindennél rangosabb eseményét, a profi amerikaifutball-liga, az NFL nagydöntőjét, a Super Bowlt. Avagy a Super Bowl LII-t, mert a meccset odaát római számokkal sorszámozzák, ami mifelénk a sportsajtóban csak az olimpiák esetében szokásos.

A hazai időszámításban viszont a Super Bowl XV következik – merthogy a magyar tévénézők 2004 februárjában láthatták az elsőt, és a Sport Televízió jóvoltából immár a tizenötödik varázslatos éjszakára készülhetünk. Azelőtt egy tucatnyi csodabogáron vagy Amerikába eljutó szerencsésen kívül hazánkban senki sem tudott semmit erről a sportágról: a tévé nem közvetítette, az internet még gyerekcipőben járt, az újságok csak szőrmentén érintették. Jellemző, hogy 1994-ben lapunk mellékletében egyik kollégánk így próbálta érzékeltetni a gyilkossági ügye és mozifilmjei miatt nálunk is híressé vált O. J. Simpson nagyságát: „Hátvéd (sic!) létére több gólt (sic!) szerzett, mint a legmenőbb csatárok (sic!).” És mindenki biztos lehet benne: kollégánk nagyon is képben volt, de akkoriban csak így lehetett dekódolni a magyar olvasók nyelvére a történelemben először egy idényben 2000 futott yard fölé jutó running back teljesítményét.

Ma már talán nem is szükséges mindezt magyarról magyarra fordítani. A tojáslabdás foci tizenöt éves lett Magyarországon, lassan nagykorúvá válik. Sokakat beszippantott, mások idegenkedve fogadják, és dacból elutasítják, de tagadhatatlan, hogy tényező lett. Hétfőn tele lesz a Facebook a meccset ünneplőkkel és az ironizáló ellendrukkerekkel is, akik majd szokás szerint gúnyolódnak azon, hogy „interszepsön” meg „fámböl”. De éppen utóbbiak bizonyítják leginkább, másfél évtized alatt mennyire megkerülhetetlenné vált nálunk is a sportág. Régen mosolyogva olvastuk a statisztikákat, hogy a tengerentúlon ilyenkor hány csirkeszárny fogy, mennyivel kevesebb vizet húznak le a vécéken a meccs alatt az emberek, hányan jelentenek másnap beteget a munkahelyen – váratlan, egynapos kór miatt. És most ott tartunk, hogy nálunk is sokan szabit kérnek ki február első hétfőjére; hogy baráti társaságok gyűlnek össze, hogy csirkeszárny-eszegetés mellett megnézzék a meccset; hogy a munkahelyeken már a Super Bowl végeredményére rendeznek tippversenyt a dolgozók, ahogy régen az NB I-es meccsekre volt szokás; hogy vendéglátóhelyek tucatjai a Super Bowl-nézés közösségi élményének ígéretével csábítják be a vendégeket, és kivételesen ilyenkor hajnalig nyitva tartanak.

És hogy mi a titka az egésznek? Aki még nem tudja, s aki még nem látott ilyet, annak javaslom: virrasszon ma éjjel. Ígérem, hétfőn beteg lesz. De felesleges beteget jelenteni vagy táppénzt kérni emiatt.

Ez nem múlik el egy nap alatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik